Pörssien suunta (Osa 2)

Täytyy muistaa tarina perhosesta, joka aikaansai hirmumyrskyn. Tässä ei ole edes perhonen, vaan kohtalaisen iso lentolisko. Rahamarkkina on hutera ja joukkohysteria syntyy helposti. Kuin iso lintuparvi muuttaa suuntaansa, vaikka kukaan ei sitä johda.

2 tykkäystä

Ei ne karhutkaan kokoajan riehu. Ne syö välillä puolukoita.
Tiesin kuplasta, mutta en SUPERkuplasta, mutta puhkeamisen jälkeen on varmaan SUPERostopaikka?

Tässä vielä linkki Granthamin alkuperäiseen kirjeeseen:

6 tykkäystä

Tuo on osuvaa ja perusteltua kritiikkiä. Varmaan hänen 2010-lukunsa voisi tiivistää niin että häneltä on jatkuvasti jäänyt näkemättä miten voittomarginaalit ovat kasvaneet ja kasvaneet? Nehän ovat nyt indeksin keskiarvona ällistyttävän korkealla versus <2010, johtuen tietysti merkittävältä osin MAAAM:sta (tai mikä se nykyään onkaan.)

10 tykkäystä

Jos korkojen normalisoituminen on tämän laskun takana niin alan kaivaa ostohousuja jalkaan tai jos markkinarotaatio tarkoittaa sitä että vähän joka osake halpenee useampia kymmeniä prosentteja.

Jenkeissä pienen pihinän vielä ymmärtää mutta suomessa ei ihan samaa laskuvaraa ole jos ei markkina sula alta.

4 tykkäystä

Tämä romahdus, jos se tulee, johtuu sitten isojen SP500 luokan yhtiöiden arvostusten heikkenemisestä. Se, että pienet kasvuyhtiöt ovat jo pudotelleet ilmat pihalle ei ole näkynyt juuri missään indekseissä. En osaa arvioida ovatko SP500 yhtiöt yliarvostettuja, mutta sinänsä tämä romahduksen ennustaminen tilanteessa, jossa maailmassa on reaalisesti suurin talouden kasvukausi meneillään, on hieman kummallista.

Pienet kasvuyhtiöt ovat jo tulleet reippaasti alas, useat 50-90% viime vuoden ATH ajoista ja sekään ei johdu siitä että niiden liiketoiminnan mahdollisuudet olisivat heikenneet, vaan mm. Fedin koronnoston ilmoituksista, joka johtuu siitä että Jenkit ovat ostaneet Alibaban tyhjäksi, tukkineet maailman logistiikan ja inflaatio noussut siitä syystä.

Tällä hetkellä minun silmillä näyttää olevan meneillään tavan korjausliike ja pienissä firmoissa yliampuvasti, joka on jo luonut paljon houkuttelevia ostopaikkoja. Jotta oikea romahdus oikeasta tapahtuisi, pitäisi maailman suurimpien yhtiöiden liiketoiminnan fundamenteissa tapahtua olennaisia muutoksia tai jokin muu musta joutsen, kuten esimerkiksi Venäjän invaasio Ukrainaan, Baltiaan ja Gotlantiin.

Sanon vain, että koronnostot Zero-lower-bound -tilanteessa, jossa olemme eläneet viimeiset 10 vuotta, on ihan hyvä juttu, koska nykytilanteessa keskuspankeilla on liian vähän työkaluja kun oikeasti “shit hits the fan” -tilanteessa. Sikäli jos jonkun yrityksen liiketoiminta romahtaa siitä että korot nousevat 0 → 2% muutaman vuoden aikana, on vain hyvä että moisesta zombista päästään eroon. Sellaiset vain syövät elintilaa ihan oikeasti elinvoimaisilta yrityksiltä. Näitä kuulema on NYSE:n pörsseissä pilvin pimein, ja niiden lakaisu pois liike-elämästä voisi olla ihan oikeasti hyvä asia.

Eli, en itse näe sellaista romahdusta näköpiirissä, jossa elinvoimaisia firmoja laitettaisiin lihoiksi, kuten Suomen 90-luvun lamassa, sillä raha on nyt halpaa, ihmiset ostaa ja työllisyys nousee joka paikassa. Korona nyt vielä kiusaa, mutta tartuntamäärien kasvusta huolimatta, en ole kuullut että suuria lockdowneja enää pantaisiin toimeen juuri missään, Kiinaa lukuunottamatta. Elämä palautuu pikku hiljaa normitilaan, ihmiset menevät töihin, kuluttavat ja valtiot investoivat vihreään siirtymään. Tähän ei ole tulossa nähdäkseni muutosta.

