Potentiaaliset listautujat Helsinkiin

Satelliitti- ja avaruusteknologia on kyllä tulevaisuuden ala. Ja jo tätä päivääkin. Tuonne sitten työnnetään meidän yhteisiä veroeuroja. Mutta mitä mieltä olette yrityksen taloudellisista luvuista?

*Valtio sijoittaa 40 miljoonaa euroa satelliittiyhtiö Iceyehin – ”Potentiaalia merkittäväksi pörssi­yhtiöksi”

9 tykkäystä

Näyttää avaruusalan startupilta. Täysin verrattavissa muihin alan startuppeihin jotka ovat yleensä siellä jossain -90 … -99% nurkilla tai konkassa :smiley:

Tämä tosin ei vielä ole ehtinyt pörssiin asti.

4 tykkäystä

Ettei tää nyt vaan olis samanlainen äärettömän avaruuden musta aukko kuten on valtion talous. Pohjaton kaivo - sinne voi lappaa äärettömästi, mutta vesi ei vaan nouse :rofl:

2 tykkäystä

Voisiko Dream Broker olla listautumassa pörssiin?

Huomasin että etsivät kansainvälistä rahoitusta ja haluavat kasvaa yms.

1 tykkäys

Onkos kukaan lähtenyt mukaan Solar Foodsin antiin? Itse olisin kovin kiinnnostunut osallistumumaan, mutta taloudelliset ja ajalliset esteet hieman rasittavat. Kiinnostuin yhtiöstä kun HS julkaisi mielenkiintoisen jutun viime vuoden lopulla.

Soleiini on lukemani perusteella aivan loistava tuote. Ravintosisältö on laadukas, tuotantoprosessi on mielenkiintoinen ja kutkuttava sekä potentiaaliset markkinat suorastaan valtavat.

Ehkäpä myyn TietoEvryt turskalla ja siirrään hieman kandin tekoa, että kerkeän tutustumaan esitteeseen tarkemmin :hot_face:

Mielelläni kuulisin muilta mielipiteitä ja valistuneita arvioita asiasta.

7 tykkäystä

Mjaa, luin nyt mielenkiinnosta esitteen läpi, mutta eihän nuo luvut hurraata aiheuttanut.

En voi myöntää lukeneeni esitemateriaaleja pilkkuja myöten, mutta presentaatiosta iso osa käytettiin esittelemään miten hieno tuote soleiini on ja TAM:ia on niin pirusti. En epäile. Varsinainen bisnesaspekti ja vaadittavan lisärahoituksen määrä (ja siten potentiaalinen diluutio) jäivät mopen osille. Danske Bankin kovenanttien rikkoutumisesta huolimatta (pankin siunauksella, toki) annin jälkeinen valuaatio on silti hulppeat 200 MEUR.

Ehkä ne mielenkiintoisimmat palat löytyvät markkinointiesitteen lopusta kohdasta “Yhtiön rahoitukseen ja taloudelliseen asemaan liittyvät riskit”. Yritys on saanut hyvin EU-rahoitusta, mutta skaalauksen kannalta tärkeän Factory II:n rakentaminen vaatisi ensin omaa (tai vierasta pääomaa) ja vasta tämän jälkeen EU-tuki kuittaa hyväksytyt kustannukset.

Jollei jostain saavu isompaa ulkopuolista rahoittajaa, jää yritys puolivuosittaiseen rahoituskierteeseen ja kasvavaan diluutioon, jolla maksetaan pois ekan tuotantolaitoksen myötä tulleita lainoja ja pidetään tuotekehitys ja bisnes käynnissä edes sen matalan kasvun skenaarion tasolla.

Jotain kertoo yrityksen turvautuminen joukkorahoitukseen. Jos case olisi hyvä tai erinomainen, löytäisi se isomman riskirahoittajan. Tai jo nyt omistajana oleva Karl Fazer Oy lisäisi panostustaan. Nyt riskirahamarkkinan kylmennettyä mennään joukkorahoituksen varassa ja toivotaan, että sieltä tipoittain saatava pääoma kantaa “kuolemanlaakson” yli.

