Pörssien suunta (Osa 2)

En ole varma miten paljon se vaikuttaa silti jenkkimarkkinoille. Toki öljyn hinta - mutta sekään ei loputtomasti nouse. ( liuskeella tietyllä hinnalla jenkit ovat omavaraisia )

Globaaleihin isompiin firmoihin toki voi olla jotain vaikutusta mutta en usko massiiviseen ongelmaan sillä puolella. Yleensä on joko hinnoitteluvoimaa tai valmius reagoida kysynnän muutoksiin paremmin kuin EUssa.

Saksaan tai Eurooppaan yleisesti sijoittamisen näen todella riskaabelina noista samoista syistä.

3 tykkäystä

Pohjien löytymistä puoltaa moni asia joita mietin viime viikolla.

  1. Kapitulaatio on tapahtunut siellä missä dumb money on ollut - Kryptovaluutat ja kannattamattomat kasvuyhtiöt

  2. Kuluneella viikolla huonot uutiset eivät enää jaksanut painaa markkinaa alaspäin.

  3. USD-EUR vahvistuminen dollarin hyväksi puoltaa turvapaikan hakua rahoille mutta ei näy arvopaperimarkkinoilla?

  4. Historiallisen huono alkanut 6kk markkinoille ilman hengähdys taukoa.

Olen positioitunut vahvasti bullish moodiin, mutta otin isolla vivulla short position sp500 indeksiin ensi viikkoja varten. Haluan nähdä isojen teknojen Q2 tulokset ja laskeva 50day EMA tulee aika hyvin vastaan tuossa 4000pts tienoilla, mahdollinen korjaus liike siitä alaspäin?

43 tykkäystä

Sitten on vielä tämä(kin) heppu, joka vertailee historiaan nyky hetkeä. Mielenkiintoista…

Me euroopassa tullaan taatusti kärsimään korkeasta energian hinnasta seuraavat pari vuotta ainakin.
Mutta itse ajattelisin että löytyy yrityksiä, joita kannattaa ostaa myös vallitsevassa tilanteessa. Tosin tämä on mutua ja perustuu kaiken maailman analyyseihin, joita ole yrityksistä lukenut.

4 tykkäystä

Nämä riskit ovat markkinalla tiedossa. Tai pitäisikö sanoa, että on hinnoiteltu osakkeisiin. Euroopassa ja erityisesti Saksassa negatiivinen vaikutus talouteen on suora. USA:ssa vaikutus on välillinen ja en ole lainkaan niin varma, että on edes negatiivinen. USA on käytännössä omavarainen sekä öljyn että maakaasun suhteen. Kaasua tuodaan USA:an vain Kanadasta ja öljyäkin lähes pelkästään Kanadasta. Sota Ukrainassa puolestaan lisää amerikkalaisen aseteollisuuden vientiä.

Seeking Alphan analyysissa katsottiin vain S&P 500 -indeksiä. Väitän, että tämä Euroopan kriisi ei paina S&P 500 -indeksin osakkeiden tulevaisuuden tuottoja. USA:ssa pitää katsoa onko muu negatiivinen uutiskierre jo saavuttanut huippunsa. Mitä isoa negatiivista voisi vielä olla tuloillaan?

Oletan, että tarkoitit, että pelkurit eivät nyt osta eivätkä myy. Mielestäni ahneet ostavat nyt, kun valtaosa sijoittajista pelkää. En tiedä kummat ovat oikeassa kuukauden, vuoden tai 10 vuoden aikajänteellä, mutta itse muutuin ahneeksi viime viikolla :grin:


Lähde: https://edition.cnn.com/markets/fear-and-greed

30 tykkäystä

Kymmenien prosenttien notkahdus tuloksiin? Riittäisikö se "isoksi negatiiviseksi? :wink:

Kuinka pitkältä ajalta sulla on dataa tuo CNN fear & greed vs. markkinan tulevat liikkeet?

