Pörssien suunta (Osa 2)

Hyvä nosto!

Merkkejä alkaa olla siellä ja täällä…

32 tykkäystä

Itse en osaa tuolla tavalla taitavasti markkinan liikkeitä ennustaa.

Mutta avaan lisää tuota p/pe-konseptia.

Yhdessä kohtaa on firmoille toimintaympäristö ja tähdet niin kohdallaan että tehdään siihenastiset ennätystulokset nimellisesti ja reaalisestikin.

Sitten suhdanne heikkenee, ja silloin tällöin laskusuhdanne etenee taantuman asteelle.

Jos osakemarkkina laskee reilusti, useimmat sijoittajat jollain tasolla ymmärtävät että tuottovaatimus on noussut.

Sen lisäksi on negailua liittyen yhtiöihin. Ne siihenastiset ennätystulokset alkavat näyttää kangastukselta jotka eivät ole enää relevantteja. Jälkikäteen on aina helppoa sanoa että hölmöä negailua oli – intrinsic business value on taantumassa ihan sama kuin silloin kun ne huipputulokset tehtiin.

Tuo p/pe on yksi tapa hahmottaa sijoittajien pessimistisyyden astetta laskumarkkinassa.

Katsotaan p/pe:llä kalleinta markkinapohjaa toisen maailmansodan jälkeen, kuitenkin ennen finanssikriisiä.

S&P 500 maaliskuussa 2003:

  • takana melkein 50 % kurssiromahdus
  • p/pe 15x
  • treasury yields: 3m 1.2%; 2y 1.6%; 10y 3.8%
  • (vrt. vuoden 2000 huiput noissa yieldeissä: kaikissa huiput 6–7 % välillä)

Fed oli yrittänyt stimuloida taloutta ja tukea markkinasentimenttiä kaksi vuotta.

Tuosta se lähti:

Asuntomarkkinat ja bondimarkkinat olivat olleet hyvässä vedossa 2001–03 mutta osakesijoittajilla oli krapula.

Arvaan että taantuma on tulossa ja näen U.S. osakemarkkinoilla downsidea tilanteessa jossa p/pe on 17x ja Fed vihamielisin osakesijoittajaa kohtaan yli 40 vuoteen.

14 tykkäystä

Paljon puhetta ja mielipiteitä koroista ja osakemarkkinoiden suunnasta, niin sellaista tässä mietin, että onko olemassa näyttöä siitä, että koroilla olisi ennustenäyttöä osakemarkkinatuottoihin irrallaan markkinoiden omasta valuaatiosta

Öljyä on myös afrikassa ja vaikkapa Venezuelassa yllin kyllin, Venezuelan suhteen hattu vaan nöyrästi käteen, diplomaatti suhteet kuntoon ja talous Pakotteet pois niin öljyä virtaa reilusti venäjän verran.
Ei tässä ole kuin huonoja vaihtoehtoja joten hieman nöyryyttä "länsimailta":innocent:

9 tykkäystä

Noissa laittamissasi käppyröissä pitää tosin huomata, että siinä on commodity equity, eli osakkeiden hintojen kehitys, mikä ei ole sama kuin commodity hintojen kehitys. Tuo ero on tärkeää huomata, koska osakkeilla on tapana ryhmänä laskea, vaikkei ongelmat välttämättä jokaista osaketta suoraan koskisikaan.

Esim. Kultaosakkeet monesti laskee, vaikka kullan hinta nousee, jos osakemarkkinoilla vaan on yleisesti laskupainetta jne.

En tiedä onko tämäkään nyt täydellinen indeksi kuvaamaan itse niitä commodity hintoja, mutta tämän perusteella aika vahvalle nousutrendille tuo edelleen vaikuttaa.

Viestisi pääpointeista kuitenkin samaa mieltä.

9 tykkäystä

Jos pitäisi sanoa yksi asia liittyen korot vs. osakkeiden arvostustasot, sanoisin kyynisyyden puuskassa näin:

Osakesijoittajat ottavat huomioon korkotason tai jättävät ottamatta huomioon randomisti sen mukaan mitä he haluavat muutenkin tehdä.

