Pörssien suunta (Osa 3)

Euroalueen lainakasvu kotitalouksille lähestyy vuositasolla 0 %:ia. Maaliskuussa 0,2 %. Viimeksi näin kävi eurokriisin jälkeisessä tokkuravaiheessa 2013–2015.

19 tykkäystä

Ketjussa on aiemmin ollut keskustelua Yhdysvaltain pörssifirmojen ja firmojen yleensäkin kasvaneesta osuudesta BKT:sta. Tässä ihan mielenkiintoinen artikkeli joulukuulta aiheesta. Fed ei ole lähtenyt virallisesti sohimaan yritysten lihoneita marginaaleja, mutta Euroopassa EKP:lta on tullut tulostuloja missä inflaatioriesaa osin vieritetään firmojen paisuneiden voittojen syyksi.

9 tykkäystä

Mitä tulee Fediin, niin Donald Trump valmistautuu tekemään siitä kastraatin. Presidentiksi tullessaanhän aikoo toteuttaa 4-kohtaisen ohjelman:

  1. Jeremy Powellin erottaminen
  2. Ottaa kontrolliin Fedin velkakirjaostokset
  3. Presidentille eli Trumpille de facto veto-oikeus korkopäätöksiin eli ne kierrätettävä hänen kauttaan
  4. Presidentti eli Trump nimitetään eräänlaiseksi satelliittijäseneksi Fedin johtajistoon

Vastaavia kuvioitahan toteutettu tähän asti lähinnä diktatuureissa ja banaanitasavalloissa.

https://www.wsj.com/economy/central-banking/trump-allies-federal-reserve-independence-54423c2f?mod=mhp

28 tykkäystä

16 tykkäystä

Tässä jo esimakua, miten itsevaltiaat talouspolitiikkaa hämmentävät:

Turkin Erdogan uhmaa hirvittävää hintarallia erikoisella keinolla – ”Koko homma on aikapommi”

EDIT. Huom. artikkelin päivämäärä. Taitaa tämä 1,5 vuotta vanha uutinen silti antaa kuvan myös nykyisyydestä ja tulevasta - valitettavasti. Ja entäs se Afrikan diktaattori, joka keksi leivälle maksihinnan. Kauppiaat eivät saaneet leipää sillä eikä varsinkaan sitä alemmalla hinnalla, joten leivät homehtuivat leipureille ja tukkumyyjille. Sama asia kuin yllä, joskin ruohonjuuritasoa tarkastellen.

11 tykkäystä

WEF president: ‘We haven’t seen this kind of debt since the Napoleonic Wars’ (cnbc.com)

Maailman talous foorumin johtaja sitä mieltä että valtioiden pitäisi alkaa vähentämään velkaantumistaan. Valtioiden velkaantuminen alkaa olla 100% koko maailman BKT:stä ja näin korkealla ei olla oltu sitten 1820-luvun. Nyt ei oo oikeen hyvä aika sodille eikä varsinkaan kauppasodille.

Miten mahtaa käydä yhtiöiden tuloksille jos valtiot ottavatkin vinkistä vaarin ja lopettavat elvyttävän talouspolitiikkansa?

11 tykkäystä

Ensi viikolla on kaikenlaista ohjelmaa tiedossa, jos ei Suomessa niin sitten ainakin Yhdysvalloissa. :slight_smile:

https://twitter.com/eWhispers/status/1783856953149526346

image

The most anticipated earnings releases for the week of April 29, 2024 are Amazon #AMZN, AMD #AMD, Apple #AAPL, Supermicro #SMCI, SoFi #SOFI, PayPal #PYPL, Eli Lilly #LLY, Coinbase #COIN, Block #SQ, and Pfizer #PFE.

26 tykkäystä

Inflaatio näyttää hieman kiihtyneen huhtikuussa Espanjassa ja Saksan eri osavaltioissa. Huomenna tulee euroalueen alustavat inflaatiolukemat

Vasen luku on huhtikuun toteutunut lukema, oikealla aiempi maaliskuun lukema.

18 tykkäystä

Molemmissa maissa kiihtyminen oli odotettua, mutta syytä en tiedä. Espanjan luvuthan meni alle odotusten (keskimmäinen luvuista odotukset).

Saksaankin odotetaan 0,6% MoM ja nämä luvut tulee klo 15.

14 tykkäystä

Voi kurjuus, juuri kun lumi lähti 5kk jälkeen maasta ja alkoi kesän tuntu, onkin jo toukokuu alle päivän päässä.

Sell in May and go away, alkavat otsikot ivata ja kalvamaan Mag7:n missanneiden mieltä.

Callum Thomas kuitenkin viitsii penkaista normitaloustoimittajan klikkijuttua syvemmälle S&P:n suhteen. Ehkä @Verneri_Pulkkinen voisi toimia myytinmurtajana kotoisen Hesulin suhteen?

Tuosta jutusta voisi poimia ehkä keskeisimpinä huomioina:
-sell in May on relevanttia karhumarkkinoilla
-silloinkin vajaan 50% tapauksista

Karhumarkkinan tunnistamisesta - Callum Thomas myös tunnistaa että jälkikäteen tapahtuva karhumarkkinan tunnistaminen on - jälkikäteen tunnistamista, mutta >200 moving averagen noteeraminen korreloi.

20 tykkäystä

Nuo on mielenkiintoisia katsauksia, mutta ongelma on otoskoon vähyys.

