Pörssien suunta (Osa 2)

Väittäisin, että ainakin lyhyen aikavälin pohja oli viime viikon maanantai. Nyt mennään jonkun ainakin jonkun aikaa iloisesti ylös, kunnes taas joku /jokin pelästyttää. Josko nyt jaksaa nousta joulupukkirallin tilapäisen huipun yli, tai peräti ATH:n?

Nyt puhun siis kotoisesta pörssistämme(OMXHPI). En tiedä indikoiko se mitään, mutta viime maanataina mentiin neljä pinnaa alle marraskuun välipohjan. Eli toistaiseksi viivottimella voi vetää sellaisiakin trendejä, joissa @musa_2 säästyy canossan matkaltaan :grin:

5 tykkäystä

Täytyy nyt kuitenkin sanoa että osakemarkkinoilla sitkeä maltillinen optimisti lopulta voittaa.

Jossain scifi-maailmassa jossa alan taloudelliset lainalaisuudet ovat päälaellaan, kaikki strategit olisivat aina rommareita. Sehän olisi kyllä huono homma :smiley:

5 tykkäystä

Tarjoilen @musa_2 :lle pienen lisäannoksen ekstaasia ao. videon muodossa. :point_down:

Kyseessä on edellistä tänne liittämääni Nordean videojulkaisua merkittävästi suppeampi kokonaisuus, mutta pääviesti on siinä, että Nordea kasvattaa suosituksissaan osakeylipainoa entuudestaan.

Poimintoja:

  • Tammikuun korjausliike on ollut merkittävä, mutta kokonaisuudeltaan ylimitoitettu.
  • Pitkäjänteisellä tai markkinoiden lyhyen aikavälin heilahteluista hyötyä hakevalla sijoittajalla on nyt hyvä tilaisuus kasvattaa osakeomistustensa määrää.
  • Arvostuskertoimissa ollaan jo hyvin lähellä pitkän aikavälin keskiarvoa.
  • Tyypillisesti voimakkaan talouskasvun keskellä normaalia korkeammat arvostuskertoimet ovat perusteltuja.
  • Globaalisti yritysten liikevaihtojen kasvuennusteet ovat alakanttiin, jonka johdosta tulosennusteiden nostaminen olisi perusteltua. Tämä tuo markkinoille tukea.
  • Kokonaiskuva on myönteinen osakemarkkinoille.
  • Lyhyellä aikavälillä voi tulla heilahteluja kiristyvään rahapolitiikkaan sopeuduttaessa. Heikompia päiviä ja viikkoja on todennäköisesti luvassa joissain määrin.
  • On kuitenkin todennäköistä, että seuraavien kuukausien aikana osakemarkkinoiden tuotot ovat selvästi parempia, kuin mitä tyypillisesti.



Kuvat: Nordea

33 tykkäystä

Ei uskalla olla enää ilman kasvulappuja vaikka pohjiin en toistaiseksi osunut enkä varmaan jatkossakaan tule osumaan. Keväällä voi vielä tulla hyvinkin lisää laskua. Tässä hauska tilasto, ei välttämättä silti kerro mitään tulevasta

49 tykkäystä

Onneksi tuo paremman osumatarkkuuden omaava 10v-3kk ei ole vielä ns lähelläkään kääntymistä.

Toisaalta kuluttaja sentimentti alkaa taas olemaan varsin hapan Yhdysvalloissa:

14 tykkäystä

Huomenta! Jälleen huomenna pääsemme seuraamaan keskuspankkipöhinää, kun EKP julkaisee korkopäätöksensä klo 14.45. Koska päivä on kiireinen myös tulosrintamalla, julkaisin korkopäätöksen ennakon jo tänään. Mikään ei euroalueen ensi vuoteen koronnostoja vasta povaavissa korkoennusteissa voi taaskaan mennä vikaan, jos inflaatio talttuu, palkkojen nousu ei ylly ja muut kp:t eivät karkaa liian kauas. Oletuksia siis riittää.

Kommentit päätöksestä taas tulossa tänne, palaamme siis asiaan huomenissa!

47 tykkäystä

Yksi näkökulma yllä olevaan kuvaan on, että meniköhän koronaelvytys vähän liiallisuuksiin, ainakin USA:ssa.

