Pörssin päiväliikkeet ja korjaukset (Karhunpesä & Härkätaisteluareena)

Päivän Hesarissa oli mielenkiintoisia juttuja.

Ensin suomalaisten sentimentistä, Pahin on vasta edessä koronakriisissä, uskoo iso osa suomalaisista – Huolella voi olla kauaskantoisia vaikutuksia talouteen. TNS Gallupin tutkimuksen mukaan

  • Enemmistö suomalaisista uskoo pahimman vaiheen olevan vielä edessä.
  • Ravintoloihin aikoi rahaa käyttää entiseen malliin vain 54% vastaajista (31% taas vähemmän kuin aiemmin, loput EOS tai enemmän)
  • Vapaa-ajan ulkomaanmatkoihin (sitten kun se on mahdollista) luvut oli samoja (53% jatkaa ennallaan, 31% vähentää).

Toinen artikkeli oli WSJ:n alkuperäistuotantoa, Kimberly Smith luuli saavansa työnsä takaisin, kunnes postissa tuli ”musertava isku” – Synkkä totuus historiallisista joukkoirtisanomisista on vasta paljastumassa (maksumuuri). Pari poimintaa siitä:

  • Alkuun riitti optimismia: " Työpaikan menettämisen vuoksi työttömiksi jääneistä 88 prosenttia ilmoitti huhtikuussa työministeriön mukaan uskovansa tilanteen olevan väliaikainen eli he uskoivat palaavansa samaan työhön kuuden kuukauden kuluessa." Tämän jälkeen artikkelin mukaan irtisanomislappuja on alettu jakamaan “pysyvimmissä” merkeissä.

  • “Wall Street Journal kysyi toukokuun 8-12. päivinä 64 ekonomistilta heidän näkemyksiään työttömyyden kehittymisestä. Huhtikuussa työttömyysaste oli 14,7 prosenttia ja vastaajat odottivat sen pysyvän koko kuluvan vuoden ajan selvästi korkeammalla tasolla kuin kertaakaan sen jälkeen, kun työttömyyttä alettiin tilastoida toisen maailmansodan jälkeen. Joulukuun työttömyysprosentiksi ennustettiin 11,4.”

  • "Puolueista riippumaton kongressin budjettivirasto näkee työttömyyden saavuttavan huippuarvonsa eli 15,8 prosenttia tänä kesänä. Vuoden 2021 lopussa se on 8,6 prosenttia. " (Juuri ennen koronaa työttömyysprosentti oli alle 4%)

  • “Viruksen aiheuttama shokki on synnyttänyt omia työmahdollisuuksiaan, minkä ansiosta noin kolme uutta työsuhdetta syntyy Federal Reserve Bank of Atlantan tutkijoiden mukaan jokaista kymmentä irtisanottua kohti.”

Jos ei epäile esitettyjä lukuja, niin näiden kahden artikkelin jälkeen vaikuttaisi melko uskottavalta ajatella, että Q2:n lisäksi 2020Q3, 2020Q4 ja varmaan vielä 2021 Q1 tulokset tulevat kuluttajavetoisilla yhtiöillä olemaan vertailukautta (edellisen vuoden vastaava aika) merkittävästi huonompia. Nyt ainakin tällä foorumilla tuntuu olevan konsensus, että Q2 on jo priced in, mutta onko tuo loppu jo hinnoiteltu?

Edit: Tulee ihan Wiion laki tulevaisuuden ennustamisesta mieleen: ”Lähitulevaisuus yliarvioidaan ja kaukainen tulevaisuus aliarvioidaan.” Jos tuota soveltaisi tähän koronaan, niin maaliskuun shokki oli se yliarviointi ja nykyinen nopea (kurssien) toipuminen sitten tulevasuuden vaikutusten aliarviointia.

14 tykkäystä

No nyt ollaan alelaarilla. 24 k€ hinta nyt ja illalla sulkeutuu kohde. Kenellä on munaa ostaa😁

Edit: jos ei jaksa linkkiä avata, niin hotellikompleksi tyrkyllä kotimaasta.

5 tykkäystä

Tel aviv tukevassa laskussa vaikka perjantaina noustiin jenkeissä. Saamme ehkä mellakkarommit maanantaina. Tai sitten ei.

1 tykkäys

Toisaalta saudien ölppävetoinen börsä ponnahti vaivattomasti 4% ylös

1 tykkäys

Täysin samaa mieltä kuin @Musti. Ilman massiivisia elvytystoimia maaliskuun alun lasku ei vaikuttanut edes yliarvioinnilta (vaikka olisihan minun pitänyt tajuta olettaa, että isoja tukitoimia tulisi ennemmin tai myöhemmin). Olen pessimistinen talouden suhteen, koska monen muunkin kuin minun mielestä talous oli kypsä taantumalle jo ennen koronaa. Se kuitenkaan saisi estää ostamasta osakkeita. Täytyy vaan treidata markkinan mukana ja pitää melkein mitä tahansa mahdollisena.

