Puolijohdejätit: AMD, Intel, NVIDIA, TSMC, TI, Micron, Broadcom, Qualcomm, ASML yms

Ok… kiitti tiedosta. Olen seuraillut ja nousut ja laskut jättäneet olleen olleen päivätasolla prosentuaalisesti erilaisia. Mutta siis kiitos täsmennyksestä.

Tottakai kun päivät ovat eri aikaan. Kun XETRA menee kiinni, jenkeissä on puoli päivää jäljellä. Mutta kyllä ne kurssit seuraavat toisiaan. XETRA voi tehdä omia liikkeitään vain kun jenkkilä on kiinni ja sitten taas toisinpäin XETRA hyppää jenkki-closen nurkille kun avautuu aamulla. Kun jenkkilä on auki, XETRA seuraa sen hintaa kuin hai laivaa (jos eroa on, jonkun botti kerää siitä pennit talteen nopeasti)

Niin ja koska toinen on taaloina ja toinen euroina, valuuttakurssimuutokset erottavat myös. Vaikka jenkkihinta pysyisi samana, XETRA-hinta muuttuu taala/eurokurssin talutusnuorassa.

1 tykkäys

NVIDIAn tuotejulkistustreamia noin 1.5 tunnin päästä:

Uutta pelinäyttistä pukkaa. Lähes kaikki tieto jo vuotanut, lähinnä auki oleva asia on että maksaako RTX 3090 paljon vai Paljon.

1 tykkäys

Mikrobitistä lainattua

RTX 3080 ja 3070 -näytönohjaimet ovat edullisempia malleja, joiden tehot ovat kuitenkin hyvällä tasolla viime sukupolveen nähden. RTX 3070 on Nvidian mukaan suorituskyvyssä samalla tasolla 2080 Ti -näytönohjaimen kanssa. Tällä hetkellä sen hinta on pitkälle toistatuhatta euroa.

RTX 3080:n hinnaksi on ilmoitettu 699 dollaria ja RTX 3070:n 499 dollaria, joten hinta-tehosuhde pitäisi näissä kahdessa olla hyvä.

Hmm… saavat tulla aika ripeästi hyllyille, sillä eihän 20xx -malleja osta enää kukaan näillä tiedoilla. Paitsi tietenkin reippaalla alennuksella.

1 tykkäys

Näissä on aina hyvä muistaa, että kyseessä on Nvidian markkinointimateriaali. Vertailu on aivan varmasti tehty RTX ON + DLSS -yhdistelmällä, eli pitää odotella kolmannen osapuolen riippumattomia vertailuja. Tässä ehkä paras tieto, mitä salassapitosopimuksen puitteissa on saatu:

Videon mukaan 3080 on noin 70-80% tehokkaampi normaaleissa peleissä kuin 2080, 4K-resoluutiolla, Nvidian valitsemissa peleissä. RTX-ominaisuuksien kanssa ero suurenee. 3080 lähtöhinta Suomessa 739€ ja 3070 529€.

3 tykkäystä

Joo, 2080ti:n käytettyjen jälleemyyntiarvosta suli puolet yön yli :smiley: (koneessa semmoinen, eli päivä alkaa “-500e” tänään)

Edit: Onneksi AMD-osake (XETRA-edition) keuli jo sen verran tänä aamuna että 2080ti markkina-arvon dippaus tuli kuitattua reilusti jo heti avauksesta jo pelkästään AMD-pinon pulskistumisella :sweat_smile:

Loppukuusta kaupoissa - tosin voivat olla suuren kysynnän vuoksi kortilla vielä tovin jos toisenkin varsinkin kun huhuja on että Samsungilla olisi ongelmia yieldien kanssa. Pianhan tuo selviää kun nähdään paljonko niitä kortteja saadaan kauppojen hyllyille asti.

3090 on “Titan-korvikkeeksi” halpa, mutta 2080ti:n seuraajaksi kallis. No, elämä on. Tuommoisen joutunee hankkimaan.

4 tykkäystä

Sitä se kilpailu teettää. Tuskin tällaisia hintoja olisi nähty ilman AMD:n kiritystä.

https://www.bloombergquint.com/gadfly/nvidia-s-latest-chips-are-an-industry-game-changer/

Tuskinpa olisi nähty, eihän AMD ole ollut vähään aikaan kilpailukykyinen high-end puolella. 5700 XT yms. antoi ihan hyvää kilpailua Nvidialle, mihin Nvidia sitten julkaisi Superit tasoittamaan eroja. Ajuri-ongelmat sekä muut ominaisuudet kääntävät kelkan Nvidian leiriin, jos teho/hinta on samoilla tasoilla.