Sääli sinänsä, näillä spekseillä tämä näyttää taas yhdeltä kaupallistamisen kynnyksellä vajaaksi jäävältä lupaukselta, jonka joku ulkomaalainen toimija naaraa konkkapesästä itselleen.

20 tykkäystä

Kiitos paljon esitteen avaamisesta ja näkemyksestä.

Oli hyvä pointti tuo, että joudutaan turvautumaan joukkorahoitukseen. Itse pikku kiimassa jotenkin vain noteerasin Fazerin vajaan 14 pinnan omistuksen ja se loi henkistä turvaa.

Itsekin katsoin hieman lukuja ja eihän ne mairittelevia ole. Täytyy vielä tarkemmin lukea tiistain aikana, ennen kuin teen päätöksiä.

Oiva Isännöinti

Pari vuotta sitten liikevaihto alle 10 miljoonaa, viime vuonna yli 40 miljoonaa.
Listautumisen tavoiteaikataulu 2026-2027. Liikevaihto ja tuottavuus huippuvireeseen ennen sitä.
Pöhinä ja henki on huimaa, saattaa tapahtua jopa ennemmin kuin myöhemmin.

Itse vedän yhtä alueyksikköä, jolta odotetaan ehkä eniten orgaanisen kasvun saralla. Eipä siinä, tuotetaan sitä mitä kaivataan.
Voin kertoa, että hyviä asioita on tapahtunut ja vielä enemmän tulee tapahtumaan.
Sitäkin on mietitty, että kun listautuminen tapahtuu (jossa toiminnan fokus on luonnollisesti juuri nyt), miten siitä eteenpäin pidetään ruori ja nousukulma kunnossa sekä asiakkaat tyytyväisimpinä. Näin sijoittajan näkövinkkelistä kaikki palikat on enemmän kuin paikoillaan.
Tämä ei todellakaan ole mikään Injeq. Horisontti on mielummin kymmenien vuosien, kuin tämän vuoden päässä.

21 tykkäystä

Hyvää on ollut kasvu. Itseäni näissä isännöintiyhtiöissä häiritsee se, että haetaan kasvua toimialalta, jossa kustannukset pitäisi esimerkiksi taloyhtiöiden näkökulmasta pitää mahdollisimman alhaisella tasolla. Näin taloyhtiössä asuvana tärkeintä isännöinnissä on, että homma pelaa ja maksaa vielä mahdollisimman vähän.

5 tykkäystä

Kyllä. Jos kysytään sadalta suomalaiselta kerrostaloasujalta kommenttia isännöitsijästä niin luulen, että negatiivisia kommentteja on enemmän kuin positiivisia. Sieltä mennään mistä aita on matalin ja hinnat nousee ja kartelliakin oli. Meilläkin kartellista tuomittu IIS, jonka Tahkola osti. Täytyy varmaan vihdoin ängetä taloyhtiön hallitukseen vaihtamaan Oivaan.

3 tykkäystä

Lisäksi isännöinti suomispesifiä bisnestä jolloin kasvumahdollisuudet rajalliset kun kv. markkina lähes loistaa poissaolollaan.

2 tykkäystä

Isännöinti hankkii ne säästöt asiakkaalle palkkioitaan vastaan markkinoilta ammattitaitoaan ja kokoaan hyödyntäen. Ne ovat paljon suurempia kuin joku 15% säästö isännöintisopimuksen hintalapussa.

Potentiaalinen asiakas on myyjän näkökulmasta aikatavalla eri asemassa kilpailuttaessaan esim. sähkösopimusta 2000 taloyhtiöön, pikkuputiikin 60 taloyhtiöön verrattuna (eikä ne pienet edes kilpailuta massana, vaan talo kerrallaan jos/kun hallitus ”pahuuttaan” sitä isännöitsijältään vaatii). Meillä se tapahtuu vuosittain automaattisesti, asiakkaan etu edellä.

