Purmo - Sisäilman mukavuusratkaisuja

Mikäli Rettigin valitsema tie olisi tässä tapauksessa käytännössä aiheuttaa vahinkoa muille omistajille jättämällä Haierin 13,68€ tarjous lopulta pöydälle, niin tuskin moni muukaan tapausta seuraava haluaisi olla heidän matkassa jatkossa. Toki esim. Ehnroothin kanssa saavat varmasti asiat järjestymään niin, että hekin ovat tavalla tai toisella tyytyväisiä, sen verran tarmokkaasti Alexander alkuperäistä alle 10€ diiliäkin Karon Grillissä puolusti. Ja hallitushan oli kartoittanut ettei parempia vaihtoehtoja löytynyt…

Olisihan heidän toiminta röyhkeydessään poikkeuksellista huomioiden mm. alkuperäinen tarjous, jossa Rettigin myyntihinnaksi oli veivattu 8,91€ ja tarjousta yritettiin saada vaikuttamaan muiden kannalta hyvältä. Mikäli heille itselleen ei lopulta kelpaisi edes 13,68€ / osake, niin jokainen osannee tehdä johtopäätökset.

No toivotaan asian olevan ennemminkin kuten @Rauli_Juva yllä mainitsi, että ehkä ottavat 11,15€ hintaan saatavilla olevat osakkeet myydäkseen ne Haierille kalliimmalla.

5 tykkäystä

Itse pitäisin kyllä varsin kummallisena jos Rettigille ei Haierin tarjous kelpaisi, kyllähän hekin sijoittajia ovat, joten uskoisin että heille on kivempi myydä 60 % firmasta hintaan 13,68 kuin 40 % hintaan 8,91 tai 11,15, enkä ihan ymmärrä mistä heitä tässä kritisoidaan pientä tarjoushinnan minimikorotuksen kikkailua lukuunottamatta, joka sekin kääntyi osakkeenomistajien eduksi. Nythän Rettigin aktiivisen toiminnan myötä Purmon hinta noin tuplaantui kevään tasoilta, joka lienee kai kaikille omistajille varsin positiivista. Hallitusta (tai heidän palkkaamaa investointipankkia) voi toki kritisoida ettei Haieria löydetty aiemmin (tai heidän kanssa ei haluttu neuvotella), mutta useinhan vasta ostotarjoustilanteen syntyminen herättää muutkin potentiaalisesti kiinnostuneet.

11 tykkäystä

Samaa mieltä, että olisi kummallista mikäli he eivät Haierin tarjousta hyväksyisi. Tarjouksen hyväksymistä on sijoittajien keskuudessa tämänpäiväisen tiedotteen myötä kuitenkin epäilty ja siitä kertonee myös merkittävä negatiivinen kurssireaktio. Kritiikkini oli siltä osin näillä epäilyillä jossittelua, sen olisi voinut antaa odottaa heidän päätöstään.

Mitä tulee Rettigin ja hallituksen tähänastiseen toimintaan myyntiprosessissa, niin tuntuisi erikoiselta laittaa näin suuri osakekurssin nousu heidän ansiokseen vaikka se onkin seurausta heidän käynnistämästä tapahtumaketjusta. Päinvastoin he vaikuttavat toimillaan pienentäneen ainakin piensijoittajan tuotto-odotusta viitaten mm. mainitsemiisi erittäin korkeaan “minimikorotukseen” ja kartoitustyöhön, jonka myötä Haier ei syystä tai toisesta päässyt peliin mukaan. Kritiikki kohdistuu siis heidän toimintaan huomioiden Rettigin rooli myös ostajana.

Onneksi piensijoittajillakin on vielä mahdollisuus hyvään lopputulokseen, mutta jokainen voi sen toteutuessa itse miettiä kiittääkö siitä enemmän hyvää tuuria vai esimerkiksi Rettig-Ehnrooth -akselia…

3 tykkäystä

Jos nyt peruu vielä hyväksyntänsä 11,15 tarjoukselle, niin tarkoittaako se sitä, että Haierin 13,68 tarjous tulee seuraavaksi hyväksyttäväksi? Ymmärsin, että Project Grand Bidco ei korota tarjoustaan, joten he tulevat ostamaan 11,15 hinnalla niiltä, joiden hyväksyntä on voimassa?

2 tykkäystä

Se on järkevä oletus, että tulevat ostamaan 11,15€ hintaan niiltä, joiden hyväksyntä voimassa.

