Pörssien suunta (Osa 2)

Tuosta siirtymänopeudesta varmasti on useita tulkintoja. Kriisi toimii usein myös oivallisena siirtymänä makro ja mikro-tasolla. Covid-19 aiheutti ainakin Suomessa sen kuuluisan digiloikan, johon oli pakon edessä useampien yhtiöiden investoitava. Ilman merkittävää kriisiä muutosnopeus on hidasta ja tehotonta.

7 tykkäystä

Omaan silmään, mitä teknisestä vinkkelistä vähän tässä ehtinyt katsomaan, näyttää siltä että monet pienet- sekä kasvuyhtiöt (mainittakoon, että otantani toki on hyvin rajoittunut) ovat jo breikanneet laskupatterneistaan ulos. Isommat ja vaihdetummat lafkat vasta sen sijaan aloittelevat laskuaan. Oma veikkaus on siis, että indeksit laskevat vielä pitkään, mutta moni yhtiö on tehnyt jo pohjakosketuksen tai on vähintään lähellä sitä.

Pari esimerkkiä

Oatly:


Vincit:

Verkkokauppa:

12 tykkäystä

En väheksy teknistä/sentimenttianalyysiä lyhyellä tähtäyksellä, jos siinä mielessä treidaa, mutta pitemmällä tähtäyksellä nuo joko nousee tai ei nouse sentimentin parantuessa sillä perusteella, miten fundat on tervehdytetty. Varmaan noista voi löytöjä jo nyt tehdä. Samaa mieltä, että isoissa on teknofirmoissa saattaa olla enemmän riskiä. Toisaalta toimivaksi osoitettu business-malli ja syvät taskut vakuuttavat, että pumppu on olemassa laman jälkeenkin, siksi preemio.

6 tykkäystä

Noihin isoihin teknofirmoihin liittyen Economistissa oli toissa viikolla juttu jossa näytettiin linkki stimmyjen ja näiden jättiteknojen kurssinousujen välillä. Eli tämä osaltaan vaikuttanut korkeisiin arvostustasoihin joissakin yhtiöissä (pohjautui Greenwood, Wurgler ja Laarits paperiin, jossa havaittiin retail sijoittajien suosimien osakkeiden kasvaneen melkein 150% vs. 38% koko markkina; Huhtikuussa 2020 2 viikkoa stimmyjen tulosta nämä osakkeet nousivat 13%, Joulukuussa jälleen kaksi viikko stimmyjen jälkeen nähtiin jälleen 24% nousu; arvioivat että 10-15%, eli $100mrd meni osakemarkkinoille).

Eli tuo @Jorma_Peras hypoteesi on mielestäni ihan mahdollinen ellei jopa todennäköinen skenaario. Toki huomioiden kassavirrat ja miten ne mahdollisesti kehittyvät tässä lähitulevaisuudessa (kuinka resilienttejä ne ovat mahdollisia notkahduksia vasten). Eli tuskin kaikki jo pudonneet osakkeet ovat vielä pohjia nähneet, mutta osa voisi hyvinkin olla. Nyt sitten vain pitäisi osata löytää ne oikeat laput :slight_smile:

2 tykkäystä

On yleinen ja tunnettu ilmiö, että PK-yritysten osakkeet antavat paremman tuoton noususuhdanteessa, mutta ottavat enemmän dunkkuun laskusuhdanteessa. Ei ole lähdettä, mutta muistaakseni online-kurssilla tuli vastaan. Syinä vaikuttaa varmasti monta seikkaa

Huomenta ketjuun! :slight_smile:

Yhdysvaltain keskuspankki Federal Reserve julkaisee tänään korkopäätöksensä, joten Marianne toivottaa teidät tänne tervetulleeksi seuraamaan h-hetkeä. Alla vielä hänen eilinen kirjoituksensa koskien tulevaa korkopäätöstä, joka kannattaa lukea ennen itse tilaisuutta.

Tuttuun tapaan julkaisen kommentit korkopäätöksestä huomenna heti klo 21 jälkeen Sijoitusfoorumin Pörssien suunta -ketjussa, tervetuloa seuraamaan!

Hyvät asiaan liittyvät viestit ja kysymykset ovat varmasti tervetulleita! :slight_smile:

Alla olen listannut muutamia ketjuja, joissa voi myös kirjoitella asioista liittyen korkopäätökseen, jotka eivät välttämättä ehkä sovi juuri tähän ketjuun:

  1. Hauskat ja kevyemmät jutut:
    https://keskustelut.inderes.fi/t/inderesin-kahvihuone-osa-4/
  2. Yksittäisten osakkeiden tai muiden sijoitusten kurssien ihmettely:
    https://keskustelut.inderes.fi/t/kurssien-ja-niiden-muutosten-kyselyt-kauhistelut-ja-hehkuttelut-ketju-osa-2/
  3. Päivän pörssiliikkeet:
    https://keskustelut.inderes.fi/t/porssin-paivaliikkeet-ja-korjaukset-karhunpesa-harkataisteluareena/

Eli iltaysin tienoilla popparit esiin ja ketjua seuraamaan! :popcorn:

37 tykkäystä

Jos olisin ARKin johtohahmo sanoisin samalla tavalla. Ja ainakin kovasti toivoisin, että olen oikeassa.

