Pörssien suunta (Osa 3)

”Into säästää rahastoihin on silmiinpistävä, sillä kuluttajaluottamuskyselyissä ei ajankohdan otollisuutta säästämiseen ole arvioitu näin huonoksi sitten 1990-luvun”, kirjoittaa Aktian pääekonomisti Lasse Corin pankin katsauksessa.

Suomen Pankin tilastojen mukaan kotitalouksien nettosijoitukset rahastoihin eli uusien sijoitusten ja lunastusten ero ovat olleet jokaisena kuukautena tänä vuonna positiiviset.

Samalla vertailujaksolla nettomerkintöjä on tehty enemmän vain vuonna 2021, jolloin myös sijoitusmarkkinoiden tunnelma oli huomattavasti myönteisempi.

SYYSKUUN lopussa kotitalouksien kaikkien rahastosijoitusten arvo ylitti 32 miljardia euroa. Vuoden alussa rahastosijoitusten arvo oli piirun verran alle 30 miljardia euroa.

Parin miljardin pääoman muutoksesta suurin osa on tullut nettomerkinnöistä, joita on tehty vuoden aikana 1,4 miljardilla eurolla. Loppu on peräisin markkina-arvon muutoksesta.

13 tykkäystä

Mietin, että tämähän tutkimus/uutinen ei kertonut siitä kuinka moni kotitalous laittaa rahaa sijoituksiin vaan puhuttiin objektiivisista määristä, mikäli ymmärsin oikein?

1 tykkäys

@Tuomas_Tuominen ja @Jukka_Lepikko ovat taas vauhdissa. :cowboy_hat_face:

Yleinen markkinatunnelma tuntuu edelleen synkältä, vaikka osakemarkkinat ovat nousseet globaalisti tänä vuonna jo noin 17 %. Mediassakin näkee enemmän uhkakuvia nurkan takana vaanivista möröistä kuin optimismia globaalin talouden kohenemisesta. Kannattaako nyt siis olla optimistinen osakemarkkinoiden suhteen vai ei?

0:00 Intro 1:23 Pörssit nyt 8:36 Markkinakatsaus 26:15 Kurkistus salkkuihin

18 tykkäystä

Eikös se ole aina ollut näin, katastrofit ja pelon lietsominen myy paremmin kuin optimismi ja positiiviset tulevaisuuden näkymät. Klikkiotsikoiden aikakaudella tämä vain korostuu…

9 tykkäystä

Monien velanhoitokyky voi heiketä entisestään… :thinking:

Paltan pääekonomisti ja palvelutasehommat


EDIT:

Tämä Juho Toratin tiivis juttu usalaisten pörssiyhtiöisten tuloksista oli ihan jees. :slight_smile:

Siinä missä tuloskasvu pääsi yllättämään positiivisesti, ei liikevaihdon kasvu yltänyt samaan. Tähän mennessä tuloksensa julkaisseista yhtiöistä vain 62 prosenttia raportoi liikevaihdon ylittäneen ennusteet. Luku on selvästi matalampi kuin viiden vuoden keskiarvo (68 %) ja niukasti matalampi kuin kymmenen vuoden keskiarvo (64 %). Mikäli toteutunut luku jää 62 prosenttiin, on päättynyt kvartaali positiivisten kasvuyllätysten määrällä mitattuna heikoin neljännes sitten koronavuoden 2020 ensimmäisen neljänneksen (56 %).

Alaotsikot:

  1. Kolmannen neljänneksen tuloskausi tulossa päätökseen
  2. Tuloskasvun osalta vuosineljännes yllätti positiivisesti
  3. Liikevaihdon kasvu jäi pidemmän aikavälin keskiarvoista
  4. Miltä Q4/2023 vaikuttaa?
13 tykkäystä

Vähän tuhdimpi 36 minuutin Erikoisvartti (2,5 Varttia) pörssistä. Kuvaajia on läjäpäin joten en niitä kaikkia tähän latele. :smiley:

Tein esityksen pohjan pikkujouluihin, joten tässä on vähän tuttuja teemoja Varttien tai minun foorumikirjoitusten suurkuluttajille mutta seassa on varmasti myös paljon uutta.

Megateknot ovat saaneet uutta ilmaa siipien alle tekoälyhypestä, jonka kärjessä ovat konkreettisimmat voittajat NVIDIA ja Microsoft. SP500 indeksistä Magnificent7 jengi on kohta 30 %. Tällainen keskittyminen ei kuitenkaan ole historian valossa epänormaalia. Vaikka huipulla on tuulista, niin toisaalta TOP10 firmoilla on ollut tapana roikkua kärjessä vuosikymmenestä toiseen.

