Pörssien suunta (Osa 3)

Alankomaalainen taloustieteen tohtori haastattelee ensimmäistä kertaa ikinä Youtubessa julkaistussa eksklusiivisessa haastattelussa EKP:n pääekonomistia, käyden läpi viime vuosien korko & inflaatiotapahtumat ja EKP:n tulevaisuudensuunnitelmat:

Timestamps: 0:00 - intro 0:50 - the covid inflation shock 15:20 - the Ukraine shock 22:28 - wages & the second inflation stage 25:56 - did high rates kill inflation? 28:16 - what the ECB has to do now 32:08 - will high rates increase future inflation 39:46 - government debt 42:52 - future scenarios

Herra pääekonomistilla on tietenkin kieli keskellä suuta eikä videossa tule esille mitään suuria paljastuksia, mutta tiivissä paketissa saadaan hyvin käsiteltyä EKP:n ajattelua että miksi nykyiseen tilanteeseen on päädytty ja miksi siihen on reagoitu kuten on reagoitu ja miten tästä mennään eteenpäin.

47 tykkäystä

Euroalueen inflaatio snadisti yli odotusten.

“Excluding energy, the inflation eased to 2.7% from 2.8%. The core rate that excludes prices of food, energy, alcohol and tobacco, held steady at 2.9%, compared to estimates of 2.8%. Among the bloc’s largest economies, inflation accelerated in Germany (2.6% vs 2.5%), France (2.6% vs 2.5%) and Italy (1.7% vs 0.9%) but eased in Spain (2.9% vs 3.6%). source: EUROSTAT

Toisaalta meno ollut muuten sen verran hataraa elpymisestä huolimatta, että saa nähdä vaikuttaako tämä koronlaskuodotuksiin.

19 tykkäystä

Eli nyt euroalueen inflaatio ei laskenut odotusten mukaisesti, toki vaan kympin heitto.

ja Japani päätyi nostamaan korkoa odotusten vastaisesti.

Mihin viittaat “hataralla menolla” muuten?
E: vastasitkin jo, heikosti menevä saksakin daxeineen kuitenkin lähes ATH, joten kaikki on suhteellista.

Itse sanoisin että FEDilläkään ei ole mikään kiire laskea korkoa tässä epäselvässä tilanteessa ainakaan vielä hetkeen.

2 tykkäystä

Siis sitä, että Euroopan talous kasvaa (euroalueen BKT tykitti +0,6 % kasvua Q2’24 vs. Q2’23), mutta viennin vetämänä kotimaisen kulutuksen ollessa heikkoa. Samalla viime aikojen ostopäällikköindeksidata ja firmojen negarisuma ei ole ollut rohkaisevaa.

Lisää huomisessa Vartissa. :coffee: :sunglasses: :roller_coaster:

24 tykkäystä

Samaan aikaan inflaatio laukkaa yli 2%, eli ns. “kasvu” johtuu hintojen noususta, ei tuottavuuden tai kulutuksen kasvusta?

Tuo on siis reaalikasvua, eli jos inflaatio on vaikka 2,5 % ja BKT:n reaalikasvu 0,6 %, on vuositason nimellinen kasvu 3,1 %.

26 tykkäystä

Nordean Tuuli Koivulta myös hyviä nostoja inflaatioon liittyen tviittien muodossa.

https://x.com/KoivuTuuli

OP-ryhmän pääekonomistin huomiot samasta teemasta. :slight_smile:

https://x.com/Reiskanen/status/1818577406510150019

11 tykkäystä

Korot ennallaan, kaksoismandaatti taas mielessä, tietä syyskuun koronlaskulle raivataan.

https://x.com/NickTimiraos/status/1818708242790256711

Lisäys: Fedin mandaatti on siis pitää inflaatio kurissa (2 % maastossa) ja samalla pitää työttömyys niin alhaalla kuin mahdollista ilman, että inflaatio lähtee lavasta. Tässä mielessä kaksoismandaatin korostaminen viestii, ettei inflaatiota nähdä niin pahana mörkönä enää.

Kumpa @Marianne_Palmu tulisi jo lomilta niin saataisiin oikea Fedin korkokokousseuranta! :sneezing_face:

85 tykkäystä

Tuosta pääsee kuuntelemaan suoraan Fedin ukkelia:

Fed sanoo ettei korkoa alenneta ennen kuin on varmaa, että inflaation siirtymässä kestävästi 2 prosenttiin. Riskit ovat nyt paremmassa tasapainossa heidän mukaansa, verrattuna esim. tässä suhteessa surkeaan kesäkuuhun.