Vaikka peruisit hyväksyntäsi 11,15€ tarjouksella, niin se ei taas automaattisesti tarkoita sitä, että Haierin 13,68€ tarjous tulisi seuraavaksi hyväksyttäväksi vaan sen etenemiseen liittyy vielä jonkin verran epävarmuutta.

3 tykkäystä

Mistä tuo puolisen vuotta tulee? Haierin tarjousaika loppuu alle 3kk päästä.

1 tykkäys

Onhan tässä toki tuuriakin. Lähtökohtaisesti kuitenkin se, että Rettig pääomistajana lähti hakemaan muita ratkaisuja kuin roikkua pörssissä avasi tämän arvonluontimahdollisuuden. Onhan semmoisiakin pääomistajia jotka haluavat vain omistaa ja siten jättävät M&A:n kautta arvonluonnin kokonaan mahdollisuuksien ulkopuolelle (Rapala tulee tässä mieleen itselle esimerkkinä). Ei Rettigiä siis ylistää tarvitse, mutta en tässä isoa kritiikin aihettakaan näe elleivät nyt yllätä vielä jollain vastahangalla.

Haier itse arvioi että kauppa toteutuisi Q4’24 tai Q1’25 joten vedin siitä karkean keskiarvon.

3 tykkäystä

Raulin kommentti Q2 osalta.

2 tykkäystä

Niin, ymmärrän kyllä tämän ostotarjoukseen johtaneen tapahtumakulun, mutta arvostelen tässä ennen kaikkea sitä tapaa, jolla pääomistajat ja hallitus tässä toimivat. Tapa on arrogantti kaikkine Elon Musk referensseineen ja haiskahtaa vahvasti nurkkakuntaiselta tavalta yrittää viedä käännettä pehmeässä markkinatilanteessa tekevä teollisuusyhtiö yksityiseksi ennen kuin arvoa vapautuu. En voisi kuvitella, että esimerkiksi ruotsalaiset pitkän linjan omistajat tekisivät samanlaista puljausta, saati sitten minkälaista sapiskaa saisivat paikallisessa mediassa. Suomi on rikas maa, jossa on paljon köyhiä….

Mielenkiintoista nähdä analyytikon uusi suositus huomenna. Nykykurssilla 12,25 ja optimistisilla todennäköisyyksillä 13,68 tarjouksen totetutumiselle tässä on nähtävissä melko hyvä annualisoitu tuotto-odotus

2 tykkäystä

Eiköhän Raulin maanantaina antama tavoitehinta 13,50 euroa ja vähennä suositus pysy voimassa.

Luulisi muuten pian tulevan Fivan hyväksyntä Project Grand Bidcon täydennysasiakirjalle, niin selviää paljonko jatkoivat tarjousaikaa. Huomenna irtoaa osinko ja tarjousvastikkeet laskevat euro eurosta, joten tästäkin luultavasti pitää tehdä täydennysasiakirja?

Tuo on mahdollista, mutta itselläni ei riitä ymmärrys, jos noin 12 % tuotto-odotus 6 kk aikana saadaan käännettyä vähennä-tilanteeksi. Tai toki riittää, jos Inderes näkisi uuden tarjouksen toteutumisen epätodennäköisenä, mutta nyt näin ei ole kun lukee lehdistölle annettuja lausuntoja.

Tämän hetken arvio on että tarjousaika päättyy 8.10, niin 6kk olisi aika yläkanttiin

1 tykkäys

" Toisilla linjoilla vaikuttavat olevan Carnegien ja SEB:in analyytikot Tommy Ilmoni ja Anssi Raussi, jotka molemmat asettivat Purmolle keskiviikkona tavoitehinnan 11,20 ja pidä-suosituksen.

Tavoitehinnat vaikuttavat viittaavan siihen, että analyytikot uskovat Purmon enemmistöomistaja Rettigin kieltäytyvän Haierin euromääräisesti paremmasta tarjouksesta pitääkseen omistuksensa yhtiössä. Rettigien sijoitusyhtiö omistaa noin 61 prosenttia Purmon osakkeista."

Olisi kyllä melkoisen härskiä Rettigiltä olla myymättä Haierille.

6 tykkäystä

Kieltämättä yllättävän paljon on markkinoilla uskoa siihen, että Rettig valitsisi siten toimia. Luulisi heillä olevan korkea kynnys Haierin tarjouksesta kieltäytymiseen jo sen takia miten selkeästi heidän valinnat näyttäisi olleen oman edun tavoittelua muiden kustannuksella. Haluaisin vielä uskoa Rettigin olevan isossa kuvassa vastuullinen toimija.

