Pörssien suunta (Osa 2)

Toistuvien pohjapilkkien osuminen vaatinee haukan silmän lisäksi teknistä analyysia, sentimentin ja optioiden käyttäytymisen havainnointia, Level 2 kurssidataa, poikkeuksellisen tehokasta kohinan suodatinta, erityisen vahvat istumalihakset, palavan kurssikäyrien tuijottamishalun sekä kaiken liikenevän vapaa-ajan. Price action antaa myös toistuvasti hyviä vihjeitä. Algoritmien käyttäminen ei myöskään ole huonoin idea, jos toimivaan pääsee käsiksi tai sattuu tuntemaan algoritmeista tykkäävän quantin.

Lisäksi itseä viisaampien ja tietysti juuri niiden oikeiden FinTwitter tilien seuraaminen parantaa todennäköisyyksiä mukavasti. Yksipuolisen näkemyksen omaavien tilien seuranta yleensä vahvistaa sijoittajan omaa vahvistusharhaa, mikä ei ole pidemmän päälle ehkä kovin tuottoisaa. Mielipidettä kannattanee myös muuttaa sopivan usein, jos huomaa olevansa väärällä puolella. Ja kaiken edellä mainitun kun osaa kalkyloida omilla analyyttisillä arvioilla höystettynä riittävän todennäköiseksi päätökseksi ja vielä toteuttaa ostosuunnitelman konkreettisesti oksennusämpäri sylissä niin avot. Toistaiseksi analyysit, pohjapilkit ja huippumyynnit ovat osuneet ihan kivasti, muttei tietenkään täydellisesti. Se on mahdotonta.

Saman suuntaista päätelmää väsään nytkin (väli)huippujen suhteen ja aloin kääntyä kevennys puolelle viime viikolla. Risk reward on heikentynyt kesäkuun 17.6. päivien pohjista (SPX 3636) ja heinäkuun vahvan bull flag -rallien jäljiltä omaan makuuni liikaa. Omat todennäköisyydet ovat lyhyellä aikavälillä korjausliikkeen tai konsolidaatiovaiheen kannalla, vaikka viimeinen nopea nousupiikki SP500:ssa 4190-4220-4230 (tai max 4309-4340) tasoille saattaisi validoida jyrkemmän laskun. Alapuolella 4100-4110 tason selkeämpi pettaminen saattaisi saada karhuisat voimat liikkeelle. (HUOM! Oheiset on vastuuttomia tasoarvailuja ja päivitän näkemystä koko ajan eri indikaattoreiden, sentimentin ja datan perusteella.) Lisäksi ensi keskiviikon CPI-luvut saattavat pistää markkinaan vauhtia suuntaan jos toiseen.

Viime viikon ostopuolen price action SP500:ssa oli melko aneemista ja vastassa alkaa olla useita merkittäviä vastustasoja, joiden tuntumassa pyöritään nytkin. Ostopuolen täytyy piristyä selkeästi, jotta vankempi nousu saisi puhtia. Q2 tuloskausi alkaa myös tulla päätökseen, joten tulospuolelta merkittäviä nousupyrähdyksiä ei ole hetkeen luvassa. 75-77% jenkkifirmojen tulosylityksistä sai markkinaan vauhtia, mutta tulokset ja ohjeistukset jättivät silti hieman toivomisen varaa. OMX pärjäsi olosuhteisiin nähden jopa paremmin. Lisäksi markkinan likviditeetti on kesäkuusta alkaen kääntynyt mollivoittoiseksi QT ympäristössä, jossa lisäksi korkoja nostetaan ennätystahdilla. Fed:n datariippuvainen korkostrategia oli järkevä ratkaisu ja selvästi markkinan mieleen. Data tai Fed:n jäsenistön kommentit eivät tosin puolla, että korkoja laskettaisiin markkinan odottamalla aikataululla, eli Q1/2023.