Ja toistoa tulee näissä:

  • Indikaattorit osoittavat, että talous jatkaa nopeaa kehitystä.
  • Työmarkkinat ovat palanneet pandemiaa edeltävälle tasolle.
  • Ja tuota inflaatiomantraa

https://x.com/GregDaco/status/1818717798237114496

Powell:

“If inflation moving down quickly or more or less in line with expectations, growth remains reasonably strong. And the labor market remains consistent with its current condition, then I would think that a rate cut could be on the table at September meeting”

Lippo Suominen:

https://x.com/LippoSuominen/status/1818718992464592943

https://x.com/GregDaco/status/1818721650088747361


Pahoittelut, en löytänyt mitään järkevämpää - about samoja asioita pyöritellään. Powell on oman mielikuvani perusteella joukkonsa kanssa varmempi kuin aiemmin. Jätän seurantani tähän. :slight_smile:

Marianne EI saa lomailla enää! :smiley:

40 tykkäystä

Muutama nosto päivän Vartista, joka lähestyy kylläkin puolituntista. :smiley:

Euroopan palvelualojen inflaatio jököttää 4 %:ssa. Tämä on koronlaskuja janoaville vähän nihkeää. Hyvä uutinen on, että kuukausitasolla inflaatio on jälleen jäähtynynyt nopeasti. Ja, bisneskyselyissä palvelualan firmat ovat jäähdyttämässä rekryaikeitaan. Tai siis, tämä on hyvää kunhan se ei mene överiksi ja kaada Euroopan talouden orastavaa huteraa elpymistä yli laidan.

Kaiken kaikkiaan inflaation pitäisi sallia EKP:lle lisää koronlaskuja, vaikka ehkei ihan heti. Ehkä koronlaskujen myötä aurinko paistaa joskus Hesulin risukasan havuneulasiin?

Euroopan tuloskausi. Tulokset ovat kääntymässä odotetusti kasvuun, mutta samalla massiivinen suurfirmojen negarisuma varjostaa tunnelmaa. Videolla pitkä litania firmoja Volvosta L’Orealliin. :smiley:

Kävin myös lempifirmani Microsoftin tulosta läpi sekä Metaakin. Noilla on omat ketjunsa, mutta pörssissä AI on nyt kuuma narratiivi joten havainnot firmojen investointiaikeista ansaitsee paikkansa myös tässä ketjussa.

Tuo viimeinen lausahdus on kyllä oivallinen muistutus, miten nopeasti tämäkin investointibuumi voi jäähtyä.

Fedin korkopäätöksestä onkin jo oleelliset täällä. :slight_smile:

Hauskoja katseluhetkiä!

45 tykkäystä

Pörssien suuntaa liikuttaa vahvasti asuntomarkkinat ja rakentaminen. Floridassa alkaa olemaan merkkejä kuplasta. Tuhannen taalan kysymys on mitä tulee tapahtumaan rulevina kuukausina. Big Short -leffan ja subprime -kriisin skenaarioissa tuskin mennään mutta kannattaa seurata tarkasti. IG:stä löytyy hyvä linkki ruohonjuuritasolta.

…USA:n talous ei liene niin vahva kuin ulospäin näytää totesi myös Gundlach eilen.

6 tykkäystä

@Jukka_Lepikko:ltä jälleen mielenkiintoista tekstiä, jossa riittää luettavaa ja pohdittavaa. Kirjoituksessa mennään historiaan ja käsitellään mm. väestöpyramideja.:slightly_smiling_face:

36 tykkäystä

Yksi näkökulma maailmantalouden tilanteeseen tämän vuoden osalta, eli Maersk odottaa konttiliikenteen volumien kasvavan tänä vuonna 4-6% (aiemmin olivat arvioineet 2.5-4.5%).

Trading update Q2 2024 and adjustment of full-year guidance 2024 | A.P. Møller - Mærsk A/S (maersk.com)

Ilmeisesti aktiviteetti on vilkkainta Tyynenmeren altaalla ja tämä ei toki yllätä Yhdysvalloista tulevien positiivisten signaalien osalta. Toki hyvä kysymys on kuinka pitkään tätä jatkuu, mutta näkisin tämän olevan ihan mielenkiintoinen indikaattori tämän vuoden osalta tilanteesta.

19 tykkäystä

Hesulin pörssiin ei ainakaan fiskaalielvytystä näyttäisi olevan tulossa. Ollaan makromielessä täysin sen varassa että keskuspankki tajuais laskea niitä liian korkeita korkoja :pray:

45 tykkäystä

Globaali teollisuuden elpyminen näyttää ikävästi lykkääntyvän, sillä ainakin USA:ssa ISM:n ostopäällikköindeksin perusteella homma on jäänyt puolitiehen…

“The ISM Manufacturing PMI fell to 46.6 in July of 2024 from 48.5 in the previous month, firmly below market expectations of 48.8, reflecting the sharpest contraction in US factory activity since November 2023. It was the 20th decline in activity during the last 21 periods, underscoring the impact of high interest rates on goods demand, pressured by a fresh contraction in the level of new orders (47.4 vs 49.3 in June). In the meantime, backlogs fell at an unchanged pace (41.7), driving production to book a sharp decline (45.9 vs 48.5). The lower demand for capacity consequently drove employment to fall for back-to-back months (43.4 vs 49.4), aligning with other data that reflects a moderating labor market.”

