Pörssien suunta (Osa 2)

Toistuvien pohjapilkkien osuminen vaatinee haukan silmän lisäksi teknistä analyysia, sentimentin ja optioiden käyttäytymisen havainnointia, Level 2 kurssidataa, poikkeuksellisen tehokasta kohinan suodatinta, erityisen vahvat istumalihakset, palavan kurssikäyrien tuijottamishalun sekä kaiken liikenevän vapaa-ajan. Price action antaa myös toistuvasti hyviä vihjeitä. Algoritmien käyttäminen ei myöskään ole huonoin idea, jos toimivaan pääsee käsiksi tai sattuu tuntemaan algoritmeista tykkäävän quantin.

Lisäksi itseä viisaampien ja tietysti juuri niiden oikeiden FinTwitter tilien seuraaminen parantaa todennäköisyyksiä mukavasti. Yksipuolisen näkemyksen omaavien tilien seuranta yleensä vahvistaa sijoittajan omaa vahvistusharhaa, mikä ei ole pidemmän päälle ehkä kovin tuottoisaa. Mielipidettä kannattanee myös muuttaa sopivan usein, jos huomaa olevansa väärällä puolella. Ja kaiken edellä mainitun kun osaa kalkyloida omilla analyyttisillä arvioilla höystettynä riittävän todennäköiseksi päätökseksi ja vielä toteuttaa ostosuunnitelman konkreettisesti oksennusämpäri sylissä niin avot. Toistaiseksi analyysit, pohjapilkit ja huippumyynnit ovat osuneet ihan kivasti, muttei tietenkään täydellisesti. Se on mahdotonta.

Saman suuntaista päätelmää väsään nytkin (väli)huippujen suhteen ja aloin kääntyä kevennys puolelle viime viikolla. Risk reward on heikentynyt kesäkuun 17.6. päivien pohjista (SPX 3636) ja heinäkuun vahvan bull flag -rallien jäljiltä omaan makuuni liikaa. Omat todennäköisyydet ovat lyhyellä aikavälillä korjausliikkeen tai konsolidaatiovaiheen kannalla, vaikka viimeinen nopea nousupiikki SP500:ssa 4190-4220-4230 (tai max 4309-4340) tasoille saattaisi validoida jyrkemmän laskun. Alapuolella 4100-4110 tason selkeämpi pettaminen saattaisi saada karhuisat voimat liikkeelle. (HUOM! Oheiset on vastuuttomia tasoarvailuja ja päivitän näkemystä koko ajan eri indikaattoreiden, sentimentin ja datan perusteella.) Lisäksi ensi keskiviikon CPI-luvut saattavat pistää markkinaan vauhtia suuntaan jos toiseen.

Viime viikon ostopuolen price action SP500:ssa oli melko aneemista ja vastassa alkaa olla useita merkittäviä vastustasoja, joiden tuntumassa pyöritään nytkin. Ostopuolen täytyy piristyä selkeästi, jotta vankempi nousu saisi puhtia. Q2 tuloskausi alkaa myös tulla päätökseen, joten tulospuolelta merkittäviä nousupyrähdyksiä ei ole hetkeen luvassa. 75-77% jenkkifirmojen tulosylityksistä sai markkinaan vauhtia, mutta tulokset ja ohjeistukset jättivät silti hieman toivomisen varaa. OMX pärjäsi olosuhteisiin nähden jopa paremmin. Lisäksi markkinan likviditeetti on kesäkuusta alkaen kääntynyt mollivoittoiseksi QT ympäristössä, jossa lisäksi korkoja nostetaan ennätystahdilla. Fed:n datariippuvainen korkostrategia oli järkevä ratkaisu ja selvästi markkinan mieleen. Data tai Fed:n jäsenistön kommentit eivät tosin puolla, että korkoja laskettaisiin markkinan odottamalla aikataululla, eli Q1/2023.

Yhtälö kääntyy varovaisuuden puolelle, samalla kun sentimentti nousi kesäkuun pohjamudista (vain 18% bullish-> nyt +30% bullish). Moni retail sijoittaja lähtee ralliin mukaan viimeisessä vaiheessa, kun reilu kuukausi sitten tarjottiin mielestäni asiallisen hyvää ostopaikkaa pienemmällä riskillä. Mikään ei tietysti estä nousurallin jatkumista, sillä juuri mikään ei saa sijoittajan ostovimmaa päälle, kuin kesän alennusmyyntien päättyminen.

Markkinalla on toki paha tapa ansoittaa tiettyihin tasoihin lukkiutuneet treidarit, niin karhut kuin härätkin, minkä takia on hyvä päivittää näkemystä makron, fundan, sentimentin, optioiden, datan, teknisen analyysin, likviditeetin, volyymin, Inden foorumin tai minkä tahansa apuvälineen avulla. Itse käytän kaikkia vapaasti soveltaen ja olen muistiinpanoistani tarkastettuna keskimäärin viikon pari etuajassa, niin ostojen kuin myyntien kanssa. Vahvistusharhaisena laadin vaan riittävän määrän eri skenaarioita, joten täysin metsään menee harvoin. Treidausajasta 99% on miettimistä sekä lukemista ja prosentti ajasta menee itse toteutukseen. Samalla rustailen muistiinpanoja ja niitä on kertynyt n. 1500 sivua kolmessa vuodessa.

SP500 ja Nasdaq vaikuttavat muutenkin olevan päivätasolla Level 2 datan avulla treidaavien leikkikenttä. Koronakuopassa myöhään mukaan tulleet hypesijoittajat sekä muutoshaluttomat treidaajat ovat oletettavasti polttaneet jo sijoitussalkkunsa kerran tai pari jatkuvaan chop chop-liikeeseen, mutta sitkeimmät yrittävät edelleen ja jos työkalut ovat vajavaiset kannattanee futujen, ja optioiden päivätreidaamisesta ehkä pysyä loitolla. Todellisessa karhumarkkinassa treidaajat kuolevat pohjan tuntumassa lopulta lähes aina sukupuuttoon ja kesäkuinen ei ollut vielä sellainen pohja. Itse etsin etupäässä osakkeista swingtreidipaikkoja tuki- ja vastustasojen avulla, mutta kaikki omaisuusluokat kelpaavat sektorirotaation pyöriessä suht tiheään. Osakepoiminnan tärkeys on noussut huomattavasti viime vuosiin nähden ja voittajat sekä nousevat assetit löytyvät tästäkin epävakaasta markkinasta.

Odotan silti alustavasti vahvaa loppuvuotta jo tilastojenkin valossa, mutta näkyvyys kuukautta pidemmälle alkaa olla nykymarkkinassa melkoista arpapeliä. Laskumarkkinasta tähän asti selvinneen netto-ostajan kannattanee ohittaa tämä vakavasta treidaushalusta kärsivän ajoittamis uskovaisen kirjoitus ja jatkaa riittävän turvamarginaalin omaavien laatufirmojen ostamista suunnitelman mukaisesti. Pääasiassa kevennän salkut 20.8 alkavan metsästyskauden alkuun mennessä, koska en millään haluaisi vilkaistakaan pörssiin reiluun kuukauteen ja itseni tuntien en siihen pysty, jos painoa on liikaa. Pitkät osakkeet jäävät, valuuttapositiot säilyvät ja kulta sekä platina pussit lojuvat kassakaapissa dystooppisia Mad Max aikoja odotellessa. Mukavaa kesän jatkoa foorumille!

120 tykkäystä