Pörssien suunta (Osa 2)

Mikäli inflaatio-odotus pysyy vakiona (mitä se on toistaiseksi ollut huolimatta parin vuoden korkeista luvuista) kuvaa pitkät korot lähinnä talouskasvun kulmakerrointa, jolloin euroalueen matalat korot viittaisivat paluuta aneemiseen talouskasvuun.

3 tykkäystä

Päiväkauppaiden klupissa Jukka ja Bumtsibum-Tuomas juttelevat viime aikojen meiningeistä että tulevasta. :slight_smile:

Traders’ Clubin jaksossa 173 puidaan makrokuvassa viimeisen kahden viikon aikana tapahtunutta suurta muutosta. Nordnetin tuottaja Tuomas sekä ammattitreidaaja Jukka Lepikkö käyvät läpi muutoksen plussia ja miinuksia. Jaksosssa myös pohditaan markkinan tulevaisuutta: mihin nyt havaittu sivuttaisliike johtaa? Katso jakso YouTubessa tai Spotifyssä!


0:00
Intro 1:59 Pörssit nyt 8:00 Markkinakatsaus 21:32 Q&A 29:53 Kurkkaus salkkuihin

19 tykkäystä

Jenkkien työmarkkina on edelleen ennemminkin poikkeuksellisen kuuma, kuin kääntymässä kohti taantumaa. Tammikuussa uusia työpaikkoja luotiin 517K, helmikuussa 311K. Näitä voi verrata koronaa edeltävään “normaaliin”, jossa noin vahvat luvut olisivat olleet todella poikkeuksellisia.

kuva

Avoimien työpaikkojen määrä vasta poikkeuksellinen onkin ja huolimatta loppuvuoden ja alkuvuoden massairtisanomisista, määrä ei ole kääntynyt juurikaan laskuun.

kuva

Kuten aiemmin tällä palstalla aiemmin argumentoin, ollaan siirrytty rakenteellisen työvoimapulan aikakauteen, joka vaatii voimakkaan laskusuhdanteen merkittävämpään työttömyysasteen nousuun.

Sitä taas ei ole näköpiirissä, vaan valtaosa talousindikaattoreista on ennemminkin kääntynyt uuteen nousuun heikon H2/2022 jälkeen.

58 tykkäystä

Tammikuussa ja helmikuussa elettiin vielä vaaleanpunaista kuuman talouden ja inflaation ajanjaksoa, joka edellytti keskuspankilta korkojen noston jatkamista. Maaliskuussa sen sijaan alettiin vahvasti hinnoitella reaalitalouden hidastumista, taantumaa ja sen vaatimia elvytystoimia korkojen laskemisen muodossa. Ei niitä korkoja turhaan madalleta, vaan sille on joku syy ja se syy on lähes aina huono taloudelle ja osakkeille. Olisikin melkein mahdotonta välttää taantumaa näillä korteilla, mitä makrotaloudelle on jaettu, koska korot pitäisi pitää loppuvuoden ajan korkealla, että inflaatio saataisiin takaisin alle 2 %, mutta samalla koko systeemi natisee kun talous ei ole vielä ollenkaan sopeutunut korkeampaan korkokantaan.

Tämä näyttää ihan normaalilta taloussyklin huippuvaiheen lopulta. Jengi meni vain sekaisin syklin ajoituksen osalta, kun ostivat teknokuraa kuplasta täysin laput silmillä ja ne salkun paskaosakkeet tippuivat -50% ennen kuin reaalitalous ehti edes kunnon taantumaan ja nyt ajatellaan, että kuplasegmentin romahduksen jälkeen ollaan jo uudessa nousumarkkinassa, vaikka vedetään vieläkin samoja koronasyklin huippuja taloudessa ja korot vaan nousee :smiley:

Tässä ovat esimerkiksi Suomen työllisyysluvut. Korkeat korot eivät ole vielä edes ehtineet millään tavalla iskeä työllisyyteen vaan sen taso on ennätyskorkealla, kuten syklin huipulla kuuluukin olla:

68 tykkäystä

EDIT: Marianne vastailikin tähän tutkimustulosten muodossa tuonne inflaatioketjuun, eli näyttäisi että tämä ei edelleenkään ole kovin iso ongelma Yhdysvalloissa. Alkuperäiset pohdinnat jätetty alle.

Avoimien työpaikkojen määrästä Yhdysvalloissa tuli mieleen, että kuinka iso rooli jenkeissä on kohtaanto-ongelmilla? Esimerkiksi Suomessa tämä on ollut useilla aloilla ongelma jo pitkään.