94 tykkäystä

Hyvää pohdintaa sinulla @jasso ! Mielestäni Jeremyllä tässä juuri tulee esiin se sijoittajille hyvin yleinen piirre että ei tuoda esiin omasta historiasta niitä kohtia jolloin arviot ovat menneet pieleen.

Tässä logiikka on selvästikin ollut tämä:

  • 2010 S&P 500 sales per share $963
  • neutraali p/e 15x
  • normaali nettomarginaali 6,2 %
  • normalisoitu EPS $60

Grantham ei vuonna 2010 nähnyt millainen vaikutus globaalilla palkkakilpailulla ja USA:n korkealla työttömyydellä olisi palkkoihin.

Esimerkiksi 1998 hyvässä suhdanteessa kannattavuudet olivat tuota tasoa jota Grantham luuli normaaliksi vielä 2010.

WSJ:stä, kaimansa Jeremy Siegel huhtikuussa 1999:

Very few large firms are able to achieve 20% or higher margins. Microsoft is an exception, but GE, the profit leader for 1998, generated a margin of less than 10%. The average margin of the top 500 firms in the U.S. was only 6.6% last year. At a 10% profit margin, AOL needs to generate $67 billion in annual sales. Sales of this magnitude were surpassed by only seven U.S. companies in 1998 (General Motors, Ford, Wal-Mart, Exxon, GE, IBM and Citigroup), and the average margin of these firms was only 5.7%.

Jeremy Grantham on vuoden 2010 jälkeen hissukseen muuttanut näkemystään S&P 500 normaalisoidusta kannattavuudesta.

  • 2022 S&P 500 sales per share $1650
  • fair value $2500
  • neutraali p/e 15x
  • normaali nettomarginaali 10 %
  • normalisoitu EPS $167

Tai jos ajatellaan että vaikkapa korkojen laskun ja indeksin rakennemuutoksen takia normaali p/e 17x…

  • 2022 S&P 500 sales per share $1650
  • fair value $2500
  • neutraali p/e 17x
  • normaali nettomarginaali 8,9 %
  • normalisoitu EPS $147

Tuo Jeremyn 2500 pistettä voi oikein hyvin muodostua bullerohaihatteluskenaarioksi jos joskus vielä kapitalismi tekee firmoille ja Mr. Market tekee arvostuksille kunnon temput :smiley:

15 tykkäystä

Tutkitaanpa vähän foorumin lähitulevaisuuden sentimenttiä punaisen päivän jälkeen:

Kolmen kuukauden päästä 21.4.2022 SP500 indeksi (tänään 4440p) on…

  • alle 4000 pistettä
  • 4001 - 4150 pistettä
  • 4151 - 4300 pistettä
  • 4301 - 4450 pistettä
  • 4451 - 4600 pistettä
  • 4601 - 4750 pistettä
  • yli 4751 pistettä

0 voters

Minulla on käteistä salkussani

  • alle 0 % (vipu käytössä)
  • 0 - 5 %
  • 6 - 10 %
  • 11 - 20 %
  • 21 - 30 %
  • yli 31 %

0 voters

Vuoden kuluttua (21.1.2023) SP500 (tänään 4440p) on

  • yli 4440p
  • alle 4440p

0 voters

EDIT: Näköjään vähän ääniä katosi kun korjasin käteispollista kirjoitusvirheen, pahoittelut

21 tykkäystä

Välillä tuntuu että nämä tilastovertailut ovat jonkin asteen arvoituksia, varsinkin kun en ainakaan itse mistään käyttämästäni tietopalvelusta löydä mielestäni helposti esim. sales/share tai normalisoitu EPS tietoja. Viestistä ei siis lainkaan minulle aukene onko mielestäsi SP500 nyt kallis vai ei? Ilmaus “2500p olisi bullero skenaario” ja pienen googletuksen perusteella PE ilmeisesti olisi nyt 24.5 luokkaa joten päättelisin että koitit viestittää näkeväsi reilusti laskuvaraa? Näiden indeksitason tilastojen kaivaminen on kuitenkin tavikselle vähän haastavaa kun ei ole mitään blomman terminaalia käytössä joten mieluusti näkisin näitä ajatuksia vähän enemmän avattuna. Tai jos pystyy ohjaamaan yksityisen piensijoittajan kukkarolle sopivien datalähteiden äärelle josta esim. näitä tunnuslukuja voi helposti tarkastella niin otan ilolla ehdotuksia vastaan.