Kun tavoite on saada nopeasti tuottoa osakkeista, katsotaan korkoja ja etsitään sieltä perustetta sille spekulatiiviselle projektille.

Kun pelkona on menettää nopeasti rahaa osakemarkkinoilla, katsotaan korkoja ja etsitään sieltä perustetta varovaisuudelle.

Jos perusteita ei bondimarkkinoilta osakesijoittajan (oikeasti fiilispohjaiselle) toiminnalle pysty löytämään, sitten jätetään korot huomiotta.

Parempi pohdinta olisi tietty hyvin pitkä joten otetaan tällainen kärjistys tähän väliin.

10 tykkäystä

Bloombergiltä:

Ray Dalio’s has emerged as the biggest short seller of European stocks, wagering more than $5.7 billion against them in a bid to profit from a potential decline in value.

The investment by the world’s biggest hedge fund firm includes a $1 billion position against semiconductor manufacturer ASML Holding NV and a short wager on TotalEnergies SE worth about $752 million, according to data compiled by Bloomberg based on regulatory filings. The firm has raised its short bets in the region this month to 18 companies.

Daliolla ja kumppaneilla taitaa olla suht negatiivinen käsitys varsinkin euro-osakkeista, vaikka ovatkin olleet jo valmiiksi halvempia kuin jenkkiyhtiöt. Mielenkiintoista, että hän on shorttaamassa öljy-yhtiötä.

Dalio sijoittaa erityisesti makrodatan perusteella. Siksi tälläiset positiot ovat hyviä indikaattoreja. Negatiivisia ajureita euroalueella riittää.

10 tykkäystä

Niin, täysin samaa mieltä tästä tarinasta.

Toinen vaihtoehto on myös tietenkin perustella DFC mallin riskittömän korona osuudella arvon muutoksiin (ja samaan aikaan tietysti itse kertoa että DCF mallia ei tietenkään itse käytä ollenkaan sijoittamisessa, mutta kun ne muut tietysti käyttää)

Kysyin kuitenkin näyttöä, en järkeenkäypää tarinaa. Vai voiko olla jopa niin, että kun oikein katsoo, niin yhteyttä ei ole olemassa irrallaan yleisestä valuaatiosta?

1 tykkäys

Vähemmän kärjistetty tiivistys voisi olla että samakin sijoittaja voi:

  • yhdellä hetkellä hyvin viileän analyyttisesti, realistisesti ja taitavasti tutkia osake- ja bondisijoitusta vaihtoehtoina toisilleen niin että pätevästi tulevaisuuden aina niin suuri epävarmuus näkyy skenaarioiden hajontana hänen pohdinnassaan
    ja
  • toisella hetkellä olla fiiliksen vietävänä kuten kärjistin

Lisäksi aina on jokin valtavirta, konventionaalinen tapa ajatella. Sen otteesta on vaikea päästä.

  • 1949: osake- ja bondimarkkinat ovat täysin toisistaan riippumattomat
  • 2021: kasvuosakkeista voi maksaa mitä vaan koska ikuisesti Fed ystävänä
2 tykkäystä

Öljyn hinta on tullut alas muutamassa päivässä noin 10%. Jos suunta jatkuu samana, niin saatetaan osakemarkkinoilla (pl. öljyosakkeet) nähdä reipasta nousua.

19 tykkäystä

Purulta sama huomio. Osakkeiden pitäisi ennakoida tulevaa 6-18kk päähän (ja oikeasti ne diskonttaa firmojen koko tulevia kassavirtoja) missä mielessä ne ennakoi raaka-aineiden käännettä, jos luottaa niitä hinnoitteleviin sijoittajiin…

Ehkäpä markkina tykkää että talous painuu taantumaan mikä taittaa inflaation. Aika näyttää.

34 tykkäystä

Taantumassa voi taas elvyttää? :money_mouth_face:

17 tykkäystä

En ole forward p/e:n ylin ystävä. Mutta on tunnustettava tosiasiat siinä että se on seuratuin osakemarkkinoiden arvostusten mittari.