Olettaisin, että jenkeille ongelma ei ole ollut yhtä suuri koska maan on helpompi houkutella osaajia lähes alalla kuin alalla moneen muuhun maahan verrattuna, mutta pandemia on voinut pahentaa tätä.

Olettaisin kuitenkin, että korona aika aiheutti muutaman asian:

  • Viisumiprosessit olivat todella jumissa todella pitkään: tämä aiheuttaa väistämättä sen että työviisumeja erääntyi ja uusia tulee täytettyä viiveellä.
  • Pandemia lisäsi työn kysyntää tietyillä aloilla ja vähensi toisilla. Vaikka nyt palataan osin normaaliin, saattaa tämä tasapaino olla pysyvästi muuttunut.
  • Monet työelämässä pitkään olleet joilla oli mahdollisuus eläköityä päättivät tehdä sen suunnilleen samaan aikaan.

Tästä päästään pohdintani ytimeen:

  • jos kohtaanto-ongelma on jenkeissä pahentunut, voivatko avoimet työpaikat jäädä pysyvästi (tai ainakin pidemmäksi aikaa) koholle, koska oikeita tekijöitä ei yksinkertaisesti löydy?
  • Voiko korkojen nosto (ilman että mennään todella koviin äärimmäisyyksiin) auttaa tähän mitenkään?
  • Vaikka firmat saataisiin ahdinkoon ja näiden avoimien paikkojen määrä hieman vähenisi, en näe että vaikkapa hyvien koodareiden tarve poistuisi mihinkään eli monella osaamisalueella vallitsee käytännössä ”täystyöllisyys” riippumatta siitä mitä tehdään.
  • Tämä ongelma ei ratkea muulla kuin kouluttamalla lisää, lisäämällä maahanmuuttoa ja nostamalla automaatioastetta, mitkä eivät tapahdu nopeasti.

Voiko siis nykyisillä koronnostotoimilla olla sitä vaikutusta jota niiltä haetaan vai onko niiden teho pakostakin heikompi kuin ennen? Toki voi olla että kohtaanto-ongelmaa ei juurikaan ole ja kuvittelen vaan, mutta tällaisia ajatuksia tänään heräsi :smile:

19 tykkäystä

Pörssien suunta -ketjussa on pakko kysyä, tarkoittaako tämä käytännössä varma taantuma sitä, että osakemarkkinat painuvat syksyn pohjien alapuolelle? Entä millä aikataululla tämä varma taantuma saapuu?

En itse oikein osta tätä narratiivia, että tammi- ja helmikuussa talous oli kuuma ja maaliskuussa olikin yhtäkkiä selviö, että talous onkin menossa taantumaan. Mikä muutti koko talouden suunnan niin äkisti? Ja miksi osakemarkkina ei ole käytännössä reagoinut tähän selvästi heikompaan tulevaisuuden kuvaan mitenkään?

Inflaatiokaan ei ole käynyt kuumana jenkeissä enää viimeisen 3 tai 6 kuukauden aikana. Osa inflaatiokorista on ollut laskussa, osa edelleen nousussa. Ainoa mikä on pitänyt inflaationumeroa keinotekoisesti korkeana on 12kk perässä laahaava inflaatiokorin shelter-komponentti. Reaaliaikaisin numeroin laskettu inflaatio on ollut itse asiassa alle keskuspankin inflaatiotavoitteen viimeisen puolen vuoden aikana.

Korkoja on nostettu näin korkealle vain ja ainoastaan inflaation vuoksi. Jos niitä lähitulevaisuudessa lasketaan inflaatio-ongelman poistumisen takia, en näe sitä kovin negatiivisena kehityksenä. Toki korkeat korot voivat rikkoa jotain (lisää) taloudessa, mutta viimeisen kuukauden aikana nähty muutos korko-odotuksissa on aika positiivinen siinä mielessä, että nyt ei ainakaan enää hinnoitella korkojen nousua yli 5 prosenttiin. Markkina katsoo eteenpäin ja nyt odotuksissa on ennemminkin rahapolitiikan löysääminen, oli se sitten tänä vuonna tai ensi vuonna.

Normaali taloussykli kuulostaa vähän pelottavalta, kun voidaan varmaan olla samaa mieltä, että finanssikriisin jälkeen ei olla eletty normaalin talouden syklien mukaan lainkaan.

