Tulipa mieleeni kassavirrat.
Yleisimmin sijoittamisen idea on ostaa oikeus jonkin assetin tuleviin vapaisiin kassavirtoihin:
- pörssiyhtiöt
- pörssin ulkopuoliset yhtiöt
- bondit
- metsä
- viljelysmaa
jne. jne.
Lisäksi jotkut pitävät sijoituskohteina myös sellaisia jotka eivät tuota kassavirtoja:
- kulta
- raaka-ainefutuurit
- nykyään myös kryptot
Ensiksi mainitun joukon kassavirtoja on kohtuullisen helppo haarukoida.
Maailman pörssiyhtiöiden markkina-arvo suhteessa maailman bkt:seen on selvästi kaikkien aikojen ennätyksessä.
Ensi vuodelle odotetaan pörssiyhtiöiden voittojen ottavan globaalista bkt-kakusta hyvin poikkeuksellisen ison palasen ja vastaavasti työvoiman historiallisen huonon diilin. Epäilen että pörssin ulkopuolisessa yrityskentässä on globaalisti ihan vastaavasti kovat kannattavuusodotukset.
Valtavirtaa globaalisti pankkien ja pankkiiriliikkeiden strategeilla ja analyytikoilla on se että otetaan lähtökohdaksi ensi vuodelle ennustettu ennätyksellinen yritysvoittojen siivu maailman bkt:sta ja siitä lähtökohdasta alkaen odotetaan että vuosi vuodelta tuo siivu edelleen hieman kasvaa eli yritysvoitot kasvavat hieman nopeammin kuin bkt.
Onko tämä oikeasti realistinen peruskenaario?
Ajattelisin että tuo on mahdollinen skenaario mutta ei kelpaa perusskenaarioksi. Korjataan siis alaspäin tuosta. Kuinka paljon korjataan, siitä voi saada kiinnostavaa keskustelua aikaiseksi.
Asiaan liittyvä ajankohtainen kuriositeetti:
jos jonkin firman arvo privaatisti oli muutama vuosi sitten noin nolla ja nyt vastikään listattuna esimerkiksi 120 miljardia, maailman yrityskentän tulevaisuuden kassavirrat eivät kuitenkaan ole muuttuneet miksikään.
Maailman kiinteistökannan markkina-arvo on myöskin ollut kovassa kasvussa. Vuokrat ovat nousseet hitaammin. Vuokratuotot ovat siis olleet laskussa. Vuokrat eivät jatkossakaan voi miten tahansa irrota kotitalouksien tulojen kehityksestä (asunnot) tai yritysten tulonmuodostuksesta (liiketilat).
Kaikkien muidenkin kassavirtoja tuottavien assettien (metsä, viljelysmaa jne.) hinnat ovat nousseet globaalisti nopeammin kuin realistinen odotus kassavirroista.
Tulevaisuuden näkymät
Kun miettii globaalien rahoitusmarkkinoiden mahdollisuuksia ja riskejä, kannattaa ottaa kryptot mukaan tarkasteluun. Tämä riippumatta siitä pitääkö niitä vitsinä vai ei.
Tämä johtuu siitä että ihmisillä on aina todella voimakas taipumus mark-to-market-lähestymistapaan, ja tämä koskee myös kryptoja. Jos jonkun sijoittajan kryptojen markkina-arvo nousee x euroa, hän ajattelee olevansa x euroa rikkaampi.
Näin ollen on hyödyllistä laskea yhteen globaali market cap seuraaville:
kaikki mahdolliset kassavirtoja tuottavat ja niitä tuottamattomat sijoituskohteet joiden osalta ihmisillä on tuo mark-to-market-lähestymistapa.
Nuo kaikki yhteenlaskettuna on nyt markkinoilla arvostettu pöyristyttävästi yli esimerkiksi kahden vuoden takaisen tilanteen.
Kuitenkin kassavirtanäkymät tosiaan tuskin ovat muuttuneet ollenkaan.
Ylivoimaisesti suurin osa sijoittajista – asiaa kummemmin pohtimatta – käytännössä toimii tämän oletuksen pohjalta:
tuo edelllä hahmoteltu kaiken mahdollisen kattava globaali market cap suhteessa bkt:seen pysyy jatkossa aina vähintään kohtuullisen lähellä nykyistä tasoa. Toisin sanoen tuo market cap jatkossa kasvaa vähintään bkt:n tahdissa. Mieluummin tietysti performoi paremmin mutta ei missään tapauksessa merkittävästi heikommin.
Odotukset ovat siis ennätyskaukana siitä mitä silloin tällöin on aikaisemmin tupannut tapahtumaan: siis että sijoittajien mieli muuttuu ja he alkavat suhtautua nuivasti ja konservatiivisesti: “show me the money!”
Tuollaisessa tilanteessa ensinnäkin nykyiset ja toiseksi oikeasti luotettavasti ennustettavissa olevat tulevat kassavirrat nousisivat kunniaan. Ja tuota kassavirtatuottoa vaaditaan sijoitetulle pääomalle enemmän kuin nyt.
Jos asenteet siirtyvät nykyisestä nuivempaan, varovaisempaan ja konservatiivisempaan suuntaan, seuraavat kysymykset ovat mielenkiintoisia:
- wealth effect, jos jossain kohtaa koettu varallisuus (joka siis tuppaa olemaan mark-to-market-periaatteella) on alempi; miten vaikuttaa kulutukseen ja investointeihin?
- velka: 2000 kuplan puhkeaminen ei aiheuttanut ongelmia sikäli että ei ollut distressed debt; 2007 tilanne eri ja seuraukset vakavammat
Itse koen fiksuksi karhuiluksi sen että ei lähde hirveän isosti tulevaisuutta arvailemaan. Sen sijaan vahvistaa omaa venettä myrskyä varten silloin kun markkinoilla on ennätysmäärä ahneutta. Sillä veneellä sitten pärjää sekä nousu- että laskuvedessä ja miellyttävällä tuulella sekä myrskyssä.