14 tykkäystä

Oletko tosiaan sitä mieltä että jos käy pahin mahdollinen Saksalle, että NS1 ei starttaa huollon jälkeen tai energiapakotepaketti eskaloituu ja tulee kylmä talvi että markkina noin synkeät ajat nyt jo laskisi sisään?

4 tykkäystä

Hyvä kysymys. Tässä eräs viiden vuoden periodi. Ehkäpä liian lyhyt jakso vetää kovin vankkoja johtopäätlksiä. The Signals of Fear & Greed Index – Market Noise
Kuvasta näkee, että CNN FGI laskiessa alle 25 pisteen on ollut liian aikaista ostaa heti. On kannattanut odottaa viikosta pariin kuukauteen. Jos tuota uskoo, niin oikea hetki ostaa oli 20.6.2022.

10 tykkäystä

Niinpä. Se mikä kuplakauden standardeilla on extreme fear tai moderate greed on toisen ajan standardeilla moderate fear tai extreme greed.

Jos tuo mittari on auttanut kauppojen ajoituksessa QE-aikana, se ei välttämättä kerro juurikaan siitä mikä on toimivuus toisenlaisena aikana.

Sijoittajien mielenmaisema on nyt vielä kovasti Fed put- ja QE-ajan leimaama. Jännä nähdä millä aikataululla mahdollisesti tilanne muuttuu.

22 tykkäystä
15 tykkäystä

Itse ajattelen niin, että ennenkuin inflaation huiput on löydetty, pitkäaikaiset US-korot ei lähde laskuun. Lähinnä itse seuraan US10Y. Q2-tulokset on mitä todennäköisemmin huonot, mutta miten ne näkymät olisivat hyvät, ilman noita kahta em. asiaa? Koska jos näkymät on keskeisillä yhtiöillä huonot tai epäselvät, kurssilasku jatkuu. Sehän nähdään kohta.

6 tykkäystä


Vuosina 2015-2016 Fedin tase pysyi samalla tasollla ja vuosina 2017-2019 oli QT. Sikäli tuo FGI-periodi 2016-2020 edustaa kyllä muutakin kuin QE-aikaa.

8 tykkäystä

Samoilla ajatuksilla kohti elokuuta. Inflaatio ei tasaannu ennen kuin korot on riitävän korkealla. Odotukseni FED:n ohjauskoron tasolle on edelleen 3,75-4,25 prosenttia maalikuussa -23. FED valitettavasti ajaa vääjäämättä USA:n talouden lamaan mitä markkina ei vielä hinnoittele täysimääräisenä. Odotan myös Q2:lta melkoisia tulospettymyksiä ja heikkoja ohjeistuksia. Seuraan tarkasti Teslan tuloksentekokykyä.

Eurooppa on jo pulassa venäläisen energian kanssa. EKP:n vaihtoehdot on aika vähissä ja euro natisee liitoksistaan ellei Italia saa talouttaan kuntoon. Vain huonoja vaihtoehtoja jäljellä. Ukrainan kriisi jatkunee pitempään kuin moni odotti.

Nähdään varmaankin vielä muutama karhuralli ennen pohjia. Varovaisesti ostohousut jalkaan ja shorttipositioita 6-10 prossan nopeiden nousujen jälkeen. Kesäkuu meni ja SP500 pyörii edelleen 3,900 pisteen tuntumassa mutta pahimmassa skenaariossa nähdään vielä 3,400 pistettä mikä vastaa tammikuun 2020 huippua.

22 tykkäystä

Pahasti näyttää siltä että inflaatio data jatkuu tulikuumana.

Hauskoja nämä ilmaisut. Kun valkoisentalon edustaja sanoo “I expect” on se suomeksi “FED vilautti huomisia lukuja”

15 tykkäystä

Olen eri linjoilla kuin edelliset kommentoijat. Mielestäni Peak Inflation on nyt nähty. Raaka-aineiden hinnat ovat laskeneet selvästi. Odotan voimakasta kurssinousua lähiviikkoina ja kuukausina, kun markkinoilla ymmärretään inflaation hiipuminen.