Vuonna 2000 S&P 500 forward p/e oli 25x. Samaan aikaan TIPS:illä sijoittaja saattoi lukita itselleen 30 vuodeksi eteenpäin 4 % reaalisen yieldin.

Vuonna 2011 S&P 500 forward p/e oli 10x. Samaan aikaan TIPS:eillä sijoittajalle oli tarjolla vain 0 % reaalisia yieldejä.

Olosuhteet muuttuvat, narratiivit muuttuvat. Mutta se ei muutu että jos kysyt keneltä tahansa sijoittajalta onko toimintasi rationaalista, kyllä se aina on.

10 tykkäystä

Kertokaa te viisaammat olenko ihan hakoteillä, kun olen alkanut miettimään onko tämä inflaatio ihan “keinotekoista”. Tai olisihan tuolle “keinotekoinen” sanalle varmaan parempiakin vaihtoehtoja.

Kannustettaessa virheään siirtymään fossiilisten polttoaineiden hintaa on nostettu verotuksella sellaista tahtia, että hinnan painaminen ylös ei kestänytkään ennakoimatonta tapahtumaketjua, jolloin energian hinta lähtikin nousemaan hallitsemattomasti.

Energian hinnan noustessa perässä nousee kaikki muu. Jos ei muuten, niin tilannehan tekee ahneen, mikäli hinnoitteluvoimaa löytyy.

Teräksen hintaan liittyen raudoitusteräksen hinta on laskenut merkittävästi kesän aikana. Ehkä se inflaatio alkaa tästä taittumaan?

16 tykkäystä

Globaaleissa varallisuusarvoissa on ollut:

  • moderni aika ennen noin vuotta 1995
    ja
  • aika 1995 jälkeen – viime vuoteen saakka

Aika ennen noin 1995:

  • pörsseillä oli taipumus treidata noin 1 x sales maissa joissa oli vakaat instituutiot; isot irtiotot tuosta olivat aina päättyneet huonosti
  • bondisijoittajat vaativat useita prosentteja plussalla olevia reaalisia tuottoja riskittömistä pitkistä koroista; isot irtiotot tuosta olivat aina päättyneet huonosti
  • asuntojen ja kiinteistöjen hinnoilla oli vahva normi että ne nousevat pitkällä aikavälillä korkeintaan vain hieman kuluttajahintoja nopeammin; isot irtiotot tuosta olivat aina päättyneet huonosti

Vuodesta 1995 nykyhetkeen laskien…

… kuinka paljon enemmän globaalit varallisuusarvot ovat nousseet kuin mitä trendejä ekstrapoloimalla oli 1995 nähtävissä?

Mittayksikön tiedämme. Se on satatuhatta miljardia euroa/dollaria.

Kiinteistöjen globaali markkina-arvo on nyt ehkä 150 000 miljardia enemmän kuin 1995 olisi osattu ennustaa.

Siihen osakkeista ja bondeista 100 000 miljardia ylimääräistä 1995 alkaen kumuloitunutta kuviteltua varallisuutta päälle?

Minulla ei ole aavistustakaan minne globaalit varallisuusarvot ovat jatkossa menossa.

Mutta on jännittävää se miten nopeasti ihmisten mielenmaisema on muuttunut epävarmempaan suuntaan, uskoakseni laajasti maailmassa, ennätyksellisen laajasti samanaikaisesti yli assettiluokkien.

Krypto on ultimaattisen överi huipentuma aikakaudelle.

Onko 2020-luku tästä alkaen kuitenkin vain maltillista evoluutiota vuoden 2021 asetelmiin verrattuna vai murtuuko jotain hieman isommin?

30 tykkäystä

Spekulatiiviset stonksit saavuttivat kliimaksin helmikuussa 2021, ja siitä alkoi noin 10 kuukauden rapautuminen ”pinnan alla”, samalla kun indeksi meni vielä ylöspäin.

