Pörssien suunta (Osa 2)

Vahva lausunto Mungerilta. Toki kuplahan ei vielä kerro pörssien suuntaa lyhyellä aikavälillä (teknohuumassakin kurssit nousivat vielä paljon siitä, kun yleisemmin alettiin puhua kuplasta) mutta kuplat tuppaavat yleensä ennemmin tai myöhemmin puhkeamaan.

Tämä kyllä panee oikeasti miettimään, en lähde kauheasti kyseenalaistamaan Mungerin näkemystä, minulla ei ole murto-osaakaan siitä kokemuksesta ja osaamisesta, mitä hänellä on.

10 tykkäystä

Mielenkiintoista nähdä, että alkaako yhä enenevissä määrin narratiivi olla se, että ollaan kuplassa ja tästä tulee itseään toteuttava ilmiö, kuten nyt inflaationkin kanssa on osittain käynyt. Aletaan puhua ja hiljalleen sanat ja puheet muuttuvatkin todeksi. No, oli miten oli niin mielenkiintoisia aikoja edessä ja vatsahappojen sietoa varmasti tullaan meistä useimmalla testaamaan, jotka eivät kunnon rytinöitä ole kokenut.

4 tykkäystä

Mikä pistää miettimään on se seikka, että nyt myös todella terävät kaverit puhuvat kuplasta yhä enemmän ja suoremmin. Munger uusimpana, esimerkiksi Puru Saxena on karhuillut jo tovin.

Yleensä karhuilu on, noh, Jeremy Granthamin ja Hussmannin kaltaisten vakiokarhujen huuteluja (toki Grantham on joskus ollut härkä mutta siitä on kohta jo varmaan 10 vuotta…).

Jep. Soros on “lanseerannut” refleksiivisyyden konseptin, missä sijoittajien ajatukset markkinasta heijastuvat takaisin markkinaan ja muuttuvat vallitsevaksi todellisuudeksi. Esimerkiksi, jos riittävän moni sijoittaja uskoo nousumarkkinaan ja laittaa pelimerkit osakkeisiin, se paisuttaa kursseja mikä vahvistaa mielikuvaa nousumarkkinasta, mikä taas saa muiden mielikuvan muuttumaan markkinasta ja laittamaan omat pelimerkkinsä sisään.

Ei se “totuus” itsessään, vaan se miten markkinatoimijat näkevät ja reagoivat havaittuun todellisuuteen.

Sama toimii samaan suuntaan: jos kriittinen massa alkaa nähdä osakkeet vaarallisena pelinä mistä pitää päästä ulos, niin…

23 tykkäystä

Rivien välistä oli luettavissa, että Munger odottaa kryptomarkkinoiden romahdusta.

4 tykkäystä

Olisin hyvän yllättynyt, jos tämä ei tulisi normipörssiromahduksen mukana. Toki kryptot nyt harvoin liikkuvat rationaalisesti.

1 tykkäys

Marraskuun puolivälissä kyselin kahvihuoneessa foorumilaisten näkemystä seuraavaan.

Tässä vastaukset.

Linkki kyselyyn

P.S. Tulkitsen tämän niin, että jääkarhu-markkina ei ole täysin mahdoton skenaario. :slight_smile:

2 tykkäystä

En ole Berkshireä seuraillut, mutta muistissa on että heillä olisi melko iso käteispossa :thinking:

Kyseisen firman johdossa oleva luonnollisestikin varmaan tykkäisi mikäli sellainen 50% lasku tulisi, joten on helppo heitellä kommentteja markkinoiden kuplaantumisesta😃.

Mutta ehkä tällä kertaa ovat finanssisektorin kuplahuutajat oikeassa :man_shrugging:. Ainakin USAn osalta

6 tykkäystä

Laitoin kevennyksenä tuonne kahvihuoneeseen (ennen tätä Mungerin juttua) pienen lainauksen Warren Buffetin “kuplavaroituksesta” maaliskuulta 2000 - se osui melkein päivälleen Nasdaqin huippuun, josta alkoi pitkä ja jyrkkä alamäki.