Talouden ajautuminen taantumaan vaatii työttömyysasteen selvän nousun ja yksityisen kuluttamisen kääntymisen selvään laskuun. Mistä katalyytit näihin tulee tilanteessa, jossa on työntekijöistä on ennemminkin pulaa (avoimia työpaikkoja historiallisen paljon) ja kotitaloudet on edelleen taloudellisesti loistavassa kunnossa. Lisäksi inflaation hellittäminen on juuri kääntänyt reaalipalkat takaisin kasvu-uralle (kulutusta hidastanut tekijä on kääntynyt takaisin sitä tukevaksi).

Jos vähän karrikoidaan tilannetta, niin vuonna 2022 taloudet eivät ajautuneet taantumaan, vaikka a) inflaatio-ongelma yltyi pahimmaksi 40 vuoteen b) korkoja nostettetiin historiallisen paljon historiallisen nopeasti c) kuluttajaluottamus putosi useassa maassa historian pohjalukemiin d) Euroopassa syttyi sota e) energiakriisi nosti energian ja hyödykkeiden hinnat pilviin f) elettiin koronakrapulaa (valtiot eivät enää elvyttäneet edellisvuosien tavalla tai jakaneet helikopterirahaa)

Mutta vuonna 2023 taloudet ajautuu taantumaan, koska ollaan palattu normaaliin taloussykliin… ja nyt vaan ollaan syklin huipulla?

Ja siis ihan aidosti haluaisin ymmärtää ne katalyytit, jotka saa työttömyysasteen selvään nousuun ja kulutuksen laskuun, koska itse en vaan näe niitä nykytiedon valossa. Mitä ne on? Help me! :blush:

138 tykkäystä

Rakentamisen hiipuminen voisi olla yksi lamaa ennakoiva asia.

Eikä kotitalouksien tilanne välttämättä ihan niin loistava ole.

10 tykkäystä

Talouden kannalta negatiivisia tekijöitä ja riskejä voi listata minä tahansa ajan hetkenä pitkän listan. Netissä argumentointi meneekin yleensä tyyliin, “koska X, niin seurauksena lama”. Tärkempää olisi pyrkiä haarukoimaan laajan tekijäjoukon nettovaikutusta talouteen. Yksittäinen sektori ei vie taloutta taantumaa, saati sitten lamaan, vaikka toki jokainen tekijä omalla painollaan vaikuttaa kokonaisuuteen.

Kun globaalia taloutta tai jenkkien osakemarkkinan kehitystä arvioidaan, niin siellä kotitalouksien velkaantuminen näyttää hyvinkin terveeltä.

Lisäksi kotitalouksilla tilit pullottaa täynnä rahaa (pl. alin tuloluokka).

32 tykkäystä

Muutama poiminta aamun Vartista.

Pankkikriisin poikanen, joka johtui tiettyjen pankkien huonosta riskienhallinnasta ja somehysteriasta, on väistynyt toistaiseksi. Sen sijaan pankkien lainakirjojen laatua uhkaa paljon pahempi vaara: korkojen nousun takia romahtava kiinteistösektori!

Euroopan kiinteistösektori treidaa 40 % alle kirja-arvonsa. Osakkeet ovat puolittuneet, ja shorttaajat pyörivät niiden kimpussa: ruotsalaisella Castellumilla on osakekannasta shortattuna 20 %, kotimaisella Kojamolla yli 5 %.

Ketkäs näitä lainoittaakaan kuin tietysti pankit! Ja pohjoismaiset pankit ovat shorttaajien suosiossa. Kärjessä Handelsbanken, mukana myös Swedbank ja SEB:

Nordean altistus sektorille on vähäisin, eikä ihme miksi sen osake treidaa nykyään preemiolla suhteessa turvallisimpana pidettyyn Handelsbankeniin.

Kiinteistöjen sulaminen on yksi uhka, mutta pankkeja valvotaan tarkasti. Sen sijaan varjopankkisektori kulkee nimensä mukaisesti varjoissa, ja sen riskeihin on herätty vasta viime aikoina. Varjolainaamista tekee muut kuin pankit, usein esimerkiksi pääomarahastot joita ei koske pankkisääntely. Mutta ne lainaa varansa oikeasta pankista! :smiley:

Sektorin järjestelyt ovat monimutkaisia, kuten alla olevasta grafiikasta näkee. Jos firmoja alkaa kaatumaan enemmän, se voi näkyä yllättävissä paikoissa.

45 tykkäystä

Mikä inflaatio?