Käänsin deglobalisaation ja blokkiintumisen leiriintymiseksi. Maailma leiriintyy Yhdysvaltain ja Kiinan ympärille. Useat taloudet, etenkin Suomen kaltaiset avotaloudet jotka nojaavat vapaan kaupan ja kilpailun periaatteisiin, ovat häviäjiä. Bloombergilla oli mielenkiintoinen nosto välikäsitalouksista, joihin investoidaan toimitusketjuja hajauttaessa ja joiden vienti paisuu.

Leiriintyvän maailman hyötyjiksi identifioitiin mm. Meksiko, Indonesia, Marokko, Puola ja Vietnam.

Miksi Yhdysvalloissa osakkeet ovat kehittyneet finanssikriisin jälkeen niin paljon muuta maailmaa paremmin? Monesti keskustelu menee keskuspankkeihin, mutta yksinkertaisesti jenkkifirmojen tuloskasvu on ollut vakuuttavaa. Tulokset ovat kasvaneet +140 % vuoden 2008 alusta, vaikka ne melkein puolittuivat finanssikriisissä.

SP500 on noussut vastaavasti noin 1500 pisteen hujakoilta nykyiseen 4500 tasoon, eli 200 %. Arvostukset ovat venyneet, mutta toisaalta ompahan siellä pörssin koostumuskin parempi (katso aiempaa kuvaajaa 2010 suurimmista firmoista).

Hauska huomio kuvaajassa on, että tätä nykyä eurooppalaisfirmojen tulokset ovat kasvaneet Kiinaa nopeammin 2008 alusta mitattuna! Talouskasvu ei automaattisesti muutu tuloskasvuksi.

Eurooppalaisosakkeet ovat halpoja, omaan makuuni liiankin (P/E 12,5x) mutta toisaalta firmojen kannattavuus onkin amerikkalaisia laimeampaa esimerkiksi oman pääoman tuotolla mitattuna. Meillä on kyllä tähtiä kuten Novo Nordisk, ASML, Nestle tai LVMH, mutta eivät ne ihan megateknojen veroista sakkia ole kuitenkaan.

On mielenkiintoista nähdä kun nyt korot ovat nousseeet, voisiko Euroopan ROE lähestyä jenkkilää kiitos meidän massiivisen pankkisektorin kannattavuuden parantumisen? Ja onko USA:n ROE toisaalta kestävällä tasolla…

Lisäys. En halua kuulostaa osinkopopulistilta mutta… Onhan se osinkosalkun kasaaminen helpompaa vuosiin! :smiley:

75 tykkäystä

OP:n Jari Hännikäinen ja tviittiketju ostopäällikköindekseist.

14 tykkäystä

Omien havaintojen pohjalta Euroalue on laskusuunnassa q4 23 ja vielä voimakkaammin q1 24 ja myös jenkit tulee laskuun molemmissa uutena.

Ne jotka tottakai haluaa ylläolevan takia liputtaa, tai siirtää kahvikupin ääreen voi ystävällisesti esittää väittämiä miksi tämä keskuspankkivetoinen nousu jatkuisi?

4 tykkäystä

Viittaatko nyt tuotantoon vai pörssikursseihin?

Suomen kohdaltahan taantuma on selviö, tuotanto laskee, mutta toisaalta pörssi on ennakoinut sen jo syksystä 2021 alkaen. Jossain vaiheessa kurssit alkavat taas ennakoida talouden nousua ja tavallisesti se tapahtuu siinä vaiheessa kun talouden näkymät ovat vielä heikkoja ja talousotsikot vielä liioittelevat synkkyyttä. Onko se jo tapahtunut, vai onko nyt menossa vasta kuolleen kissan pomppu, siitä voi toki vääntää.

Kirjallisena lainauksena tähän sopii; “Niin on aina ollut ja niin on aina oleva”

28 tykkäystä

Et vastannut ainoaan kysymykseen.

OP:n Jussi Hyödyn setit ovat aina hyviä, mutta tässä käytiin mielestäni vielä normaaliakin paremmin maailman markkinoita läpi.

OP:n Konkaristrategin viikkokatsauksissa pureudutaan syvemmin sijoitusmarkkinaan vaikuttaviin tapahtumiin kansainvälisesti. Äänessä on OP Varainhoidon strategi ja salkunhoitaja Jussi Hyöty.

00:06 Biden ja Xi tapasivat pitkästä aikaa 10:57 Iran ei ole lähtenyt sotajalalle Israelia vastaan 24:39 Kiinan asuntomarkkinat jatkavat alaspäin 32:23 Tyhjien asuntojen varaston sulaminen kestää vuosia

7 tykkäystä

Eikö keskuspankkien rahapolitiikka ole jo hetken ollut kiristävää molemmilla mainituilla talousalueilla?

