Pörssin päiväliikkeet ja korjaukset (Karhunpesä & Härkätaisteluareena)

Karhuilu keskellä “ison teknologian” kausittaisia tuloksia (earnings) sekä buybackejä (Share Repurchases: Why Do Companies Do Share Buybacks?) vaarallista :smiley: :fire: :raised_hand_with_fingers_splayed:

Mut kausittaisesti ollaan “vihreällä alueella”, Nov-Dec kausi tilastollisesti (historiassa) ollut indekseille hyvää nousukautta. (https://charts.equityclock.com/sp-500-index-seasonal-chart)

Ja ehkä eilen illalla tapahtunut oli instituutioiden verovähennysmyyntiä? (Stocks sold for tax reasons often surge at year-end: Bank of America)

…tuon sanottua, karhuilen kyllä itsekin FOMC miittiä (Nov 5) ja “totuttua OPEX dippiä” odotellen, mutta mikään ei takaa etteikö se voisi olla “non-event”, ja jo ennen niitä earningit (big tech) sekä buyback-ohjelmat voisivat vetää indeksit taivaisiin. Sillä “oliko oikeassa pidemmällä aikavälillä” lienee vähän merkitystä, jos on jo mennyt välittömästi veden alle (bullit jyrää) ja lopputulos on tappio. Treidatessa “cutting losses” olennaista, ja sijoittaessa lienee tärkeintä sijoitusstrategiassaan pysyminen. Maisema muuttuu joka päivä, ja ainoa vakio on muutos.

Mut joo, kallista on, voispa instikat myydä lisää pliide. :teddy_bear:

En usko että Q3:n tulokset ovat juurikaan merkittävässä osassa kurssien suunnan kannalta. Ensi vuoden näkymät ovat ne mitkä määräävät suunnan. Tietysti se on vain spekulaatiota mitä ensi vuonna tapahtuu, mutta ei se kovin valoisalta näytä kun kaikki inflaatiosta, komponenttipulaan ja Kiinan sekoiluihin kiinteistöpuolella tuntuu keskittyvän pidemmälle ajalle kuin on uumoiltu.

3 tykkäystä

Oisko kohta taas aika kuukausittaisen dipin alkamiselle :yawning_face: :chart_with_upwards_trend: :chart_with_downwards_trend: :chart_with_upwards_trend:
Taper ilmoitus takana, isot earnings reportit takana, buybackit takana.

2 tykkäystä


Looks all parabolic to me… Kolmatta perjantaina odotellessa, voisiko taaskin toimia kuten heinäkuussa ja elokuussa, kysyy arka teini Mouhijärveltä?

2 tykkäystä

Jepp :beers: mut mahdoton kertoa lähitulevaa etukäteen kun isoja tapahtumia frontrunnataan puolin toisin (esim. tuo Syyskuinen dippi ja JPMn JHEQX collar uusinta (mistä spekulointia mm. että tämä ralli ois osin sen tukemaa)).

Twitterin puolella karhut tykkää huudella “ei tää voi jatkua näin rajusti” mut voi verrata esim. Lokakuu 2019 - Helmikuu 2020 missä tapahtui >27% ralli joka kesti yli 100 päivää. Seasonality taitaa tosiaan olla rallin puolella?


Mut yhdyn jo Elokuussa Morgan Stanleyn arvioon siitä, että “risk preemiumi” ei välttis ole paikallaan näillä tasoilla. Kukin tyylillään :smiley: shorttaamaan en vielä lähtisi mut jos ois longina big techissä niin huimais kyl pienetki töyssyt.

4 tykkäystä

Jaahas herätelläänpa taas karhuketju unilta, niin saa tänne tulla kertomaan pahimpia kauhujuttuja :slight_smile:

Jenkkilässä luvassa 3 laskupäivä putkeen ja russel onkin jo tässä kuussa korjannut lähes 10% huipustaan.

kuva

Myöskin Eurooppa vaikuttaa heikolta ja Suomi hiukan tappelee vastaan (eilen kyllä tuli jo niin paljon turpaan, että huh).

kuva

Jenkkilässä toki menossa kuumin vaihe tax harvestingista ja tämä varmaan osaltaan tiputtanut ainakin russelia.

