Pörssien suunta (Osa 1)

Tämä palsta taisi jäädä turhaksi, kun kaikki siirtyivät pörssiromahduksen seurantahuoneeseen…? Eli kun joku ensin kritisoi, että tänne tulee liikaa corona-vaikutteisia pörssiromahdustekstejä ja perustettiin niille oma ryhmä, tämä ryhmä kuoli…koronan uhri? :smile:

10 tykkäystä

Eiköhän täällä voi edelleen jutella isommasta kuvasta - tilanteet vaan elää niin voimalla tällä hetkellä että Pörssien Suunta vaihtuu kolme kertaa tunnissa ja jotkut eivät halunneet että keskustellaan liikaa asioista jotka oikeasti kiinnostavat vain päivätreidaajaa.

1 tykkäys

Summa summarum, kaikkia ei voi koskaan miellyttää :slight_smile: onneksi @Verneri_Pulkkinen iskee kovaa settiä tänne melkein päivittäin!! Oih, niitä viestejä odotellessa :smiley:

4 tykkäystä

Hieman off-topic, mutta kyllä päivätreidausjutut kiinnostaa isosti tällaista karhumarkkinaviikkotreidaajaa myös.

Tekninen analyysi ketju ja pörssi romahdus ketju on tähän asti olleet ihan hyviä ketjuja saada tietoa treidaamisen tueksi.

2 tykkäystä

Ollut kiireinen päivä töissä, mikä on haitannut tärkeintä asiaa eli foorumilla hengailua :smiley:

Sain käsiini äskön analyytikoiden Slack-kanavalta (jonne olen “salaa” infiltroitunut) Lombardin makrokatsauksen, missä yleensä positiivisempi makronäkemys on kasvattanut hetkessä karhun karvat.

Pääpointit alussa litaniana pelottamassa:

Muutamia omia huomioita rapsasta:

-Koronavirus levitessään voimalla Kiinan ulkopuolelle muuttaa kriisin “tarjontashokista” (=tuotanto seisahtuu) “kysyntäshokiksi” (=kysyntä tavaroille ja palveluille lopahtaa).

Paljonko “ei-pakollinen” kulutus on BKT:sta? Näiden laskelmien mukaan melko paljon:

“How much might real GDP fall? No forecast is ‘high conviction’, but a 5% cut in US discretionary consumer spending, for example, would be 1.7% of GDP. Yet the trend growth-rate of US GDP is only ½% a quarter (2% annualised). So that scale of switch to consumer restraint would drop real Q2 GDP by 1¼%, an 6½-7% annual rate in the US mode of presentation. This is clearly a drastic scenario, but stock market analysts can easily see impact it would have on the received wisdom that S&P earnings will grow 10-15% in 2020. A market crash would reinforce consumer caution – a ‘positive feedback’ loop that is extremely negative in its implications.”

Eli heippa hei tämän vuoden EPS-kasvuennusteille.

-Kiina elpynee jo Q2 alkaen, mutta globaali heikkous läikkyy takaisin

Koska elpyminen tapahtuu infrahankkeet edellä, se auttaa erityisesti teollisuutta eikä kulutuspuolta. Positiivista siis vientimaille kuten Saksa.

“Reinforcing this tendency, the focus on infrastructure in the fiscal stimulus programme is likely to promote manufacturing recovery more strongly than in services. But the global weakness we are forecasting here will feed back into China, slowing the recovery of ground lost to the Covid-19 supply-side hold-up. And the fear factor could restrain Chinese consumer demand through into H2, much as elsewhere – additional help is likely for laid-off workers and/or companies in trouble.”

-Osakkeet jenkeissä eivät ole pudonneet tarpeeksi

Lombardi roiskaisi (ei näitä oikeasti kukaan tiedä) tuollaisen SP500 2500 pistettä “todennäköinen” pudotus. Nykytasolta siis enää 10 %, huipuista tottakai enemmän eli 26 %.


Eri markkinoiden kehitys vuoden alusta ja arvostuskertoimet (huom. E-komponentit tulevat varmasti laskemaan!!!)

Tuosta laskemaan, mitä 10-20 % droppi tuloksissa tekee kertoimille. Toisaalta TINA ja jossain vaiheessa aletaan miettiä, miltä tulokset näyttävät post koronavirus maailmassa. Ellei se äiy niin pahaksi että fundamentit menee vuosiksi suohon, siihen jos uskoo ei kannattane hengailla osakkeissa. :smiley:

48 tykkäystä

Pakko arvostaa James Bond -tyyppistä agenttimaista lähestymistä. Koronasodassa kaikki keinot on sallittu.

Paras foorumi ikinä.

19 tykkäystä

Kiitos Verneri :+1:

Itse uskon että ennusteet tulevat tuosta vielä alas, koska koronan vaikutuksia yhteiskunnalle ja globaalisti ei ole vielä nähty. Monta huonoa korttia on vielä kääntämättä.

4 tykkäystä

Omahan oraakkelilla innokkaat tunnelmat!