Ehkä tämä on se syy liputuksiin tai siihen, ettei kanssasi haluta keskustella. Kysymyksessä pörssien suunnasta olet valinnut puolesi ja annat sen sekä näkyä että kuulua kilometrien päähän. Ei ainakaan minulle muodostu sellaista kuvaa, että edes haluaisit kuulla eriäviä näkemyksiä tai ainakaan tosissasi ymmärtää niitä.

52 tykkäystä

Tässä voin vedota vain argumentun ad auctoritatemiin. “Suomalainen ei vastaa kun kysytään” (auktoriteetti ei tietenkään ole runoilija Etto, vaan eräs kaljupää, joka siteerasi runoa)

Kysymyksesi on aivan liian vaikea minun kaltaiselleni tavikselle. Pörssikurssien ikuisessa volatiilissa kulussa on hetkiä kun pelko voittaa ahneuden ja kurssit lähtevät laskuun. Sitten joskus myöhemmin käy päinvastoin, ahneus voittaa pelon, ja voilá, kurssit nousevat taas. Mutta miksi niin tapahtuu, en valitettavasti osaa sanoa. Minä vain luotan, että niin tapahtuu jälleen kerran, vaikka mennyt ei ole tae tulevasta tjsp.

Tämä ei ole missään nimessä sijoitussuositus, mutta itse pidän ostoja houkuttelevimpina tällaisina aikoina kun kurssit ovat laskeneet jo kohtuullisen paljon ja pitkään. Jos nyt tekee sellaisen mielestäni rationaalisen oletuksen, että maksamani hinta osakkeesta ei vaikuta ko. yrityksen tulokseen joskus 2030-luvulla, niin halventunut hinta tarkoittaa siis tuotto-odotuksen kasvua. Paranee mahdollisesti vielä tai sitten ei.

22 tykkäystä

Aktian pääekonomistin huomio ja juu, en itse olisi varsinaisesti huomannut hänen mainintsemaansa asiaa, ellei aiheesta olisi ollut jossain. :sweat_smile:

Tässä olisi Henri Huovisen tviitti korkojuttuihin liittyen.


EDIT:

17 tykkäystä

Siinä on iltalukemiseksi mielenkiintoinen Jim Biancon tviittiketju. :thinking:


Laitan lisäksi tämän tähän.

Oliko se nyt niin, että tällainen jotenkin joiden mukaan ennustaa punaista osakemarkkinoilla… vai miten tällainen piti tulkita? :sweat_smile:

EDIT:

Samalta twitteritililtä löysin, kun koetin etsiä vastausta omaan kysymykseeni:

13 tykkäystä

Samalta twitteritililtä löysin, kun koetin etsiä vastausta omaan kysymykseeni:

[/quote]

Kuvanmukaisesti veikkaan minäkin, niinkuin jo foorumia lukevat tietävätkin😘

Olipa järisyttävän iso ero aikaisempiin Black Friday ruuhkiin kaupoissa, niitä ei ollut.

15 tykkäystä

Charlielta tviitti Fedin taseista ja alla olevassa tviitissä on taulukkokin niihin liityen.

Russeli 2000 ja liukkarit:

10 tykkäystä

@Jukka_Lepikko ja korkoteemaiset tviitit

Black Friday meni vauhdikkaasti jenkeissä. :slight_smile: Jutussa ei pitäisi olla muuria.

Black Friday e-commerce spending popped 7.5% from a year earlier, reaching a record $9.8 billion in the U.S., according to an Adobe Analytics report, a further indication that price-conscious consumers want to spend on the best deals and are hunting for those deals online.

“We’ve seen a very strategic consumer emerge over the past year where they’re really trying to take advantage of these marquee days, so that they can maximize on discounts,” said Vivek Pandya, a lead analyst at Adobe Digital Insights.

Kappas jollakin muullakin on painavaa asiaa:

image

24 tykkäystä

Jonoja ei taida näkyä kun kauppa siirtyy osin verkkoon….

Noh pörssin kannalta Suomesta viis. Ainakin maailman kulutusmoottorissa meno näyttää pysyneen.

Data tarkentunee lähiaikoina.

@Sijoittaja-alokas ehtikin nostaa tätä CNBC:n kautta minuutti sitten. :joy:

36 tykkäystä

SP500 on noussut häkeltävän vahvana viime viikot, ja monesti tällainen vahvuus on ruokkinut lisää hyvää. Joskaan ei toki aina eikä noita tapauksia montaa ole. Hauska huomio yhtä kaikki.

24 tykkäystä