Pörssien suunta (Osa 2)

Tässä läjä kuvaajia foorumilaisten iloksi aamun videolta. Pääaiheena SPACit, hieman kriittiseen sävyyn huolimatta niiden suuresta suosiosta (tai pikemminkin suuresta suosiosta ;D ).

Ymmärrän, miksi SPACit viehättää: niiden osakkeet hinnoitellaan kymppiin, mikä on kiva pyöreä tasaluku. Niin kauan, kuin en eivät osta mitään, niiden arvo myös pysyy tuossa kympin tienoilla. Niissä on siis mukava arpalipukemaisuus. Monet myös argumentoivat, että niiden kautta yksityissijoittaja pääsee käsiksi yhtiöihin, mihin vain pääomasijoittajat ennen pääsivät käsiksi. En ole varma, ottaen huomioon mm. SPACien insentiivit, että onko ne yhtiöt joihin sijoittajat pääsevät käsiksi keskimäärin kovin hyviä sijoituksia. Tiedän että tämä on turhaa jankutusta, mutta suurin osa SPACeista menee duffelle ja isosti kun ne lopulta ostavat jotain:

Luin blummalta, että jopa sellaista kikkaretta kuin WeWorkkia on lähestynyt useampi SPAC :smiley: WeWerkhän yritti listautua pörssiin pari vuotta sitten, kun Softbank ja investointipankit buffasivat sen arvoon ilmaa kunnes koko IPO kaatui omaan mahdottomuuteensa ja sekasortoon yhtiössä. Nyt WeWork yrittää pinnistää voitolliseksi.

Nojoo. SPACien myötä IPOjen määrä lähestyy 90-luvun lopun tasoa. Huomatkaa, että IPOja tulee pitkin pörssisykliä mutta usein tuollaiset IPO-klusterit sijoittuu huippuihin tai lähelle niitä.

Ilman SPACeja IPOjen määrä ei ole kummoinen, joskin ensimmäisen kaupankäyntipäivän kurssireaktiot ovat.

SPACeihin virtaa ennätysmäärä rahaa, jee


Nopea vilkaisu tuloskauteen Sp500-yhtiöiden osalta. 80 % ylittäneet odotukset. Tulokset jopa kasvavat hieman itseasiassa, ylittäen odotukset noin 20 %:lla. Silti kurssireaktiot ovat olleet pääosin negatiivisia.

25 tykkäystä

Näitä katsellessani aina välillä mietin, onko/oliko nämä tuotot laskettu tuon “kympin tienoilla” olevan kurssin mukaan vai vasta kun ticker on vaihtunut/ äänestys on mennyt hyväksytysti läpi?

4 tykkäystä

Tuo on post-merger, eli ei siitä “kympistä” välttämättä.

Huom. tuolla otoksellakin on ikää jo puoli vuotta. Nyt jos joku jaksaisi kahlata satoja SPACeja ja laskea uudelleen…

3 tykkäystä

IMF raportista:

No Global Financial Crisis to Date: Don’t Turn It into One!
Delayed access to comprehensive health care
solutions could mean an incomplete global
recovery and endanger the global financial
system. With emerging market economies
accounting for about 65 percent of global growth
(about 40 percent excluding China) over 2017–19,
delays in tackling the pandemic in such countries
may bode ill for the global economy. Supply chain
disruptions could affect corporate profitability even
in regions where the pandemic is under control.
And because growth is a crucial ingredient for
financial stability, an uneven and partial recovery
risks jeopardizing the health of the financial system.

While solvency pressures have been limited so far, risks in the nonfinancial corporate sector remain.
Default rates at large
firms have remained well below previous peaks,
and bankruptcies among smaller firms have stayed
low or even declined in some cases. However,
challenges remain. For example, the number of
potential “fallen angels” (that is, firms with a BBB
minus rating and negative outlook) has tripled
globally since the beginning of the pandemic, and
in some jurisdictions (for example, the European
Union and the United States) the potential for
further downgrades is elevated (Figure 8).