75 tykkäystä

Eikö Castellumilla ole 20M osaketta shorttina, mutta koko osakekannasta vain vähän yli prosentti:

Edit: tämä oli pakko tarkistaa siksi, että jos todella 20% koko osakekannasta olisi shortattuna niin näen tässä aivan poikkeuksellisen herkullisen squeeze paikan

2 tykkäystä

Blumman mukaan yli 20 %:

Lisäys: Sattumalta äskön inderes.fi:n tiedotefiidiin ilmestyi tällainen raportti, kannattaa vilkaista jos kiinnostaa Ruotsin markkinan ahdinko enemmän.

https://www.inderes.fi/fi/tiedotteet/carlsquare-swedish-real-estate-equity-snapshot

Todellinen riskihän tämä alkaa olemaan, jos ilmiö leviää isommin asuntolainoihin joita pankkien portfoliot ovat pullollaan ja ne on luokiteltu tosi matalariskisiksi. :smiley:

Lisäys 2: jos tämä kriisi leviää maailmalla, päästään vihdoin puhumaan deflaatiosta! :smiley: Se onkin sitä kunnon myrkkyä verrattuna tähän heppoiseen inflaatioon.

16 tykkäystä

Ja siis ihan aidosti haluaisin ymmärtää ne katalyytit, jotka saa työttömyysasteen selvään nousuun ja kulutuksen laskuun, koska itse en vaan näe niitä nykytiedon valossa. Mitä ne on? Help me! :blush:

En voi vastata Ekan puolesta, enkä yritä ennustaa taantumaa, mutta eikö tuohon riittäisi ihan vain se, että asiat tapahtuvat viiveellä. Ts. kun korkoja nostetaan, niin eihän se ensinnäkään heti lyö läpi, vaan sopimuksista riippuen joko korontarkistuspäivänä tai kun vanhoja lainoja rullataan uusiksi. Lisäksi puskurit toimii molempiin suuntiin, eli säästöillä voidaan pelata aikaa.

Vastaavalla tapaa, JOS talous ajautuu merkittävään taantumaan ja JOS sen seurauksena aletaan laskemaan korkotasoa, niin eihän sekään vaikuta välittömästi. Sitten voitaisiin nähdä sama keskustelu, että miksi tänä vuonna taantuma päättyisi elvyttävän keskuspankkipolitiikan seurauksena, koska politiikka muuttui jo viime vuonna, mutta talous ei lähtenyt elpymään?

En tiedä onko “this time is different” validi argumentti vai ollaanko menossa taantumaan. Yritän lähinnä itse riskianalyysin kautta peilata hajautettuja osakeostoja. Monin paikoin arvostustasoissa näkyy jo pelkoa. Etenkin kiinteistösektorilla joka yllä nostettiin esiin.

HOPE” akronyymi on varmaan monelle tuttu. Housing, Orders, Profits, Employment. Nythän ollaan nähty asuntojen hinnan laskua eli 1/4. Tullaanko korkojen nousun myötä näkemään pian myös Tilausten laskua, joka johtaisi lopulta voittojen laskuun ja sitä kautta työttömyyteen?

Sitten on nämä graafit joissa työttömyysasteen nousu nykyisille tasoille on edeltävinä kausina enteillyt nousukauden loppua. Ehkä tämä on vähän samanlainen indikaattori, kuin sanoisi että jäätelömyynti korreloi hukkumiskuolemien kanssa - en tiedä - mutta se saa yhtenä indikaattorina minut varovaiseksi.

Ehkä viimeisenä nostaisin sen, että vaikka maailmassa säädellään pankkeja, niin ihminen ja kapitalistinen maailma on ahne. Jurassic Parkin käsikirjoitusta lainatakseni “Life will find a way”. Ehkä tällä kertaa risahtaa dominopalikat sitten tuolta varjopankkisektorilta? Mene ja tiedä.

10 tykkäystä

GDP- ja työttömyyslukuja ynnä muuta pientä taas tipahti.

(Actual - Forecast - Previous ovat nuo sarakkeet)

image

Aika lailla ennusteisiin.

21 tykkäystä

Hyvää pohdintaa sinulta ja ekalta. Itse olen monesta asiasta samaa mieltä, mutta takaraivossa pieni pelko, että juuri nuo 2022 mainitsemasi ”katalyytit” voivat olla niitä jotka viiveellä näkyvät työttömyytenä ja kulutuksen romahtamisena. Työttömyys tulee viiveellä ja etenkin rakennussektorilla sekä teollisuudessa ovat pitkät tilauskirjat pitäneet vasarat heilumassa ja tehtaan linjat pyörimässä. Nyt on sitten alettu lomauttamaan tai ainakin suunnittelemaan lomautuksia vähän siellä sun täällä.

