Pörssien suunta (Osa 3)

Kehtaatko vielä muistuttaa ne erityisen hyvät asiat?

5 tykkäystä

Lähtökohtaisesti hintavakaus, hintojen helppo vertailu, yritysten helpompaa käydä kauppaa keskenään kansainvälisesti, talouden vakaus, tehokkaammat rahoitusmarkkinat. Siinä nyt muutamia mainitakseni. Toki esim. ruotsalaiset vientivetoiset teollisuusyhtiöt ovat hyötyneet kruunun heikkoudesta viime vuosina ja samassa määrin esim. suomalaiset konepajat eivät ole tästä hyötyneet. Toki Ruotsissa myös inflaatio oli erittäin voimakasta, mikä haittaa puolestaan kuluttajia. Ruotsissa korot oli aiheesta korkealla, mutta Suomessa ei.

18 tykkäystä

Kyllähän tuo on todella kivan kuuloinen myyntipuhe, mutta kun noita väittämiä oikein miettii ja katsoo esimerkiksi Norjan ja Ruotsin tilannetta missä on oma valuutta, niin aika perseelleenhän nuo lupaukset ovat menneet. Euron piti luoda vaurautta kaikille, mutta silti maat ja niitten kansalaiset jotka eivät käytä euroa, ovat huomattavasti varakkaampia ja vakaampia maita.

20 tykkäystä

++ Ei mahdollisuutta devalvoida. Ehdottomasti plussa kuluttajalle.

17 tykkäystä

Niinpä. Euroopan keskuspankki ihan syystä odottaa että jäsenmaat huomioivat omassa päätöksenteossa eu alueen kokonaisuutena eikä vain omista lähtökohdista. Tämä tuo hieman vaikeusastetta taloudessa tehtäviin päätöksiin. Vaikuttaa siltä että meillä nyt tehdyt päätökset ovat perustuneet siihen oletukseen että Suomeen tapaan euroalue lyö jarrulle jalkaa ja korkotaso laskee nopeasti. Näin ei kuitenkaan ole tapahtunut ja ollaan jääty yksin tilanteeseen jossa muu Eurooppa näyttää menevän menojaan (ainakin pohjoinen). Muu Eurooppa ei näytäkään seuraavan Suomen esimerkkiä jostain kumman syystä. :smile:

5 tykkäystä

Jokohan vihdoin käynnistyi USA:ssa rotaatio suurista yhtiöistä pieniin ja keskisuuriin? Russel 2000 (RUT) nousi päättyneellä viikolla 6%. SP500 nousi vain 1% ja Nasdaq100 laski 0,18%.

24 tykkäystä

Jenkkien pankit kohtaavat yhä merkittäviä haasteita, sillä niiden yli 500 miljardin dollarin realisoitumattomat tappiot joukkovelkakirjoista johtuvat korkojen noususta. Tämä heikentää pankkien taloudellista vakautta ja vaikuttaa luotonantokykyyn.

https://x.com/charliebilello/status/1811794428782076398

EDIT:

Kirjoitin taas väärin, vaikka tviitissä ja taulukossa luki oikein:

https://x.com/Barchart/status/1811998274196283492


Korkosijoittajat uskovat yhä enemmän, että Fed laskee korkoja puolella prosenttiyksiköllä syyskuussa tavanomaisen neljännespisteen sijaan. Tämä näkyy federal funds -futuurimarkkinoilla, joissa “pehmeämmät” inflaatiotiedot johtivat lokakuun “sopimusten” voimakkaaseen ostoon.

Markkina hinnoittelee jo neljännespisteen koronlaskun syyskuun 18. päivän kokoukseen. Ostot korkeammilla hintatasoilla kuitenkin viittaavat siihen, että odotetaan Fedin aloittavan ensimmäisen korkojenlaskusyklin vuosiin. BlackRock uskoo neljännespisteen laskuun, mutta Fed voi valmistella liikettä jo heinäkuussa.

