Pörssien suunta (Osa 2)

Itsellä kyllä päinvastainen näkemys ja siksi salkussa kaikki irtoava raha kiinni, All in.
-Kun kuluttaja luottamus on suunnilleen kaikkien aikojan alhaisimmassa luvussa voisi ajatella että ollaan pohjalla ja seuraava suunta voi olla vain ylös päin. Erityisesti kun alhaisuus ei kuitenkaan näy kulutuskäyttäytymisessä paljoakaan, Visa vinkuu edelleen täysillä.
-Inflaatio on takautuva luku, eli huomisen inflaatio riippuu vertailutasosta vuosi taakse päin, on voi aproksimoida milloin käänne alas tapahtuu.
-Pörssit rommaa aina sotaa odotettaessa, epävarmuuden tilanteessa, jos sodan tiedetään lähes varmasti tulevan, ja kursit lähtee nousuun heti sodan alettua. Eli sota aiheuttaa max muutaman kk pudotuksen pörsseihin, sen jälkeen vaikutus on positiivinen(Pl. isot maailmansodat). Jos sota onkin täysin yllätys markkinoille, kyykätään sodan alettua, ja noustaan muutaman kk kuluttua sodan alkamisesta.
-Öljyn hinta on tullut huipuista noin 15% alas.
-Vuokramarkkinoilla ei ole ongelmia koska asuntojen hinnat pitäneet hyvin (pl Kiina) eikä Biden liene pörssejä romahduttanut.

23 tykkäystä

USA:ssa on nyt kammottava yhdistelmä:

  • korkeita arvostustasoja (S&P 500 cape 30x)
  • kohollaan olevaa tulosrojahduksen riskiä (oma subjektiivinen arvioni)
  • vuoden 2021 holtittoman finanssi- ja rahapolitiikan seurauksena talouteen jatkuvasti tiukemmin ja laajemmin syöpyvää inflaatiopainetta



Viimeisten kymmenen U.S. taantuman yhteydessä inflaatiovauhti peak==>trough on hidastunut keskimäärin noin 4–5 prosenttiyksikköä noin puolentoista vuoden aikana.

Tämä on vaatinut sitä että reaalinen Fed Funds on ollut jossain kohtaa tuon prosessin aikana reilusti plussalla.

Tällä hetkellä ei ole mitään näkymää paluusta 2 % inflaatioon ilman tavalla tai toisella ikäviä vaiheita matkalla sinne.

Ei ihme että fund managerit ovat synkkinä.

Toisaalta äärimmäisyysajattelu ja äärimmäinen asemoituminen tekee äärimmäisen hermostuneen sijoittajan.

USAn osalta ammattilaiset lienevät fundamentaalisesti oikeassa samaan aikaan kun amatöörit ostavat osakkeita alennusprosenteilla kuin vaatekaupassa.

Varmaankin monen ammattilaisen hermo pettää tässä showdownissa ennen kuin amatöörien.

19 tykkäystä

Ehkä amatöörit ostamassa osakkeita alennusprosenteilla tekevät ihan fiksusti. Mikäli tavoiteena on fiksu kuukausitainen sijoittaminen, en pitäisi amatöörejä mitenkään hölmöinä. Mielestäni tuo, että amatöörit edelleen sijoittavat tasaisesti on hyvä merkki pörssien terveyden kannalta.

Vaikka kurssit ovat nyt nousseet ja innokkaimmat ovat julistamassa pohjien olleen tässä, emme varmasti tiedä pörssin tulevaa suuntaa. Tosin jossain välissä se suunta muuttuu ja historiallisesti kannattaa mielummin olla optimisti, kuin pessimisti.

24 tykkäystä

Timanttikädet, Wall Streetin ammattiveivaajien painajainen… :sweat_smile:

5 tykkäystä

Tätä miettiny välillä että varsinkin 1900-luvun alun osakekaupathan taiettiin pitkälti tehdä välittäjien ja ammattilaisten kautta niin siellä oli varmaan keskimääräistä sitä “tietoa” enemmän mikä sitten saa väen panikoimaan yhtä aikaa.

Mitä enemmän osakemaailmalla on eritasoisia sijoittajia, niin voisiko se jopa vahingossa auttaa välttämään yhtäkkisiä täysiä romahtamisia, vaikka niille syytä olisikin. Toisaalta saattaa ne niitä luodakin jossain määrin, satunnaisuus lisääntyy (ei toki paljon, mutta pienissä määrin).

Asiantuntijat huutaa notta nyt kannattaa myydä, mutta Mikko Ypäjältä päättää vaan sinnikkäästi ostaa dippiä.

“Hodor, kuuhun, yolo” kaljapäissään kun samalla asiantuntijat jää miettimään että mitä helv***** , miksei se kurssi tipu… :smile:

7 tykkäystä

Otan tällä kertaa kantaa vain USA:n markkinoihin joilla arvostustasot ovat muuta maailmaa korkeammat.

Olen samaa mieltä: säännöllinen kuukausisijoittaminen on voittajakonsepti. Siinä myöskään aloitushetken arvostustasoista ei tarvitse stressata. Aina on oikea hetki aloittaa.

