Pörssien suunta (Osa 3)

Lontoon pörssin menosta:

Investment bank Peel Hunt has warned that a significant number of companies might exit the London Stock Exchange over the next four years due to large buyers capitalising on low business valuations.

2 tykkäystä

@Tuomas_Tuominen ja @Jukka_Lepikko juhlivat 5-vuotista yhteistä taivaltaan Päiväkauppaiden kerhon merkeissä. :sunglasses:

Nordnetin studiolla syötiin tällä viikolla kakkua, kun Tuomas ja Jukka juhlivat Traders’ Clubin viisivuotista taivalta. Juhlajaksossa tarkastelussa salkkujen tuotot ja kulut: milloin aktiivinen kauppa kannattaa ja milloin se ei kannata

Aiheet: 0:00 Intro 0:33 Traders’ Club 5v! 9:41 Pörssit nyt 14:24 Markkinakatsaus

15 tykkäystä

Ilmeisesti markkina tykkäsi?


15 tykkäystä

Tervehdys!

Täällä onkin ollut juttua jo euroalueen inflaatioluvuista, ja niistä kirjoitin myös äsken julkaistuun makrokommenttiin. Vihreitä versoja riittää, ja kohti hintavakaustavoitetta mennään. Ihme, jos ei koronlaskuista aleta tosissaan puhumaan ensi viikon kokouksessa.

Sitten noihin palvelualojen ISM-lukuihin. Itse aktiviteettia kuvaava indeksihän tuli alas odotettua rivakammin, mutta kas samaan aikaan hintapaineet hellittivät selvästi, mikä lienee reaktion taustalla.
Alla vielä kommentti, jossa ISM-lukujakin ja Fedin puheita on käsitelty:

56 tykkäystä

Jaahas, saadaan koronlaskuja kyllä odotella?

Inflaatio jyllää myös keskuspankin kanttiinissa, oliiviöljyn hinta on noussut ja kanttiini on yrittänyt vaihtaa halvempaan… Ei käy, ja inflaatio näin sen kun saa tilaa.

:grin: Julkaistu jo ennen aprillipäivää…

19 tykkäystä

Muutama poiminta aamun Vartista. :coffee: :radio:

Globaali nousumarkkina, missä melkein kaikki nousee (paitsi Kiina, Hesuli ja pienet amerikkalaispankit :smiley: ), jatkuu. Tämä kertoo sijoittajien kasvavasta optimismista.

Kulta on suoja rahallista inflaatiota vastaan. Se on uusissa huipuissa kovassa nousussa. Likviditeettihän on parantunut maailmalla sitten syksyn 2022, joten tämä ei ole niin yllätys.

Pörssit eivät välttämättä ole lainkaan väärässä kun ne ennakoivat kiihtyvää kasvua. Kiinasta tuli hyvää dataa.

USA uujee.

Työpaikat uujee.

Nykyinen korkotaso (USA 10v 4,3 %, Saksan 10v 2,4 %) on just hyvä. Ne reflektoivat kohtuullista talouskasvua ja hallussa olevaa inflaatiota. Liika huomio keskuspankkien koronlaskuihin sotkee sijoittajien ajatuksia, vaikka toki EKP:n koronlaskut olisi oikeasti tärkeitä eurotaloudelle. Mutta kuten ATH:ssa keikkuvista euro-osakkeista näkee, ei ohjauskorot ole ihan niin oleellisia.

51 tykkäystä

Nordean päästrategin tviitissä on mainittu vähän USA:n pörssilaskun vaikuttajia.

https://twitter.com/SaariAJ/status/1776149052570169845

5 tykkäystä

Eilen tuli myös S&P Globalin globaali ostopäällikköindeksi. Elpyminen tai oikeastaan kasvun kiihtyminen jatkuu laaja-alaisesti lähes kaikkialla 40 maan otoksessa.

Myös hintapaineet ovat palkkainflaation muodossa edelleen koholla siellä sun täällä. Vaikka viime vuodet ovat olleet äärimmäisyyksien hurlummurlumia (pandemiaa, elvytystä, korkojen äkkinousua, kusetusmarkkinaa ja ties mitä), on nykyisessä syklissä paljon tuttuakin:

Osakemarkkinat johtavat elpymistä. Talouskasvulla on selkäesti “hinta” siinä mielessä, että aktiviteetin kiihtyminen hidastaa inflaation jäähtymistä tai jopa kiihdyttää sitä. Tämä tarkoittaa, että korkotasokin jää korkeammalle maailmalla keskimäärin.