Pakko nostaa esille vielä tuo linkkisi otsikko “a Literal Game Changer”. Nyt kun luvassa on (oletettavasti) edes hieman kilpailua AMD:n puolelta, niin Nvidia hieman löysentää rahanpainokoneensa tahtia laskemalla muutaman vuoden aikana älyttömästi nostettuja hintoja :grin:

1 tykkäys

Seuraava kysymys on että mitä AMD pistää uunista ulos. NVIDIAn hinnoittelu kertoo että ainakin he olettavat että 3070 ja 3080 saavat kilpailua, 3090 dominoi yksin ja siitä voi pyytää mitä vain. Eiköhän kuukauden sisään kuulla sieltäkin jotain.

Jos AMD voittaa vain 3070:n, se olisi pettymys ja kisa jatkuisi vain halpojen pelikorttien sarjassa.

Jos AMD voittaa 3080n (vaikka hinta olisikin kalliimpi), GPU-rintamalla on taas oikeasti kilpailua ja tilanne menee mielenkiintoiseksi. Nahkatakkimies on hemmetin huono häviäjä, joten jos näin kävisi, “3080 super” tms boostimalli tulee keväällä korjaamaan asian ja sitä ennen hintoja viilataan sen verran kun kilpailuasetelma vaatii.

2 tykkäystä

Nahkatakkimies :grin:

Oli pakko tarkistaa ja siellähän se… nahkatakki. (En ole seurannut Nvidian kuvioita turhan tarkkaan)

1 tykkäys

Leather Jacket Man / Nahkatakkimies on lempinimi kun kukaan ei muista miten miehen koko nimi kirjoitetaan. (Jen-Hsun “Jensen” Huang kertoo internet kun googlaa) - ja tulee siitä että presikset vedetty siistissä nahkatakissa niin kauan kuin voi muistaa.

Lisa Su (AMD) on niin paljon helpompi nimi muistaa…

2 tykkäystä

Mitä mieltä olette argumentista, että NVIDIA ei tiputtanut korttien hintoja AMD:n hintakilpailun vuoksi (pelkästään) vaan ennemminkin iski etukäteen ennen uuden sukupolven konsolien myynnin alkua. Toki epäsuorasti AMD kilpailee NVIDIAn kanssa myös konsolien myynnin puolelta.

Sorry, vähän OT-linjalla, mutta pystykö vielä vääntämään rautalangasta, että jos ostaa XETRA:n kautta, niin välttyykö silloin valuuttariskiltä vai onko niin että jos taala alkaa vahvistumaan XETRA:n kautta ostettu osake heikkenee? Eli onko tässä tavallaan vain valuuttariski toiseen suuntaan?

Itseäni lähinnä harmittanut, kun taalan jatkuva heikentyminen suhteessa euroon on koko kevään laskenut Jenkkilipun alla ostettujen sijoitusten arvoa ja mielelläni en spekuloisi valuutalla vaan keskittyisin yhtiöihin ja niiden kursseihin. Itsekin omistan NVIDIAN osakkeita, mutta Jenkkien kautta.

Ei välty koska XETRA-lapun hinta seuraa taalalapun hintaa euroksi muunnettuina. Vältät valuutanvaihtokulut kaupankäynnissä, mutta muuten jos taala-eurosuhde muuttuu, muuttuu XETRA-lapun hinta euroissa sen mukana.

Eli kärjistäen; jos tänään AMD on $100 ja euroiksi muutettuna noin 84 euroa ja huomenna taalan arvo putoaa puoleen, AMD on edelleen $100 mutta XETRA-lappusi on yhtäkkiä 42 euroa koska euro vahvistui tuntuvasti. 84 eurolla kun saisi $200… Tosin realistisesti todennäköisesti AMDn taala-arvo nousisi myös jonkin verran ja voi jopa spekuloida että osa jenkkipörssin noususta on tullut taalan heikkoudesta koska ei jenkkifirmat ole immuuneja valuuttakursseille toiminnassaan.

Ainoa tapa välttää eur-usd valuuttakurssimuutoksista tulevat arvonmuutokset on olla käymättä kauppaa osakkeilla joiden hinta määrittyy dollareina. Tai vaihtamalla kaikki pelimerkkisi taaloiksi ja käymällä kauppaa vain taalaosakkeilla valuuttatililtä. Tosin tällöin kun otat rahaa ulos, saat sitten euroina mitä saat senhetkisellä kurssilla. Suoraan sanoen valuuttojen heilumisesta ei normi perus-osakesijoittajan kannata juuri ottaa paineita. Korkeintaan tuo kiinnostaa jos haluaa optimoida hetkeä milloin vaihtaa euroja taaloiksi valuuttatilille jenkkikauppaa varten tai vastaavasti milloin ottaa taaloja ulos euroiksi.