Yhtälö kääntyy varovaisuuden puolelle, samalla kun sentimentti nousi kesäkuun pohjamudista (vain 18% bullish-> nyt +30% bullish). Moni retail sijoittaja lähtee ralliin mukaan viimeisessä vaiheessa, kun reilu kuukausi sitten tarjottiin mielestäni asiallisen hyvää ostopaikkaa pienemmällä riskillä. Mikään ei tietysti estä nousurallin jatkumista, sillä juuri mikään ei saa sijoittajan ostovimmaa päälle, kuin kesän alennusmyyntien päättyminen.

Markkinalla on toki paha tapa ansoittaa tiettyihin tasoihin lukkiutuneet treidarit, niin karhut kuin härätkin, minkä takia on hyvä päivittää näkemystä makron, fundan, sentimentin, optioiden, datan, teknisen analyysin, likviditeetin, volyymin, Inden foorumin tai minkä tahansa apuvälineen avulla. Itse käytän kaikkia vapaasti soveltaen ja olen muistiinpanoistani tarkastettuna keskimäärin viikon pari etuajassa, niin ostojen kuin myyntien kanssa. Vahvistusharhaisena laadin vaan riittävän määrän eri skenaarioita, joten täysin metsään menee harvoin. Treidausajasta 99% on miettimistä sekä lukemista ja prosentti ajasta menee itse toteutukseen. Samalla rustailen muistiinpanoja ja niitä on kertynyt n. 1500 sivua kolmessa vuodessa.

SP500 ja Nasdaq vaikuttavat muutenkin olevan päivätasolla Level 2 datan avulla treidaavien leikkikenttä. Koronakuopassa myöhään mukaan tulleet hypesijoittajat sekä muutoshaluttomat treidaajat ovat oletettavasti polttaneet jo sijoitussalkkunsa kerran tai pari jatkuvaan chop chop-liikeeseen, mutta sitkeimmät yrittävät edelleen ja jos työkalut ovat vajavaiset kannattanee futujen, ja optioiden päivätreidaamisesta ehkä pysyä loitolla. Todellisessa karhumarkkinassa treidaajat kuolevat pohjan tuntumassa lopulta lähes aina sukupuuttoon ja kesäkuinen ei ollut vielä sellainen pohja. Itse etsin etupäässä osakkeista swingtreidipaikkoja tuki- ja vastustasojen avulla, mutta kaikki omaisuusluokat kelpaavat sektorirotaation pyöriessä suht tiheään. Osakepoiminnan tärkeys on noussut huomattavasti viime vuosiin nähden ja voittajat sekä nousevat assetit löytyvät tästäkin epävakaasta markkinasta.

Odotan silti alustavasti vahvaa loppuvuotta jo tilastojenkin valossa, mutta näkyvyys kuukautta pidemmälle alkaa olla nykymarkkinassa melkoista arpapeliä. Laskumarkkinasta tähän asti selvinneen netto-ostajan kannattanee ohittaa tämä vakavasta treidaushalusta kärsivän ajoittamis uskovaisen kirjoitus ja jatkaa riittävän turvamarginaalin omaavien laatufirmojen ostamista suunnitelman mukaisesti. Pääasiassa kevennän salkut 20.8 alkavan metsästyskauden alkuun mennessä, koska en millään haluaisi vilkaistakaan pörssiin reiluun kuukauteen ja itseni tuntien en siihen pysty, jos painoa on liikaa. Pitkät osakkeet jäävät, valuuttapositiot säilyvät ja kulta sekä platina pussit lojuvat kassakaapissa dystooppisia Mad Max aikoja odotellessa. Mukavaa kesän jatkoa foorumille!

120 tykkäystä

Hyvä kuvaus siitä, missä sekamelskassa treidaajan täytyy pärjätä. Tosin mukaan on pakko ottaa mukaan metallit, bondit, valuutat ja kommodiiteista muutkin kuin metallit (öljy, maakaasu, uraani ainakin). Kryptot on tätä päivää osana, vaikka moni muuta haluaa ajatella. Sitten pitää osata huomioida eri sektorit ja niiden väliset rotaatiot. Rotaatio sotkee yllättävän paljon sitä, mikä on todellinen liike viikon sisällä.

