Pörssien suunta (Osa 3)

29 tykkäystä

OP:n Olavilta kiinnostava tviitti. :slight_smile: :point_down:

EDIT:

Lisään vielä tämän. :slight_smile:

14 tykkäystä

Talousmedioissa kohistiin eilen Kiinan presidentti Xi:n vierailusta maan keskuspankkiin (PBOC). Tällainen vierailu on harvinainen laatuaan ja korostaa eri talousjulkaisujen mukaan Kiinan johdon keskittymistä maan talouden tilaan. En odota ihmettä tapahtuvaksi, mutta otan uutisen vastaan toiveikkaana, sillä Kiinalla on käyttämättä jätettyä vaikutusvaltaa mm. globaalia ja Kiinan taloutta voimakkaasti häiritsevissä aseellisissa konflikteissa. Talouden noustessa parrasvaloihin saattaa fokus siirtyä myös enemmän globaalin talouden häiriötekijöihin.

Länsimaissa Kiinan varovaisena pidetty elvytys otetaan todennäköisesti mieluusti vastaan, vaikka muutamille teollisuudenaloille se tarkoittaa kilpailun kovenemista entisestään Kiinan subsidoitua teollisuutta vastaan. Kiina elvyttää panostamalla ilmastonmuutoksen hidastamiseen liittyvään teollisuuteen ja muihin “kilpailukyvyn kannalta tärkeisiin sektoreihin”. Lännessä ekonomistien katseet ovat Kiinan kiinteistösektorissa, jonka pelastamista Kiinan johto ei ole ottanut tehtäväkseen. Voiko tämä ongelma jotenkin “kadota” – kuin epämieluisat kenraalit, yritysjohtajat ja kiinalaisten yksityisyys konsanaan? Tuskin, ehkä, kuka tietää…

Tässä on muutama päivä pyörinyt mielessä sellainenkin ajatus, että Kiina ja USA käyvät globaalin talouden painimatolla kilpailua siitä, kumpi talous on haastavassa ja monimutkaisessa maailmantilanteessa vahvempi. Tässä yhteydessä Euroopan ja muun maailman taloustilanne on näille talousjäteille vain “collateral damage”. Tällä hetkellä näyttää siltä, että USA selviää tilanteesta pienimmin vaurioin ja tilanteen edelleen huonontuessa Kiina kärsii Yhdysvaltoja enemmän. Suurista talousmahdeista eniten kärsii tietenkin EU. Tilanne voi kuitenkin edesauttaa Kiinan ja USA:n lähentymistä talousasioissa ja vaikuttaa globaalin talouden häiriöitä ja epävarmuutta aiheuttavien konfliktien, kuten Ukrainan sodan, ratkaisuun.

(Bloomberg TV hetki sitten)
image

Ohessa Bloomberg TV:n insertti aiheesta.

Pörssit kaipaisivat nyt jonkun ongelman ratkaisua ilman, että samaan aikaan ilmaantuisi taas uusi laajavaikutteinen ongelma. USA:n kongressin puhemies, Ukrainan sota, Gaza:n konflikti, kiristyneet suurvaltasuhteet – ratkaistaviksi on tarjolla pieniä ja isompia ongelmia. Konkreettiset tulokset yhdellä tai useammalla saralla olisivat talouden piristysruiskeita, jotka näkyisivät pörsseissä ja arjessa. Toivottavasti maailmasta löytyy viisautta, uskallusta ja voimaa tehdä oikeita ratkaisuja.

37 tykkäystä

Tämä sopiikin hyvin tähän jatkoksi. Kiinan Country Garden Holding Co. on jättänyt ensimmäistä kertaa maksamatta korot dollarivelasta. Kyse on 15,4M$ korkomaksuista, jotka yhtiö jätti maksamatta.

Citicorp International Ltd. lähetti velkakirjanhaltijoille ilmoituksen, jonka mukaan kyse on “laiminlyöntitapahtumasta”. Bloombergin mukaan tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että yhtiö on todennäköisesti menossa kohti yhtä maan kaikkien aikojen suurimmista uudelleenjärjestelyistä.

Bloombergin mukaan kiinteistömarkkinat ja niihin liittyvät teollisuudenalat muodostavat noin 20 prosenttia Kiinan bruttokansantuotteesta, joten ihan pienestä asiasta ei ole kyse. Laiminlyönti tapahtuu samaan aikaan, kun Kiinan presidentti Xi Jinping kertoi Kiinan tehostavan kasvun tukemista, laskevan liikkeeseen lisää valtionlainaa infrastruktuurimenoja varten ja nostavan budjettialijäämän suhdetta. Eikä pidä unohtaa edellisessä viestissäni mainittua vierailua keskuspankkiin. :slight_smile:

Laiminlyönti heijastuu välittömästi velkakirjamarkkinoihin. Country Gardenin dollarimääräiset velkakirjat ovat olleet noin 5 senttiä, mikä osoittaa, kuinka vähän sijoittajat odottavat saavansa takaisin lainoista.

Saapa nähdä, miten tämä – sinällään yllätyksetön – sotku lähtee purkautumaan ja miten se heijastuu markkinoille. Veikkaan tutuksi tulleen värisävyn jatkavan voittokulkuaan.

18 tykkäystä
13 tykkäystä

Kirjoitan tähän ketjuun yleensä niin pitkiä viestejä, että sallittakoon pieni anekdoottinen huomio.

Kempower oli Helsingin pörssin viimeinen rakettimohikaani. Viime päivien raju lasku on kohta puolittanut tämän painovoimaa uhanneen osakkeen!