Nähdäänkö tänä vuonna lainkaan joulupukkirallia vai mennäänkö tässä nyt tasaisen tappavasti alas Q4 tuloksiin saakka?

13 tykkäystä

Tässä YTD dollarimääräinen kehitys (sori vähän buzy…):

Nasdaq - punainen - Alkuvuonna heikko, kun panikoitiin koroista. Hyvin vahva sen jälkeen
SP500 - oranssi - Vahva koko vuoden
Russel - sininen - Alkuvuoden kiiman jälkeen melko heikko
Omxhpi - vihreä - Syyskuuhun asti vahva
Dax - Lila - Toukokuulle asti vahva (joskin viime aikoina vähemmän heikko kun HKI)
First north Finland - vaal. sininen - Tämä kirmasi viime vuonna - heikko koko vuoden (pl. pieni kesäspurtti)

Teemat:
USA > Eurooppa
Suuryhtiöt > Pienet
Isot markkinat > Reunamarkkinat

Ei tämä Nasdaqin ja SPn ulkopuolella ole niin iloista rallia ollut kuitenkaan.

17 tykkäystä

SP500 kävi pari kertaa kokeilemasta 20-liukuvaa, hyviä pitkiä ostopaineesta kertovia häntiä ja futuurit vihertää kohti ATH:ta?

DAX otti vähän isomman korjauksen ja käytiin hieman EMA50sen alapuolella weekly 20-sellä, mutta sieltäkin löytyi ostopainetta ja nyt täytyy vain tarkastella, että päästäänkö takaisin tuon 16000pts päälle vai vastustaako se nyt orastavaa nousua. Jenkeistä pitäisi ainakin tulla tukea, sillä se näyttää vahvalta.

Alkaisiko tämän pienen jäähdyttelyn jälkeen se kauan odotettu joulupukkiralli? :santa:

EDIT: No se vanheni nopeasti :roll_eyes: Tänään onkin sitten Black Fridayn sijaan tiedossa Red Friday.

82 tykkäystä

Tänään tosiaan taidetaankin mennä sitten niin kovaa, että olisiko jopa vuoden kovin rommipäivä edessä. Jenkkiläkin auki vain pari tuntia ennen vkl, eli sen osalta paniikki tulee olemaan melkoista.

Onneksi on ainakin NN black friday tarjous tänään.

37 tykkäystä

Vix pamahti jo >26 ja luonnollisesti downside volaa hinnoitellaan eli optiomarkkinoilla jo täysi risk-off mode.

Euro VIX eli V2X todellä lähellä vuoden huippuja.

Enemmän olisin huolissani dipin jatkumisesta jos tilanne olisi päinvastoin.

Esim syys-lokakuun dipissä oli juuri niin, että vaikka dipattiin pari prosenttia niin se ei juurikaan näkynyt VIXissä tai muualla. Vasta kun tiputtiin enemmän niin jengi osti putteja jolloin onkin hyvä kohta kääntyä nousuun.

4 tykkäystä

Markkinat ehtivät myös unohtamaan tämän variantin. Alkuvaiheissa tietoa tulee niin hitaasti ja näyttää siltä että mitään ei tapahdu, kun eksponentiaalinen kurvi on alussa absoluuttisesti hidas. Todellinen varianttidippi tulee sitten myöhemmin, kun (jos) vaikutus alkaa realisoitumaan.

Menee ainakin kuukausi ennen kuin aalto on Etelä-Afrikasa kunnon vauhdissa eli pari kolme kuukautta, että ollaan vauhdissa Euroopassa / USA:ssa.