“The Fed is very well-placed to potentially cut in September,” said Marilyn Watson, head of global fundamental fixed-income strategy at BlackRock Inc., on Bloomberg TV. While she expects a quarter-point cut, “we think they’ll probably tee things up potentially in July. We know that the Fed has been very, very data dependent.”

https://www.bnnbloomberg.ca/investing/2024/07/12/traders-start-to-bet-on-a-supersized-fed-rate-cut-in-september/

9 tykkäystä

Korjaus kuvaajan mukaan: velkojen kulut. Velkaa itsessään taitaa olla about 35 biljoonaa.

*Korjattu Quanten neuvojen mukaan.

2 tykkäystä

35 biljoonaa, trillion on biljoona suomeksi.

Merkkejämerkkejämerkkejä…

1 tykkäys

@Jukka_Lepikko ja tviitti Yhdysvaltojen inflaatiosta

21 tykkäystä

Ja sitten viimeiseksi micro cap yhtiöihin? Toivotaan rotaation vihdoinkin käynnistyvän.

Velkojen kulut alkaa olemaan jo niin suuri murhe jenkeille että varmasti otetaan kaikki keinot käyttöön jottei pörssi taikka talous romahda (ainakaan suuresti) kun tuloja eli veroja on saatava kattaakseen suuret jättimäiset kulut joka sinällään on hieman huolestuttavaa koska valtio kuitenkin joutuu ottamaan velkaa sen minkä kerkeää estääkseen romahduksen, esimerkiksi asuntomarkkinoiden romahdusta estetään lukuisilla erilaisilla rahallisilla ja poliittisilla “ohjelmilla” kuten tämä:

Toki tällä hurjalla velkaantumisen tahdilla valtio vain kaivaa kuoppaa syvemmälle ja riskinä on että valtion joukkovelkakirjoihin menee sijoittajilla usko jossain kohtaa?

Mielenkiintoista nähdä uskaltaako Powell aloittaa syksyllä korkojen laskemisen ja millä tahdilla, ja miten inflaatio taas tähän reagoi. Oma näkemys on että korkojen lasku on pakko aloittaa ellei mennä johonkin sääntely himmeliin, mutta eihän se ole mahdollista kuin vain valtioissa jossa kommunismi ja diktatuuri kukoistaa?

Inflaatiosta tuli vielä sellainen asia mieleen että jos geopoliittinen tilanne menee kovinkin pahaksi, niin BRICS-järjestöllä on melkoinen ässä hihassa ja voivat nostaa länsimaiden inflaation hurjiin lukemiin, nuo valtioit kun kuitenkin omistavat suurimman osan maailman raaka-aineista.

Nojoo tämä nyt oli tälläistä lauantai jorinaa…

7 tykkäystä

Jenkkien kotitalouksien velkatilanne kiinnostaa vähintään yhtä paljon ja onhan näistä ollut juttua.

“Kulutusluotot” kasvoivat toukokuussa eniten kolmeen kuukauteen, mikä johtuu luottokorttivelkojen kasvusta. Fedinn mukaan kokonaisvelka kasvoi merkittävästi huhtikuuhun verrattuna, ja erityisesti luottokorttivelat nousivat huomattavasti. Auto- ja opintolainat kasvoivat myös merkittävästi.

Pandemia-aikana kertyneet säästöt ovat huvenneet, kuten ketjussa on aiemmin todettu ja amerikkalaiset turvautuvat nyt enemmän luottokortteihin ja muihin maksutapoihin. Muutenkin elinkustannusten nousun kanssa rasittaa kotitalouksia ja viitannee osin kulutuksen hidastumiseen. Vähittäismyynti kasvoi vain vähän toukokuussa.