(CNBC)

Ollaanko melko lähellä, lähellä vai erittäin lähellä pohjia? Pelkkään vahvaan intuitioon perustuen sanon, että kaikkea ei olla vielä nähty. Eikä tällaisen tilanteen kehittymistä oikeastaan juuri muulla tavoin voi ennustaa. Jokaisella on omansa.

ARK investment on ollut kovan arvostelun kohteena, mutta ottaen huomioon sen fokuksen sanoisin, että asiat voisivat olla paljon huonomminkin. Mielenkiintoista seurata pystyykö “nesteessä” oleva yhtiö nousemaan kuivalle maalle.

Bloombergin mukaan Bill Ackmann huutelee prosentin koronnoston perään. Se kai sitten ratkaisisi jotain. Amerikkalaiset rakastaa hahmoja ja media seuraa heitä tarkkaan. Joskus vaikea ymmärtää.

14 tykkäystä

Pohjat riippuu niin miljoonasta asiasta, että mahdoton ennustaa. :slight_smile: Jos inflaatio alkaisi mystisesti taittumaan (esim. laivarahdin hinnat, puolijohteet ja massiiviset inventaariot kaupoilla jäähdyttävät ainakin jossain määrin pian inflaatiota) ja korkojen tuleva polku selkiytymään olisi osakkeet tukevammalla maalla.

Olettaen, että mikään ei mene niin sanotusti matkalla rikki ja tule uusia yllätyksiä. :smiley: Niitähän aina välillä tulee. MBS (mortgage backed security) markkinasta olen lukenut tvitterissä epämääräisestä kurinasta ja credit spreadit levenevät nopeasti spurguluokan lainoissa.

Kaikista murheista huolimatta Euroopassa lasku on tapahtunut vallan hyvässä järjestyksessä kuin viktoriaanisen pöytäseureen siirtyminen olohuoneeseen konsanaan. Ei merkkejä paniikista.

24 tykkäystä

EKP pitää hätäkokouksen. Euroalueen valtioiden korot lähti ilmoituksesta laskuun ja pörssissä on pieni optimistisuuden välähdys.

31 tykkäystä

No tuossa ei kyllä kauan kestänyt xD Anteeksi yhden lauseen kommentti, mutta…

Tämä on viihdeaineistoa. Itselläni ei ole aavistustakaan ollaanko Helsingissä laskumarkkinassa vai maanantaina 7. maaliskuuta 2022 klo 11.30 alkaneessa nousumarkkinassa. USA:ssa oltiin eilen laskumarkkinassa mutta ollaanko vielä tänään? Kukaan ei tiedä.

USA:ssa oli viime vuonna USA:n historian kaikkien aikojen pahin pörssikupla. Olen vuoden ajan vähitellen avannut miksi ajattelen noin.

Jos satuttaisiin menemään extreme overconfidence ==> low confidence, se on prosessi joka ottaa aikansa.

26 tykkäystä

25 tykkäystä

Mitä työkaluja EKP:lla käytännössä on? Perua koronnostot? Jatkaa osto-ohjelmaa? Muuta?

2 tykkäystä

EKP luultavasti jatkaa taas rahan pumppaamista. Voidaan tehdä joku lumekoronnosto “kuluttajan auttamiseksi” ja sitten sanotaan että kohdistetaan (yhä laajempia) junk-ostoja eteläeuropppaan.

Eli inflaatio kuitenkin kiihtyy näinollen mutta saksan ja ranskan pankit pelastetaan. Eli taaskaan ei puututa rakenteisiin vaan mennään helpon kautta. no, tästä pörssit tykkää sitten.

Samaan aikaan amerikassa: koronnosto-odotus on nyt 0.5%. Uskoisin että iso osa odottaa 0.75% ja osa pelkää joo 1.00%. (prosenttiyksikköjä siis). Eli jos tulee 0.75, tulee pieni niiaus ja helpotusralli. Jos 0.5 suoraan ralli. Putit tauolle siis.

16 tykkäystä

Mahdollisesti niin, että esim. PEPP-ohjelman erääntyviä lainoja uudelleen sijoitetaan Italiaan.

Kokouksen jälkeen ollaan varmasti viisaampia.

3 tykkäystä

eiköhän ne jotakin keksi :man_shrugging:

12 tykkäystä

Marianne kirjoitti tästä eilen Federal Reserven korkopäätös huomenna: Kaikenlaista rytinää

Fed Watchissa korko-odotukset näyttivät eilen jo 94,3 %:n todennäköisyyttä sille, että ohjauskorko nostettaisiin huomenna 1,5-1,75 %:iin (nyt 0,75-1,0 %), kun päivää aikaisemmin lukema oli 23 %.

Ajantasainen ennuste on täällä. Tuolla on selitetty laskentatapa myös.

3 tykkäystä

…ja sitten Fed vain toteaa että mennään miten on luvattu, 0.5%, ja hieman haukkailee tulevasta ehkä lisää. Koska haluaa pysyä ennustettavana…

2 tykkäystä

itse olen Ackmanin linjoilla. kun on ongelma, se ei poistu ennekuin on työkalut millä se korjataan.

1 tykkäys

Tuosta eri mieltä. Tai riippuu mitä tuolla tarkoitetaan. Siinä vaiheessa kun FED oikeasti tekee niin rajuja liikkeitä kun tarvitaan, siinä vaiheessa FEDIN uskottavuus palautetaan, mutta teknot menee alas.

Tänään aika sama onko se luku 0.5 vai 0.75, tärkeämpää mitä puhutaan jatkosta.