Oikeastaan siis XETRA-listattuja jenkkilappuja ostamalla saat “jatkuvan live-konversion euroiksi” sen sijaan että lopullinen saalis riippuisi siitä milloin siirrät rahaa sisään/ulos valuuttatililtä.

2 tykkäystä

Ei suoraan. 3060 on sitten lähempänä uusien konsolien perffiä ja se hinnoiteltaneen sitten niin agressiivisesti kuin peppu kestää jotta “vastaava peli-PC” ei olisi kohtuuttomasti konsolia kalliimpi. Mutta siitä ei puhuta vielä koska myydään 3070/3080 kärsimättömille paremmalla katteella ensin. 3060 sitten keväällä. Tänä jouluna konsolit kuitenkin myyvät “eioota” (kaikki mitä valmistetaan menee kuitenkin, hyllyyn tuskin jää mitään) ja varsinainen kilpailu konsoli vs. PC on vasta ensi vuoden juttuja.

3060 ja vastaava AMD-kortti sitten ovat se ison volyymin taistelukenttä ja siltä osin myös NVIDIA mielellään katsoo ensin mitä AMD:ltä tulee ja voi sitten myös pistää vastaan tyyliin “ok, AMD pisti ulos halvemman kortin joka on melkein 3070 tehoinen, tässä 3060 joka on vähän hitaampi mutta 30% halvempi, silti pärjäten täysin uusille konsoleille”.

Sen jälkeen AMD leikkaa hintaa tai pistää uuden mallin joka vastaa tähän ja piiri pieni jatkuu. “Ti, Super, XE, XT, LE” jne mallitarkennuksia ja numeroita löytyy lisää jos on tarvis :smiley:

Joskun AMD oikeasti pääsee taas mukaan tappeluun niin se tulee olemaan veristä. Voin sanoa että OEM desktop valmistajat oikeasti vääntävät joka sentistä “taalaa per piste 3DMark-testissä”-hinta/tehovertailuissa kun valitaan peli-PC:ihin näytönohjaimia kun niitä tilataan lavatolkulla.

2 tykkäystä

Ok, kiitokset, tuon selkeämmin tuota ei kai voi juuri selittää. Eli valuuttariskiä ei pääse pakoon ja se on täsmälleen saman suuntainen ostettaessa XETRA:n tai Jenkkien kautta.

Pitkällä aikavälillä erot toki tasoittuu (varsinkin jos hajauttaa ostoja ajallisesti) ja tämä menettää merkityksensä…

Erona lähinnä se että XETRA-ostettu jenkkilappu “jatkuvasti automaattikonversoituu” kun taas taaloilla ostetun voi myydä taaloiksi mutta valita toisen hetken milloin taalat muuttuvat euroiksi. Senhetkisen arvon seurannan osalta tällä tietenkään ei ole merkitystä.

1 tykkäys

Jotta asia ei olisi näin yksinkertainen, niin se noteerausvaluutta itsessään ei ole tosiaan merkityksellinen. Enemmän vaikuttaa se, miten valuuttakurssin muutos vaikuttaa yhtiön toimintaan. Tässä Phoebus-blogin juttu vuosien takaa:

https://www.seligson.fi/sco/suomi/phoebus/blogi/163/

Pahoittelut aiheen ohituksesta. Toivottavasti nyt kukaan ei tule lippuja heiluttamaan.

Keväällä harkitsin sijoitusta AMD:een, mutta lopulta jostain mielenhäiriöstä päädyin ostamaan sen sijaan Ciscoa.

1 tykkäys

Nvidian julkaisu oli pitkälti odotetun mukainen, mutta aggressiivinen hinnoittelu kilpailluimpaan teholuokkaan ehkä hieman yllätyskin. Odotin jonkinlaista reaktiota AMD:n osakkeen hintaan. Olisi voinut kuvitella, että pientä epäröintiä olisi tänään luvassa. Mutta eipä tuo siltä näytä. Pre-market on 1,7% nousussa.

image

1 tykkäys

Ja sitten AMD ottaa vähän osumaa koska

Potentiaalinen tankkauspaikka. Kokonaisuutena ei hirveästi hetkauta AMDtä ja vaikuttaa viivan alle joskus ensi vuonna, mutta mikä tahansa Appleen liittyvä uutisoidaan aina isosti.

Edit: Eipä näytä edes juuri tuntuvan kurssissa - eihän tuosta edes saatu mitään oikeaa dippiä aikaan. Toisaalta tuo on niin pieni juttu että näin oikeastaan pitääkin olla.

3 tykkäystä