S&P 500 cape 30x johtaa siihen että nämä piensijoittajat tästä alkaen vaurastuvat osakkeilla hitaasti ja isolla volalla. Se vola sitten tarjoaa mahdollisuuden nopeuttaa vaurastumista kunhan pitää kuukausisijoittamisesta kiinni.

Epäilen että moni niistä, jotka ovat innolla mukana cape:lla 30x, ektrapoloivat tulevaisuuteen viime vuosien tai viimeisten kymmenen vuoden patterneja siitä miten nopeasti ja ruhtinaallisesti Mr. Market palkitsee dippiostajan.

Suuri osa porukasta todennäköisesti heittää pyyhkeen kehään siinä kohtaa kun vola oikeasti alkaa olla kuukausisäästäjän supervoima.

27 tykkäystä

hmm…

Top 10 Creations (All ETFs)

Ticker Fund Name Net Flows* Details
GOVT iShares U.S. Treasury Bond ETF 3,279.98
TLH iShares 10-20 Year Treasury Bond ETF 2,056.89
TLT iShares 20+ Year Treasury Bond ETF 1,733.08
VCIT Vanguard Intermediate-Term Corporate Bond ETF 1,415.02
QQQ Invesco QQQ Trust 1,177.55
XLV Health Care Select Sector SPDR Fund 785.58
SCHO Schwab Short-Term U.S. Treasury ETF 765.54
SPY SPDR S&P 500 ETF Trust 568.76
IEF iShares 7-10 Year Treasury Bond ETF 513.24
VOO Vanguard S&P 500 ETF 508.07
Lähde etf.com

Tuossa siis mihin ETF:iin menee rahaa juuri nyt eniten (12.7.-18.7.). Eli vaikka rahaa virtaa edelleen markkinoille, ehkä kaikki virtaava raha ei silti päädy osakkeisiin?

Toki vuoden alusta S&P500 saanut eniten rahaa ETF puolelta tuon mukaan.

Lähdin alkujaan hakemaan pidemmän aikavälin kuvaajaa @musa_2 linkaamista netflowsta, mutta en tuollaista löytänyt. Eli osaisiko joku paremmin löytää tuollaisen? Ajatuksena tässä lähinnä miettiä millä tavoin yksityissijoittajien käytöksessä mahdollisesti tapahtunut muutosta? Toinen asia mitä mietin tässä on miten sijoittajien sijoitushorisontti kollektiivisella tasolla mahdollisesti muuttunut, eli nythän alkaa Yhdysvalloissa boomerit eläköityä ja tämä varmaankin vaikuttaa miten ylimääräisestä omaisuudesta halutaan tuottoa?

5 tykkäystä

Itse lukeudun vahvasti näihin amatööreihin. Ihan aina ilman googlea en edes ymmärrä viestejäsi. Markkinapsykologiaan liittyen aika usein aliarvioidaan kaltaisiani tuulipukuja. Osa ammattilaisista on vielä suunnilleen ollut äidin tissillä, kun “me” tuulipuvut olemme jo ostaneet ensimmäiset osakkeemme. Silti odotusarvona on se, että olemme suunnilleen tulleet mukaan vasta viimeisen manian aikana. No toki tässä aikaisemmassa vertauksessa hieman liioittelin, mutta about 15 vuotta olen harrastanut sijoittamista.

Mihin tällä esimerkillä viittaan? Uskoisin amatöörien volyymin tulevan nyt hyvin pitkälti niiltä säännöllisiltä kuukausisijoittajilta. Finanssi ja eurokriisin aikana muistaakseni piensijoittajat olivat niitä, jotka sitkeästi ostivat ylimyytyä markkinaa.

23 tykkäystä

Melkoinen miinus, odotuksissa oli kai joku -0.9%

Hintojen nousu syönyt kysyntää pahasti.

19 tykkäystä
9 tykkäystä

Illan dipin tarjoaa GOOG.

11 tykkäystä

Huomisesta saattaa tulla mielenkiintoinen ja mitä EKP uskaltaa tehdä? Meneekö suunnitelmat uusiksi?

Tämän hetken mielipidemittausten mukaan vaalien voittajaksi nousee ainoa Draghin hallituksesta oppositioon jäänyt puolue, eurokriittinen fasismitaustainen Fratelli d’Italia. Vaalit voittaessaan se todennäköisesti muodostaa hallituksen toisen eurokriittisen äärioikeistopuolueen Legan kanssa.

14 tykkäystä

Tähän päälle vielä Turkin hyökkäys. Mitä muuta sitten ovatkaan Iranin, Turkin ja Venäjän kesken sopineet. Voi tulla pitkäaikainen viive ratifiointiin Natonkin osalta. Lähdetäänkö Yhdysvalloissa tämän jälkeen enää niitä hävittäjiä modernisoimaan? Paljon kysymyksiä ja vähän vastauksia :man_shrugging:

3 tykkäystä

Kiinan kiinteistömarkkinan ongelmat eskaloituvat edelleen. Kesäkuussa alkoi asuntolainaboikotti, joka leviää edelleen. Se koskee “vasta” arviolta 300 miljardin dollarin edestä lainoja joka on pisara Kiinan massiiviselle pankkisektorille, mutta ei ne pankit paljoa osumaa tarvitsekaan ennen kuin tulee ryppyjä otsalle. Pankithan on supervelkaisia rahoituksen mahdollistajia, joilla on vain vähäsen omaa päomaa kattamassa luottotappioita.

