Pörssien suunta (Osa 2)

Seuraavaa tautia puskee maailmalla, onkohan supergorre vai joku muu. Toivottavasti ei ainakaan muualle leviä.

2 tykkäystä

Investointipankki Morgan Stanleyn strategit kirjoittavat tuoreessa katsauksessaan, kuinka Yhdysvaltain keskuspankin mahdollinen ennakoitua aggressiivisempi tukiosto-ohjelmien supistus on suurempi uhka markkinoille, mitä sijoittajat tajuavat.

15 tykkäystä

Sulaa silmät päästä kun lukee tällaista tekstiä……:

63 tykkäystä

Vois olla paha osakemarkkinalle eli taloudelle jos Kiinalla pettäisi zerottaminen ja omicron pääsisi leviämään. Nyt ekasta omicron tartunnasta 50 000 ihmistä karanteeniin. Kiinalla edelleen nuo 2 viikon karanteenit tulijoille ja pystyneet pitämään valtavan maan jotakuinkin koronavapaana. CCP:n reaktiot olisivat varmaan kovia rajoitteita liikkuvuuteen ja kokoontumiseen, koska niillä korona todistetusti lähtee. Mutta jos onkin 5 miljoonaa tai 500 miljoonaa ihmistä karanteenissa, niin huonompi homma toimitusketjuille.

8 tykkäystä

Kiinan tarkkuus koronan kanssa voi heitellä kapuloita rattaisiin.

Mutta jos omikron olisi syy viime aikojen pikku heilunnan takana pörssi kuten monet uumoilevat, miksi sitten eniten köniinsä ottavat sellaiset firmat kuten Zoom jotka hyötyisivät uusista rajoituksista?

Tai miksi pankit, jotka ottavat ensimmäisenä hudaa ”reaalitalouden” iskuista, vihertävät?

Ei tähän 100%:sta totuutta ole, mutta ainakin toistaiseksi näyttää siltä markkinareaktioiden perusteella, että Fedin rahapolitiikan kiristys ja siitä aiheutuva kuumotus on se juttu. Sehän oletettavasti iskee juuri näihin korkealle hypänneisiin kasvufirmoihin ja ”koronavoittajiin” joiden kassavirrat on jossain vuonna nakki ja ne ovat olleet oiva kohde tuottoja hakevalle rahalle.

Lisäys: tässä on Alfilla hyvä pointti edelleen matalista reaalikoroista, minkä pitäisi tukea riskisiä omaisuusluokkia toistaiseksi https://twitter.com/macroalf/status/1470783471471763471?s=21

Reaalikorot ovat kaukana ”tasapainosta” jossa kohtaa 2013 ja 2018 markkina yski aiemmin enemmän.

Lisäys 2: myös salkunhoitajia kuumottaa selkeästi enemmän liian kireä Fed, kuin variantit.

Vaikea paikka, kun Fedillä on kova paine tehdä jotain vaikka voi ihan hyvin olla jos/kun tuotantoshokki rauhoittuu että inflaatio laantuu melkein kuin itsestään, mutta kireämmällä rahapolitiikalla ei ole sen kanssa tekemistä ja pahimmillaan se sysää talouden ojaan.

Mene ja tiedä. Vaikeita ja monimutkaisia aiheita.

93 tykkäystä
1 tykkäys

Pankit saavat tulokseensa korkojen noususta merkittävää parannusta, jos nousu on maltillinen ja luottotappiot eivät syö parantunutta korkokatetta - näin se menee!

3 tykkäystä

Jep, vähän tulee dunning-kruger efekti mieleen, kun joku Juhana Brotherus tekee epidemologisia arvioita xD Toiveitahan saa toki aina esittää, mutta ei hyvää päivää välillä näitä “asiantuntija” lausuntoja. Tuli mieleen vastaava vähän aikaa sitten hävittäjähankinnoista, kun HS:n otsikossa professori oli epätyytyväinen Suomen hävittäjä päätökseen - noh, se oli joku sosiaalipolitiikan professori, mutta ei kai sillä väliä, kunhan on professori :rofl: Yllättävän moni ottaa vaan nämä vakavasti.

En usko, että pörssit on kuitenkaan niin tyhmät, että liikkuu näistä höpöjutuista suuntaan tahi toiseen.

6 tykkäystä

En usko, että pörssit on kuitenkaan niin tyhmät, että liikkuu näistä höpöjutuista suuntaan tahi toiseen.