Sen vuoksi on järkevintä yrittää ymmärtää, mikä on se iso liike. Kerroin aikoinaan, milloin SP500 teki weekly down trend changen. Siitä alkoi bear market minun silmissä. Pitkästä salkusta isolla kädellä riskisektoria pois, siirto lääke/energiapuoleen ja shorttaamaan. Shorttaaminen on pitkän salkun riskin alentamista.

Bear market ei ole ohi ennenkuin weekly trend change (bull) on tehty. Treidaajan näkökulmasta.
Usein treidaajalla on sekä lyhyt että pitkä salkku. Hyvää metsästysonnea @Thiebault

37 tykkäystä

Huomenta! Täällä onkin jo käyty läpi Yhdysvaltain työllisyyslukuja ja niitä on tarjolla myös aamun makrokatsauksessa. Tein myös makroon karvalakkihahmotelman siitä, mitä USA:n inflaatio olisi joulukuussa, jos a) inflaatio hyytyy nollaan H2:lla (kuukausittain), b) inflaatio jatkuu 0,4 %:ssa ja c) inflaatio jatkuu 0,8 %:ssa. Vaikka inflaatio jäisi nollaan, joulukuun lukema vuodentakaisesta olisi silti 5,3 %. Hintojen laskua siis tarvittaisiin, jotta ajatus korkosyklin huipun saavuttamisesta jo joulukuussa olisi vankalla pohjalla. Heinäkuun inflaatioluvut julkaistaan keskiviikkona ja siihen markkinaodotus on 0,2 %:n nousu kesäkuusta.

47 tykkäystä

Damodaranilla sanoi hienosti muutama kuukausi takaperin että emme oikeastaan vielä tiedä mihin kohtaan inflaatio vakiintuu ja riippuen kuinka korkeaksi inflaatio jää, edessä voi olla vielä todella paljon kipua. Jenkkien riskitön korko seilaa tällä hetkellä 2,5% ja 3% välillä, mutta entä jos inflaatio jääkin pysyvästi korkeammalle tasolle ja riskitön korko nousee esimerkiksi 5% paikkeille? Tämä tarkottaisi käytännössä että KAIKKI osakkeet tulisivat tonttiin ja erityisesti kasvuteknot ja muut yhtiöt joiden kassavirrat ovat kaukana tulevaisuudessa laskisivat vieläkin merkittävästi. Jokainen voi itse kokeilla Inderesin DCF-malleilla joissa riskitön korko on 2% että mitä käy osakkeiden käyvälle arvolle jos riskittömän koron nostaa vaikkapa 4%.

Fedihän ei ole varsinaisesti edes ole hoitanut tätä inflaatio-ongelmaa vaan reaktiivisesti reagoinut markkinatodellisuuteen ja korot ovat nousseet selvästi liian hitaasti, samalla kun on annettu jatkuvia tekosyitä miten hintojen nousu on transitoryä ja johtuu supply chain shockeista. Markkinoihin tämä on kyllä sinänsä purrut ja konsensus tuntuu hinnoittelevan todella rajua inflaation alentumista, vahvasta työllisyysdatasta, palkkojen kasvusta ja korkeasta ruuan ja energian hinnoista huolimatta :man_shrugging:

Valitettavasti markkinoilla ei tunnu olevan yhtään turvasatamaa, mikäli inflaatio jää pysyvästi korkeammalle tasolle:

Osakkeet? Alas.
Korot? Riskiä ilman tuottoa.
Kiinteistöt, metsä? Smart money osti jo hinnat tappiin.
Krypto? Alas, mutta vivulla.
Kulta, hopea? Ehkä, jos rahaa ei merkittävästi virtaa pois jalometalleista.
Vaihtoehtoiset? Alas, mutta viiveellä.