Allekirjoittaneella on ollut sen verran tuuria matkassa, että neljästä asuntolainasta vain 1 on tarkastettu yli 1,5% korkoon. Tämä johtuu puhtaasti ajoituksesta ja luulen että aika monella kotitaloudella on sama tilanne. Ensi syksynä voi tilanne muuttua nopeasti kun lainat tarkistuu yli 4% korkoon ja raksamiehelle lyödään lomautuslappua käteen (perustuen rakentamisen suhdanne-ennusteeseen)…

EDIT: ValmetAutomotive - vähennetään 940 henkilöä (500 irtisanotaan, loput lomautetaan) 20.3
Fazer - Lakkauttaa meijerin 80 irtisanotaan 23.2.
YIT - Neuvotteluiden lopputuloksena noin 130 työpaikkaa vähenee Suomessa. Lisäksi lomautuksia. 31.3
Fiskars - Fiskars aikoo lomauttaa lasitehtaallaan ja harkitsee kolmen myymälän sulkemista. 31.3

En halua maalailla piruja seinille, mutta onhan näitä nyt alkanut ilmaantumaan ihan viime aikoina.

8 tykkäystä

Suomessa tilanne näyttää huonolta, kun meillä on asuntolainat sidottu lähes poikkeuksetta lyhyisiin korkoihin. Yleinen palkankorotustaso myös näyttää asettuneet reiiiilusti inflaatiolukemien alapuolelle. Jo näistä voi tehdä sinne päin ennustuksen, että täällä ainakin kuluttajavetoiset alat tulevat kärsimään pahasti. Eli asuntorakentaminen ja asuntokauppa, palvelut sekä muut turhuustavarat ja elektroniikka.

Suomi ja kotimainen talous ei kuitenkaan määrää tai edes vaikuta globaalien markkinoiden suuntaa yhtään. OMXH25 listallakin suurin osa yrityksissä tekee liikevaihtonsa muualla kuin Suomessa. En osaa sanoa miten muut euromaat pärjäävät korkojen nousun ja inflaation kanssa? Se vähä mitä olen lukenut ja kavereilta kuullut, niin muualla palkkoja on nostettu paljon enemmän. Tämä voi olla vaan omaa kuplaani, joten siihen ei voi luottaa. Enivei Jenkeissä talous voi ainakin jatkaa hyvää vetoaan tästä tulevaisuuteen, kun täkäläinen talous ja työmarkkina pystyy reagoimaan asioihin aika paljon nopeammin. Mikäli euroalueella tulee isompia säröjä talouteen, niin kuin omasta kapeasta näkökulmastani näyttäisi tapahtuvan, niin eiköhän sillä saada ainakin europörssit laskuun?

2 tykkäystä

Tuo on ihan totta. Muualla on vähän erilaiset ongelmat, mutta myös Jenkeissä työttömyys tulee viiveellä ja veikkaan että se tulee ensimmäisenä näkymään raksalla. Myöskään asuntojen hinnat eivät ole vielä romahtaneet koko maassa vaan ainoastaan länsi- ja keskiosan osavaltioissa. Toivotaan että mikäli notkahdus tulee, niin se jäisi lyhyeksi ja osattaisiin huonojen lukujen jälkeen katsoa pidemmälle.

2 tykkäystä

@Omavaraisuushaaste on tehnyt kolme erilaista skenaarioanalyysiä siitä, mihin inflaatio ja korot ovat lähitulevaisuudessa menossa. :slight_smile:

Yhden asian kuitenkin tiedän. Olen jälleen ostolinjalla pörssissä tavallisesti kerran kuukaudessa. Nyky-ympäristössä löytyy jo mielestäni huomattava määrä ostettavaa ja lähivuosien taloudesta riippumattomasti hyviä ostoksia.

17 tykkäystä

Pysyvästi kireä työmarkkina olisi kyllä pörssille mielenkiintoinen tilanne, koska se tarkoittaisi myös pysyvästi korkeampaa korkotasoa syklin kaikissa vaiheissa. Inflaatio saisi jatkuvasti tulivoimaa hyvästä (nimellisestä) palkkakehityksestä. Tällainen ympäristö viittaa vahvempaan talouteen, missä tulokset voivat kehittyä kohtuullisesti mutta toisaalta palkkainflaatio voi syödä kannattavuutta. Samalla korkeampi korkotaso rajaa osakkeiden hyväksyttyjä arvostuskertoimia.

Mutta kun katsoo korkeista korkoista hyötyvien pankkien heikkoa kehitystä sekä lopahtavaa energiasektoria että rallattelevia teknoja, taitaa markkina odottaa optimistisemmin talouden optimaalista jäähtymistä ja inflaation palaamista ruotuun vahvasta työmarkkinasta huolimatta.

22 tykkäystä