En ole tilastotiede-ekspertti, mutta minulla on hatara ja epätarkka käsitys syntynyt siitä että otoskoon pitäisi olla satoja tai tuhansia tapauksia.

Meillä on viimeisen sadan vuoden aikana pörsseissä ollut ehkäpä 10 karhumarkkinaa per pörssi. Kokonaisuutena satoja, mutta jokainen aika, pörssi ja markkina on yksilö. Siksi aiemmista tapauksista johtopäätöksien vetäminen on ontuvaa.

14 tykkäystä

Muutama poiminta aamun Vartista.

Helsingin pörssin tuloskausi maistuu yhtä hyvältä, kuin lämmin skumppa. Lämmittää aivoja ja mieltä, mutta maku saa vedenkin lipittämisen tuntumaan erinomaiselta vaihtoehdolta.

Puolet firmoista ovat alittaneet odotukset. Neste ja Kempower ovat tarjonneet rajuja pettymyksiä. Mutta toisaalta aiemmin alisuoriutuneilla sektoreilla ja firmoilla näkyy orastavaa parantamista, esimerkiksi metsäsektorilla (UPM, Stora) ja raksassa (SRV, Kreate).

Hesulin kannalta on kuitenkin huolestuttavaa, että isoista firmoista osa tekee huipputulosta mistä on enää vaikea parantaa (kuten Nordea, jonka tuloksen odotetaan kääntyvän laskuun ensi vuonna) tai ne ovat jääneet jumiin vaikeaan markkinaan (kuten Nokia). Tai markkina haastaa koko bisneksen tulevaisuuden näkymiä, kuten Nesteessä.

Käyn Vartissa läpi myös megateknojen tuloksia.

Yksi makropoiminta tähän. Tässä visualisoituna USA:n BKT:n kasvu ja inflaatio (core PCE) kvartaaleittain. BKT:n kasvu “normalisoituu” kasvutrendin 1,5-2 % tasolle. Mutta inflaatio ei normalisoidu. Ei ihme, että koronlaskuodotukset ovat huuhtoutuneet jonnekin loppuvuoteen.

Q1 BKT-datassa hyvää oli kylläkin vahva kulutus ja tuonti (mikä on miinusta USAn BKT:lle mutta plussaa muulle maailmalle).

19 tykkäystä

Euroalueen inflaatio- ja talousdata oli tänään hyvvee jos joku vielä seuraa pörssiä vapun aattona. :smiley:

Tässä tulevan Vartin slaideja jo. :smiley:

Palvelualojen inflaatio on ollut kuukausia paikallaan, mutta nyt sekin nytkähti alaspäin 3,7 % vuosivauhtiin. Se avaa polkuja koronlaskuun EKP:lle.

Toisaalta euroalueen talous yllättää sitkeydellään suorastaan kiihtymällä huimaan 0,3 % kasvuvauhtiin! Taantuma on ohi.

40 tykkäystä

Jenkit penteleet nostaneet palkkoja liikaa

https://twitter.com/FirstSquawk/status/1785285695650541687

image

(jos joku ihmettelee punoittavia indeksejä)

28 tykkäystä

@Heikki_Keskivali:n tviitti korko-odotuksista:

https://twitter.com/hkeskiva/status/1785532197753036890

Kuva


EDIT:

Sijoittajat valmistautuvat ilmeisesti Fedin tulevaan kokoukseen myymällä pois riskejä sisältäviä sijoituksia.

Tässä nämä ajankohtaiset nostot:

https://twitter.com/KobeissiLetter/status/1785383592790573107

10 tykkäystä

Hyvää vapunpäivän iltaa foorumilaisille! Työn päivää juhlitaan seuraavaksi Federal Reserven pian julkaistavan korkopäätöksen parissa. Kuten tiedämme, odotukset ensimmäisestä ohjauskoron laskusta ovat vahvan talouden ja sitkeän inflaation vuoksi valuneet jo syyskuulle. Tämä on heijastunut myös keskuspankin puheisiin, jotka ovat maaliskuun kokouksen jälkeen muuttuneet haukkamaisempaan suuntaan.

Tänään huomio kiinnittyykin J. Powellin näkemykseen siitä, onko syyskuun odotuksille katetta. Ohjauskorkoon ei ole tulossa muutoksia ja talousennusteitakaan ei julkaista, joten kiinnostus on lehdistötilaisuudessa.

56 tykkäystä

Ohjauskorko pysyi ennallaan.

56 tykkäystä

Korkopäätöksen muotoilussa on ilmassa paljon varovaisuuden merkkejä, kuten:

“Inflation has eased over the past year but remains elevated. In recent months, there has been a lack of further progress toward the Committee’s 2 percent inflation objective.”

“The Committee does not expect it will be appropriate to reduce the target range until it has gained greater confidence that inflation is moving sustainably toward 2 percent.”

Mutta, yksi muutos on luvassa: QT-ohjelman tahtia odotetusti hidastetaan: “Beginning in June, the Committee will slow the pace of decline of its securities holdings by reducing the monthly redemption cap on Treasury securities from $60 billion to $25 billion. The Committee will maintain the monthly redemption cap on agency debt and agency mortgage‑backed securities at $35 billion and will reinvest any principal payments in excess of this cap into Treasury securities.”

52 tykkäystä

QT viesti on mielestäni nyt olennainen jatkoa ajatellen = bullish

44 tykkäystä

Muutos QT:ssa tehdään kesäkuusta alkaen, mutta mitään tietoa ei ainakaan vielä annettu siitä, koska QT voitaisiin lopettaa.

40 tykkäystä