Yleisemmälläkin tasolla huolestuttaa Suomen pörssiyhtiöiden vastuuhenkilöiden keskuudessa ilmenevän epäilyttävän toiminnan määrä peilaten osakeyhtiölain vaatimukseen yhdenvertaisuudesta. Harmi vain, että Fiva on yleinen naurunaihe sijoittajien keskuudessa, joten toivottavasti itse jaksamme pitää puoliamme!

Odotetaan miten tässä käy ja jos käy pienomistajien kannalta huonosti, niin ainahan voi lohduttautua mahtavalla tarinalla siitä miten ensin oltiin olevinaan myymässä suurin osa omistuksesta muita halvemmalla hinnalla ja lopulta paljastuisikin ettei edes yli 50% korkeampi ulkopuolinen tarjous kelpaisi korvaamaan omaa veivausta :grin:

6 tykkäystä

Ei tarvinnut huomiseen odottaa, päättelysi oli ihan oikea, ei tästä 13,50 tavoitehinnalla vähennä-suositusta saa millään eli lisää puolelle mentiin. En millään näe etteikö Haierin tarjouksen toteutuminen olisi ylivoimaisesti todennäköisin vaihtoehto, vaikka eihän tämä tietenkään riskitön ole ja muilla vaihtoehdoilla saa todennäköisesti sitten heikomman tuoton.

Mutta kyllähän Caverionissakin Ehrnooth, Bain ja kumppanit pitkään pitivät tarjouksen voimassa, kukaan ei siihen tarttunut ja sitten pääomistajat myivät paremman bidin tehneelle Tritonille. Uskoisin tässä käyvän ihan samalla tavalla.

Yksi syy olla itse vetäytymättä on muuten se, että ainakin Caverion maksoi korvauksia tälle hävinneelle konsortiolle kun yhdistyssopimus purettiin, joten tässä voi olla vastaava järjestely. Siksi katsotaan peli ns. loppuun ja pakotetaan Purmo vaihtamaan suositus kilpailevaan tarjoukseen. EDIT: loppuosa kommenttina tuohon @Roni aiempaan kyselyyn, että yllätyinkö kun Grand Bidco ei ilmoittanut luovuttavansa

8 tykkäystä

Kiitos Raulille erinomaisesta huomiosta tuon purkamiskorvauksen suhteen, voisi hyvinkin selittää miksi pidettiin voimassa ja kun pidettiin, niin pitäähän sitä yrittää paremmaksi tarjoukseksi jotenkin perustella.

Onkohan Grand Bidcolle heille 11,15€ hintaan tarjottavien osakkeiden ostaminen ja niiden myyminen eteenpäin Haierille 13,68€ hintaan sittenkään kovin realistinen vaihtoehto? Se oletettavasti vaatisi esim. 80% hyväksyntärajasta luopumisen eikä sellaista ole ainakaan toistaiseksi tehty, jostain syystä kuitenkin viranomaishyväksyntäehdosta luovuttiin…

3 tykkäystä

Ihan oikea havainto, toki toivottavasti kukaan nyt ei muutenkaan myy alle pörssikurssin tarjoavalle, mukaanlukien Rettig, joka olisi tuossa iso nettomyyjä, joten tuo oli ehkä enemmän teoreettinen vaihtoehto. Viranomaisehdosta varmaan luovuttiin siksi että olisi edes joku argumentti tarjouksen paremmuudelle, nyt voidaan sanoa että tästä saatte rahat heti.

7 tykkäystä

Mainehaitan lisäksi edessä olisi todennäköisesti pitkä prosessi lunastushinnasta mikäli rettigit hyväksyisivät 11.15 tarjouksen. Ahlström munksjön lunastuksesta käydään oikeutta vielä ensi vuonnakin.

4 tykkäystä

Jos tuo pitää paikkansa että GB ostaa kaiken mitä irti saa 11.15 hintaan niin kyllähän heidän ne kannattaa ostaa ja kaupata ne sitten 13.68 hinnalla eteenpäin. Muutenkin tuntuu että tuo 13.68 oli Heierille veivattu “ota tai jätä” hinta. Hallituksen on kyllä todella vaikea suositella muuta kuin tuota Heierin tarjousta, en jaksa millään uskoa että tässä mitää erikoisempaa sitten kuitenkaan on.