PunaMusta Media - Mediakonserni

PunaMustalla ei ollut vielä ketjua, joten nyt perustin sellaisen. :slight_smile:

PunaMusta Media Oyj (vuoteen 2019 asti Pohjois-Karjalan Kirjapaino Oyj.) on jo 1874 perustettu suomalainen yritys, joka toimii media- ja painotoimialalla. Sillä on palveluksessaan yli 600 osaajaa ja sen viime vuoden liikevaihto oli 106 miljoonaa euroa.

Medialiiketoimintaan kuuluu sanomalehti Karjalainen sekä paikallislehtiä että myös radiokanava.

Painotoimialaan kuuluu aikakaus-, sanomalehti- ja digipainamista sekä mm. yritysnäkyvyyden luomista, suurkuvatulostamista sekä mainospainotuotteiden painamista. Lisäksi tähän kuuluu vielä lehtituotteiden suunnittelua ja tuotantoa.

Mutta en tämän tarkempaa kerro yrityksestä, sillä nyt on ilmestynyt aivan tuore @Petri_Gostowski:n tekemä uusi laaja raportti. Muistathan, että laajat raportit ovat kaikkien luettavissa. :slight_smile:

@Jeremias_Makkonen ja Petri keskustelivat tuoreella videolla mm. Punamustan muutosprosesseista.

Aiheet
00:00 Muutosprosessin tilanne
02:21 Markkina-asema
03:28 Yrityskauppojen rooli
04:22 Riskit
05:26 Voitonjakopolitiikka
06:18 Arvostus

14 tykkäystä

Alla on Petrin ennakkokommentit perjantaista Q3-raporttia varten.

Ennakoimme Q3:n liikevaihdon kasvaneen vertailukaudesta Näkyvyys- ja painoliiketoiminnan kasvun ansiosta. Etenkin painamista rokottaneen voimakkaan kustannusten nousun seurauksena odotamme Q3-kannattavuuden säilyneen paineessa. Arvioimme yhtiön toistavan kasvavaa liikevaihtoa ja paranevaa liiketulosta vuodelle 2022 viitoittavan ohjeistuksensa.

Ja tässä olisi sitten yhtiöraportti Punamustasta. :slight_smile:

PunaMusta Median perjantaina julkaisemat Q3-luvut olivat operatiivisten erien osalta yllätyksettömät. Tätä kokonaiskuvaa heijastellen emme ole tehneet olennaisia ennustemuutoksia. Näkemyksemme mukaan osakkeen arvostus on turhan vaativa suhteessa lähivuosien tulosparannusodotuksiin ja mielestämme korkea velkaantuneisuus yhdessä käynnissä olevan painotoiminnan murroksen kanssa pitää riskitason korkeana.

https://www.inderes.fi/fi/system/files/company-reports/yhtiopaivitys_punamusta_media_311022_check.pdf

Tässä olisi vielä @Petri_Gostowski:n kommentit tuloksesta, jotka ovat kaikkien luettavissa.

@Petri_Gostowski antoi kommenttinsa PunaMustan ohjeistuksen laskusta.

PunaMusta Media laski vuoden 2022 ohjeistustaan eilen. Yhtiö odottaa liiketuloksensa heikkenevän edellisvuoden tasosta, kun aikaisemmin sen odotettiin paranevan. Tätä heijastellen olemme leikanneet vuoden 2022 ennusteitamme, mutta laskimme myös vuoden 2023 tulosparannuksen odotuksia samassa yhteydessä. Ennustemuutoksia heijastellen laskemme tavoitehintamme 3,0 euroon (aik. 4,0 euroa) ja toistamme myy-suosituksemme. Näkemyksemme mukaan osakkeen arvostus on korkea ja riski/tuotto-suhdetta heikentää yhtiön korkea velkataso.


Sitten tässä olisi vielä tuore yhtiöraportti Punamustasta. :slight_smile:

PunaMusta Media laski vuoden 2022 ohjeistustaan eilen. Yhtiö odottaa liiketuloksensa heikkenevän edellisvuoden tasosta, kun aikaisemmin sen odotettiin paranevan. Tätä heijastellen olemme leikanneet vuoden 2022 ennusteitamme, mutta laskimme myös vuoden 2023 tulosparannuksen odotuksia samassa yhteydessä.

https://www.inderes.fi/fi/kustannuspaine-ei-irrota-otettaan

Punamustan toimitusjohtaja Raimo Puustinen jää eläkkeelle vuoden 2023 aikana. Hän on johtanut firmaa vuodesta 2000 alkaen. :slight_smile:

Auringonlaskun allalla toimiva yritys tarvitsisi nyt toimitusjohtajan, jolla on kykyä luoda uusi strategia. Lisäksi tämän uuden sateentekijän tulisi olla tarpeeksi rohkea ja pätevä niin, että uskaltaa kyseenalaistaa nykystrategia sekä sanoa pääomistajalle tarpeen tullen myös painokkaan EI sanan.

1 tykkäys

No nyt odotetusti ja vähemmän yllättäen toimitusjohtaja löytyi talon sisältä, kun talousjohtajasta tehtiin tj. Mielenkiintoista olisi tietää, etsittiinkö uutta tj:tä aktiivisesti talon ulkopuolelta ja millaisia hakijoita oli tarjolla.

