Pörssien suunta (Osa 1)

Tämä se vasta huvittavaa on, vahvistaa ajatusta että sijoittaminen on tällä hetkellä enemmistölle uhkapeliä eikä hyvien yritysten omistamista.

4 tykkäystä

Muutama graafi aamun videolta.

SP500 käytännössä ATH:ssa, yes!

McKinseyltä mielenkiintoinen rappari, joka vahvistaa jo kaikkien silmillä olevaa: jako voittajien ja häviäjien välillä on vain voimistunut koronakriisin myötä. Kokonaisuutena maailman 2500 isoimman yhtiön tulospotentiaalia on viilattu, mutta voittajien ja häviäjien kehitys on kuin peilikuva toisistaan.

Blumman pikamittareiden mukaan talous on elpynyt hyvin, mutta jäähtyy:

15 tykkäystä

Sijoittajasentimentti AAII Investor Sentiment Survey | AAII on edelleen karhumainen, vaikka S&P 500 on lähes ATH-lukemassa. Nähdäkseni tästä voi seurata kiihtyvä nousu, jos vanha ATH murretaan.


18 tykkäystä

Hyvä nosto! Sama tilannehan on myös meillä kotipörssissä.

Mikä tässä enää menisi pieleen.

9 tykkäystä

Historiallisesti noususta on seurannut nousua…

16 tykkäystä

Vaikka kurssilasku on härkämarkkinan aikana kaukainen ajatus, niin millainen vaikutus piensijoittajilla ja treidaajilla on laskumarkkinan luonteeseen?

Jos olen ymmärtänyt oikein, yhä useampi piensijoittaja ja treidaaja käyttää leverointia pääomansa pönkittämiseen. (Hiukset nousivat pystyyn, kun joku aloitteleva treidaaja kyselee Quorassa miten saisi työttömyyskorvauksen moninkertaistumaan, jottei talo lähtisi alta.)

Leverointi yhdistettynä kaupankäynnin nopeutumiseen (mobiililaitteet appseineen) tarjoaa potentiaalisesti mahdollisuuden nopeaan laskumarkkinaan, kun limitit paukkuvat (niin osakesalkun kuin kotitalouden velkojen osalta) ja siirtyy laajemmin taloutta horjuttavaksi tekijäksi. Niin, ellei keskuspankki todella tarjoa loputonta “minä suojelen sinua kaikelta”-trampoliinia ja vahvista osakemarkkinan TBTF-statusta, jota Verneri sivusi eräässä aamarissa.

Korrrostan, etten olen karhu vaan perusbullero. Jostain nuoruudesta muistan tarinat superhiivasta ja erinäisistä kiljupöntöistä, joita teininä viriteltiin aloittelijan innolla. Haisevaa lopputuotosta kaavittiin joskus seiniltä, kun paine astiassa ylitti rajat. Toivon, ettei osakemarkkina leviäisi talouden seinille samalla tavalla.

13 tykkäystä

Ei tuo toki mikään bull-signali ole, mutta pitäisikö tässä huomioida vallitseva korkotaso? Hyväksyttävä tuottovaatimus oli tuskin sama esim 2001?

1 tykkäys

Tämä jaksaa edelleen hämmästyttää itseäni. Pörssi juhlii odotuksia parempia työttömyysraportteja, vaikka isossa kuvassa tilanne on edelleen äärimmäisen heikko, ja kuten Marianne katsauksessaan totesi, vaikein taival on vielä edessä ja Federal Reserven johto syystäkin kriisimoodissa.

Omaan silmään Mariannen katsauksessaan esittämät kuvaajat näyttävät pirun kuumottavilta. Vaikka uusia työttömyyshakemuksia olisikin enää “vain vajaa miljoona”, voinee kuvaajista hieman ekstrapoloida paluun normaaliin olevan järkyttävän pitkä ja kivinen. Myös artikkelissa esitetyt pitkäaikaistyöttömyys- ja työhalukkuuskuvaajat muistuttavat kummasti finanssikriisin vastaavia.

https://www.inderes.fi/sites/default/files/tyotkorv_6.jpg

Toinen aalto, konkurssit, digitalisoitumiset ja syksyllä potentiaalisesti jatkuvat isojen konglomeraattien yt:t tuskin hirveästi helpottavat tilannetta. Esimerkiksi Independent totesi juuri, että

One in three companies expect to make redundancies by the end of September in a blow to Britain’s hopes of economic recovery, a new survey has found.

Mielenkiintoisesti jopa IT-alaan odotetaan valtavaa osumaa (mitä on vaikea ymmärtää Suomessa, jossa IT-konsulttitalot, Remedyt ja Efectet paukuttelevat huipputuloksia):

Workers in manufacturing, construction and IT will be hardest hit by the next wave of cutbacks

ComputerWorld on samoilla linjoilla:

Janco now estimates that just 25,000 new IT jobs will be created in 2020; there are now more than 163,000 fewer tech jobs than a year ago. In July alone, another 10,900 IT positions disappeared, the company said.

