Pörssien suunta (Osa 2)

Näissä tuotto-odotuksissa ja riskipreemioissa on kyllä outo tilanne osakkeiden kannalta. Olen nyt ajatellut asiaa niin, että pörssi katsoo tilannetta eteenpäin ja ennakoi sitä, että korkeammat korot eivät ole pysyvä tila. Olisiko parviäly tällä kertaa väärässä?

2 tykkäystä

Kyllähän nyt osakemarkkinat ja korkomarkkinat kertovat toisistaan poikkeavaa tarinaa. Osakemarkkinat odottavat soft landingia ja korkomarkkinoilla odotellaan taantumaa. Uskon enemmän korkomarkkinoita.

19 tykkäystä

Laitetaas tännekkin datadumppi Damodaranin blogista.

Sektoreiden yhtiöiden kannattavuus bruttotulolla, liikevoitolla ja tuloksella mitattuna:

Tarkempia lukuja sektorien yritysten kannattavuuksista:

image

Maanosien bruttokate:

Liikevoittoprosentti sektoreittain:

Maanosien sijoitetun pääoman tuotto:

Yritysten arvonluonti maanosittain:

image

Yritysten arvonluonti sektoreittain:

58 tykkäystä

Kyllähän noita lyheyn koron ETF:iä on Nordnetillä on joitakin jaossa. Tuotto-osuuksillisia lyhyen maturiteetin ETF:iä on kyllä vähemmän puoleisesti. Mitä itse kattelin että noiden ETF:ien tuotto on kyllä hyvin paljon riippuvainen USD/EUR fx-markkinasta.

1 tykkäys

Muutama poiminta aamun Vartista.

Soft landing puheet yleistyvät. Vaikka kuvaajalla on pahaenteinen sävy, toistaiseksi näyttää siltä että maailman odotetuinta taantumaa ei tule lainkaan. :smiley:

Mitä osakkeet kertovat talouden suunnasta? Monesti sijoittajat yrittävät lukea makrotaloutta ja johtaa siitä pörssille suuntaa, mutta on virkistävää katsoa asiaa myös toisin päin. Onhan pörssi yksi parhaita makroindikaattoreita itsessään! :smiley:

Esimerkiksi Saksan DAX (maa jonka piti palata kivikauteen energiakriisissä) on kivenheiton päässä ATH:sta 30 % rallin jälkeen. Ei näytä varsinaisesti taantumalta?

Nordea? Osake melkein ATH:ssa. Pohjoismainen taantuma ja luottotappiosuma ei ole sijoittajien kiikarissa.

Ahneus on palannut markkinalla. Yksityissijoittajat lappaavat miljarditolkulla rahaa osakkeisiin Yhdysvalloissa. Ostokärjessä tietysti Tesla. :smiley:

Tämä on ihan hauska kuvaaja siitä, miten riski maistuu. BBB-luokituksen velkakirjoista saa samaa tuottoa, kuin käteisestä (90 päivän velkakirjan korko).

Yleensä tällaiset ahneuden hetket eivät ole olleet parhaita ostopaikkoja.

Mutta! Salkunhoitajat alipainottavat edelleen osakkeita ja uskovat, että tämä on karhumarkkinaralli. Kumpi on oikeassa: bullerokansa, vai pukua käyttävät sofistikoituneemmat bullerot? :smiley:

69 tykkäystä

Maailman odotetuin taantuma ilmenee talouden kiihtymisenä talousalueella jonka piti ottaa eniten osumaa… :smiley: Hyviä (talouden kannalta, osakkeista en ole varma :o ) ostopäällikkölukemia helmikuulta euroalueelta.

“Within the euro area, both France and Germany returned to growth for the first times since last October and last June respectively. The composite PMI for France rose from 49.1 to 51.6, albeit with growth confined to the service sector. The composite PMI for Germany meanwhile edged up from 49.9 to 51.1 reflecting a second successive monthly rise in service sector activity and the first expansion of manufacturing output since last May. However, it was the rest of the eurozone as a whole that reported the strongest performance, the composite index up from 51.4 to a nine-month high of 53.9 thanks to broadbased growth of manufacturing and services. The acceleration of growth of output across the eurozone as a whole was fueled by the first, yet modest, rise in new orders since last May, which was in turn driven by the steepest increase in demand for services for nine months and the shallowest – though still marked – drop in new orders for goods over the same period.”

https://www.pmi.spglobal.com/Public/Home/PressRelease/7fdf85da48494da6bb804fe00a196b7d

40 tykkäystä

Lama peruttu! Taas kerran.

Koomista tosin on että keskuspankkien korkopolitiikasta riippuu onko tämä hyvä asia osakekursseille… :upside_down_face:

Seuraavaa haukka-keskuspankkiirin ulostuloa odotellessa…

26 tykkäystä

Lama peruttu vaihteeksi taas.

40 tykkäystä

39 tykkäystä

Hauska kommentti tuohon viimeisimpään BoJ:n ilmoitukseen bondien ostoista. Lainaan tekstiä toisesta tweetistä ilman linkkiä, koska eihän tässä mitään erikoista ole. Pieni kevennys.

Three things in life are certain:

  1. Death
  2. Taxes
  3. Japan announcing an emergency bond buying operation

The Japanese central bank are essentially undergoing massive amounts of quantitative easing to try and lower interest rates and stimulate the economy.

24 tykkäystä

Päiväkauppiasveljet Jukka ja Tuomas juttelivat mm. koroista ja karhuista.