Tässä nuo fallen angelsit graaffina:
image

Mitenhän tuon tiivistäisi. Riskit pysyneet näpeissä tähän asti, mutta ovat koholla. Fiilis jäi että monen asian pitää mennä nappiin jotta tästä kriisistä tullaan ulos ihan kuin mitään ei ole edes tapahtunut. Lisäksi useampia sijoittajia varmaan kiinnosti raportin lopusta seuraava:

However, policymakers should also be
cognizant of the risks of a market correction
should investors suddenly reassess growth
prospects or the policy outlook.

Asset valuations appear to be stretched
in several markets. A sense of complacency
permeating financial markets as investors seem to
bet on a persistent policy backstop and uniform
market views raise the risk of a price correction

7 tykkäystä

Asia on kiistämättä ollut noin. Tässä kuitenkin 2020 yhdistyneiden spaccien tuotto:

https://twitter.com/DJohnson_CPA/status/1345757643755937796?s=20

Markkinoilla ja putkessa olevien SPACcien lukumäärä taitaa olla reilusti yli 400 tällä hetkellä joten ei tarvitse olla ennustaja nähdäkseen että huonoja diilejä ja kohdeyrityksiä on luvassa reilusti vuonna 2021. Näkisin kuitenkin että SPACit ovat tulleet jäädäkseen ja entistä mainettaan parempina. Kun katsoo minkälaisia nimiä joidenkin SPACcien taustalta/johdosta löytyy niin vaikea nähdä että haluaisivat vain flipata spacceja nopeiden voittojen toivossa.

Kuten @jaska1 tuossa huomautti, sillä on eroa lasketaanko tuotto yhdistymisestä vai siitä $10 lunastushinnasta. Itse sekaannuin SPACceihin ensimmäisen kerran viime kesänä ja edelleenkään on vaikea nähdä mistä saa parempaa tuottoa niin pienellä riskillä kuin ostamalla SPACcia joka on tuossa $10 rahastoarvossa tai jopa sen alle. Pitkään pitoon en näitä lähtökohtaisesti halua vaan myyn pois pääsääntöisesti ennen mergeriä.

13 tykkäystä

Enpä osannut tulkita tätä näin, mutta ilmeisesti viimeksi it-kuplassa ollut näin väsyneitä reaktioita tulosylityksiin.

Kun kaikki alkaa olla hinnoissa…

44 tykkäystä

Miten tämä pitäisi tulkita? Voiko tässä suhtautua asiaan niin, että tässä jäähdytellään nousseita arvostustasoja jos tulokset kirii karanneiden osakkeiden hintoja ja tilanne on ihan terve. Joskus korona kesällä nousuissa taisi joku finanssihenkilö pohtia teoriaa missä ns.liikaa nousevat kurssit saattavat jäädä jäähdyttelemään jossain pisteessä ja tulokset alkaa kiriä tätä eroa kiinni. En käynyt viestin lafkoja läpi, mutta ei tossa tota wsb:stä johtuvaa korjailua ja huolestumista lukuunottamatta ole tainnut isot vakaat firmat romahtaa, joskaan eivät rapsoista nousseetkaan.

Itseäni kiinnostaa omistajana Kiina jätti Baba tossa tiistaina. Siinä arvostus on mennyt vähän toisinpäin, verrokkeihin nähden arvostus on suorastaan edullinen, mutta sitten poliittiset riskit pistänyt kurssin möyrimään ja kiva nähdä saako odottamani hyvä tuloskunto unohtamaan näitä riskejä. Toki se riippuu mitä siellä pressissä jatkostakin ja vaikka Ant iposta sanotaan.

12 tykkäystä

Niin tuon voisi tulkita.

Toisaalta nuo voi johtua esimerkiksi heikommista näkymistä, kun korona ei nitistykään ihan niin nopeasti rokotteiden takkuillessa. Vaikeahan näistä on lopulta sanoa, mitä siellä takana on. Mutta onhan tuo chartti siinä mielessä vaikuttava, että aiemmin kurssit eivät ole laskeneet keskimäärin jos tulee selkeä ylitys (liikevaihdolla ja -voitolla)…

Lisäys: kuten kahvihuoneessa kommentoin, on hyvä huomata että vasta kolmasosa raportoineet tuloksensa. Voihan tuo vielä muuttua siis kun tuloskausi etenee.