BusinessInsider seuraa yt-meininkejä jenkeissä. Nyt heinä-elokuussa listalle on tullut etenkin viihdealan, ilmailun ja teollisuuden kavereita, kuten WarnerMedia (600), NBCUniversal (<3,5k), United (30 %) ja Spirit (20-30 %), Victoria’s secretin L Brands (15 %), ja Daimler (potentiaalisesti kolmannes). Mielenkiintoisesti myös LinkedIn potkii 960 mäkeen.

Tämähän ei ole sikäli yllättävä trendi, sillä yrityksethän ilmoittivat jo keväällä, että yt:itä jatkettaneen syksyllä - etenkin jollei isoja tukiaisia/helpotuksia ole tarjolla.

Myöskään koronan puolella tilanne ei näytä hirveästi maaliskuuta valoisemmalta:

Näissä olosuhteissa sitten Vernerin kuvan mukaisesti P/E:t hakkaa ATH:ta. Mietin, että jos ja kun joka toinen TikTok-teinikin harrastelee sijoittamista tällä hetkellä (itsekin huomannut, että lähipiirissä täysin odottamattomat henkilöt ovat ottaneet törmätessä sijoittamiset puheeksi), niin liekö tässä riskinä, että jossain vaiheessa, jos otetaan näkyvämpi korjaus alaspäin (vaikkapa äkäiset 10 %), isokin joukko sijoittajia säikähtäisi maaliskuun tavoin, ja lähtisi kotiuttamaan kuplahinnoissa olevia Tesla-voittojaan, aiheuttaen isompaakin paniikkia ja heiluntaa?

Inderesin tavoitehintojen puolestahan Harviat ja Kamuxit näyttävät edelleen houkuttelevilta, mutta pisti itseäni mietityttämään, miten nopeasti näitä tavoitehintoja leikataan kevään tavoin kymmenillä prosenteilla alaspäin, jos pörssi säikähtäisi esimerkiksi Faucin tai Trumpin lausuntoja, tai jos koronatilanne ei olekaan vuodenvaihteessa ohi ja yritykset päätyvät raportoimaan hieman sumuisia ja epävakaita näkymiä vuodelle 2021.

23 tykkäystä

Epäilen, että tuolla tarkoitetaan in house IT-osaajia ja tukirooleja, jotka lähinnä asentavat tietokoneita, servereitä, vetävät kaapeleita yms. Tuskin koodaajia tässä tilanteessa lähdetään veivaamaan ulos. Toisaalta, moni firma saa tuloksensa mainoksista, joita ei tällä hetkellä tuoteta - jopa Google otti hittiä mainosten puutteesta: https://www.forbes.com/sites/greatspeculations/2020/05/18/10-billion-googles-lost-advertising-revenues-due-to-the-covid-19-outbreak/

1 tykkäys

Kyllä tuo koodareitakin varmaan koskee. Esimerkiksi Mozilla (esim Firefox selaimen takana oleva yhtiö) juuri irtisanoi väkeä. He loivat myös sivuston, jonka kautta henkilöille etsitään uutta duunia (https://talentdirectory.mozilla.org/). Tuolta kun katsoo, niin tasaisesti se kaikkiin sektoreihin osuu, niin koodareihin kuin markkinointiin yms.

Nousukaudella helposti rekrykriteerit löystyy ja nyt kun säästöjä haetaan niin kyllä sitä trimmattavaa löytyy myös IT-sektorilta / koodarien joukosta. Ja vaikka tekijät olisi päteviä, niin jos rahaa/rahoitusta ei ole, niin ei ole töitäkään. Kyllähän Suomessakin moni digitalisaatiollaan mainostava konepaja löi rekryt, ml. koodarit, täysin kiinni keväällä.

1 tykkäys

Mozilla on vähän special case. Lähes kaikki sisään tuleva raha tulee Google-diilistä joka on pian päättymässä. Lisäksi kiskan johto on tehnyt sarjatulella typeryyksiä ja tuhlannut hyvinä aikoina sisään valuneet rahat kaiken maailman häröpalloihin joilla ei ole ollut mitään toivoa tuottaa pennin jeniä tuloja. Esim tiesitkö että Mozilla on VPN-tarjoaja… :man_facepalming:

Sen päälle toimiva johto tuntuu olevan kiinnostuneempi poliittisesta (vasemmisto)aktivismista kuin bisneksestä - onnistuivat pääsemään eroon kasasta mobiiliversion installaatioita kun spammasivat kaikille Firefoxin Android-käyttäjille notifikaatiolla linkin mennä lukemaan poliittista roskaa.

Eli Mozillalla menee huonosti ja ne saneeraavat väkeä mutta sillä ei ole mitään tekemistä minkään muun kuin Mozillan toimivan johdon sähellyksen määrän kanssa. Niin, ja Firefoxin jatkuvasti kutistuvan käyttäjämäärän, jonka vähentää Googlen innostusta jatkaa rahan kaatamista. Koko diilihän on ollut olemassa lähinnä takaamaan että Chromesta ei voida alkaa rakentaa antitrust-soppaa Googlea vastaan monopoliaseman vuoksi.