Itse asiassa pörssit on juuri niin tyhmät. Pörssissä suurta (suurinta?) osaa sijoittajista ajaa täsmälleen kaksi tunnetta: Pelko ja ahneus. Se, kumpi on voitolla vaihtelee hetkestä toiseen. Kukaan ei halua jäädä mahdollisuudesta paitsi kun pitää ostaa (FOMO, anyone?) ja kukaan ei halua jäädä osakkeen kanssa yksin kun kurssit alkavat laskea. Tämä lisää hetkien volatiliteettia ja vahvistaa ääriliikkeitä kuhunkin suuntaan. Tästä syystä Maaliskuu 2020 koronakuoppa oli nopea ja syvä ja nousu yhtä vauhdikas.

Tähän vastalääkkeenä käy Buffetin tunnettu sanonta: " The stock market is a device for transferring money from the impatient to the patient".

Lyhyellä aikavälillä pörssien liikkeet on aika randomia, mutta pitkällä aikavälillä hyvä liiketoiminta vahvistaa yhtiön kurssia ja palkitsee kärsivällisiä sijoittajia. Oma salkku on heilunut viimeisen vuoden aikana -20 … +100% välillä, kun on aika paljon uusia teknoja. Kuitenkin hyviä yhtiöitä itsessään, joten tämä heilunta ei suuresti haittaa. Palkitsen itseni sitten vuosien päästä. :slight_smile:

17 tykkäystä

Rahapolitiikan kiristäminen on pitkään ollut tiedossa, kursseissa pitäisi olla myös yritysveron nostoa, vaikka sekään ei ole vielä ainakaan tapahtunut.
Siltikin, kun ne tapahtuvat, kurssit laskevat.
Tosin rahapolitiikkaa piti kiristää kun koronasta päästään eroon, nyt sitä kiristetään kun korona on kaikkien aikojen huipussaan.
Kuka katsoi eilen kun Kiuru puhui koronasta kuin Neuvostoliiton suurhyökkäyksestä? En sano että panikointiin kannattaa yhtyä, mutta fyysisiä koronarajoituksia tulossa meillekin, samoin kuin muuallekin.
Totuus alkaa paljastumaan että korona ei lähde rokotteilla ja lisääntyy voimakkaasti jos niihin aletaan luottamaan täysin ja seurauksia sitten joudutaan hoitamaan edelleen erilaisilla sulkutoimilla. Sulkutoimet ovat oikeasti talouteen ja tuotantoketjuihin vaikuttavia toimia.
Tämä kun yhdistetään kiristyvään rahapolitiikkaan, niin ei hyvä. Uskon että kurssilasku jatkuu hiljalleen. Eikös edellisen lamankin jälkeen tullut alun nousun jälkeen pitkää laskua ennen kuin homma kääntyi taas uuteen nousuun?
Ihan hyvin koronasta hyötyvät osakkeet performoivat. Nyt ei pidä van etsiä niitä pe 50+ ne ovat pois muodista. Eiköhän ihan perus google, fb, apple suht alhaisen pe:n tekno/kotoilufirmat pärjää hyvin. Harviallahan oli aika pitkä nousu alle viidenkympin pohjista tässä omicronin myötä, nyt tällä viikolla tullut vasta takapakkia.
Mutta joo rahapolitiikka vie nyt korkean pe:n hypet pois ja omicron vie puhdin perusosakkeilta.
Homma järkevöityy ja tullaan taas siihen mitkä ovat parhaat turvalliset perusosakkeet eli FAANG. :slight_smile:

3 tykkäystä

Muutkin tuottaa jotain, kuin suuret. Tai on ainakin tuottanut tähän mennessä…

29 tykkäystä

Hyvä nosto! Olen itsekin miettinyt tuota SP500: EW:n viestiä mikä kontraa kommentteja fragiilista markkinasta.

Luulen, että SP500:sen yhtiöissä kehitys on ollut tasaisempaa, mutta rosoisuus tulee juurikin Nasdaqia tarkastelemalla jossa tosiaan jo merkittävä osa osakkeita on pudonnut reilusti huipuistaan ja monet mörnii alle 200 päivän liukuvansa. Samoin tietyt (hype-)sektorit ovat ottaneet enemmän dunkkuun.

Mutta, tämä on jälleen loistava esimerkki miten vähän eri indeksin ja osakejoukon valitsemalla voi poimia täysin erilaisia datapisteitä ja tehdä niistä ihan erilaiset johtopäätökset. :smiley:

38 tykkäystä

Verneri, kun tutkii USA:n kasvuosakkeita vähän laajemmin niin sieltä voi poimia muutamia mielenkiintoisia asioita. Ensinnäkin monet noista tunnetuimmista koronavoittajista esim Zoom, Pinterest, Etsy ovat voitollisia ja niiden P/E luvut eivät ole mitään tähtitieteellisiä 2022 ennusteilla (30-50 haarukassa). Näiden laskua selittää inflaatio ja muu makrohässäkkä mutta sanoisin että enemmän selittää että tässä kategoriassa on sinänsä hassu tilanne että jokaisella näillä yrityksellä on omassa liiketoiminnassaan joku erityinen haaste ja ongelma josta markkinat eivät pidä. Joten niinkin boomerijuttu kuin liiketoimintariskit saattanee selittää tätä kategoriaa :smiley:

Mutta sitten on kurssilaskuista huolimatta edelleen todella korkealle arvostettu kategoria ja se on SAAS yritykset. Täältä löytyy kurssilaskuista huolimatta yrityksiä kuten Snowflake, Cloudnet, SentinelOne, Shopify joiden eteenpäin katsovat P/S(!) ovat yli 50. Suurin osa näistä firmoista on edelleen tappiollisia myöskin. Esimerkkinä noista Snowflake jonka F P/S on edelleen yli 90 - analyytikoiden ennusteissa Snowflaken P/E tulisi olemaan vuonna 2028 vaatimaton 83.

Markkinat siis edelleen ovat valmiita maksamaan maltaita kasvusta ja erityisesti SAAS mallisesta ja aloilla joiden oletetaan kasvavan taloustilanteesta huolimatta (tietoturva, pilvipalvelut jne.). Täällä ei vielä jakseta välittää kannattavuudesta, NRR eli nettoliiketoiminnan säilyvyys on paljon tärkeämpi kriteeri.

Summa summarum: kasvu on edelleen kingi mutta entistä valikoidummin. Kannattaa siis seurata näitä turboahdettuja SAAS firmoja koska niiden suunta kertoo aika paljon siitä kuinka paljon lopulta painotetaan tulevaisuutta vs vakaata tuloksentekoa tässä ja nyt.

23 tykkäystä

Ensimmäinen positiivinen uutinen tälle päivälle? Saataisiinko myöhemmin vielä lisää hyviä uutisia ja pikku jouluralli käyntiin :thinking:

16 tykkäystä

Handelsbankenin aamupalasta 15.12.2021 / Markkinakatsauksesta viikko 50/2021

3 tykkäystä

Tämä oli hyvä huomio. Nasdaq100:ssa ero on silmiinpistävä. Ytd 15% vs 25%.


5 tykkäystä

Onko ennuste luettu teelehdistä vai päätelty tähtien asennosta? Teetkö itse jotain päätöksiä näiden ennusteiden perusteella vai ihan huvin vuoksi ravistelet hihasta numeroita ja toivot että pääset vielä joskus sanomaan että “mähän sanoin”?

24 tykkäystä

Monesti muutoksen suunta on tärkein.

Jos työttömyys on ensin 3 % ja sitten 3,5 %, valitettavasti talous näyttää olevan taantumassa.

Jos työttömyys on ensin 20,5 % ja sitten 20 %, talous näyttää olevan elpymässä.

Sijoittajien riskinottohalussa iso trendi on ollut alaspäin (markkinasta tai assettista riippuen) keväästä tai kesästä alkaen.

S&P500 on EW-versionakin pesunkestävä blue chip -indeksi.

Indeksisijoittaja ja blue chip -sijoittaja elää jo aika eri maailmassa kuin se joka haisteli viime ja tänä vuonna seuraavia kuumia nousijoita. Ensiksi mainittu on tyytyväinen ja aika rauhallisella mielellä, viimeksi mainittu hermostunut.

Nämä kaksi maailmaa eivät voi loputtomiin eriytyä toisistaan yhä enemmän.

Tarttuuko indeksi- ja blue chip -sijoittajan rauhallinen omahyväisyys trendienhaistelijaan vai eskaloituuko trendienhaistelijan hermostuneisuus ja tartuttaa blue chip -sijoittajan?

@timontti ilmeisesti veikkaa jälkimmäistä :slight_smile:

And so on to the moment of mass disillusion and the crash. This last, it will now be sufficiently evident, never comes gently. It is always accompanied by a desperate and largely unsuccessful effort to get out. The least important questions are the ones most emphasized. What triggered the crash?

This is not very important, for it is in the nature of a speculative boom that almost anything can collapse it. Any serious shock to confidence can cause sales by those speculators who have always hoped to get out before the final collapse, but after all possible gains from rising prices have been reaped. Their pessimism will infect those simpler souls who had thought the market might go up forever but who now will change their minds and sell.

-John Kenneth Galbraith

8 tykkäystä

Teen ennusteen aika pitkälle makrotalouden tunnusluvuilla ja tulevaisuutta ei tietysti helposti pysty perustelemaan historiaan perustuvalla datalla. Kulmakivi tässä on inflaatiokehitys eli tuottajahinnat ja kuluttahintaindeksit suhteutettuna ostovoiman sekä kuluttajaluottamusindeksien kehitykseen.

2 tykkäystä

Uutta Traders’ club -jaksoa :slightly_smiling_face:

25 tykkäystä