9 tykkäystä

Minäkin olisin jos olisi käteistä 120 miljardia tähän markkinatilanteeseen. Valitettavasti itsellä pitää pari nollaa pudottaa lopusta pois… :smiley:

Koronavirus on kuitenkin pohjimmiltaan ohimenevä ja ulkoinen häiriötekijä… (joka tietysti voi muuttaa talouden rakenteita pysyvästi)

8 tykkäystä

Todennäköisesti.

Osakevertailusta vilkaisten noin 120 Inderesin seuraaman yhtiön mediaani P/E-luku 2020e on nyt 14x (positiiviset tulokset laskettuna) ja ensi vuodelle (2021e) 12x. Eli jo edullisen puoleisia näennäisesti.

Oletetaan, todennäköisesti realistisesti, että odotettu tuloskasvu (muistaakseni ~10 % luokkaa) ei keskimäärin toteudu, joten medaani P/E olisikin 15,5x. Ei sekään himo kallis. Eteenpäin katsova P/E ollut muistaakseni yleensä Helsingissäkin 16x luokkaa, joten alle sen oltaisiin silti.

Vähemmän heiluva P/B on Helsingin pörssissä 2020e ennusteilla 1,8x. Kyllä meidän firmojen nyt 12 % ROE ainakin pitäisi saada väännettyä normaalisti (viimeisen kolmen vuoden toteutuneet mediaanina 15 %, 13 % ja 10 %), jolloin tällainen amatöörimäinen pohdiskelu tuottaisi P/E:n 15x myös. Ei kallis, ei kyllä mikään sikahalpakaan.

Huom. data heikkoa vähäisen yhtiömäärän vuoksi ja meillä on aina kourallinen tappiollisia firmoja joko tarkoituksella tai ilman, jotka poistin laskelmista. Nuo kuvannee kuitenkin keskimääräisen firman elämää pörssissä hyvin (huom OMXH:ta liikuttaa kourallinen firmoja, eli “mediaanielämä” ei indeksin suunnasta paljoa sano vielä).


Okei no tuo ylläoleva on vain hahmotelmaa ja nyt kaikki on epävarmaa. Voihan olla, että tänä vuonna päädytään miinusmerkkisiin kasvulukemiin (ei ollenkaan mahdotonta, varautuisin siihen jo henkisesti) jolloin P/E paisuu, jos osakkeet eivät laskisi enempää.


Lisäys: Mitä yritin tuoda tällä sekavalla ajantuksen juoksulla esille on, että pörssi todennäköisesti (ei voi tietää mitä kollektiivinen sijoittajien mieli oikeasti ajattelee) odottaa jo nolla- tai jopa miinusmerkkistä tuloskasvua tälle vuodelle.

Mutta jälleen kerran, moni meistä sijoittajista katsoo maailmaa 3–5 vuoden päähän. Sinne katsoen ostopaikkoja ilmenee jo nyt, mutta kassan kanssa olisin tarkkana ellei sitä tosiaan löydy Buffettin verran. :smiley: Ellei tietysti usko, että koronavirus laukaisee täydellisen finanssikriisin ja muovaa taloutta vuosiksi eteenpäin. Yleensä silloin on parhaat ostopaikat, kun kaikki näyttää synkimmältä. Päätellen, minkälaisia trajektioita ollaan nähty aiemmin ja miltä koronaviruksen leviäminen näyttää nyt, voi nuo paikat olla joidenkin viikkojen päässä? Kuka tietää.


Muita tekijöitä, mitä ottaa huomioon koronaviruksen lisäksi sattumanvaraisessa järjestyksessä:

-Kauppasota jatkunee joskus, kun siihen on paukkuja osapuolilla
-Ilmastonmuutos, oikeasti se pahin uhka pitkässä juoksussa
-TINA: never forget
-Keskuspankkien tuki: kaikkea ne keksii
-Sijoittajien ahneus pelon jälkeen…
-Ihmiskunnan keksiliäisyys pahojen paikkojen edessä
-This too, shall pass.;D

27 tykkäystä

Kiitos @Verneri_Pulkkinen!
Tuo lause “Crisis in Italy could turn into financial and/or euro crisis”
→ Jos näin käy, että Italia romahtaa tai sitä pitää massiivisesti tukea, tarkoittaako euro crisis mitä €/$ -kurssille?

1 tykkäys

@Verneri_Pulkkinen haluaisin ehdottaa melkein minuutissa videolle aihetta. Nyt Helsinki on tullut alas noin 23%, eurokriisin aikaan tultiin alas +30% ja finanssikriisissä noin 60%. Olisi mielenkiintoista nähdä dataa miten paljon tulokset laskivat ja miten nopeasti tuloskasvu toipui. Sen perusteella voisi ehkä hieman arvioida mitä sijoittajat nyt odottavat tuloskasvuksi. Itse olen sen verran laiska, että en jaksa itse selvittää, mutta jos vain pystyt niin olisi hieno kuulla asiasta lisää. Varmasti myös muitakin kiinnostaisi.