Kryptoissa kliimaksi taidettiin kokea toukokuun ensimmäisellä kokonaisella viikolla 2021, kun Elon Musk saapui New Yorkiin SNL-harjoituksiin lauantain lähetystä varten. Dogecoin saavutti sillä viikolla ATH:n, jolloin sen markkina-arvo oli vajaat sata miljardia dollaria. (Tällä hetkellä 92% halvempi.) Musk oli saavuttanut aseman, jossa hänen mikä tahansa kommentti tai vitsi heilutti koko kryptomaailmaa. Yksi läppä saattoi nostaa tai laskea kokonaisuutta 200 miljardilla. Muskille tyypillisesti kommentit olivat hieman tempoilevia. Yhtenä päivänä bitcoin oli hyvä, seuraavana paha. Nykissä Musk yhytettiin kommentoimaan värikästä tilannetta. Huomatkaa sangen kiihkeä tunnelma.

Lauantain suorassa lähetyksessä koko kryptomaailma pysähtyi henkeä pidätellen seuraamaan, miten sitä käsitellään sketseissä. Doge-sketsi oli markkinoille pettymys, josta sen alamäki alkoi.

Tällaisia isoimpien kuplien räikeimmät ilmiöt ovat. Suurin osa ymmärtää jo reaaliaikaisesti ettei tässä taida hirveästi järkeä olla. Mutta selvästi ne menevät vielä ylös ja naapuri rikastuu, joten pakko lähteä itsekin mukaan. Ja ehkä tässä kuitenkin on jotain järkeä jos tarpeeksi mietitään?

34 tykkäystä

Tiedä sitten miten hyvin tulokset pysyy korkealla ja jatkaa nousuaan, mikäli marginit laskeekin näistä ennätyslukemista…

kuva

Alkaa tosin jo itsellä olemaan hieman fomoa ilmassa. Muutamat osakkeet jo ihan ok hinnoissa. Saa nähdä kuinka kauan enää pystyy odottelemaan.

3 tykkäystä

Hyvä ketju kysynnästä ja tarjonnasta viime ajoilta.

11 tykkäystä

Luulisi tämän alennusmyyntivyöryn kopauttavan mukavan loven inflaatiolukuihin kunhan niitä saadaan kesäkuulta. Kyllä, tulee olemaan vielä koholla koska energian hinta (kiitos sekaisin oleva maakaasu- ja öljymarkkina) mutta en ihmettelisi jos aletaan näkemään selvää hintojen laskua monissa kategorioissa. Varastot on pakko saada kiertämään tai hukka perii. Samalla valmistusportaan suuntaan kysyntä sakkaa, raaka-aineiden kysyntä seuraa perässä alamäkeen ja…

:roller_coaster:

Globalisaatio, pitkät toimitusketjut ja kuukausien lead timet että tavaraa rahdataan tekee nopean reagoinnin markkinatilanteen muutoksiin hankalaksi. Ne firmat jotka pystyvät reagoimaan nopeasti pärjäävät ja hitaammat pääsevät myymään alehintaan tavaraa joka ostettiin huippuhinnoin. Ei ihme että markkina hakannut retail-sektorin täysin maan rakoon viime aikoina. Kaikki ovat epäiltyjen listalla kun katsotaan kuka ottaa tästä osumaa.

23 tykkäystä

Kokonaisvaltainen buumi loppui vuosi sitten. Sen jälkeen mentiin puoli vuotta varasto-fomotus-jälkihöyryillä.

Seuraavaksi on nähdäkseni edessä globaali taantuma. Helsingin pörssi ei ole ikinä pohjannut lähellekään näin korkeilla arvostuksilla (cape, p/s, ev/s, p/b) globaalissa taantumassa.

Alla yksi globaali taantuma johon ei liittynyt suurta dramatiikkaa. Useimmat ihmiset eivät kovin paljoa huomanneet sitä elämässään. Pörssissä on erittäin epätodennäköistä että tuonkaltaisesta päästäisiin niin vähällä kuin mitä kurssit tulleet jonkin verran alas tähän mennessä.

Vuosi ja globaali bkt volyymin muutos:

Screenshot_2022-06-19-10-19-44-39_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12

7 tykkäystä