Ei ollut varmaankaan aivan helpoimmasta päästä oleva rekryprosessi. Vaativat omistajat yhdistettynä tappiolliseen toimintaan ja melkoinen määrä yksiköitä eri puolella Suomea. Ei käy kateeksi uutta toimitusjohtajaa. Heatset painaminen ei todellakaan ole mikään kultakaivos ja uutta kannattavaa liiketoimintaa ei tunnu löytyvän. Ihmettä tämä vaatii, jos tämä laiva saadaan kannattavan kasvun tielle.

Eikös A. Sallinen ollut talousjohtajana, kun noita yritysosotoja ympäri Suomea alettiin tehdä. Eli sinällään saa jatkaa tj:na samaa tuttua polkua, jonka jo talousjohtajana näki.

Ja kait tuossa jokin idea on ostella pieniä kilpailijoita ensin pois ja sitten alas ajaa niiden
tuotantoa. Ongelma tietysti on, että jos markkina luonnostaan sulaa samaa vauhtia, mitä omilla toimilla koittaa sitä tervehdyttää. Jotain uutta pitäisi keksiä, mutta sitä tuskin on tulossa.

Punamusta alkaa pikkuhiljaa siirtyä pörssin tupakantumppiosastolle. Jos tässä olisi edes jotain valoa tunnelin päässä, voisi tässä olla pohdinnan paikka tällä markkina-arvolla. Valitettavasti rotaatio- ja arkkipainoalalla on vaikea nähdä mitään kasvuajuria eikä nuo muut liiketoiminnat näytä yhtään sen paremmilta. Eikä näytä myöskään Kyösti Kakkonen kiinnostuvan tästä. Vaikeaa on…

Silloin, kun luvut julkaistaan perjantaina klo 15 30, ei voi ihmeitä odottaa… EI tästä Punamustasta taida kasvuyhtiötä tulla ihan vähään aikaan, ei ainakaan nykystrategialla.

1 tykkäys

Tiedättekös mistä PunaMustan nimi voisi tulla?

Itse arvelen, että kun se tekee painamisen puitesopimustöitä mm. Puolustusvoimille, niin voisikohan nimi tulla sieltä? Inttislangissahan “punainen” on yhtä kuin salaisen synonyymi ja musta on sitten julkisempi puoli. Liki kaikessa oli vanhassa intissä tuo koodaus, mm. salaiset paperit olivat punaisessa kansiossa jne.

Mutta jos ei muualla se ole vielä selvästi näkyvillä, niin viestikaapelointi oli tolla: punainen puoli salaisen puolen piuhoja ja musta puoli kaikki muut. Noiden välillä piti olla joku etäisyys kytkentäkeskuksessakin, en muista kyllä mikä (oiskohan ollut 1 metri?). Samassa johtorännissä ei ehdottomasti saanut olla mustaa ja punaista kaapelia sekaisin!

1 tykkäys

Alla vähän taustaa näille väreille,

Karjalan tunnukset - Karjalan Liitto

1 tykkäys

Tuo selitys varmaan parempi.

Mutta jotenkin toi PunaMusta toi söpösti mieleen SA-Internatsionaalin touhut ja kun PunaMustan logistiikkalaitos valitsi kumppaniksi julkaisutoiminnassa niin…

https://pv.omapumu.com/fi/

1 tykkäys

Tässä on Petrin kommentit PunaMusta tuoreesta ostoksesta. :slight_smile:

Yrityskaupassa Ilkan omistama I-print Oy siirtyy PunaMusta Median omistukseen 1.1.2024 alkaen. Divestointi oli Ilkalta odotettu ja toisaalta yritysosto on myös PunaMusta Median markkinaosuuden kasvattamiseen tähtäävien tavoitteiden mukainen. Yrityskauppa on molempien yhtiöiden mittapuulla varsin pieni, eikä se vaikuta näkemyksiimme niiden osakkeista. Tulemme huomioimaan yrityskaupan ennusteissamme lähiaikoina.

No sehän oli tylyä touhua… Mikähän tässä nyt sitten oli taka-ajatuksena? Ostaa taas yksi kilpailijapois markkinoilta? Kuinkahan moni I-printin asiakkaista siirtyy aidosti Puna-mustalle tuollaisen tempauksen jälkeen että taas jää yksi halli tyhjäksi ja parikymmentä työttömäksi.

Tässä on vielä Petrin kommentit em. muutosneuvotteluista.

1 tykkäys

Myyntivoitto 10,2 miljoonaa mikä on mielestä kova, suhteutettuna yhtiön markkina-arvoon joka on noin 37 miljoonaa.

Kyllähän tuo kauppahinta vaikuttaa äkkiseltään hyvältä. Kannattaa toki huomioida, että vaikka markkina-arvo on vain noin 38 MEUR 3 euron kurssilla niin siellä on roimasti velkaa, minkä ansiosta yritysarvo on luokkaa tuplat.

Tarkemmat analyysit huomenna aamarissa ja rapparissa :slight_smile:

4 tykkäystä

“PunaMusta Media Oyj:n tytäryhtiö PunaMusta Oy on ostanut Keskisuomalainen-konserniin kuuluvan monipuolisiin arkki- ja digipainopalveluihin erikoistuneen Lehtisepät Oy:n Lahdessa sijaitsevan arkkipainoliiketoiminnan.”

1 tykkäys