13 tykkäystä

En liputa kahta edellistä viestiä, koska @Jarnis postauksessa on ketjuun liittyvää asiaa(kin), mutta nyt saman tien stop tykkänään ja politisoitunut, esim BLM, vääntö saman tien poikki ja toiseen lankaan, mielellään toiselle foorumille, jos ette keksi miten sillä on merkittävää merkitystä pörssien suunnalle.

31 tykkäystä

Taas pukkaa lievästi positiivista makrodataa

8 tykkäystä

On kyllä uskomatonta nousua näin nopeaan tahtiin. Vaisto sanoisi että pian lasketellaan ja lujaa. Kyllä se rahakone jossain kohtaa on pakko laittaa talviteloille ja kohdata todellisuus. Ei omasta meilestä vaikuta hyvältä jos tälläiset kriisit hoidetaan painamalla rahaa. Vain minun noviisi mielipide

6 tykkäystä

Hieman samaa mieltä kyllä, mutta itse en ainakaan tuijota niitä kurssikäppyröitä että kuinka ath luvut paukkuu jatkuvasti läpi vaan yritän katsoa osakkeitten arvostustasoa.

Eikö noi korkealla olevat kurssikäppyrät lähinnä johdu jenkeissäkin joistain muutamista Megaluokan yrityksistä missä arvostustasot on karanneet aivan stratosfääreihin.

Esim telian kurssi tällä hetkellä 3.3e, ainakin itse pidän sitä erittäin hyvin hinnoiteltuna, eikö se kannata vaan ajatella yhtiökohtaisesti että onko se liian kallis vai olisiko vielä ostohinnoissa, jos on liian kallis niin jättää vaan ostamatta ja sillä sipuli!

Ja kaiken maailman hypeosakkeet vetää käppyröitä koko ajan ylöspäin, ja tuleehan ne varmaan alaspäin kun reaalimaailma astuu kuvioihin, mutta edelleenkin jos sulla on yrityksiä missä on oikeat fundamentit kohdillaan niin ei siinä voi kovin pahastikaan metsään mennä, kyllä ne lopulta aina fundamentit ratkaisee sen kyseisen osakkeen arvostustason, jos ei tule tulos niin sit se on ulos!

2 tykkäystä

Vaistojen varassa ei kannata tehdä sijoituspäätöksiä. Se että reaalitalous sakkaa ei suoraan tarkoita että pörssiyhtiöiden talous sakkaa. Koronakriisissä suurimmat kärsijät ovat pieniä listaamattomia yrityksiä. Vaikka ne kaikki menisivät konkurssiin ei S&P500 tippuisi pistettäkään. Työttöminen tippuneet tulot on jopa ylikompensoitu USA:ssa tähän asti joten kulutuksen ainoa este on ollut lisääntynyt säästämisaste ja rajoitustoimenpiteet. Pitää myös muistaa suuruusluokat. Applen arvon päivämuutokset vastaavat esimerkiksi pahoin kärsineen risteilybisneksen koko arvoa (46miljardia dollaria) ennen koronaa. Jos viiden suurimman yrityksen tulokset kasvavat reilusti ei ole juuri väliä pörssin kehityksen kannalta että jos joku pieni vaikkakin nimekäs yritys menisi konkurssiin.
Lukemista: Miksi osakemarkkinat ovat niin korkealla koronakriisistä huolimatta? | Nordnet

16 tykkäystä

Euforia 100%.

14 tykkäystä

Helppoahan se on, jos ei tarvitse voittoa tehdä. Kliksuttaa vaan osta ja myy ja välittäjä kiittää.

Sitten kun pitäisi vielä voittoakin raapia päivätasolla niin menee haastavammaksi…

6 tykkäystä

Totta joka sana, mutta muutamien osakkeiden kurssi on kyllä tosi ylhäällä arvoon nähden ja muutama twiitti voi saada kurssin heilahtamaan reilusti. Tottakai moni yritys on ansainnut kasvunsa, eikä muun talouden kompurointi hirveästi näy sp500 tuloksessa isojen määrätessä. Uskon silti, että korjaus jossain kohtaa jossain määrin nähdään, toki kasvukin voi jatkua. Mahdotonta ennustaa, mutta olen väärä ihminen kommentoimaan mitään enempää kuin oman mielipiteeni. Jätän teille asiantuntijoille loput :grin:

Täällä jossain kohtaa mietittiin, mikä voisi pakottaa keskuspankit lopettamaan määrällisen elvytyksen. Ei keksitty.

Sinänsä jos jollain olisi heittää tästä ideoita, niitä olisi hyvä kuulla. Tämä olisi toteutuessaan äärimmäinen häntäriski.

Jotain oikeita esteitä eikä esim. moraalista närkästystä zombiyrityksistä tmv.

5 tykkäystä