24 tykkäystä

ISM Manufacturing on noin 10% US GDP:stä. Ei heitetä vielä kokonaan kirvestä kaivoon? :grinning:

12 tykkäystä

otetaanpa nyt kaikki (tärkeät) luvut jenkeistä mitä tuli. Tai siis ensin BOengland laski odotetusti korkoa 5.25->5 tänään, mutta äänestys oli tiukempi (5-4), kuin odotettu 6-3. Siellä palveluinflaation stickyness kyrsi yhtä jäsentä odotettua enemmän.

Sitten ihanassa amerikassa :


työttömyyshakemuksia enemmän kuin odotettua, yleensä bullish osakkeille, mutta nyt ei jaksanut lähteä nousuun. Tämä oli siis 15.30

Sitten suomen aikaa 17.00

Tässä siis tuotanto-odotukset laskivat mutta hinnat nousivat. Tästä sitten kurssit nappasivat noin (Dax futusta) noin 300 pinnaa pois, eli parisen pinnaa.

Tämä oli sikäli yllättävää että korot kuitenkin laskivat selvästi. Yleensä tämä on erittäin bullish osakkeille mutta kävikö nyt kuitenkin niin että suhdannehuolet voittivat? Bondi yield tosiaan laski, mutta oliko se vain rotaatiota osakkeista bondeihin? Kannattaa pitää mielessä Bondi ja osakemarkkinoiden koot, bondimarkkinan koko kyllä riittää heiluttelemaan osakkeita kovallakin kädellä. (siis jos niihin halutaan siirtyä)

Minulle tämä sinänsä “sopii” peruskarhuna, mutta onko nyt kuitenkin isompi niiaus ilmassa? Yleensähän volatililteetti kasvaa suhdanteen kääntyessä, mutta nyt viimeiset päivät on teknoissa olleet aika hurjaa alas-ylös-alas rallia.

Tarkistamatta ihan tarkkoja prosentteja mutta esim. NVIDIA ensin -7%, sitten +12% ja tänään -8%. Nvidian tykkinousun takana oli mm. Metan toteamus että nyt on osteltu siruja aika kovallakin kädellä, mieluummin yli-investoiden kuin ali. Seuraava vaihe voi olla ihan hyvin, että käy niin kuin sirujen kanssa aina ennenkin, kovin syklistä ja jätti-investointeja sulatellaan hetki.

Tähän nyt vielä Iran Israel päälle niin energia voi pompata. En haluaisi pilata tunnelmaa, mutta onhan nuo Iranin maaperällä tehdyt salamurhat nyt aika rajuja kuitenkin. Ei siis sodanjulistuksia mutta ohjukset lentää. No, se nyt vain sivujuonne.

45 tykkäystä

Korot tekee pikku hiljaa sen mitä niiden odotetaan tekevän… Monelleko tulee yllätyksenä… Ainoa mitä nyt kyylätään on se että inflaatio saadaan sinne 2% vaikka väkisin… Vaarallista touhua… Aina tullaan vetämään yli…

Euroopassa kun kesälomat on ohi ja palataan rälläyksestä normimoodiin niin ollaan loppuvuosi kusi sukassa.

Ainoa mikä inflaatiota pitää yllä on palveluala… Ompa yllätys että palkankorotukset menee aika kokonaisuudessaan palvelujen hintoihin…

Oma veikkaus on että ne ikuisesti " normitilaan" tulleet korot tulevat vauhdilla alas… Näin kyllä aavistelin jo aienminkin mutta väärässä olin…

No kun on asuntoja ja osakkeita niin jonkinlaista tasapainoa varmaan tulee korkokäänteestä…

Ja eurooppa on täysin jenkkien armoilla… Niin valuutan kuin pörssin suhteen… Täällä ei edes korkoa voida laskea vaan ne menee aika lailla pariteetissa jenkkien kanssa.

14 tykkäystä

Tässä on sekin, että jos öljyn kysyntä laskee niin sen hinta laskee, mutta jos palvelun kysyntä laskee niin palkat ei laske vaan porukkaa irtisanotaan. Liike on vain yhteen suuntaan kun kaikissa(?) muissa inflaation osa-alueissa liikettä voi tapahtua molempiin suuntiin.

1 tykkäys

Niin monessa maassa ei tunneta palkkajoustoa, tippejä ym… Jossa asiakkaiden vähyys/ myynninnsakkaus saattaa rokottaa suoraan työntekijää, ei työnantajaa… Silloin on luonnollista että kenkä viuhuu… Tosin näitä kausi yms… heilahteluja tasapainotetaan nytkin osa-aikaisilla, tuntityöntekijöillä, vuokratyöläisillä.