Johdannaisia ei tietenkään voi suositella sijoittajille ja emme kaikki voi leikkiä hedge fundia omalla salkulla, mutta kyllä tällä hetkellä kovasti houkuttaisi ottaa joku indeksi-shortti suojaksi salkulle siltä varalta että inflaatio ei tulekaan alas. Markkinat ovat täynnä sijoittajia jotka eivät ole ikinä kokeneet korkean inflaation ympäristöä, joten miksi luottaisimme että he osaisivat arvioida tulevan inflaatiokehityksen oikein? Markkinakonsensus vaikuttaa minusta aikamoiselta bull-skenaariolta, jossa kaikki paha katoaa ja ränta på ränta jatkuu :face_with_monocle:

69 tykkäystä

Taantumalle ei ole yhtä yleismaailmallista määritelmää.

USA:ssa NBER on auktoriteetti joka päättää mikä laskusuhdanne on taantuma ja mikä ei.

NBER ei sitoudu ennalta tiukasti mihinkään tarkkaan kriteeristöön vaan ajoittaa taantumat oman harkintansa mukaan.

Tutkitaan kaksi laskusuhdannetta joissa bkt laskee hieman ja saman verran molemmissa. Toinen on taantuma, toinen ei. Miksi näin?

NBER etsii merkkejä vuorovaikutuksesta eri indikaattorien kesken. Esimerkiksi reaalinen tulonmuodostus heikkenee ==> vähittäismyynnin volyymi laskee ==> teollisuustuotanto laskee ==> työllisyys heikkenee ==> reaalinen tulonmuodostus heikkenee.

Jos NBER näkee merkkejä tällaisesta indikaattorien laajasta vuorovaikutuksesta negatiiviseen suuntaan, kyseessä on taantuma. Melko lyhytaikainen (karkea kriteeri on “more than a few months”) ja lievä vuorovaikutus riittää.

Miten sitten kaksi peräkkäistä kvartaalia bkt:n miinuskasvua?

Tähän voi liittyä taantuma tai sitten ei. Yleensä toki joo.

Viimeksi 1940-luvulla on käynyt niin että on ollut kaksi peräkkäistä kvartaalia bkt miinuskasvua ilman taantumaa.

Kannattaa kuitenkin huomata että alun perin lähelle nollakasvua raportoitu kvartaali tarkentuu herkästi myöhemmin plussalta miinukselle tai miinukselta plussalle.

U.S. taantumat viimeisiltä runsaalta 60 vuodelta:

https://www.advisorperspectives.com/dshort/updates/2022/08/05/the-big-four-economic-indicators-july-employment?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter&utm_campaign=item_link&s=08

Alla:

  • punaisella reaalinen tulonmuodostus puhdistettuna tulonsiirroista
  • sinisellä työllisyys
  • vihreällä vähittäiskaupan volyymi
  • violetilla teollisuustuotannon volyymi

Graafi näyttää kuinka paljon mikäkin muuttuja on siihen asti saavutetun ath-tason alapuolella.

1970 oli lievä taantuma. Tästä varmaan käytiin paljon keskustelua oliko talouden heikkous riittävän laajaa täyttääkseen taantuman kriteerit.

1974 työllisyys oli vahva peräti vuoden verran taantuman alusta laskien.

Tästä tulee mieleeni myös heinäkuun 2022 työllisyysraportti.

  • omalta osaltaan raportti pienentää todennäköisyyttä että talous oli heinäkuussa taantumassa mutta ei sulje sitä pois
  • ei yksinään kerro juuri mitään todennäköisyydestä onko talous lähiaikoina menossa taantumaan
  • välillisesti lisää tulevan taantuman todennäköisyyttä koska vaikuttaa todennäköisesti rahapolitiikkaan

2001 taantuma ja siihen liittynyt pörssiromahdus on mielenkiintoinen.

Taantuma oli lievä. Bkt:n volyymi laski vain aivan hitusen peak ==> trough. Noista mainitusta neljästä indikaattorista mikään ei laskenut enempää kuin 6 %, mikä oli kesyintä menoa taantuman yhteydessä tuolla 60 vuoden tarkastelujaksolla.