Kurssireaktiot tuntuvat alati rajummilta. Esimerkiksi Nokian Renkaat laskee 15 % tätä vuotta koskevaan negariin, vaikka fokus sijoittajilla piti olla Romanian tehtaan ylösajossa joskus vuosien päällä.

Mitä haen tässä on merkit laskumarkkinan rajummasta vaiheessa missä aletaan huuhtomaan kunnolla lappuja laitaan. Mikä tietysti indikoisi myös sen lopun lähestymisestä.

Lisäys: asiaan kuuluva dramaattinen kynttilägraafi ravistelemaan lisää bulleroita.

146 tykkäystä
6 tykkäystä

Tässä Finnveran webinaarissa Etlan ennustepäällikkö, OmaSP:n vara-tj ja konkurssiasiamies keskustelevat Suomen talouden näkymistä seuraaviksi pariksi vuodeksi. Aika synkkää, 2-3 vuotta pitäisi kärvistellä heikon kasvun kanssa. Alla kirjallisessa muodossa:

7 tykkäystä

Jopas, sekös Euroopan keskuspankki kokoontuukin ilmeisesti taas tänään. Ylen artikkeli korko-odotuksiin ja Lähi-Idän konfliktiin liittyen.

“Danske Bankin, Nordean ja Osuuspankin asiantuntijat uskovat, että EKP:n kokouksessa ei kosketa korkoihin. Keskuspankki pysyy tarkkailulinjalla myös Lähi-idän kriisin suhteen.”

" Yle lähettää EKP:n tiedotustilaisuuden suorana Yle Areenassa klo 15.45 alkaen."

8 tykkäystä

Hyvää iltapäivää kaikille! Huomaa, että tuloskausi on käynnissä, kun Pörssien suunta -ketjua saa etsiä pitkälti yhtiöketjujen jonon jatkona :slight_smile:
Tovin kuluttua EKP siis julkistaa korkopäätöksensä. Kymmenes kerta toden sanoi, ja koronnostot lienevät nyt takana päin. Tälle tukea antavat mm. Christine Lagarden viimeaikaiset puheet siitä, että inflaatiotaistossa ollaan voiton puolella. Sen sijaan huomio kohdistuu nyt keskuspankin taseeseen ja siihen, koska tasetta aletaan toden teolla supistaa. Paine tähän on kova (mieluusti ennen ohjauskoron laskuja), mutta euromaiden julkiset alijäämät ja jo kasvanut korkoero Italian ja Saksan välillä viittaisivat siihen, että keskuspankin poistuminen velkakirjamarkkinalta on vaikeaa.

Kommentoin taas päätöstä tässä, ja lämmittelynä olisi korkoennakko:

39 tykkäystä

Vielä syitä sille, että koronnostoja on saatu tarpeeksi, saatiin eilisistä EKP:n julkaisemista pankkilainausluvuista. Kuten kuviosta näkyy, lainananto yksityiselle ja etenkin julkiselle sektorille on hyytynyt selvästi huipuista, eli rahapolitiikan kiristyminen alkaa toden teolla välittyä talouteen.

40 tykkäystä

Korot pysyivät ennallaan

71 tykkäystä

Positiivista päätöksessä on, ettei inflaatioyllätyksiä ole enää saatu, eli koronnostoja ei myöskään sen mukaan ole näköpiirissä.

Päätöksessä ei mainittu uusia tasetoimia (muotoilu sama kuin syyskuussa). Eli mielenkiinto kohdistuu lehdistötilaisuuteen ja kysymyksiin siitä, onko niistä alettu keskuspankin neuvostossa keskustelemaan.

49 tykkäystä

Päätöksessä lukee: “EKP:n neuvosto katsoo tämänhetkisen arvionsa perusteella EKP:n ohjauskorkojen olevan tasolla, jota riittävän pitkään ylläpitämällä edesautetaan tuntuvasti tämän päämäärän saavuttamista. EKP:n neuvoston tulevilla korkopäätöksillä varmistetaan, että ohjauskorot pitävät rahapolitiikan riittävän rajoittavana niin kauan kuin on tarpeen.”

Näkemys “korkealla pidempään” -korkotasosta on siis vahvasti voimissaan

43 tykkäystä

Markkina on jo tämän edellä ja näin tuli lähinnä odotuksien mukainen päätös ja kuuma kysymys on “Rate cut, when?”

Vielä lisätiedon uupuminen tähän liittyen ei ole mikään pettymys, mutta tämä ei jatku loputtomiin.

23 tykkäystä

Niitä päätöksiä taseen pienentämiseen liittyen pitäisi varmasti saada ennen ohjauskoron laskuja, tai muutoin keskuspankilla on edessään suuri viestintähaaste. Tai sitten seuraava kriisi koittaa jo ennen kuin näitä päätöksiä ehditään edes tekemään.

25 tykkäystä

Heitän tällaisen @Jukka_Lepikko:n tviitin tähän väliin:

46 tykkäystä

Lagarden mukaan Hamas-Israel-konflikti aiheuttaa epävarmuutta talouskuvaan ja lisää inflaatioriskejä energiahintojen kautta.

31 tykkäystä

Vanhaa tuttua puheenpartta Lagardelta datariippuvuudesta ja siitä, että kaikkia välineitä ollaan valmiita tarvittaessa käyttämään.

18 tykkäystä

PEPP-toimista ei keskusteltu tässä kokouksessa eli jäämme odottamaan siihen liittyviä päätöksiä

14 tykkäystä