2 tykkäystä

https://twitter.com/PriapusIQ/status/1488554276536336390

Venäjä tuottaa yli 60% maailman ammoniakkinitraatista ja ruuantuotanto ei tykkää jos jää lannoitteet pois… Pienoista hinnannousua lannoitemarkkinoilla ohjelmassa, ja mikäli kevätkylvöjen kanssa tulee lannoitepulaa, voi ottaa myös ruuan hinta osumaa (ylöspäin) vähän pidemmällä aikavälillä.

https://twitter.com/PriapusIQ/status/1488574367877455873

34 tykkäystä

Factset Q4 marginaalit verrattuna 5 vuoden keskiarvoon:
Eniten koholla energia, materiaalit, info tech

Q3:en verrattuna: Inflaatio keventää katteita suurimmalla osasta sektoreita:

Q4- Q2 - odotuksissa hentoinen kevennys marginaalitasoissa:

“What is driving the sequential decline in net profit margins for the S&P 500? Higher costs are likely having a negative impact on profit margins. During the previous earnings season, 305 S&P 500 companies cited “inflation” on earnings calls for the third quarter, which was the highest number in at least 10 years.”

Yardenilta:
Liikevaihtoennusteet:21 & 22 ennusteet ovat nousujohteisia. Tämä antaisi osviittaa, että inflaatio siirtyy myös liikevaihtoihin.

Earnings growth: 2022 ei aivan samansuuntainen kehitys - samalla kun liikevaihtoennusteita on nostettu, tulokset eivät skaalaa.

Eräällä tavalla tervehdyttävä merkki, että myös liikevaihdot kasvavat, eivätkä vain marginaalit.
Pieniä muutoksia toki isossa kuvassa.

12 tykkäystä

Inflaatio reilusti yli odotusten.

19 tykkäystä

Euro to Rise if Eurozone Inflation Data Shift ECB’s Easy Policy Rhetoric – Market Talk

0948 GMT - Eurozone inflation data at 1000 GMT could prompt European Central Bank President Christine Lagarde to acknowledge the risk of persistent price pressures at Thursday’s meeting, boosting the euro, MUFG Bank says. The figures could exceed expectations following higher-than-forecast German, Spanish and French inflation data earlier this week, raising the prospect of Lagarde being less forceful on the view that inflation will ease, MUFG analyst Derek Halpenny says. “A less dovish message on inflation tomorrow given inflation upside risks will make it difficult for Lagarde to push back on 2022 monetary tightening expectations and that might help extend the current more positive EUR momentum.” EUR/USD rises 0.1% to 1.1282, having earlier reached a one-week high of 1.1295, according to FactSet

Dow Jones Newswires

1 tykkäys

“Pohjainflaatio hidastui tammikuussa 2,3 prosenttiin, kun se joulukuussa oli 2,6 prosenttia.”

Energian osuus inflaatiolaskelmissa antaa edelleen ehkä hieman väärän kuvan inflaation kehityksestä. Nousu vuoden takaiseen nähden 28,6 %.

23 tykkäystä

Jo legendaarisesti suorastaan Antille forward-p/e = “arvostuskertoimet”.

Muuten vastaan arvailuun arvailulla. Nämä ovat siis viihdeaineistoa sekä Antilta että minulta koska arvaillaan.

  1. IMF:n ennuste globaalille talouskasvulle 2022 on arvailua. Vuodesta 2023 on vielä vähemmän hajua.

Arvaan että IMF:n talouskasvuennuste on yläkanttiin.

  1. Oletetaan kuitenkin seuraavaksi että IMF:n arvaus tälle vuodelle menee oikein.

Mitä sitten liikevaihtoennusteiden nousupaineeseen tulee …

… vaikutelmani on että Antti ottaa (mielestäni hassusti) alla olevan normiasetelman näkemyksensä pohjaksi.

Koska pörssiyhtiöt ovat suhteettoman paljon goods-bisneksissä ja suhteettoman vähän services-bisneksissä, pörssiyhtiöt yleensä kokevat trendikasvua kovemman talouskasvun vuoden (IMF:n ennuste 2022-kasvulle) siten että kysyntä on huomattavan vahvaa. Tämä johtuu siitä että ihmisten arkea lähellä olevien palveluiden kysyntä on normaalisti varsin vakaata suhdanteista riippumatta. Niissä suhdannevaihtelu on normaalisti vaimeaa.

Mutta eihän tässä 2020-luvulla ole koettu mitään normaalia bisnessykliä. Tuossa oli tuo minun arvailuni:

Reilu kisa arvailujen välillä!