On hyvä huomata, että kymmenen vuoden päästä Nasdaq-indeksiin sijoittanut oli yhä 48% tappiolla. Meni viisitoista vuotta päästä takaisin omilleen. Kaikki romahdukset eivät ole lyhyitä, joista toivutaan parissa vuodessa.

Noh, tämä nyt meni tämmöiseksi turhan synkeäksi taas mutta on hyvä tiedostaa, että kaikki on oikeasti mahdollista.

20 tykkäystä

Kuplaa julistaessa pitäisi mielestäni pystyä kertomaan, että suhteessa mihin ollaan kuplassa. 2000 IT-kuplan aikoihin vaihtoehtona osakkeille oli mm. laittaa rahat Jenkkilän 30 vuotiseen 6%:n korolla. Nyt tuo sama korko on 1,77%. Tällä hetkellä ei vaan ole oikein mitään järkevää vaihtoehtoa, tai ne on myös siinä samassa / vielä pahemmassa kuplassa. Jos tulisi jokin uusi Jenkkilän velkakirjan kaltainen paperi, jolle maksettaisiin järkevää markkinaehtoista korkoa, niin se voisi olla menoa sitten - siihen saakka kupla vaan paisunee paisumistaan :slight_smile:

Samaa mieltä lyhyellä tähtäimellä ja ainoastaan paria viime vuotta katsoen, mutta pidemmässä juoksussa pidän tätä pelastus-sosialisimia todella vahingollisena politiikkana. Virheen siemenet kylvettiin jo 2008 finanssikriisin jälkeen ja väittäisin, että talous olisi valtavan paljon paremmassa kunnossa nyt, jos talouden olisi annettu silloin korjata itse itsensä. Nykyinen elvytyspolitiikka auttaa lyhyellä aikavälillä, mutta haittaa pidemmällä. Esimerkkinä taas kerran vaikkapa Suomi 90-luvun laman jälkeen ja 2008 jälkeen. 90-luvun laman jälkeen ongelmat korjattiin vaikka kivuliaasti, mutta 2008 jälkeen on vain lihottu pullamössössä.

16 tykkäystä

Tämäpä juuri.
Jos nyt löisin vaikkapa edes puolet salkusta lihoiksi, niin mitä minä sillä rahalla teen? En tarvitse sitä kulutukseen, lainaa sillä ei (ainakaan vielä) kannata lyhentää ja koroista ei saa mitään. Tililläkö minä niitä makuutan ja katson kun inflaatio tekee tehtäväänsä?
Niin kauan kuin tilanne on tämä, olen osakkeissa 80-90%.
Tai sanokaa viisaammat mitä tässä pitäisi tehdä?

38 tykkäystä

Tässä olisi varmaan hyvä miettiä, että osa markkinaa voi olla rajussakin kuplassa (ARK-henkiset osakkeet yms. spekulaatiokohteet) ja osa markkinaa aliarvostettukin tai neutraali. Näinhän oli myös juurikin teknokuplassa. Ellei sitten tulosodotukset ole kuplassa: kuplaa voi olla monenlaista. :smiley: Tästähän juuri @musa_2 on nostanut meteliä, entä jos keskimäärin kannattavuudet normalisoituvat? P/E tuplaisi kertaheitolla, ceteris paribus. :smiley:

En halua ohjata keskustelua politiikkaan, mitä tämä menee lipomaan herkästi.

Osakesijoittajan kannattanee miettiä elvytysvaikutuksia maailmanlaajuisesti. Esimerkiksi 90-luvulla Suomen oli pakko kiristää vyötä, koska lainaa ei saatu. Ei ollut vaihtoehtoja. Mutta muu maailmahan puksutti mallikkaasti ja onnenkantamoinen Nokia buustasi omaa taloutta kun puhelimia vietiin kuin viimeistä päivää, näin yksinkertaistaen.

1930-luvun lamassa kukaan ei elvyttänyt, vaan kaikki suojelivat omia etujaan. Se on melkoisen väkevä empiirinen esimerkki siitä, miten elvytyksen globaali puuttuminen ei johda kuin kaikenlaiseen harmiin.