8 tykkäystä

Ehdottomasti mielenkiintoinen ilmiö. Itse olen seurannut lähinnä Faangit aina mielenkiinnosta vaikken suoraan omistakkaan, mutta kun se teknokuplasta puhuminen on niin seksikäs aihe niin jotenkin näen ihan terveenä ettei sitä aina paineta koilliseen vaikka odotukset lyödään vaan annetaan vähän tasoitusta noiden arvostusten suhteen.

Ehkä ne sijoittajat katsoi nyt oikeasti sinne 6kk päähän syksyllä ja nyt on sitten kaiken suhteen niin sumuisa kristallipallo että hetki höllätään mitä siellä näkyy seuraavan puolen vuoden päähän.

Lähinnä siksi tätä kommentoin että twiitissä mainitaan tilanteen olleen näin IT-kuplan huipussa, mikä nostaa itse kunkin stressitasoja, ja itse suhtaudun tilanteeseen hieman rauhallisemmin ja ihan hyvänäkin cooldownina.

13 tykkäystä

Vähän sellainenkin mielikuva minullakin on, että tulosjulkistukset tulevat lähes järjestään tiputtamaan näiden paljon nousseiden osakkeiden kursseja. Suurimmat nousut tuntuvat tapahtuvan osakkeilla, jotka ovat 1) ensimmäistä kertaa ikinä kunnolla nousussa eikä niiden kanssa ole vielä koettu ikäviä tunteita tuottavaa laskua ja 2) yritys ei välttämättä tuota voittoa eikä P/E-lukua voi laskea vaan kurssinousu perustuu epärealistisiin haavekuviin ja mielikuvitukseen (hienommin sanoitettuna odotuksiin tulevasta).

Kun tulosjulkistus tulee, haaveilu loppuu kun reaalimaailman rajoitukset esitellään tuloslukujen muodossa.

2 tykkäystä

Tästä tulee mieleen parikin firmaa ja eri sektoreilta. Olenko naivi ja sinisilmäinen vaiko realisti jos olen sitä mieltä että firman arvostusken ja arvon tulisi perustua todellisiin myynteihin ja ydinbisneksen onnistumiseen,tottakai tavoitehintojen päivityksissä on aina odotuksia ja olettamia mukana.

Eikä nyt pidä ymmärtää tätä niin että sanoisin nopeasti kasvavien yritysten arvostuksien ja hintojen karkaavan pilviin,tarkoitan vain sitä että näiden firmojen pitää kuroa jossain vaiheessa kiinni nämä olettamat.

Edit: Olen hieman huolissani siitä että olettamat tuntuvat laajasti olevan sillä tasolla että hyvin pian ihmiset lentävät takseilla kuin jettsoneissa konsanaan ja että perinteinen energia sektori on kohta pelkkää vetyä eikä diesel/polttoainetta käytetä enää missään koskaan. On vähän mutkat suoriksi meininkiä mutta toivottasti poikii hyvää keskustelua. T: Viikinkipäällikkö

9 tykkäystä

Ihanko oikeasti väität, että LAAJASTI on olettama tällainen? Ja jos hyvää keskustelua haluaa, ei ehkä kannata lyödä asioita noin yli, niin kuin nyt teet.
En ole kenenkään täällä nähnyt väittävän esim. kaiken toimivan vedyllä ja heti.

5 tykkäystä

Viittan tässä nyt lähinnä siihen että clean energy sektorille sijoittavat etf ovat singonneet pilviin ja rahanmäärä mitä siihen markkinaan kaadetaan on massiivinen ja tietysti syystäkin,onhan siellä isosti potentiaalia ja hyviä yrityksiä. Vedin mutkia suoraksi koska ajattelin sen tuovan esiin mielipiteitä,ei ollut tarkoitus olla agitaattori. Pahoittelen :pray:

4 tykkäystä

Tarkennetaan hieman, htpe-vaiheessa olevien firmojen kurssikäyristä saattaa löytää 10v tarkeastelujaksolla klassista hype-käyrän mallia ja parhaat firmat sitten vain jatkavat ylöspäin. Esim. 2000-luvun nettibuumissa oli hakukoneita Altavista, Yahoo, Google, Lycos, Webcrawler yms yms ja kaikkien osakekäyrät olivat tuon kuvan alkupään mallisia. Suurin osa noita karsiutui pois, kurssi laski ja vain mutama jäi jatkamaan korkealla osakekurssilla.