Useampaankin otteeseen olen tuonut esiin että sijoittajat aika ylimielisesti suhtautuvat tuohon mahdollisuuteen kupla (2000 cape 44x vs. 2021 cape 40x) ==> tulosromahdus joka hyvin mahdollinen ilman mitään finanssi- tai reaalitalouden kriisiä ==> pörssiromahdus.

2020 taantuma puolestaan oli monin tavoin täysin poikkeuksellinen. Se ei olisi kestonsa puolesta edes kelvannut taantumaksi jos tuo “more than a few months” olisi NBER:llä ehdoton kriteeri.

Melkein varmasti paras lähestymistapa on se että ei yritä arvioida eikä ennakoida mitään vaan sijoittaa autopilotilla kuukausittain indeksirahastoihin.

Meille, joilla on perversiona miettiä pörssin lyhyen tähtäimen näkymiä, voi olla kiinnostava ECRI:n weekly leading index.

Se antoi selvän taantumavaroituksen toukokuussa ja on sen jälkeen rojahtanut lisää.


Tällä on huikeasti parempi träkki suhdanteiden ennustamisessa kuin kenelläkään ekonomistilla tai instituutilla. Silti mikään ei takaa etteikö se antaisi virhesignaalia nyt.

Pidän edelleen popparit esillä sen varalta että nykyiset valuaatiot kohtaavat ainakin jokusen kvartaalin ajan ihan kunnon stagflatorisen tilanteen jossa inflaatio on epämiellyttävän korkealla tasolla samaan aikaan kuin em. indikaattorit happanevat vuorovaikutuksessa keskenään.


42 tykkäystä

Viesti yhdistettiin ketjuun: Inderesin kahvihuone (Osa 5)

Muutama kuvaaja ketjun keskusteluun liittyen Vartista.

Karhumarkkinaralli? ARK ETF:n kurssi isossa kuvassa. Visuaalisesti 40 % kurssinousu häviää käppyrään, vaikka se on logaritmisella asteikolla.

Blummalla oli hyvä huomio, miten vahva työllisyysdata ei kerro taantumariskistä paljoa. Keskimäärin työllisyys on kehittinyt vielä hetken aikaa hyvin vaikka talous olisi taantumassa. Ja, monesti tilastoja on korjattu rankalla kädellä alaspäin myöhemmin.

Tässä mielessä viime perjantain vahvat luvut voidaan ottaa pienellä suolalla, ottaen huomioon muutoin heikkenevän talousdatan.

PAYROLLS_

On se inflaatio silti tahmeaa. Atlantan Fedin “sticky” inflation jo 5 %:ssa.

Keskiviikon inflaation odotetaan kuukausitasolla jäähtyvän 0,2 %:iin polttoaineen hintojen laskun takia, mutta sen ei kannata antaa hämätä. Plus, muut inflaatiomittarit uumoilevat keskiviikon dataan konsensuksen ylitystä…

Stagflaatiota parhaimmillaan: hyvä kuvaaja, miten eri firmoilla yksikkömyynti laskee mutta liikevaihto kasvaa kiitos roimien hinnan korotusten!

Englannista voi hakea huonoa esimakua stagflatorisesta ympäristöstä. Bank of England (maan keskuspankki) ennustaa jo viiden kvartaalin mittaista taantumaa, muttta samalla inflaatio on nousemassa 13 %:iin! :smiley:

Täten keskuspankki aikoo jatkaa tiukalla korkojen nostojen linjalla, vaikka talous happanee käsiin.

Lontoon pörssissä on paljon globaaleja raaka-ainefirmoja, joten se ei ole kehittynyt niin kurjasti kuin voisi olettaa, mutta jos Englannin kokemus leviää euroalueelle ja jenkkeihin niin… Ihme jos osakkeet tuottaa yhtään mitään hetkeen…

Sivuhuomiona, jos oman salkun turskaisuus harmittaa niin Softbank veti hulivilitekno ja start up -sijoituksistaan juuri yli 20 miljardin dollarin turskat. Masayoshi Sonin sijoitusputiikin kurssikehitys kuvaa muuten hyvin teknomanioita, sillä hän menee aina “all in” viimeisimpiin teknologisiin trendeihin ja muotisijoituksiin.