Mitkä maat toipuivat lamasta ensimmäisinä tai kärsivät suhteellisesti vähemmän? Iso-Britannia antoi punnan kellua pois kultakannasta, Suomi meni siinä mukana. Lievempi lama, kun kilpailukyky nousi. Saksan elpyminen oli väkevää elvytyksen myötä, joskin johti sitten toisenlaisiin ongelmiin… Yhtä kaikki hyvä esimerkki siitä, miten etenkin lyhyellä välillä BKT:n saa paisumaan vaikka minne. Viimeisinä elpyivät USA ja Ranska, jotka eniten kitsastelivat elvytyksen ja kultakannan kanssa. Sattumaa? Tuskin.

Toisen meno on toisen tuloa, ja julkiset sektorit voivat halutessaan olla “spender of last resort” kuten keskuspankki on “lender of last resort”.

Emme voi koskaan tietää varmasti kun emme voi kokeilla kuin kerran, mutta epäilen olisiko elvyttämättä jättäminen ollut hyvä ratkaisu 2008 globaalisti. Suomen kaltaisissa pikkumaissa toki voidaan tehdä kaikenlaisia ratkaisuja, koska voimme loisia muiden kysynnällä. Jopa Kiinan kokoinen jättiläinen on nyt elpynyt koronakriisistä kiitos Yhdysvaltojen megakysynnän.

Mutta jos globaalin talouden veturi (USA) ei elvytä, ei kenelläkään ole hauskaa.

Tämähän riivaa hieman euroaluettakin. Meidän “veturi” Saksa ei itseasiassa pysty kuluttamaan kaikkea mitä se tuottaa, joten se joutuu nojaamaan muiden vetoapuun kokoajan. Koko muu euroalue saa kärsiä saksalaisten nauttiessa vyönkiristämisestä. Kun miettii euroalueen ongelmia näin päin, on myös loogisempaa miksi alue vaan pysyy kasassa kun tahtotilaa piisaa pitää asetelma nykyisellään näin.


Lisäys: Yhdysvallat ja euroalue harjoittivat suht kireää elvytyspolitiikkaa 2011–> minkä takia elpyminen finanssikriisistä jäi kivuliaan hitaaksi. Tämäkin kokemus puolsi jään kokeilemista kepillä 2020 keväällä, kun vuosien austerity ei oikein johtanut mihinkään.

Mutta näitä asioita voi katsoa niin monella tapaa: itse mietin kokonaiskysyntää. Toinen tarjontaa. Kolmas kilpailukykyä. Neljäs asioita vain Suomen kannalta. Viides ajattelee, että maailma ilman julkista sektoria olisi osakesijoittajan paratiisi jne. :smiley: Ei näihin ei ole yhtä oikeaa vastausta.


Lisäys 2: En ole myöskään täysin varma taloudesta orgaanisena eliönä, joka “korjaa itse itsensä”. Monesti näin arkikielessä oletetaan, mutta sellaista taloutta ei tiettävästi koskaan ole ollut olemassa joka vain “oleilisi itsekseen”: aina on ollut valtiovalta tai muu valtataho luomassa ja takaamassa markkinoita, niin pitkälle kuin historiaa nykyiseltään tunnemme. Ei liene sattumaa, että “konsensus” järjestelmä mikä maailman useissa maissa vallitsee on tällainen sekatalousmalli, missä on sekoitus kapitalismia, sosialismia ja markkinataloutta sotkettuna mössöksi yhteen. :slight_smile:


Lisäys 3 (pahoittelut kamala monologi, lukekoon ken nauttii): Emmehän edes täysin tiedä, mikä on aiheuttanut alati paisuvat vajeet julkisilla sektoreilla sitten 80-luvun?

Tottakai nopeasti voisi ajatella, että poliitikot törsää, mutta jos mietitään tylsiä sektoribalansseja niin kaikki vaikuttaa kaikkeen: jos kotitaloudet ja yritykset säästävät nettona, mitä pitää tapahtua ettei talous lähde surkastumaan? Julkisen sektorin velkaantua.

Oleellista kenties on, että eri sektorit vuorottelevat välillä.