Korko-odotukset ovat olleet viime viikkoina selvässä nousussa, mikä ei lupaa hyvää taloudelle eikä osakesijoittajalle. Korot näyttävät nousevan odotettua korkeammalle ja tulevat pysymään korkealla odotettua pidempään. Karhut ovat siis heränneet talviuniltaan aikaisin tänä vuonna ja karhuilua on luvassa myös Traders’ Club -studiossa. Katso jakso!

0:00 Intro 1:40 Pörssit nyt 10:34 Markkinakatsaus 21:43 Q&A 25:31 Kurkistus salkkuihin

20 tykkäystä

Videon teeman mukaisesti.

It’s not over until I say it’s over!
-Karhu

14 tykkäystä

Vaikka tietysti tällaiset tilastot ovat mielenkiintoisia ja tietysti myös informatiivisia, niin kannattaa muistaa, että nämä eivät tarjoa kovin paljon informaatiota tulevasta. Tämä kaavio on syntynyt data miningin tuloksena. Eli kun tarpeeksi kaivellaan dataa ja tarkastellaan dataa tietystä näkökulmasta, niin aina löydetään argumentteja oman agendan puolesta.

28 tykkäystä

Tai toinen tapa ajatella asiaa on tilastollisen merkitsevyyden kautta. Eli meillä on kuitenkin vielä niin vähän dataa ettei siitä voi lopulta vetää mitään johtopäätösiä. Taleb ja Mandelbrott molemmat muistaakseni nostaneet tätä puolta kirjoissaan.

4 tykkäystä

Laitetaas taas Hussmanin tuorein kirjoitus. Ei uutta auringon alla, päivitettyä dataa lähinnä. Tämän lukemiseen kannattaa varata aikaan ja ottaa vaikka se kuuma kuppi juotavaa takkatulen ääressä (minä yksinäisenä vapaaillan vietossa):

@musa_2 kin on ansiokkaasti tuonut esille tätä nykyisten marginaalien kestämättömyyttä isossa kuvassa ja miten se yhdistettynä nykyisiin absoluuttisiin arvostustasoihin on kestämätöntä. Tässä Hussmanin näkemys asiasta, lyhyt ote:

" We’ll get to the “but, margins” justification shortly, but the fact that the relationship between valuations and returns has remained stable over a century of market cycles should already give you a hint that justifying rich valuations based on elevated profit margins is problematic. Indeed, those who insist on valuing stocks using price/earnings multiples would do well to understand that the combination of high profit margins and high P/E ratios tends to be disastrous. As I observed in February 2022, paying a high price/earnings ratio, based on earnings that are already elevated by high profit margins, amounts to paying top dollar for top dollar. That is exactly what investors have done in recent years, and what they are still doing today."

Mainitaan nyt vielä, että vaikka pörssit ovat nousseet hyvin viime aikoina, Hussmanin “sisäiset markkinaindikaattorit” eivät edelleenkänä näytä että spekulointi ja riskinottohalukkuus olisi lisääntynyt siten, että olisimme uudessa härkämarkkinassa.

Kiinnostaisi tietää vaikka @Verneri_Pulkkinen (ja muiden, foorumin laatu_makrokirjoittelijoiden) ajatuksia näihin Hussmanin kirjoituksiin? Minun nähdäkseni nämä ovat erinomaisesti argumentoituja ja ilman sellaista ylimielistä vauhkoamista siitä että kuvittelee tietävänsä miten asiat menee varmasti. Eikä mitään jatkuvaa tuomiopäivän huutelua. Hussmanhan ei väitä missään vaiheessa, että pörssin pitäisi mennä noille teksteissä mainituille tasoille tai muuta vastaavaa. Ei lyhyen aikavälin spekulointia, vaan oikeasti ison kuvan katsomista hyvien argumenttien kanssa.

38 tykkäystä

Laitetaan tähän kuva tuosta artikkelista josta kiinnostukseni mainitsemaasi teemaan alkoi, 2006 vaiheilla.

Löytyy googlettamalla.

Yritän ehtiä ensi viikolla jotain kirjoittaa.

32 tykkäystä

Ei ollut kukaan jaksanut laittaa FOMC tiivistelmää. Täytyy ite kaiva. Markkina ei tykännyt.

13 tykkäystä

U.S. Stocks Slip After Fed Minutes

Shifting interest-rate expectations have put pressure on stock and bond prices recently

Today’s Developments

Stocks were slipping Wednesday after minutes from the Federal Reserveshowed most officials supported slowing the pace of interest-rate increases at a meeting earlier this month.

The three major U.S. indexes had flitted between small gains and losses earlier Wednesday, after suffering their worst session of 2023 the previous day.

Eyes are also on the 10-year Treasury yield, which has been racing toward 4%—a level it hit last year for the first time since 2008. Read Wednesday’s full markets wrap-up here.

5 tykkäystä

Henri Huovinen on kirjoittanut siitä, mistä syystä kurssit ovat taas laskeneet Yhdysvalloissa, syynä on mainittu mm. inflaatio-odotukset ja koronalaskuodotusten pienentyminen.

JPMorgan ei ole yksin pessimistisen näkemyksen kanssa. Morgan Stanleyn strategien mukaan S&P 500 -indeksi saattaa laskea jopa 26 prosenttia vuoden ensimmäisellä puoliskolla. Silloin S&P 500 -indeksin pistelukema olisi noin 3000. Kurssilaskun keskeinen ajuri on, että markkinoilla ei enää hinnoitella Fedin pivotointia.

8 tykkäystä

Tässä ketjussa oli ihan mielenkiintoisia nostoja liittyen " A bear market has never ended before the start of a recession " teemaan.

11 tykkäystä