Edit: siis nimenomaan esim. indeksitasolla. Yksittäisen yrityksen osaltahan näitä löytyy helposti monestakin paikasta.

6 tykkäystä

Tuo tarkoitti sitä että pystyn kuvittelemaan (vaikka en sitä odota enkä oleta) tilanteen jossa S&P 500 @ 2500 pistettä on se mistä optimistit haaveilevat.

Multpl.com on yksi saitti jossa nuo sales per share ja paljon muuta kiinnostavaa :slight_smile:

Muita: Yardenilta paljon kaikkea, Factsetin Earnings Insight, Twitter esim. Liz Ann Sonders jne.

3 tykkäystä

Päivän uutisissa nuorehkot analyytikot Nordealta ja Op:ltä kommentoivat inflaatiota vähättelevään sävyyn, joka energia poistettuna on vähäistä heidän mielestään. Voi olla että puhuvat vaan edustamansa firman agendalla, muuten en oikein ymmärrä kumpaakaan. Kun energian hinta nousee, se säteilee kaikkeen, ostatpa rahoillasi lähes mitä tahansa.

Puhtaaseen energiaan on pakko siirtyä seuraavan kahdenkymmenen vuoden aikana.

Ainakin seuraavat kymmenen vuotta tulee olemaan tämän johdosta ennenkokemattoman kalliin energian aikakautta, joka pakollisten massiivisten investointien myötä toivottavasti purkautuu aikanaan jopa nykyistä alhaisempina hintoina kuluttajille.

Ylläolevasta johtuen kysymys kuuluu, miten nykyisillä velkavuorilla mahdollistetaan tuleva pakollinen investoititarve energiasektorille, kun samaan aikaan nouseva energianhinta sätelee inflaatiota ympärilleen??

Pörssien suuntaan tämä on ratkaisevan tärkeä kysymys, kun on totuttu siihen että keskuspankit pelastaa aina.

17 tykkäystä

Tämä ei melko varmasti ole se olennainen huoli. Nykymaailmassa nimenomaan ei ole pulaa tuottoa hakevasta pääomasta, ja erityisesti energiasektorilla ei ole ollut pulaa tuottoa hakevasta pääomasta. Pulaa on ollut lähinnä tuotosta pääomalle.

Tämä käy hyvin selväksi, jos katselee vaikka millaisella innolla ja arvostuksilla erilaisia puhtaan energian start-uppeja on lähdetty rahoituskierroksilla ostamaan ihan viime aikoihin asti ja oikeastaan edelleen.

Koskaan ei ole ollut tällaista ylitarjontaa pääomasta suhteessa sijoituskohteisiin, sanoisin jopa. Voihan olla, että investointeja eivät tee ne etaboloituneet toimijat velkavuorineen, mutta noin yleisellä tasolla maailmassa on riskinnälkäistä pääomaa eivätkä investoinnit siitä jää kiinni.

9 tykkäystä

Tämä on totta. Löytyykö sitä samaa intoa jos ja kun inflaatio laukkaa ja joutuu maksamaan korkoa lainarahalle? Ja samanaikaisesti on koettu ”hair cut” yleisesti sijoitusmarkkinoilla? Voi olla tuottovaatimukset investoinneille sitä luokkaa, ettei niitä tee kuin valtiot.

Energia on vaan kaikille pakollista ja viimeaikaisena esimerkkinä Kazakstan mihin voi johtaa.

.

