Pörssien suunta (Osa 3)

Tässä on kesäkuun kuluttajahintaindeksin (CPI) pohjalta näpytelty Charlien tviitti. CPI mittaa tavaroiden ja palveluiden hintojen keskimääräistä muutosta kuluttajien näkökulmasta. Kesäkuun raportti vertaa nykyisiä hintoja edellisen vuoden kesäkuun hintoihin :slight_smile:

Eli tuossa tviitissä on tarkemmin jaoteltu, että miten on inflaatio on mihinkin iskenyt:

https://x.com/charliebilello/status/1811378762467975257

image

13 tykkäystä

Tuota jaottelua katsoessa huomaa kuinka palveluiden inflaatio on se juttu.

Esimerkkinä toi ruoka ulkona vs kotona.

Siksipä työmarkkinan raporteista kannattaa kans vilkuilla mihin mennään.

2 tykkäystä

Tässä tviitissä on mielenkiintoista pohdittavaa Fedin suuntaa. :slight_smile:

Tviittaaja kai jokseenkin ajattelee näin; inflaatiota mittaava CPI laski kuukausitasolla ja on nyt laskenut neljä kuukautta peräkkäin. Vuositasolla hintojen lasku on syventynyt, mikä herättää kysymyksiä Powellin luottamuksesta. Fedin tulisi toimia joko leikkaamalla korkoja 31. heinäkuuta tai antamalla vahva signaali tulevasta toimesta 18. syyskuuta.

https://x.com/EconguyRosie/status/1811389704039804984

Kuva

11 tykkäystä

Usan tuloskausi alkaa taas rullailemaan. Mielenkiintoisia avauksia koko markkinan tilasta kertoi mm. Delta Airlines ja Pepsi

Delta kertoi, että tarjontaa on aivan helvetisti ja hinnat joustaa (niin kuin pitääkin). Koronabuumiin tehtiin vähän liikaa investointeja ja etenkin alemman hinnan lippukategorioissa on tunkua.

https://x.com/Ollikopo/status/1811617590306828779

Pepsi taasen kertoi ihan hyvästä tuloksesta, mutta hinnankorotukset näyttäisi tulleen tiensä päähän yhtiön kommenttien mukaan. Pepsit, kokikset ja mäkkärit ovat pystyneet hyvin viime vuosina hintoja nostamaan, koska heidän tuotteissa korotukset eivät hirveästi merkitse kuluttajalle. Nyt kuitenkin kuluttaja alkaa Pepsin mukaan ehkä olla hieman varovaisempi. Hinnanlaskupaineita voi alkaa esiintyä laajemminkin.

https://x.com/Ollikopo/status/1811620205145055512

45 tykkäystä

Tässä on vielä Sijoittaja.fi:n juttua USA:n inflaatiosta. Ei mitään yllättävää, koska asiaa on jo puitu sen verran läpi, mutta ihan hyvä ja tiivis kooste. :slight_smile:

Keskuspankin pääjohtaja Jerome Powell ei ole antanut tarkkaa indikaatiota siitä, milloin keskuspankki aloittaisi ohjauskoron leikkauksen, mutta hän on ilmaissut huolen siitä, että ohjauskoron pitäminen liian korkealla liian pitkään voi vahingoittaa Yhdysvaltojen taloutta.

3 tykkäystä

Nyt tulee laajalla rintamalla surkeaa dataa kuluttajien tilanteesta Suomessa. Onkohan niin, että säästöt on nyt syöty ja korkeat korot viimeinkin tekee sen, mitä on odotettu? Koronlaskuja odotellessa.

22 tykkäystä

Pekka ja zerohedge tuottajaindekseistä:


https://x.com/vontuchman/status/1811748377907843374

Tekoäly:

image

5 tykkäystä

Suomessa on syöty kaarnaa ja eletty köyhyydessä jo kaksi vuotta. Se ei vain kiinnosta paskankaan vertaa Euroopan keskuspankkia tai sen enempää kotimaamme päättäjiä.

13 tykkäystä

Niin ongelmahan EU:n yhteisessä rahapolitiikassa on se, että korkeat korot eivät sovi joka maalle samanaikaisesti. Tästä Suomi on malliesimerkki: Ei inflaatiota, ei talouskasvua, ei kuumentunutta työmarkkinaa. Ja korot huitelee 4 prosentissa. Eihän tässä ole meidän kannaltamme mitään järkeä, mutta minkäs teet kun eurossa ollaan. Kaikki tämän tietää. Tilanne on oikeasti ongelmallinen Suomen kuluttajien kannalta. Kannatan ehdottomasti euroa, mutta kyllä se näin suomalaisena on ärsyttänyt viime aikoina.

30 tykkäystä

Kehtaatko vielä muistuttaa ne erityisen hyvät asiat?

5 tykkäystä

Lähtökohtaisesti hintavakaus, hintojen helppo vertailu, yritysten helpompaa käydä kauppaa keskenään kansainvälisesti, talouden vakaus, tehokkaammat rahoitusmarkkinat. Siinä nyt muutamia mainitakseni. Toki esim. ruotsalaiset vientivetoiset teollisuusyhtiöt ovat hyötyneet kruunun heikkoudesta viime vuosina ja samassa määrin esim. suomalaiset konepajat eivät ole tästä hyötyneet. Toki Ruotsissa myös inflaatio oli erittäin voimakasta, mikä haittaa puolestaan kuluttajia. Ruotsissa korot oli aiheesta korkealla, mutta Suomessa ei.