11 tykkäystä

:+1:
Tänään tuota ruokki se, kuinka -2% putoaminen tapahtui jo futuureissa ennen market openia. Mut vola ollut korkealla jo pitkään. Otin lounaalla 14:00 kuvakaappauksen VIX futuureista tuolloin (pre-market – nehän teki SPX optioista ympärivuorokautisia → VIX oli jo nousussa pre-market tunneilla):


Noi futuurit olleet harvinaisen korkealla jo pidempään… ja tämä liike odotettua. Xmas ralli ei oo ihan vielä peruutettu edes. Maanantai kertoo lisää “ostetaanko putteja vai myydäänkö vola pois rallin eestä”, ei tää “yllätyksenä” tullut VIX futuureita silmällä pitäen, ja äkkiähän tää voi kääntyä ylöspäin.

Huhut mahdollisesta QE taperoinnin nopeuttamisesta (2x) voi toki haitata tota seuraavaa FOMC (missä dotplotit) ajatellen, mut ensviikko kertoo paremmin mihin tässä mennään…

4 tykkäystä

Hmm käy järkeen.

Varmistan vielä: Meinaatko ruokkimisella, että kun varsinainen markkina ei ollut vielä auki → ostetaan putteja koska se on ainoa millä voi ottaa näkemyksen → VIX nousee korkeammalle kuin tilanteessa missä vain myytäisiin fyysistä SPX:ää / osakkeita?

Meinaan että 4700 alueella on ollut pitkään “pin” :pushpin: suuren optiomäärän puolesta, joka kyllä heikkeni 19/11 OPEXin myötä mutta on edelleen haihtuvassa määrin olemassa.

Kun “Nu variantti havaittu Hong Kongissa” uutinen tuli ja futuurit sukelsi, ne saivat painettua hinnan aika kauas tosta 4700stä vähäisen volyymin aikaan (ei paljoa vastustusta). Siihen kun lisää pre-marketin aikana ostetut “ympärivuorokautiset indeksioptiot” (olettaisin ton VIXin nousseen nimenomaa puttien myötä), niin saatiin “helppo” irtautuminen tosta 4700 alueesta

alas hinta-alueelle missä tuo 4700 ei enää vaikuta yhtä voimakkaasti (ja hinta saa liikkua alas-ylös vapaammin ilman vastustusta, joskin korreloi vahvemmin VIXin kanssa kuin tuolla ylhäällä 4700 alueella).


“Vola ollut korkealla jo pitkään” oli sivuhuomio, siihen liittyen että tämänkaltaista liikettä tuntuu olevan odotettu (mutta katalyytti puuttui).


tldr: Kuinka putit ja VIX liittyvät sticky->slippery alueisiin on selitetty pidemmin mm. artikkelissa https://markets.businessinsider.com/news/stocks/gamma-flip-options-market-strategy-for-sp-500-hedge-macro-hive-2019-12, mutta pelkistettynä “se vastapuoli (MM) joka myy tai ostaa niitä sopimuksia, turvaa oman positionsa tekemällä kauppoja mm. futuureissa, ja tämä voi tasapainottaa tai epätasapainottaa markkinoita”. Etenkin nyt kun optiokaupat ovat Robinhoodi-generaation keskuudessa muotia https://www.wsj.com/articles/individuals-embrace-options-trading-turbocharging-stock-markets-11632661201 niin tuo vaikuttaa suuremmassa määrin.

6 tykkäystä

@LS2 oheishuomiona (koska en voi olettaa että johdannaiset tuttuja): VIX nousee yksinomaan sen seurauksena että optioita ostetaan (koska kysyntä-tarjonta määrittää optioiden hinnan ja “Implied Volatility” käytännössä viittaa kunkin option hintaan mistä IV voidaan BSM laskukaavalla johtaa, VIX puolestaan on karkeasti 30pv aikajakson SP500 indeksi-optioiden IVn koosteesta saatu luku eli “optioita ostetaan paljon” <=> VIX nousee, putoamisliikkeessä yleensä myyntioptioita/putteja)

5 tykkäystä

Paljon parjatut USA:n velkakirjat on olleet keväästä lähtien ihan asiallinen sijoitus, vaikka inflaatio on noussut. Alla sinisellä USA:n pitkät velkakirjat ja harmaalla ARKK ETF:


Euromääräisenä tuo TLT tuottanut edellisen 9kk aikana yli 15%:ia, joka ylittää reilusti esim. Helsingin pörssin tuoton. Pidemmällä aikavälillä esim. ARKK toki ylivoimainen.