26 tykkäystä

Mielenkiintoista nähdä minkälainen talvi meillä tulee.

a) Kylmä talvi kasvattaisi energiantarvetta, josta olemme riippuvaisia Venäjältä. Kysymykseni on pärjätäänkö kylmän talven yli ilman Venäjän energia saatavuutta? Entä muu Eurooppa?

b) Olen ymmärtänyt, että koronavirus seuraa Gaussin käyrää. Viime kahden vuoden aikana kesällä tapaukset ovat aina olleet alhaiset, mutta loppu -ja alkuvuodesta nousseet. Tämä tuleva talvi olisi ensimmäinen talvi ilman kiristyksiä, jos tautimäärä ei kasva.

Odottelen loppuvuotta.

1 tykkäys

Saksasta tuli juuri erittäin heikko senttimenttilukema -53,8 Germany ZEW Economic Sentiment Ennuste oli -38,3.

Alempana on käyty viimeksi 2008 finanssikriisissä.

kuva

The German Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung (ZEW) Economic Sentiment Index gauges the six-month economic outlook. A level above zero indicates optimism; below indicates pessimism. The reading is compiled from a survey of about 350 German institutional investors and analysts.

Vastapainoksi euroalueen sentimentti sai positiivisen pisteluvun 52,1.
kuva

The Zentrum fur Europaische Wirtschaftsforschung (ZEW) Economic Sentiment Index rates the relative six-month economic outlook for the euro zone. On the index, a level above zero indicates optimism, below indicates pessimism. It is a leading indicator of economic health. The reading is compiled from survey of about 350 German institutional investors and analysts.

20 tykkäystä

image

21 tykkäystä

Pörssien kehitystä tavataan seurata paikallisessa valuutassa, mutta aika alas on muuten lipuneet Eurooppalaiset osakkeet dollarimääräisinä. Suurin osa europörsseistä taitaa jopa hävitä us bondeille tuotossaan, jos katsotaan edellistä viittä, tai kymmentä vuotta? Samoin kulta on pärjännyt hyvin Eurooppalaisia osakeindeksejä vastaan.

Esim. Saksa ETF dollareissa - eipä ole kummoinen 10v tuotto, vaikka osingot tuleekin tuohon päälle:

Samoin Helsingin pörssin edelliset 5 vuotta aika kalpeaa. Laskin, että osingot mukaan laskettuna 15%:n tuotto edellisen 5:n vuoden aikana dollarimääräisenä OMXH25:lle. 5:n vuoden valtionlaina olisi tuottanut samalla aikajaksolla 10%. Jälleen kerran tulee tässä osoitus, ettei osakesijoittaminen ole helppoa, eikä mikään tae vaurastumisesta etenkään alle 10:n vuoden aikajaksoilla :smiley:

Toisaalta tämä euron lasku tulee satamaan myös monen firman laariin positiivisena asiana, jos paljon euromääräisiä kuluja ja sitten tuloja muissa valuutoissa. Tällaisia firmoja lyötäneen nyt muiden mukana. Mitkähän lienee parhaassa asemassa tässä suhteessa? Aikaisempiin kommentteihin peilaten näkymät Euroopalle on pelottavat, mutta tosiaan valuuttakurssi huomioiden huonoja näkymiä on jo kursseissa mukana melkoisesti.

10 tykkäystä

Omissa odotuksissani inflaation piikki on nyt nähty, sillä kyseessä on kesäkuun lukemat, ja heinäkuussa monelta osin hinnat ovat nyt laskeneet. Odotin kovempia lukemia.

Näinköhän Euroopassa päästään ollenkaan korkojen noston tielle? Joka tapauksessa kovin lyhyt on nostosykli tai vaihtoehtoisesti pitkittynyt ja hidas korkojen nostamisen vaihe, mikäli taloukasvu ei kyykkää pelätyllä tavalla.

50 tykkäystä

Aika lujaa meni ennusteiden yli…Josko kuukauden päästä nähtäis jo miinusmerkkiä ?

34 tykkäystä