10 tykkäystä

Ihme kumma tuolla itse Lombardin leipätekstissä ei ollut juuri mainintaa itse kriisistä :smiley: Tuo taisi olla tuollaista huomiota herättävää revittelyä.

Olettaisin euron laskevan, mutta tuntemattomia ovat valuuttojen tiet…

1 tykkäys

Komppaaa @moihea ja lisäksi jos on hyviä vinkkejä osto-ohjelman laadintaan niin videolla voisi käsitellä :slight_smile: Ei oo vastaavasta “kokonaisvaltaisesta crashista” kokemusta niin…

4 tykkäystä

Pörssiromahduksista olen miettinyt aihetta Erikoisjaksoon. :wink:

Tuloksista:

Helsingin pörssin data on heikkoa, koska se on aggregaattidataa (kaikki tulokset läntättynä yhteen jolloin Nokia sotkee historiallista dataa.

Katsotaan ROE:ta (oman pääoman tuottoa) viimeisen 20 vuoden ajalta:

Helsingin pörssin massiivinen kannattavuuskupla konkretisoituu tässä: kaikki firmat Rautaruukista (myöhemmin ns. “rautaruumis”, sitten SSAB) Nokiaan tekivät epänormaalin kovia tuloksia. Helsingin pörssi ei ikinä kunnolla toipunut siitä finanssikriisin jälkeen.


Sp500:sta sen sijaan dataa piisaa. Esim. finanssikriisin kuopasta toivuttiin vuoteen 2010 mennessä ja 2011 tulokset (SP500 EPS) tekivät uuden ATH:n.


Huom. oikeassa elämässä jotkut firmat kasvattavat tulosta pahoissakin paikoissa, jotkut eivät toivu kriisistä koskaan ja toiset eivät edes hyvinä aikoina saa tulosta kasvatettua.

Ne putoavat puukot, joihin olen itse viime viikkoina ennenaikaisesti tarttunut, ovat uskoakseni tuotta ykkösjoukkoa (tuloskasvu voi hidastua, mutta tuskin uuvahtaa vaikeinakaan vuosina). Noihin muihin en ole uskaltanut koskea :smiley:

13 tykkäystä

Yhdistettynä: keskuspankkien kekseliäisyys pahojen paikkojen edessä.

Nykyisen talousjärjestelmän puhdasoppisuudesta (onko markkinataloutta vai ei) voi olla montaa mieltä, mutta niin pitkään kun keksitään uusia keinoja, niitä myös käytetään. Koska lymyävä vaihtoehto - kova resetointi - ei liene houkuta ketään. Liian monta häviäjää, vaikka markkinatalouden puritaanit heristävät sormeaan. Tässä ollaan kaikki too big to fail - junan kyydissä. Jollei arvo-osuustilin, niin eläkesäästöjen tai viimeistään valtion varallisuuden kautta.

En voi kuin nyökytellä toveri @Verneri_Pulkkinen sanoille. Maailma jatkuu pyörillään coronan jälkeenkin isolla todennäköisyydellä. Jos ei jatku ja palataan keräilytalouteen - no, meillä taitaa olla isommat murheet kuin se miten arvo-osuustilin sisällölle kävi.

10 tykkäystä

Foliohattua päähän: Tästä Venäjän ja Saudien öljynokittelusta…olisiko tämä USA:llekin tässä kohtaa ihan käypä veto lyhyellä tähtäimellä. Että tehdään nyt tälläinen liiskausisku heikentyneeseen vastustajaan, vaikka hetkellisesti sattuu itseenkin?

Iranhan on ollut ainakin Saudien ja USA:n hampaissa jo pitkään, ja juuri nyt Iran on heikossa hapessa koronan riehuessa kansan ja hallinnon tantereilla, eikä sitä ennenkään ollut vakainta lentokoneen alasampumisen jne jäljiltä. Korona lienee lisäksi taloudellisesti vaikuttanut Kiinan öljyntarpeen vähentymisen kautta (Kiina käsittääkseni ollut niitä harvoja, jotka sieltä jenkkien kielloista huolimatta on jatkanut ostojaan).

Niin eikö tämä ole oiva aikaikkuna kuristaa sitä viimeistäkin happireikää, eli öljyn hintaa? Miten ja millaisena Iran tällaisesta selviäisi ilman apua?

1 tykkäys

Toisaalta juttu kuulostaisi järkevältä vaikka vaihtaisi Iranin ja USA nimet päittäin, tosin iranin keinot varmaan enemmän rajalliset. Toki voisi yrittää sulkea salmen liikenteen kokonaan niin saataisiin ehkä vähän rajoituksia öljyn tarjonta puolelle.

1 tykkäys

Uusin Traders´ Clubin video 38 pisti edelleen miettimään miten tässä tulee vielä käymään jos/kun markkinat tajuavat ettei keskuspankit todella pysty ottamaan koppia markkinoista. Ohjauskoron laskut on kohta syöty ja ammukset on loppu. Mitkä ovat ne toimet mitä tullaan tekemään syöksyn estämiseksi. Tilanne ei ole sikäli enää sama mikä oli aikaisemmissa kriiseissä.

4 tykkäystä