Kyseessä on 1963 perustettu yhdysvaltalainen fast casual ravintolaketju mikä on alunperin lähtöisin Chigagosta. Yrityksellä on tällä hetkellä 85 ravintolaa kymmenessä osavaltiossa Yhdysvalloissa. Heidän tavoite on nostaa ravintoloiden määrää n.500 kappaleeseen.
Yritys ei ole historiansa aikana sulkenut yhtään ravintolaa, eli kaikki ravintolat ovat kannattavia.
Yritys on jenkeissä niin suosittu että kun he avaavat uuden ravintolan, niin siellä on avajaisviikolla tuntien jonot.
Ravintoloiden myynnistä 40% tulee drive in kaistan myynnistä ja yksi henkilö käyttää ravintolaan keskimäärin 10.75$
Myynti per-ravintola vuodessa on n.8.3m $, eli huomattavasti isompi kun mitä kilpailijoilla
2014 ketju myytiin Berkshire Partners nimiselle pääomasijoittajalle, joka listasi yrityksen pörssiin 2021 Ipo hinta oli tuolloin 20$ osake.
Yritys on kasvattanut liikevaihtoa viime vuodet n.10-15% vuositahtia ja näillä on tavoite pitää kasvu tulevaisuudessa 12-15% haarukassa. Yrityksen kasvua hidastaa osin se että yritys omistaa itse kaikki kiinteistöt ja rahoittaa kasvun suoraan operatiivisesta kassavirrasta. Uuden ravintolan rakentaminen maksaa n.7m $, mutta heidän itsensä mukaan rakennuskustannukset on mahdollista painaa 5.5m paikkeille heidän uudella ravintolakonseptilla, mistä keittiöstä tulee pienempi ja tehokkaampi. Uusi avattu ravintola tuo myös heti positiivista kassavirtaa.
Yrityksellä on kaksi osakesarjaa listattu A-osake ja pääomasijoittajan omistama B-osake, mutta yritys ostaa säännöllisesti tuota B-osaketta ja konvertoi sen A-osakkeeksi, mikä kasvattaa tuota listatun osakkeen vaihtomäärää, mutta ei liudenna omistusta.
B-osaketta on vielä yrityksellä lunastettavaksi jäljellä 11.6m kpl ja kun A-osaketta on 61.6m.
Mielenkiintoisen tästä tekee se että yrityksen tämän vuoden EV/EBITDA kerroin on 11.3, kun se on jenkkien listatuilla ravintoloilla keskimäärin 16.6. Vaikka yritys kasvaa kaksinumeroisilla luvuilla.
Tämän vuoden alussa aktivisti-sijoittaja Glen Welling osti yrityksestä 3.5% osuuden ja hän on tehnyt hyvää työtä myös Shake Shakissa.
Uskon että hän yrittää saada yrityksen myymään taseessa olevat kiinteistöt, mikä nostaisi yrityksen pääomien tuottoja ja mistä vapautuisi lisää rahaa kasvuun. Lisäksi hänellä on ollut tapana istuttaa omat ukkonsa/akkansa hallitukseen. Glen kertoi jossain haastattelussa että hänen ainoa tehtävä yrityksessä josta hän ostaa osuuden on keksiä että miten osakkeen kurssi saadaan ylös.
Näillä on taseessa kiinteistöjä 306m $ edestä ja jos uuden ravintolan rakentaminen maksaa 7m, niin tuo 85 ravintolan myyminen voi tuoda rahaa enemmän kun tuo taseessa oleva 306m
Lukuja:
Alla vielä asiakaskokemus ravintolasta ja toimarin haastattelu.