Maan kotitalouksien velat mukaan lukien asuntolainat nousi ennätyksellisiin lukemiin vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Luottokorttien ja autolainojen korot ovat myös lähellä ennätyksiä, ja merkittävä osa veloista on jonkinlaisessa maksuhäiriössä.

https://www.bnnbloomberg.ca/business/2024/07/08/us-consumer-borrowing-rises-most-in-three-months-on-credit-cards/

8 tykkäystä

Ja tämä heijastunee myös Visan/Mastercardin toimintoihin, miksi mm. BofA juuri alensi kasvuodotuksia ja suosituksia.


En muista oliko aikaisemmin tässä ketjussa puhetta McDonaldsin arvostuksesta ja ja lähitulevaisuuden kehityksestä, vai missä, mutta silmiin osui twitterissä tällainen lista muutaman pikaruokaketjun hintojen muutoksesta sitten vuoden -19.

Ei ihme että hinnat alkaa kirpaisemaan perus kuluttajaa. Vuosi-inflaation alhaisuus ja normaali tallaajan kokemus hintojen noususta ei oikein kohtaa, kun hintojen raketoinnista on yli vuosi. Tarvittaisiin vuoden parin mittainen deflaatio, että kuluttajat saataisiin jaloilleen, eikä se lupaile yrityksille hyvää.

28 tykkäystä

Viesti yhdistettiin ketjuun: Inderesin kahvihuone (Osa 9)

Tässä on ensi viikon ohjelmat:

https://x.com/eWhispers/status/1811765490101940513

image

The most anticipated earnings releases for the week of July 15, 2024 are Netflix #NFLX, TSMC #TSM, Goldman Sachs #GS, United Airlines #UAL, Bank of America #BAC, UnitedHealth Group #UNH, ASML #ASML, BlackRock #BLK, Interactive Brokers #IBKR, and Johnson & Johnson #JNJ.


EDIT:

Anteeksi, nämä “unohtuivat”:

https://x.com/Investingcom/status/1812471596218528170

25 tykkäystä

Sieltähän ne laskut lähenee, korkojen laskut voidaan aloittaa ennakoivasti vaikkei vielä ollakaan 2% tavoitteessa. Hieno homma Powell olet selvästi vihdoinkin erottanut 900 ekonomistiasi ja alkanut lukemaan twitteriä kuinka hommat hoidetaan.

27 tykkäystä

Yli kolmannes yhdysvaltalaisista kuluttajista on huolissaan toimeentulostaan seuraavan puolen vuoden aikana ja mielenkiintoista on 30 % yli 150 000 dollaria vuodessa ansaitsevista on samassa tilanteessa. Viimeisen 12 kuukauden aikana 43 % kaikista ja 37 % korkeatuloisista on vähentänyt harkinnanvaraista kulutustaan.

Pahin tilanne on heillä tutkimuksen mukaan, jotka ansaitsevat alle 40 000 dollaria vuodessa: joka kolmas heistä kamppailee laskujensa maksamisen kanssa.

Asiat tapahtuvat hitaasti, mutta mielenkiintoista on seurata, mistä kulutus erityisesti vähenee jatkossa ja… mitkä alat tästä hyötyvät.

https://x.com/KobeissiLetter/status/1812853745690034507

Kuva


Holkerin tviitti siitä, että Yhdysvaltojen 2- ja 30-vuotisten valtionlainojen korkoero kääntyi hetkellisesti positiiviseksi ensimmäistä kertaa tammikuun jälkeen.

Sijoittajat odottavat kuitenkin talouden vakautumista ja inflaation hidastumista. Ajatellaanko kuitenkin, että lyhytaikaiset riskit vähenevät ja pitkän aikavälin talousnäkymät paranevat. :thinking:

https://x.com/Schuldensuehner/status/1812767051561247037

6 tykkäystä

Vuoden parin deflaatio, mikäli se olisi lievää, ei välttämättä olisi fiasko.