5 tykkäystä

olisi mukava tietää mitä tapahtuu, jos tämä strutsi-politiikka EKP:ssa jatkuu vielä kauan. Hinnat nousevat kautta linjan (inflaatio) ja EKP yrittää vain elää whataboutismissa ja denial-moodissa. tilannehan voi eskaloitua hyvin nopeasti, kun markkinat menettävät uskonsa EKP:hen. minun käsittääkseni korkoarbitraasi maiden välillä jyrkkenisi hetkessä ja laukaisisi pankkikriisin ja ehkä hajoittaisi €urovaluutan. tässä mielessä ei ole ihme, että EKP valehtelee. @Marianne_Palmu

3 tykkäystä

Trailing P/E jo saavuttanut huokean 5v keskiarvotason :wink:
Nyt voidaan jo jättää ennusteiden sättiminen ja nauttia halvoista nykytasoista.

Tämän hetken 2021 konsensus 206.42 ja Q4 ennusteet hienoisessa nousussa.
Tuota lukua käyttäen elisen closella 22,1

Hurjan kallista, kun vertaa vanhoihin nälkävuosiin, mutta ensimmäistä kertaa voidaan jo sanoa, että ollaan 2015 vuoden jälkeisessä rangessa.

Antti Saaren ansioksi sanon sen, että hän on pitkään liputtanut sen puolesta, että tulosennusteet tulevat nousemaan ja että tuloskasvu tasaa kertoimia. Näin on tapahtunut.

25 tykkäystä

Tokihan annamme Antille siitä sulan hattuun :smiling_face_with_three_hearts:

Tulossykleistä tuli mieleen vielä

Eli kun on takana jo jonkin aikaa vahvaa tuloskasvua ja täytyy arvata meneekö lähiaikojen tulokset yli vai ali ennusteiden, suurimman osan ajasta menee oikein jos sanoo että yli. Tässä hyödyntää muiden conservatism biasta.

Toisaalta sitten käännekohdassa mennään metsään erityisen pahasti.

5 tykkäystä

Tuollainen harha vaivaa myös tilastollisia malleja, koska niiden data on vinoutunutta. Juuri tämän vuoksi harvinaisten tapahtumien ennustamiseen on omat tekniikkansa, jotssa regressiomallin sijaan esimerkiksi pyritään tunnistamaan tavanomaisesta datasta poikkeavia anomalioita. Anomaliat itsessään kun ovat niin harvinaisia ja toisistaan poikkeavia, ettei regressiomalli välttämättä kykene luomaan niistä yhtä luotettavia ennusteita.

Jos markkina on 90% ajastaan nousujohteinen (en sano että on) niin silloin malli joka ennustaa jokaisen päivä olevan nousupäivä olisi 90% tarkka. Siis tarkka, mutta samalla täydellisen hyödytön malli. Siksi tällaisia vinojen jakaumien ennustemalleja pitäisikin arvioida myös niiden herkkyyden ja spesifisyyden kautta, eli kuinka usein ne antavat vääriä positiviisia tai vääriä negatiivisia ennusteita harvinaiselle tapahtumalle, eli laskulle.

Viimeinen puolustus on sitten lopulta aikahorisontin jatkaminen: pitkällä tähtäyksellä kannattaa aina ostaa. Tällä filosofialla suosituksen ei kuitenkaan pitäisi olla “nyt” kannattaa ostaa, vaan rehellisesti että “aina” kannattaa ostaa.

8 tykkäystä

Korjausliike näyttää olevan ohi, mutta karhu tuntuu silti murisevan jossain uuteen nousuun kääntyneen markkinan taustalla. Minne päin markkinalla ollaan seuraavaksi menossa? Jukka ja Tuomas tarkastelevat tilannetta fundamenttien ja teknisen analyysin näkökulmasta.

20 tykkäystä

Ilman muuta korkoarbitraasi heijastuisi ensin valuuttakursseihin. Seurauksena olisi heikompi euro suhteessa dollariin ja puntaan. Jäähtyvä Kiinakin voisi antaa valuuttansa heikentyä dollariin nähden.

En ole varma että tällainen kehitys pankkikriisiin asti johtaa, mutta pitäisin todennäköisenä että voimakkaampi volatiliteetti ja heilunta, niin valuuttamarkkinoilla kuin pörssissäkin, tulee olemaan tämän vuoden ilmiö vielä pitempäänkin.

1 tykkäys

-Jos on työttömänä yli 6k katsotaan olevan työvoiman ulkopuolella eikä enää luokitella työttömäksi. Jenkeissä todellinen työttömyys, eurooppalaisilla kriteereillä, on keskimäärin normaalivuosina 10% ja yli.

5 tykkäystä