4 tykkäystä

Kyllä, osakepoiminta tässäkin, tietenkin, tärkeässä osassa. Varmasti osa kuolee pois ja osa jatkaa vahvistumistaan.

4 tykkäystä

Nykytilanne on kyllä vekkuli, kun sijoittajilla on tapana yleistää asioita.

Monesti huudetaa, että “pörssi on kuplassa”, sen sijaan että todettaisiin “pörssissä on kuplia”. :smiley: Jälkimmäinen toteamus huomattavasti realistisempi suurimman osan aikaa, ja voisi väittää että nytkin. Mutta media yms. muut antavat huomiota paljon hypesektoreille, minkä takia koko pörssi tuntuu karnevaalilta vaikka eihän se sitä ole.


Nordean Andreas on muistuttanut ystävällisesti viime päivinä, että huolimatta nyt rokotteiden saatavuusvaikeuksista tuo on asia jonka ihmiset pystyvät ratkaisemaan.

https://twitter.com/AndreasSteno/status/1356294851516633094?s=20

Kuten oli viime vuonna maskien yms. kanssa (tottakai rokotteiden tuotanto on hieman eri asia, mutta silti).

Jos haluaa sijoittajana olla mutkaa edellä, pitää jo vähän miettiä mikä fiilis sijoittajilla on vuoden 2022 alussa, kun korona on väistynyt otsikoista ja talous elpyy vauhdilla. Stressaammeko koronnostoja? Ylikuumentumista? Arvostustasoja? Jne…

45 tykkäystä

Se, että kurssireaktiot ovat negatiivisia vaikka yhtiöt ovat hyvällä prosentilla ylittäneet ennusteen, on mielestäni terveen markkinan merkki. Kun tuloksen tullessa ulos osakkeen arvostus arvioidaan uudelleen kokonaisuutena, eikä kurssireaktio perustu vain ennusteen ylitykseen tai alitukseen, niin pörssin kuplautumisen tai ylikuumenemisen suuntaan ei olla menossa, päinvastoin.

16 tykkäystä

Kyllä jos talous lähtee rullaamaan globaalisti ja rahaa on systeemissä ja valtiot elvyttävät, niin siinä saattaa konepajoille yms Rak. Firmoille tulla paremmat ajat ja jos ne on hinnoiteltu nyt ihan tonttiin ja pohjalle, niin siinä saattaa tulla mieleen vähän tehdä sektori rotaatiota vaikkapa todella korkealle ja pitkälle tulevaisuuteen hinnoitteluilta aloilta joissa todellisuudessa kilpailu voi olla aika kovaa ja veristä.

Ehkä.

Jos näyttäisi olevan suht varmaa ja helppoa tuottoa luvassa.

6 tykkäystä

Pörssien suuntaa pohtiessamme varmaan vertaamme uutisvirtaa rokotusten edistymisestä, liikkumis- yms rajoituksista ja ihmisten sitoutumisesta koronaohjeisiin.

Suurin peikko lienee sellaisen virusmuunnoksen esiintulo, johon rokotteet purevat huonosti.

Lohdullinen lainaus em artikkelista:

Even in the worst case scenario, vaccines can be redesigned and tweaked to be a better match in a matter or weeks or months, if necessary, say experts.

A silver lining may be that the variants are mutating in a similar way rather than diverging from each other.

Prof Ravi Gupta from the University of Cambridge said: “This gives us a sign that it has certain favoured routes - and we can work to block those off with a vaccine.”

4 tykkäystä

Öljyn hinta nousee tasaisesti, esim jenkkiviitelaadut lokakuun 35:stä taalasta tämän päivän 55:een - tänään +2.5%. Miten muut näkee, aika tasainen trendi ylöspäin ollut kolmisen kuukautta, ollaan jo vuosi sitten tasoissa, josta tietysti nitkahdettiin jopa nollan tuntumaan korona-ahdistuksessa. Tämäkin alkaa nostaa inflaatiota osaltaan, huono erityisesti Nasdaqille.

2 tykkäystä