Mutta syvempi deflaatio tuskin helpottaa kuluttajien kukkaroa. Käytännössä yritykset reagoisivat irtisanomalla väkeä, mikä taas laskisi kotitalouksien kollektiivisia tuloja (työnsä pitävät hyötyvät, mutta joukkona kotitalouksien tulot laskevat työttömyyden lisääntyessä).

Deflaatio saattaisi näkyä myös finanssimarkkinalla, etenkin pörssissä, mikä taas laihduittaisi kotitalouksien säästöjä.

Viime vuosien rajujen hinnan nousujen jälkeen tietysti yksittäisten tuotekategorioiden hinnanlasku olisi varmaan jopa normaalia, kun kysyntä ja tarjonta normalisoituu. Mutta näin yleisesti ottaen deflaatio on aina vähän vaarallista…

16 tykkäystä

Aloitin työpäivän sukeltamalla Trumpin, joka on selkeä ennakkosuosikki seuraavaksi Yhdysvaltain presidentiksi, vaaliohjelmaan.

https://www.presidency.ucsb.edu/documents/2024-republican-party-platform

Ohjelmaa voisi luulla poliittiseksi satiiriksi ROINISLAISIN SUURIN KIRJAIMIN kirjoitetulla, napakalla tyylillään. ”DRILL BABY DRILL!!!”

Kopioin listan tähän. Huom. monet teemat ovat polttavan poliittisia internetissä, joten nostan ne tähän siltä kantilta miten ne voisivat vaikuttaa pörssiin.

:warning:Politiikka ei muutoin tähän ketjuun kuulu ja jos välttämättä haluat kirjoittaa tästä kimmastuneena jonnekin, suosittelen USAn presidenttivaaliketjua.:warning:

  1. SEAL THE BORDER, AND STOP THE MIGRANT INVASION
  2. CARRY OUT THE LARGEST DEPORTATION OPERATION IN AMERICAN HISTORY
  3. END INFLATION, AND MAKE AMERICA AFFORDABLE AGAIN
  4. MAKE AMERICA THE DOMINANT ENERGY PRODUCER IN THE WORLD, BY FAR!
  5. STOP OUTSOURCING, AND TURN THE UNITED STATES INTO A MANUFACTURING SUPERPOWER
  6. LARGE TAX CUTS FOR WORKERS, AND NO TAX ON TIPS!
  7. DEFEND OUR CONSTITUTION, OUR BILL OF RIGHTS, AND OUR FUNDAMENTAL FREEDOMS, INCLUDING FREEDOM OF SPEECH, FREEDOM OF RELIGION, AND THE RIGHT TO KEEP AND BEAR ARMS
  8. PREVENT WORLD WAR THREE, RESTORE PEACE IN EUROPE AND IN THE MIDDLE EAST, AND BUILD A GREAT IRON DOME MISSILE DEFENSE SHIELD OVER OUR ENTIRE COUNTRY – ALL MADE IN AMERICA
  9. END THE WEAPONIZATION OF GOVERNMENT AGAINST THE AMERICAN PEOPLE
  10. STOP THE MIGRANT CRIME EPIDEMIC, DEMOLISH THE FOREIGN DRUG CARTELS, CRUSH GANG VIOLENCE, AND LOCK UP VIOLENT OFFENDERS
  11. REBUILD OUR CITIES, INCLUDING WASHINGTON DC, MAKING THEM SAFE, CLEAN, AND BEAUTIFUL AGAIN.
  12. STRENGTHEN AND MODERNIZE OUR MILITARY, MAKING IT, WITHOUT QUESTION, THE STRONGEST AND MOST POWERFUL IN THE WORLD
  13. KEEP THE U.S. DOLLAR AS THE WORLD’S RESERVE CURRENCY
  14. FIGHT FOR AND PROTECT SOCIAL SECURITY AND MEDICARE WITH NO CUTS, INCLUDING NO CHANGES TO THE RETIREMENT AGE
  15. CANCEL THE ELECTRIC VEHICLE MANDATE AND CUT COSTLY AND BURDENSOME REGULATIONS
  16. CUT FEDERAL FUNDING FOR ANY SCHOOL PUSHING CRITICAL RACE THEORY, RADICAL GENDER IDEOLOGY, AND OTHER INAPPROPRIATE RACIAL, SEXUAL, OR POLITICAL CONTENT ON OUR CHILDREN
  17. KEEP MEN OUT OF WOMEN’S SPORTS
  18. DEPORT PRO-HAMAS RADICALS AND MAKE OUR COLLEGE CAMPUSES SAFE AND PATRIOTIC AGAIN
  19. SECURE OUR ELECTIONS, INCLUDING SAME DAY VOTING, VOTER IDENTIFICATION, PAPER BALLOTS, AND PROOF OF CITIZENSHIP
  20. UNITE OUR COUNTRY BY BRINGING IT TO NEW AND RECORD LEVELS OF SUCCESS