Sama koskee lähes kaikkia muitakin palveluja mitä taloyhtiö tarvitsee. Kiinteistöhuolto, vakuutukset, remontit, siivous, energiansäästötoimet, jne jne.
Noissa kun on palvelultaan markkinoiden paras, säästöt asiakkaalle ovat jotain ihan muuta kuin se hintalappu mikä isännöintisopimuksessa lukee. Halvin isännöinti ei tee mitään näille asioille, jos ette älyä sitä erikseen vaatia. Ja sittenkin toteutus on yleensä lähellä noloa. Ei toki kaikilla, mutta valtaosalla.

4 tykkäystä

Eikö Oiva ole kasvanut myös yritysostoin? Onko konsolidaatio alan trendi myös isännöintialalla?

On se tämänkin toimialan trendi. Suurista suunnittelukonsulttitoimistoista esim. Granlund on jo laajentunut isännöintiin yritysostoilla, ja alalla häärää Oivan lisäksi myös toinen pääomasijoittajataustainen yhtiö, Kotikatu.

Kyllä, nimenomaan.
Kaikki (kiriteeristön täyttävät), jotka ovat halukkaita mukaan Oivan tarinaan ovat tervetulleita.

Paikalliset hyvänä koetut asiat/kilpailuedut säilytetään ja yrityksen raamit tukevat tulokkaita ja paikallistoimipisteitä toimivalla infralla. Peltiaivo-älykkyyttä rakennetaan aktiivisesti, jolloin kaikki rutiinisuoritteet hoituvat jatkossa ilman ihmistyötä.

Kotikatu häärää kyllä kiinteistöalalla, ollen kiinteistöjen fyysiseen hoitoon ja huoltoon erikoistunut yritys, mutta isännöintiä sieltä ei taida saada.
Isännöinti on taloyhtiön hallinnon pyörittämistä, ei nurmikonleikkuuta, eikä lämmitysjärjestelmän säätöä. Kotikatu hoitaa huoltoliikkeenä ne.

2 tykkäystä

Totta, meni allekirjoittaneella isännöinti ja kiinteistönhuolto ajatuksissa sekaisin. Pahoittelut!

3 tykkäystä

Toisaalta kun Isännöitsijä kilpailuttaa nuo könttänä niin taloyhtiö ei voi olla varma tilataanko palvelut kuitenkin kaverin tai (uskon)veljen firmasta ja minkä verran tulee sopimuksen ulkopuolelta lisälaskutusta tai yllättäviä kuluja. Isoissa remonteissa en itse koskaan ota isännöitsijän suosittelemaa firmaa ilman todella tarkkaa taustatutkimusta, enkä usein silloinkaan.

Alan luottamus on todella alhainen eikä sitä omissa silmissä paranna yhtään se, että toimija on suuri ja pääomasijoittajan omistama.

5 tykkäystä

Itselläni on täysin samoja kokemuksia alalta.

Itselläni on huomattavasti paremmat kokemukset pienemmistä isännöitsijätoimistoista, joissa ammattiaito ja sitoutuneisuus on parempaa.

Minusta kuulostaa kovin erikoiselta, että Pika-Sissi esittää mainoslauseita edustamastaan yrityksestä tulevaa listautumista silmälläpitäen.

Itselläni on kokemusta myös Oivasta, mutta en katso tämän palstan olevan oikea paikka niiden esittämiselle, vaikka Pika-Sissi avaa ovensa niille omalla buffauksellaan.

13 tykkäystä

Isännöintialalla näkee jonkin verran sellaista käytäntöä, että isännöitsijä suosittelee kaikille asiakkaanaan oleville taloyhtiöille yhtä tiettyä remonttifirmaa. Ja tämä sama firma käy sitten remontoimassa myös isännöitsijän omaa asuntoa, kesämökkiä ja mahdollisesti sijoitusasuntojakin - todennäköisesti kohtuuhintaan. Jos työt tehdään taloyhtiöillekin laadukkaasti ja käyvään hintaan, niin ei tässä välttämättä mitään vahinkoa tapahdu. Tarkkana kannattaa kuitenkin olla isännöitsijän suositusten kanssa.