18 tykkäystä

Kyllähän tuo on todella kivan kuuloinen myyntipuhe, mutta kun noita väittämiä oikein miettii ja katsoo esimerkiksi Norjan ja Ruotsin tilannetta missä on oma valuutta, niin aika perseelleenhän nuo lupaukset ovat menneet. Euron piti luoda vaurautta kaikille, mutta silti maat ja niitten kansalaiset jotka eivät käytä euroa, ovat huomattavasti varakkaampia ja vakaampia maita.

20 tykkäystä

++ Ei mahdollisuutta devalvoida. Ehdottomasti plussa kuluttajalle.

17 tykkäystä

Niinpä. Euroopan keskuspankki ihan syystä odottaa että jäsenmaat huomioivat omassa päätöksenteossa eu alueen kokonaisuutena eikä vain omista lähtökohdista. Tämä tuo hieman vaikeusastetta taloudessa tehtäviin päätöksiin. Vaikuttaa siltä että meillä nyt tehdyt päätökset ovat perustuneet siihen oletukseen että Suomeen tapaan euroalue lyö jarrulle jalkaa ja korkotaso laskee nopeasti. Näin ei kuitenkaan ole tapahtunut ja ollaan jääty yksin tilanteeseen jossa muu Eurooppa näyttää menevän menojaan (ainakin pohjoinen). Muu Eurooppa ei näytäkään seuraavan Suomen esimerkkiä jostain kumman syystä. :smile:

5 tykkäystä

Jokohan vihdoin käynnistyi USA:ssa rotaatio suurista yhtiöistä pieniin ja keskisuuriin? Russel 2000 (RUT) nousi päättyneellä viikolla 6%. SP500 nousi vain 1% ja Nasdaq100 laski 0,18%.

24 tykkäystä

Jenkkien pankit kohtaavat yhä merkittäviä haasteita, sillä niiden yli 500 miljardin dollarin realisoitumattomat tappiot joukkovelkakirjoista johtuvat korkojen noususta. Tämä heikentää pankkien taloudellista vakautta ja vaikuttaa luotonantokykyyn.

https://x.com/charliebilello/status/1811794428782076398

EDIT:

Kirjoitin taas väärin, vaikka tviitissä ja taulukossa luki oikein:

https://x.com/Barchart/status/1811998274196283492


Korkosijoittajat uskovat yhä enemmän, että Fed laskee korkoja puolella prosenttiyksiköllä syyskuussa tavanomaisen neljännespisteen sijaan. Tämä näkyy federal funds -futuurimarkkinoilla, joissa “pehmeämmät” inflaatiotiedot johtivat lokakuun “sopimusten” voimakkaaseen ostoon.

Markkina hinnoittelee jo neljännespisteen koronlaskun syyskuun 18. päivän kokoukseen. Ostot korkeammilla hintatasoilla kuitenkin viittaavat siihen, että odotetaan Fedin aloittavan ensimmäisen korkojenlaskusyklin vuosiin. BlackRock uskoo neljännespisteen laskuun, mutta Fed voi valmistella liikettä jo heinäkuussa.

“The Fed is very well-placed to potentially cut in September,” said Marilyn Watson, head of global fundamental fixed-income strategy at BlackRock Inc., on Bloomberg TV. While she expects a quarter-point cut, “we think they’ll probably tee things up potentially in July. We know that the Fed has been very, very data dependent.”

https://www.bnnbloomberg.ca/investing/2024/07/12/traders-start-to-bet-on-a-supersized-fed-rate-cut-in-september/

9 tykkäystä

Korjaus kuvaajan mukaan: velkojen kulut. Velkaa itsessään taitaa olla about 35 biljoonaa.

*Korjattu Quanten neuvojen mukaan.

2 tykkäystä

35 biljoonaa, trillion on biljoona suomeksi.

Merkkejämerkkejämerkkejä…

1 tykkäys

@Jukka_Lepikko ja tviitti Yhdysvaltojen inflaatiosta

21 tykkäystä

Ja sitten viimeiseksi micro cap yhtiöihin? Toivotaan rotaation vihdoinkin käynnistyvän.

Velkojen kulut alkaa olemaan jo niin suuri murhe jenkeille että varmasti otetaan kaikki keinot käyttöön jottei pörssi taikka talous romahda (ainakaan suuresti) kun tuloja eli veroja on saatava kattaakseen suuret jättimäiset kulut joka sinällään on hieman huolestuttavaa koska valtio kuitenkin joutuu ottamaan velkaa sen minkä kerkeää estääkseen romahduksen, esimerkiksi asuntomarkkinoiden romahdusta estetään lukuisilla erilaisilla rahallisilla ja poliittisilla “ohjelmilla” kuten tämä:

Toki tällä hurjalla velkaantumisen tahdilla valtio vain kaivaa kuoppaa syvemmälle ja riskinä on että valtion joukkovelkakirjoihin menee sijoittajilla usko jossain kohtaa?

Mielenkiintoista nähdä uskaltaako Powell aloittaa syksyllä korkojen laskemisen ja millä tahdilla, ja miten inflaatio taas tähän reagoi. Oma näkemys on että korkojen lasku on pakko aloittaa ellei mennä johonkin sääntely himmeliin, mutta eihän se ole mahdollista kuin vain valtioissa jossa kommunismi ja diktatuuri kukoistaa?

Inflaatiosta tuli vielä sellainen asia mieleen että jos geopoliittinen tilanne menee kovinkin pahaksi, niin BRICS-järjestöllä on melkoinen ässä hihassa ja voivat nostaa länsimaiden inflaation hurjiin lukemiin, nuo valtioit kun kuitenkin omistavat suurimman osan maailman raaka-aineista.

Nojoo tämä nyt oli tälläistä lauantai jorinaa…

7 tykkäystä