7 tykkäystä

Jatkoa ketjulle Pörssiromahduksen seurantahuone:

Juurikki on kovasti optimistinen talouden suhteen. Maailmanloppu on peruttu tälläkin kertaa ja mikä ei tapa, vahvistaa. Q2 tulee tekemään isoja liikkeitä pörssikursseissa ylös ja alas, pääosin alas, kertoo jo nyt funda.

Tulee olemaan kivaa aikaa heinäkuun puolivälistä elokuun loppuun. Onneksi nykytekniikka mahdollistaa pörssileikin myös reissun päällä.

Disclaimer: oikeudet pidätetään ja vastuusta paetaan. Vastuuvapauslauseke: ok samma på svenska.

2 tykkäystä

Dax-futu about 200 pinnaan pe closen päällä, nousuavausta pukkaa.

3 tykkäystä

Ehkä voisi tarkentaa, että cash-closen, ei futuurien closen, minkä kuvan itse sain.

1 tykkäys

Rallallalllalllalllallaaa. :smiley:
Alkaa jo useampikin lappu salkussa lähestymään sellaisia hintoja, että alkaa jo kevennysnappi houkuttelemaan, mutta istutaan nyt maltilla käsien päällä ja annetaan voittojen rullata.

2 tykkäystä

Olet oikeassa, olisi pitänyt tarkentaa.

Mutta taas mennään ilman huomen häivääkään, mikä virus, mitkä mellakat?

1 tykkäys

Hong Kong, kauppasota… Priced in :smiley:

5 tykkäystä

Oma salkku kiipesi tänään ensimmäistä kertaa plussalle ytd eli siis salkku on arvokkaampi nyt kuin vuodenvaihteessa. Helmikuun ath-lukemiin vielä jonkin verran matkaa, mutta ei ole kovin monen prosentin päässä nekään luvut. On kyllä hurjaa menoa, jokin tässä ei nyt oikein täsmää. En nyt kuitenkaan jaksa lähteä arvailemaan, joten katsellaan tutusti 100% osakepainolla ja otetaan romahdus vastaan jos niikseen.

7 tykkäystä

Markkinat ovat optimistisia mellakoiden päättymisestä joten futuurit vihreällä.
Sitä paitsi ikkunoita rikkovat ihmiset —> bull ikkunalasin valmistajille.

3 tykkäystä

Hurjaa menoa, mutta toisaalta niinkuin toisessa ketjussa todettiin:

Nokia, Wärtsilä, Cargotec, Nordea, Outokumpu, Nokian renkaat, Sampo, Konecranes, Telia ja Fiskars ovat viimeksi olleet näin alhaalla yli viisi vuotta sitten. Eli keskiverto forumistin salkku kyntää edelleen aika pahasti. Nousuvaraa siis on reilusti ainakin näiden kohdalla.

4 tykkäystä

USA:n sekasotku tuntuu jatkuvan - ja pahenevan. Voisi sanoat että mustia joutsenia oikein parveilee. Kansantalouden tilaa uhkaava toinen aalto USA:ssa ei näemmä ole siis virus vaan väkivaltatilanne. Liittyy tietty pandemian generoimaan työttömyyteen. Vähintään 40-50:ssa suuressa kaupungissa konflikteja ja ilmiö saattaa myllätä myttyyn koronan torjuntayritykset ja koronapulmakin pahenee. Suomipörssin yrityksetkin alkavat ottaa osumaa tästä se kai lienee selvää. Onko lukijoilla näkemyksiä minkä firmojen liikevaihdossa merkittävä osa on suoraan USA:ssa? Mitkä ovat pahiten ottamassa takaiskuja? Itse olen seurannut Reveniota jo pitkään ja sillä 40% viime vuosien tuloksesta on karttunut USA:sta.

Nokian osalta täytyy sanoa, että on sieltä pohjiltakin noustu aika hurjaa tahtia. Omista ostoista näkyy olevan 2,269€/osake 16.3 → nousua sellaiset 68%

2 tykkäystä

Nähdäänkö USA:n talouden tukipaketit tasa-arvoisina ja oikeudenmukaisina paikan päällä, missä väestöryhmien jännitteiden eskaloituminen voi tehdä mistä tahansa asiasta ladatun. Onko tämä oma riskinsä?

Alkaa kyllä hirvittämään, kun päiväkohtaiset nousut alkavat olla saman verran kun kuukaudessa kilahtaa palkkaa tilille. Eihän tässä ole yhtään mitään järkeä.

14 tykkäystä

Mitäs se Verneri sanoikaan styroksin nousemisesta muun veden mukana. Nyt kun kattoo tätä listaa päivän kovimmista nousijoista, herää kysymys, onko huippu saavutettu? Tulee mieleen kryptobuumin viime hetket, kun tuottoja haettiin niin laajalti, että alkoivat roskatkin nousemaan pintaan.

28 tykkäystä

Jos omistaisin tuosta noita top nelosta niin kaikki menis laitaan noiden pomppujen jälkeen :smiley:

Lehto on ehkä vielä jotenkin spekulatiivisesti perusteltavissa.

Stockmann on lottolappu “pystyvätkö välttämään konkan”

Loput ovat sitten vähän mitä ovat.

2 tykkäystä