26 tykkäystä

Hyvä kuvaaja Blumman mailissa, miten maahanmuutto on osiltaan auttanut USAn työvoimapaineissa. Se taas hillitsee muutenkin korkealla liitelevää palkkainflaatiota. Esimerkiksi Briteissä työvoimapula on akuutimpi.

USAn ovien avoimuuteen voi tulla muutoksia marraskuun vaalien jälkeen… Mutta nämä on tällaisia pitkän aikavälin rakenteellisia vaikuttajia mitkä näkyy pörssissä hyvin välillisesti! :smiley:

19 tykkäystä

https://twitter.com/PeterSchiff/status/1776222135360368684
The commodity cycle is repeating 2004-2008. During those 5 years the CPI rose 2.7%, 3.4%, 3.2%, 2.8%, & 3.8% respectively. Not a single year hit the Fed’s 2% target, despite 17 rate hike. Only the 2008 GFC stopped the rise. Commodity prices & #inflation will soar if the Fed cuts.
image

6 tykkäystä

https://twitter.com/financialjuice/status/1776227432619553215
FED SWAPS SHIFT FULL PRICING OF RATE CUT TO SEPTEMBER FROM JULY.

14 tykkäystä

Tällä vauhdilla ensimmäinen koronlasku juoksee horisonttiin ja riski on ettei tänä vuonna nähdä moista lainkaan…

Jenkit voisivat varmaan tuostakin selvitä, mutta Euroalueella rytistäisiin niin kovaa lamaan moisesta vedosta että… no, EKP on itsenäinen toimija, eikö? :smiley:

32 tykkäystä

BKT mittarina on kovin vanhentunut mittari joka ehkäpä pitäisi kuopata, syvälle unholaan. Eihän se edes mittaa ihmisten elämän-laatua mitenkään, WW2:n jälkeen se oli hetken tykätty mittari kun teollistumis buumi käynnistyi.

Se että tuijotetaan BKT-lukuja ja ahmitaan halpatyövoimaa (orj*a) ei pitäisi olla enää tätä päivää. Amerikassa tuo vielä onnistuu ja boostataan bruttokansantuotetta koska joko teet töitä tai kärsit ja näivetyt hautaan.
Bideni haalii 160tuhatta maahanmuuttajaa per kk, ja taitaa ennätyksiä paukutella, kaikki heistä ei tule työllistymään joka aiheuttaa ikäviä ongelmia jatkossa.

Maissa kuten Suomessa (btw. meillä on 300tuhatta työnhakijaa, ja 150tuhatta avointa työpaikkaa), halpatyövoiman haaliminen ei ole, eikä tule “kannattavaksi” niin pitkään kun tekemättä mitään kykenee elämään tukien varassa ihan ok elämää, suuret tuet myös aiheuttaa ja vaikeuttaa integroitumista yhteiskuntaan koska ei ole pakko.

30 tykkäystä

BKT mittaa edelleen kansantalouden kokoa ja luotua lisäarvoa kohtuullisen hyvin. Sitä ei ole koskaan tarkoitetuttakaan miksikään elämänlaatumittariksi, vaikka elämänlaadun voi olettaa kasvavan ainakin tiettyyn pisteeseen asti BKT:n mukana kun yleinen elintaso nousee. BKT on huono jos siihen vaikuttaa vaikka kansainvälinen verojen kiertäminen, kuten Irlannissa, mutta yleisesti ottaen se on käsittääkseni oikein hyvä mittatikku taloudelle.

Ja karkeasti, enemmän ihmisiä = enemmän BKT:ta. More is more! :smiley:

Ongelmia ihmisten siirtymisessä paikasta toiseen on ollut jo kymmeniä tuhansia vuosia kun viime kerralla ihmiskunta lähti uudelleen levittymään pitkin maapalloa, mutta yleisesti ottaen talouksilla jotka pystyvät imemään dynaamisesti uutta väkeä sorvin (ja vielä tärkeämpää, ideoinnin) ääreen näyttää menevän kohtuullisen hyvin, siinä missä toisaalla kasvu tyssää. Se on tietysti arvo- ja poliittinen valinta, mitä haluaa talouskasvulta yms. mutta se EI ole tämän ketjun aihe. :smiley: Sitä varten on tämä saastainen paikka.