Huolimatta lukuisista hudeista ja vaikeista paikoista (velkavipua usein mukana), on mm. täysosuma Alibaban kanssa pitänyt taloa pystyssä.

43 tykkäystä

Jos korot ylös niin sen myötä velkavetoisella kiinteistösektorilla ostopaikkoja käteisellä operoiville? (Ennen korona-aikaa kymmenisen vuotta pk-seudulla asuessani asuin halvassa vuokrakämpässä odottaen milloin korot nousevat ja asuntojen hinnat sukeltavat, jolloin olisin ostanut ilman lainarahaa edullisen asunnon. Odottavan aika oli pitkä :slight_smile: )

Yli 10% inflaatio ei ole normaali tilanne, mutta historiallisesti viime vuosien negatiivisten korkojen jakso on ollut vielä epänormaalimpi. Jos talletuskorot nousisi esim. 5% tasolle se olisi ennemminkin paluu normaaliin.

2 tykkäystä

Mikäs on arvon foorumistien fiilis inflaation tilasta Yhdysvalloissa?

Voidaanko Yhdysvalloissa inflaatiota enää saada kuriin ilman talouden ajamista taantumaan?
  • Kyllä
  • Ei

0 voters

2 tykkäystä

@Isa_Hudd ja @Marianne_Palmu makroilivat Turussa. :slight_smile:

Keskuspankkien tahtotila ei ole toteutunut ja maailmantalouden yllä liikkuu tummia pilviä. Inflaatio laukkaa, USA:ssa täyttyivät teknisen taantuman tunnusmerkit ja Euroopassa valmistaudutaan tulevaan energiakriisin. Ekonomisti Marianne Palmu kiteyttää talouden yleiskuvaa.

Aiheet:

00:00 Aloitus
00:40 USA:n työllisyysluvut
02:36 Fedin koronnostopolitiikka
04:23 Inflaatio
05:36 Energiakriisi euroopassa
06:45 EKP ja energiakriisi
07:30 Koronnostot loppuvuodelle
08:12 Taantuma

21 tykkäystä

Puolijohteista oli valtava pula korona-aikana. Kryptomainaamisen ja pelaamisen laannuttua pandemian (henkisesti) väistyttyä puolijohteista on tullut jo ylitarjontaa. Nyt se näyttää leviävän myös autoalalle.

" “The market is worse than we thought it would be,” Mark Murphy, chief financial officer at memory maker Micron Technology Inc., said Tuesday. On the same day, President Biden signed an investment plan that allocates more than $50 billion to finance future U.S. chip development and production.

The latest sign of near-term concern, though, is that auto makers are becoming more cautious consumers of chips after struggling for about two years to secure adequate supply, Mr. Murphy added at an investor event. “We are certainly seeing broader weakening,” he said."

Samalla alan kapasiteettiin tehdään miljardien investointeja.

Minulla ei ole dataa tähän hätään, mutta melko moni bisnes ja toimiala Harviasta ties mihin härpäkkeisiin asti on investoinut valtavasti pandemian aikana vastaamaan kysyntään. Jos talous taantuu, tuleeko meille klassinen deflaatio ja ylikapasiteettitilanne?

50 tykkäystä

Tässä näyttäisi käyvän juuri niinkuin pelkäsin että tulee isoja investointeja jotka ovat vielä “seiniä pystytetään”-vaiheessa kun sykli kääntyy ja piireistä tulee ylitarjontaa.

No, toivon mukaan sykli ehtii kääntyä vielä uudestaan ylämäkeen ennen kuin kaikki tämä (osin verovaroin kustannettu) uusi kapasiteetti on pystyssä.

6 tykkäystä

1921

17 tykkäystä

Aika moni firma valitteli vielä vuoden alussakin että parempaankin tulokseen olisi pystytty, mutta puolijohteista on puute…

Nyt onkin paha paikka sitten jos puutetta ei ole, mutta tulos hyytyy silti.