Täällähän on aiemmin nostin tutkimusta, jossa pällisteltiin mahdollisuutta aiheuttaako kasvava eriarvoisuus paisuvaa säästämisastetta ja sitä kautta “pakottaa” julkisen sektorin velkaantumaan? Ugh! :smiley:

47 tykkäystä

Juuri näin. S&P 500:n PEG alle yhden, mikä olisi jopa jossain 5%:n korkoympäristössäkin ihan ok luku, eli koko markkina ei nähdäkseni todellakaan ole tulosodotuksiin nähden kuplassa. Tuolla tulosodotuksissa ja katteissa se mahdollinen kupla tosiaan piilisi. Toisaalta löydän kyllä yksittäisiä osakkeita ja pääomaluokkia, jotka mielestäni ovat kuplassa (esim. kryptot ja tiettyjen kaupunkien asunnot), mutta eiköhän tällaisia ole aina.

Joo, olen eri mieltä joistain seurauksista/päätelmistäsi, mutta se menee tosiaan politiikan puolelle, mikä ei varmasti tähän ketjuun kuulu, eikä sitä kannata muutenkaan koskaan sotkea sijoittamiseen.

Pörssien suuntaan liittyen tein itse edellisen parin viikon aikana aika isoja allokaatiosiirtoja siten, että salkku kestää paremmin deflatorisempaa kehitystä. Vuoden alusta lähtien ollut inflaatiosta hyötyvä painotus, joka on tähän saakka ollutkin hyvä valinta. Samalla myöskin nostin osakepainon tässä dropissa omaan ennätyspainoon 95%:n - ensi viikolla, tai ehkä jopa tänään illasta tarkoitus mennä sataan. Pitkän aikavälin tuotto-odotus muutosten jälkeen varmasti edelleenkin positiivinen, mutta aika näyttää tuleeko tällä siirrolla yli, vai alituottoa suhteessa indeksiin :smiley:

Siirtoon liittyen en siis veikkaa, että siirryttäisiin deflaatioon, vaan siihen, että inflaationopeus alkaisi hidastumaan nykyisistä huippulukemista (esim. 5%=>3%:n). Arvauksen pääperusteena viime aikainen öljyn hinnan lasku, USA korkojen lasku, USD nousu ja sentimenttiasetelma missä melkein kaikki puhuu inflaatiosta, tai jopa hyperinflaatiosta kuten eräs Twitter tyyppi :smiley: Osakepainon noston taustalla karhuinen sentimentti, ja tärkeimpänä se että voinen tarvittaessa istua näiden sijoitusten päällä jopa kymmeniä vuosia.

17 tykkäystä

Tuo muuvi voi osoittautua hyvin fiksuksi jos asiat meneekin pelättyä paremmin. :wink:

Tähän liittyen, vähän teknisempi juttu mutta MacroChartsilla on yleensä ihan hyvin osuneet nämä pohjien arvailut ainakin sinne päin.

33 tykkäystä

Samaan aikaan

Ei kauheen hyvältä näytä Kiinan maalla

17 tykkäystä

On pakko jakaa omia ajatuksia tässä myllerryksen keskellä, en tiedä meneekö tämä nyt oikeaan paikkaan.
Näyttääpä pörssi tänään tai vaikka kolmen vuoden päästä miltä vaan, on ”vihreä vallankumous” pomminvarma juttu. Uusiutuviin on niin kova poliittinen tahto joka puolella palloa, että ennemmin tai myöhemmin se alkaa näkyä myös taloudessa ruokkien sen nousua ja nostaen myös pörssejä.

Niin, mielestäni uusiutuvat ovat uusia teknoja, jollakin aikavälillä. Tähän nojaan omassa ajattelussani, johon olen saanut täällä loistavaa tukea loistavien kirjoittajien toimesta, kiitos siitä.

Jos joku pitää minua bumbtsibum-sijoittajana, saa sen tehdä. Omilla rahoilla pelaan ja jos tässä ei omiin ajatuksiin usko niin sijoittamisen voi lopettaa tähän ja ostaa vaikka… No, vaikka mitä.