Vuosina 2013–2020 rakennetuista kiinteistöistä vain 60 % on valmistunut. Kiinassa asunnon omaosuus on 30 %, joten ymmärrettävästi rakenteilla olevan asunnon ostajien ottamat lainat ja sijoittamat summat alkaa kismittämään.

Viranomaiset ovat jo reagoineet ja uutisissa puhutaan mm. virallisista asuntolainan lyhennysvapaista sekä painostetaan pankkeja lainaamaan lisää velkaisille kiinteistökehittäjillä jotta ne saisi vietyä projektinsa loppuun.

Asuntojen hinnat laskevat jo monissa kaupungeissa:

Kiinalaiskotitalouksien varallisuudesta noin 70 % on kiinni asunnoissa, joten tämän valtavan markkinan hyytyminen voi iskeä isostikin kotimaiseen luottamukseen, kulutukseen sekä vakauteen jota puolue haluaisi niin vaalia.

Kaiken kaikkiaan voisi todeta, että Kiinan massiiviseksi puhallettu kiinteistökupla oireilee oikein pahemman kerran, mikä on seurausta yli vuosikymmenen jatkuneista yli-investoinneista ja velkaantumisesta mikä on kasvattanut sektorista sairaalloisen suuren (rakentaminen on 25 % BKT:sta). Kun maa ei saanut enää kannattavia investointikohteita tarpeeksi, on lähdetty tähän betonin roiskimiseen. Samanlaisia kannattamattomia investointirumbia on nähty läpi kasvutalouksien historian Japanista Argentiinaan yms yms.

Kävin aihetta myös viimeisimmässä Vartissa läpi.

Tällä kertaa voi sanoa että “onneksi” Kiina on kommunistinen diktatuuri ja komentotalous, missä tappiot voidaan lakaista maton alle. Siten finanssikriisi on epätodennäköinen, mutta sen sijaan talouskasvua tämä tulee rokottamaan raskaasti pitkässä juoksussa.

59 tykkäystä

Itse olen miettinyt, että tämänkään vuoden lasku ei ole ollut mikään romahdus vaan lähinnä normalisoitu arvostuskertoimia korkojen nousun myötä ja niiden odotusten, kiristyneen rahapolitiikan myötä.

Vielä toivoisin näkeväni näiltä tasoilta sen kunnon rommin jossa oikeasti myydään, mutta liekkö tilannetta hillinnyt se että osakkeille ei kertakaikkiaan vain ole vaihtoehtoja olemassa edelleenkään. Mihin ihmiset laittaisivat ne inflaation syömät käteiset? korkopapereihin? kultaan? kiinteisösektorille? kryptoihin? kaikki tuntuu olevan niin pielessä :joy:

7 tykkäystä

Kun näitä Simo “anti-vax/anti-eu” Koivistoja jaetaan tällaisella laatupalstalla, niin jotain warningia voisi laittaa mukaan mielestäni. Muuten jollain menee lähdekritiikin kanssa varmasti homma metsään.

21 tykkäystä

Jaahas, ylläripylläri EKP:lta?

image

33 tykkäystä

Euroalueen kymppivuotiset ainakin tykkäsivät uutisesta ja yieldit pomppasivat heti, saksan 10Y kirmaa tällä hetkellä melkein +8%. Italian kymppivuotinen lähti keulimaan eilen jo kun tuli uutinen Draghin erosta ja sekin lähestyy uhkaavasti jo aiemmin keväällä tehtyjä huippuja, silloin clousattiin 3,84% ja nyt ollaan 3,7% tasoilla.

5 tykkäystä

Jaahas haukat ovat valloillaan Frankfurtin tornissa!

Hetken reaktiot on pitkäjänteiselle sijoittajalle viihdettä, mutta kun blummakoneen lähellä istuin niin euro näyttää nousevan railakkaasti valuuttamarkkinan kriteerein.

Euroopan osakkeet aluksi säikähtivät ja nyt vihreälle takaisin.

Koronnosto-odotus markkinalla nousi seuraavalle kokoukselle jo yli 50 korkopisteen.

41 tykkäystä

Ultratieteellinen Facebookin Osakesijoittaminen ryhmän sentimenttikysely meni karhuiseksi kesällä.

Useinhan tämä on pitkälti mekkalaa, mutta silti mielenkiintoista dataa kerätä kerran viikossa. Vajaan neljän vuoden keräyshistorian aikana tällaiset äärimmäisen pessimismin hetket ovat olleet ihan ok ostopaikkoja, mutta esim. ennen koronaromahdusta sentimentti oli pitkään hapan.

Vuoden 2018 oli edellinen “minimania” joka katkesi kauppasotaan ja teollisuustaantumaan.

37 tykkäystä