Pörssien suunta (Osa 3)

Jerome Powellin eilinen puolivuotistestimony Kongressille sisälsi joitakin kiinnostavia keskusteluita Q&A osiossa. Tässä muutamia senaattoreiden nostoja:

  • Trumpin arveltiin pyrkivän mahdollisella presidenttikaudellaan pyrkivän murentamaan keskuspankin itsenäisyyttä. Powell vetosi senaattoreihin jo nyt, että maailman menestyneimmissä talouksissa keskuspankilla on kiistaton itsenäisyys. Powellin puheenjohtajuus jatkuu 15.5.2026 asti ja hän on keskuspankin hallituksen jäsen 31.1.2028 asti. Jos ei sitten Trump ala sotkea asioita.
  • Powellilta penättiin todisteita siitä, että onko USA:n talous nykyisellä rahapolitiikalla maailman vahvin. Powell sanoi, että niin hän uskoo.
  • Powell myös totesi, että 40 vuoden jaksolla USA:n talous on kasvanut 2% vuodessa, kun taas Euroopassa kasvua on ollut 1%. Tästä syntyy valtava kumulatiivinen ero.
  • Powell kiteytti, miksi USA:n talous on maailman vahvin: 1) joustavat työmarkkinat 2) monipuoliset pääomamarkkinat innovaatioille

Ehkä itselleni oli kiinnostavinta seurata, hiillostetaanko Powellia teknologiayhtiöistä, ja niiden valtavista voitoista. Ei hiillostettu, vaan poliitikkojen hiillostus (ja vähän vihakin) kohdistui ainoastaan suurpankkien riskinottoon. Yksi senaattori oli tuohtunut siihen, että keskuspankki ei hanakammin käy käsiksi pankkien riskinottoon ja pankinjohtajien palkitsemiseen. Powell sai siitä isot torut. Poliitikkojen suurin murhe oli inflaatio ja korkeat korot, jotka vaikeuttavat asuntojen hankkimista merkittävästi. Ja minusta poliitikot vetivät yhtäläisyyttä pankkien muhkeisiin tuloksiin ja kansalaisten asuntohaasteisiin - poliitikkojen mukaan pankkien tuotot revitään kansalaisten selkänahasta korkeina luottokortti- ja asuntolainakorkoina.

57 tykkäystä