Paljon tuosta on tietysti sanahelinää, mutta tietty johdonmukaisuus tuolta on poimittavissa: MAGA, inflaatio alas, laiton maahanmuutto kuriin ja sääntelyä alas ja verot pysyy alhaalla.

Trump on pro business, mikä on osakemarkkinan kannalta hyvä asia. 2017 veroreformi aiotaan hakata kiveen.

Muistaakseni edellisellä kaudella Trump oli vallan mielissään pörssin noususta ja se on varmasti hänelle nytkin tärkeää. Ongelma on, että arvostustasot osakkeissa ja korkojen asento on tyystin erilainen 2016 verrattuna. Paljon hyvää on jo otettu etukenossa hintoihin.

Poliitiikan ja pörssin suhde ei ole myöskään suorasukainen. Esim. tuossa ohjelmassa ollaan selkeästi leikkaamassa sähköautojen tukia, mutta Teslan osake on raketoinut viime aikoina. Politiikalla on enemmän väliä, jos se on selkeästi pörssiä vastaan tai sitä avittamassa.

Inflaatio laskee jo, enkä ole varma miten suojatullit ulkomaisille tuotteille ja samaan aikaan maahanmuuton kiristäminen (työvoiman tarjonta vähenee, aiheuttaen palkoissa nousupainetta) auttavat inflaatioon. Päin vastoin, ne ovat inflatorisia.

Tietty omavaraisuus on hyvä asia tässä maailmassa, mutta sen tavoittelu ei ole disinflatorista vaan kyllä se Amerikassa tuotettu vaan maksaa enemmän, kuin Kiinassa väsätty.

Yksi kysymys on, miten velkakirjamarkkina suhtautuu Trumpiin. Tähän asti Yhdysvaltojen vajeet eivät ole aiheuttaneet markkinalla hälinää, toisin kuin esim. Briteissä 2022 missä löperö budjetti johti nopeaan pääministerin eroon. Luulen kuitenkin, että vajeiden repeäminen aiheuttaa ainakin jonkin verran korkojen nousua.

Yhdysvaltojen rooli maailmassa on tärkeä. Se on edelleen ”maailmanpoliisi”, se on tärkein ja suurin talousveturi ja kuluttaja ja sen valuutta on maailman finanssijärjestelmän ylivoimainen ykkönen.

Sisäänpäin kääntyminen voi olla buusti omalle, omavaraiselle taloudelle mutta negatiivista maailmankaupalle riippuvaisemmille alueille kuten Eurooppa ja Kiina.

Näin historian harrastajalle Yhdysvaltain vetäytyminen kuoreensa tuo etäisesti mieleen ensimmäisen maailmansodan jälkeisen tilanteen, missä parikymmentä vuotta maailmanpolitiikka ja -talous seilasivat ilman selkeää johtajaa. No sehän ei lopulta mennyt niin hyvin.

54 tykkäystä

Cnbc:n mukaan trumpin valinta laskisi euroopan bkt:tä prosentilla ja nostaisi inflaatiota 0.1%.

2 tykkäystä