Ja pakasta otetaan…

  1. Inflaatio
  2. Ukrainan Sota

Ja pyörä pyörii.

2 tykkäystä

@Jukka_Lepikko

Kun korkokäyrästä on puhe, yllättävän harvoin kukaan mainitsee sitä että 2y/10y oli viime vuonna sellainen taantumahälytin joka oli Fedin pois päältä kytkemä.

Normaalimman rahapolitiikan oloissa tulee ensin inversio, sitten inversio poistuu joksikin aikaa, sitten taantuma.

Katsotaan marraskuun alun 2021 tilannetta vaikkapa. 10 vuoden bondin tuotto oli laskenut kevään huipustaan samaan aikaan kuin inflaationäkymät olivat menneet ylöspäin. Eli markkina haisteli talouskasvun selvää hidastumista.

2 vuoden yield ennakoi ohjauskorkoa 6–12 kk tähtäimellä.

Ei tuossa ollut mitään mahkuja inversioon ihan vaan siksi miten ultralöysä rahapolitiikan näkymä oli tilanteessa jossa talous kuitenkin kasvoi ja inflaatio oli koholla.

Fed oli kytkenyt inversion mahdollisuuden pois. Emme tiedä olisiko normaalimman rahapolitiikan oloissa tuo inversio toteutunut.

3m/10y inversio taantumahälyttimenä on tietysti ollut pois kytkettynä vielä pidempään koska Fed Funds oli vielä helmikuussa nolla.

Inversio auttaa yleensä taantuman alun ajankohdan ennakoimisessa. Ei tällä kertaa.

Omalta kohdaltani samaten perusoletukseni on että melkein mitä tahansa tähän ketjuun kirjoitan, aina on jäänyt jotain olennaista huomaamatta. Makroilu ei osakesijoittajalle ole oletusarvoisesti järkevää toimintaa.

12 tykkäystä

Vedän nyt hatusta, mutta tällainen tilanne on tainnut puolijohteiden osalta toistua ennenkin. Ensin kaikkea on liian vähän ja kun kapasiteettia on tarpeeksi niin kaikkea on liikaa :sweat_smile:

5 tykkäystä

Inflaatioluvut alittivat ennusteet.

Transitory! :partying_face:

Ja pääindeksit pomppasivat melkein pari prosenttia hetkessä.

91 tykkäystä

Heinäkuun luvuissa todella kuukausitason muutokset jäivät nollille, vuodentakaisesta +8,5 %. Polttoaineiden hintojen nousun maltillistuminen (-7,7 % kesäkuusta) kumosi ruuan hinnan nousun, joka jatkui kiivaana (+10,9 % vuodentakaisesta). Pohjainflaatio oli kuitenkin +5,9 % vuodentakaisesta ja +0,3 % kuukausitasolla, pientä rauhoittumista siis, mutta ei äkkipysähdystä.

Negatiivisella puolella ns. tahmeaa inflaatiota kuvaavat asumisen hinnat eivät sen sijaan näyttäneet merkkejä hiipumisesta, +0,5 % kuukausitasolla ja 5,7 % vuodentakaisesta. Eli vaikka “pääluvut” painuivat, niiden alla poreilee edelleen inflaatiopaineita.

77 tykkäystä

Mutta hei, käytetyt autot eivät ole enää se suurin inflaatioajuri, ja hintojen nousu niissä on jo hitaampaa kuin uusissa autoissa.

41 tykkäystä

Uutta Traders’ club -videota putkahti juuri ulos :sunglasses:

Joko ollaan uudessa nousumarkkinassa vai onko kyse sittenkin vain petollisesta karhumarkkinarallista? Jukka ja Tuomas pohtivat, millaisessa skenaariossa markkina kääntyisi kohti uusia pohjia. Käsittelyssä myös koronabuustin hiipumisesta kärsineiden yhtiöiden, kuten Harvian, Metan ja Amazonin, tilanne. Katso syyskauden ensimmäinen Traders’ Club ja ota tuoreimmat markkinakäänteet haltuun!

26 tykkäystä