Eilen nähtiin pitkästä aikaa kunnon vastaisku bondeilta:
bonds

Ts. vaikka bondit onkin kieltämättä pitkällä aikavälillä huono sijoitus, niin niille on edelleen paikkansa tasapainoisessa portfoliossa.

7 tykkäystä

Kiitos! Jossain määrin tuttuja nämä, mutta vaatii vielä opettelua :+1:.

1 tykkäys

Heittäisin tähän, että tarkoittanet varmaan lähinnä Yhdysvaltalaisia bondeja? Euroopan bondit ovat senverta oudosti hinnoiteltu (mm. negatiivisen koron bondit), että pankkitilikin voittaa ne riski-/tuottosuhteessa. Ellei sitten korkoja oikeasti paineta vielä syvemmälle miinukselle mutta miinuspuolella tulevat tietyt loogisuuden rajat vastaan.

Oma näppituntumani on, että eurooppalaissa bondeissa on semmoinen keinotekoisesti rakennettu kupla, jollaista ei ole aikoihin nähty. Sen kuplan purkaminen hallitusti on haasteellinen homma.

1 tykkäys

Joo, tosin on jenkkibonditkin nähdäkseni liian matalalla tasolla, jotta niitä voisi kutsua pitkän aikavälin sijoituksiksi. Euroopassa taas löytyy “heikompia” maita, joista saa vielä tuottoa. Esim. Nordnetissä suosituimman euro government bond rahaston YTM on sentään 0,71%, eli täälläkin saa tuottoa, jos vaan luottaa, että viimeistään yhteisvastuilla velat tullaan hoitamaan.

Itsekään en pidä bondeja enää pitkän aikavälin sijoituksena, vaan sopivassa kohtaa markkinaa hedgenä. Edelleenkin tilanne on ollut se, että kun sitä hedgeä tarvitaan, niin dollari on vahvistunut, eli sikäli korkeampikorkoinen ja varmempi USA velkapaperi on parempi valinta. Tilanne voi kuitenkin ainakin jossain määrin muuttua eurobondien tullessa.

Myöskään itse en pidä 60/40 taktiikkaa enää ajantasaisena, mutta eurosijoittajalle esim. 5-15%:ia US treasureissa voi olla ihan järkevä asettelu. Jos taloudella menee hyvin niin se 85-95%:ia portfoliosta voi oikein hyvin ja, jos taas ei niin noita treasureja voi vaihtaa sopivassa kohdin niihin nähden halventuneisiin osakkeisiin.

Lisätään kuitenkin vielä, että tämä bondi-alue on itsellekin ihan opiskeluasteella, enkä omista tällä hetkellä niitä lainkaan. Suunnitelma niihin siirtymiseen on kuitenkin olemassa, jos markkinoilla lähtisi meno aivan käsistä. Ts. jos kurssit raketoisivat ihan taivaisiin.

1 tykkäys

Moi!
Olisi Vix:stä tarkentava kysymys indeksiä apremmin tunteville. Vix:stä kerrotaan aina, että kun optioita ostetaan niin ostot nostvat hintajoa- on sitten put- tai call-optioita. Mutta eikö esim perjantain tapauksessa liikkeellelaskijat ota huomioon voimakasta alkanutta kurssilaskua ja sen vuoksi nosta hintoja, koska nähdään, että tulevaisuudessa muutoksen suunta vain jatkuu tai jopa jyrkkenee?