26 tykkäystä

Palattaessa ajassa taaksepäin 2009 - korona dippi ajanjaksolle. Tämä jakso muistetaan tasaisesti nousevana jaksona. S&P500 indeksille kuitenkin osui tällä jaksolla useita jopa 20% korjauksia. Nyt ko. indeksi on korjannut noin 5% ja markkinoilla on aistittavissa paniikkia. Kaikki tuntuu kaatuvan.

Jokaisella kerralla näissä korjauksissa “markkina tulee romahtamaan ja alkaa 10 vuoden karhumarkkina”, mutta aina karhuilu lopulta unohtui. Ehkä nytkään ei kannata liikaa lähteä panikoimaan.

42 tykkäystä

Veit sanat suustani Santtu. Vastaan myös tähän samaan, vaikka mietinkin pitäisikö johonkin toiseen ketjuun?

“Vihreä vallankumous” tulee varmasti. Onhan se hienoa lukea, kun valtiot kilvan julistavat omia ohjelmiaan/tukia asian puolesta elektrolyysi, vety, akut, kaasu. Asiasta löytyy paljon tutkimuksia, protoja niin teollisuuteen, raskaaseen kalustoon, henkilöautoihin, laivoihin, you name it.
Foorumissa on toinen toistaan parempia ketjuja ja kirjoittaja näistä ja melkein mistä vain pörssin suuntiin, markkinoiden suunnan muutoksiin ja ennusteisiin sekä yksilöiden onnistumisiin ja ei niin nappiin menneisiin tekoihin sijoittamisessa. Kaikesta saa hyvää oppia!
Vaikka nyt lasketaan ja reilusti, niin pitää katsoa tulevaisuuteen. Oli nyt kuplaa tai ei. Covid taitaa olla ja pysyä, tavalla tai toisella sekä aiheuttaa värinää uusien muunnosten tulossa esille, valitettavasti.
Omaa salkkua on siivottava ja lisättävä panosta noihin laskeviin uusiutuviin.

11 tykkäystä

Vihreä vallankumous oli pomminvarma juttu jo 2005, mutta eipä se ole pitkäjänteiselle sijoittajalle tuottoja tarjonnut. Myös dotcom-kuplan teesit internetin maailman valloituksesta osui varsin kiitettävästi oikeaan. Vallankumouksen perässä juosseille sijoittajille kävi vähän huonommin. @Gadus koosti viestin toiseen ketjuun kannabis-yhtiöistä joissa oli hype jokunen vuosi sitten.

Ei voi liiaksi sijoittajia muistuttaa, että sillä ostohinnalla on väliä.

37 tykkäystä

Charlie Mungerin sanoin: “There’s no great company that can’t be turned into a bad investment, just by raising the price,”

Mitä tulee erilaisiin (mega)trendeihin yms. kehityskulkuihin, yleensä tosiaan nähdään aika hyvin ihan oikein, että sektori/toimiala/alue X tulee kasvamaan ja kehittymään hienosti tulevaisuudessa. Silti monet sijoittajat kerta toisensa jälkeen polttavat näppinsä näihin sektoreihin/trendeihin yms. sijoittamalla. Itse asiassa jopa hämmästyttävän pahasti, muotivirtauksiin ja tarinoihin sijoittaminen on osoittautunut vaaralliseksi puuhaksi. Mikä lie syynä, varmaan asiaa on ihan tutkittukin…

14 tykkäystä

Hämmästyttävän suuria voittoja näillä on myös tehty tänä vuonna. Hämmästyttävää on myös se että perustellaan omaa poissaoloa näistä hämmästyvistä tuotoista sillä että “nyt ne paskat poksahti”
Hämmästyttävän moni tuntuu olevan sitä mieltä että sijoitti oikein kuin ei lähtenyt mukaan näihin hämmästyttäviin tuottoihin koska ne kuitenkin poksahtaa jossain vaiheessa.

hämmästyttävän moni tulee selittämään dipissä miten oli selvää että kaikki poksahtaa

hämmästyttävän pieni porukka teki massia tässäkin kuplassa jos se nyt tässä oli

37 tykkäystä