Pointti yllä olevassa viestissä oli nostaan tähän ketjuun riski siitä, että jos vastaava uuden porukan lappaamisen taso ei jatku USA:ssa (se on poliittisesti todella tulinen aihe siellä) voi palkkainflaatio saada jälleen uusia kierroksia, millä on taas omat implikaationsa koroille.

20 tykkäystä

Työpaikoista jatkaen, niitä näyttää maaliskuussa syntyneen USA:ssa yli 300K. Työttömyysaste painui 3,8 %:iin.

“The US economy added 303K jobs in March 2024, the most in ten months, compared to a downwardly revised 270K in February and forecasts of 200K. January data was also revised up, so employment in January and February combined is 22K higher than previously reported. Employment gains remain elevated by historical standards and continue to surpass the 70K to 100K needed monthly to keep up with the expanding working-age population.”

12 tykkäystä

image

29 tykkäystä

Tässä on Henri Huovisen tviitti koskien Fediä ja korkojen nostoa.

https://twitter.com/HenriHuovinen2/status/1776528178887962957


Jos nyt oikein ymmärsin, niin analyytikot laskivat ennusteita Q1:lle S&P 500 -yhtiöille keskimääräistä vähemmän, mutta kuitenkin itse yhtiöistä ennätysmäärä antoi negatiivisen EPS-ohjeistuksen.

Negatiivisen EPS-ohjeistuksen antoi 71% S&P 500 -yhtiöistä, mikä on toiseksi korkein osuus viimeisen kymmenen vuoden ajalta.

Seven sectors have seen more companies issue negative EPS guidance for Q1 2024 compared to their 5-year averages, led by the Industrials (14.0 vs. 7.7), Information Technology (25.0 vs. 20.4), Consumer Staples (7.0 vs. 2.7), and Health Care (12.0 vs. 8.4) sectors.

Second-Highest Number of S&P 500 Companies Issuing Negative EPS Guidance Since Q2 2019.


EDIT:

Kiitos vinkistä! :slight_smile:

Täältä löytyy kyseinen haastis:

3 tykkäystä

Tänään oli MTV3 uutisexstarassa haastallussa
VM:n Mika Niemelä. Siitä voi saada visioita tulevasta .Kannattaa katsoa.:+1:

3 tykkäystä

Alla olevassa tviittiketjussa kerrotaan siitä, miten ihmiset kuulemma olettavat, että robotiikan käyttöönotto teollisuudessa tekee teollisuuden uudelleenkehittämisestä helppoa Yhdysvalloille tai teollistumisen ja kehityksen kiinniottamisesta helppoa kehittyneissä maissa kuten Intiassa.

https://twitter.com/zhao_dashuai/status/1776973331851608113

Jos on Äxään pääsy, niin suosittelen siellä lukemaan tviittiketjun, vaikka äxättömiä varten laitan sen tähän, mutta esim. videot ei näy ilman Äxää:

Yhteenveto



Yllä oleva tviittiketju sai vielä tällaisen vastauksen:


11 tykkäystä

Tähän samaan voisi melkein laittaa Kiina versus muut maat patenttihakemukset, eipä ole Kiina enään kehitysmaa ja länsimaiden toivoisi ottavan tämän asian enemmän tosissaan eikä kinastella turhuuksia keskenään.

For the first time, the number of international patents filed from inventors in China has surpassed applications from the U.S., according to a new report.

Why it matters: Patent data is a key indicator of science and technology prowess — and the economic and national security strength that come with it.

  • “[We’ve] never seen a country grow its patenting both at the rate and the volume” as China has, says Robert Atkinson, president of the Information Technology and Innovation Foundation (ITIF).
  • It is a “pretty serious indicator” and “should be a wake-up call.”

Zoom in: AI-related patents saw tremendous growth. In 2012, AI inventors in China were granted 650 worldwide utility patents — those given for non-obvious inventions. By 2022, that number climbed to more than 40,000.

  • U.S.-associated AI patents also grew from about 920 to 9,400 during the same time.
  • They encompassed different AI techniques (for example, machine learning), applications (i.e. computer vision or robotics) and fields where they might be used (life sciences, banking and others). This was all before ChatGPT stormed the scene at the end of 2022.
  • According to the Congressionally mandated report, China had the highest number of patents in the top three categories of patents issued — machine learning, computer vision, and personal devices and computing
6 tykkäystä