2 tykkäystä

Jos yhden prosentin korkotaso on liikaa niin sitten aletaan kiukuttelemaan että myydäänpä osakkeet (ylimääräiset) pois että saadaan taas keskuspankit ruotuun ja nollakorot kun siihen niin totuttu.
Se joka väittää että pörssit “ennustaa” 6-12 kuukauden päähän ( kuten yleinen hokema on) onko pörssit ennustaneet mitään “huomista” päivää pitemmälle ikinä?
Nyt sitten ihmetellään inflaation kanssa, ensin FED sanoo 3-4 koronnostoa 2022 ja sitten alkaa “nokitus” eiku 5 kertaa, 6 kertaa jne. . Höpötetään “superkuplasta” mikä totta onkin eihän joku Apple voi olla niin arvokas että sillä pyörittäisi Suomea noin 60 vuotta…

3 tykkäystä

Bongasin taas Twitteristä graafeja. “Smart money” ei osta vielä tämän dipin aikana futuureja. Sielä siis odotellaan myös laskun jatkuvan.

20 tykkäystä

Korea on nostanut 3 kertaa korkoa hiljattain tasolle 1,25%. CPI on siellä 3,7%. USA ei ole nostanut kertaakaan, vaikka CPI on 7%. USAn pitkät pitkät korot ovat keinotekoisen alhaalla USD:n turvasatamastatuksen takia.

3/1980 Volckerin ollessa FEDin ruorissa keskuspankkikorko oli 20 %. Jos USAn korko nousee tasolle 5%, niin liittovaltion budjetista (6,8 trilj., vaje 2,8, korkojen osuus 0,3) menisi korkoihin 1,5 trilj, korkotasolla 10% 3 trilj.

Jos USA ei saa inflaatiota kuriin, niin seuraukset ovat vakavat. Sitä kai tässä tilanteessa nyt diskontataan. Bondipuolen pitäisi kyllä hermoilla enemmän kuin osakesijoittajien.

9 tykkäystä

Tottahan toki Jenkkien pörssin suunta vaikuttaa Helsinkiin, koska Jenkit on kuitenkin maailman johtava talousmahti. Mutta en nyt väittäisi aneemiseksi pörssiä joka on tutkimuksissa valittu jopa maailman parhaaksi pörssiksi. Toki tälläiset päivät saattaa turhauttaa jos ei sijoita yritysten liiketoimintaan vaan tekee lyhyemmän aikavälin kauppaa. Niille taas jotka sijoittaa jonkin yrityksen liiketoimintaan, punaiset päivät ovat näillä tasoilla enemmän kuin tervetulleita.

2 tykkäystä

Palaan tähän nyt, kun kaksi kuukautta on kulunut. Jos halutaan arvata analyytikkojen ja pankkien ennusteiden osumatarkuutta vuodelle 2022, veikkaan USA:ssa Bank of Amerikan ja Suomessa OP:n olevan kärkisijoilla.

https://finance.yahoo.com/news/bofa-strategists-see-toxic-mix-120711973.html?guccounter=1

1 tykkäys

Tutkikaa myös huviksenne yrityslainamarkkinaa ja miten niitä on paketoitu arvopapereiksi (= CDO eli Collateral Debt Obligation) viimeisten 10 vuoden aikana. Kuulostaako tutulta?

2 tykkäystä

Ei kai tuo CDO-markkinan kasvu ole välttämättä muuta kuin luonnollinen jatke sille että (yritys-)lainoja on paketoitavaksi enemmän kuin koskaan?

Eikö CDO- ja kaikille ABS-paketoijille tullut finanssikriisin jälkimainingeissa velvollisuudeksi jättää ns. skin in the game? Sen luulisi torjuvan ison osan niistä kaikkein innovatiivisimmista/surkeimmista paketeista. Samoin varmaan luottoluokittajat ovat oppineet niiltä ajoilta luokittelemaan näitä paketteja kriittisemmin. Ainakin toivottavasti.

4 tykkäystä

Sitä ollaan käännytty lievän pelon puolelle. Taas mahtava tilaisuus oppia markkinapsykologiaa, ja seurata miten isossa kuvassa ihmiset käyttäytyvät. Vastahan indeksitasolla on pölyt tomutettu olkapäiltä, vaikka osaketasolla hyvätkin firmat tulleet jo kiitettävästi alas ATH luvuista.

image

e. @Vodel1 oot ihan oikeassa! Vedin mutkia suoriksi, tarkoittaen SP500 ja Nassea :slight_smile:
Itse myös ihmettelen jopa, miten vähän ollaan vasta pelon puolella. Vaikka itse olen toiveikas paremmista ostopaikoista, olisi oma viisarini jo selkeästi punaisemmalla.

11 tykkäystä