Vähittäiskaupan suunnitteluratkaisujen toimittaja Relex Solutions on julkaissut nettisivuilleen kesäkuun välipuolissä asiakastarinan Puuilosta.
Relexin case study -kuvauksen pohjalta selviää, miten Relexin täydennystilausjärjestelmän pilotointi ja käyttöönotto toteutettiin ja millaisia tuloksia on jo saavutettu Puuilossa.
Muutamia omia nostoja jutusta ja Relexin nettisivuilta:
Jos kerrataan aiemmin tapahtunutta aluksi:
- Relex tiedotti joulukuussa 2022 Puuilon tilanneen heiltä automaattisen täydennystilausjärjestelmän.
- Puuilo kertoi Q1’24-katsauksessaan jo puolet myymälöiden tavaratilauksista toimivan automaattisesti Relexin järjestelmän avulla
- Puuilon Q4’24-webcastissa talousjohtaja Ranta kertoi automaation auttavan toimintakulujen skaalaamisessa.
(18:15): “The development of the company’s operating expenses has been affected by the development projects we have carried out for Automation Solutions, which have now been put into production and help with the scaling of expenses as the EBITA percentage now reported also shows you.” - maaliskuussa 2025 Puuilon tilinpäätöstiedotteessa kerrottiin Puuilon saaneen päätökseen täydennystilausautomaation käyttöönoton ja oli siirrytty tuotantovaiheeseen. Samalla kerrottiin myös työvuorosuunnittelun automaation käyttöönotosta. Toimitusjohtaja Saarelan mukaan automaation avulla toimintaa pystytään tulevaisuudessa tehostamaan.
Tuon Relexin asiakastarinan mukaan automaation käyttöönotto rakentui kolmen toimitusreitin ympärille:
- jakelukeskuksesta myymälöihin,
- toimittajilta jakelukeskukseen ja
- suoraan toimittajilta myymälöihin.
Kutakin reittiä testattiin kahden kuukauden pilottivaiheen ajan. Pilottivaiheeseen osallistui valikoitu joukko toimittajia ja myymälöitä. Alkuvaiheessa Relexin järjestelmä loi automaattisesti tilausehdotuksia, jotka Puuilon myymälähenkilökunta tarkisti ennen tilausten käsittelyä.
Lopputuloksena Puuilon myymälöiden ja jakelukeskuksen henkilökunnan ei tarvitse enää keskittyä ylläpitämään ja päivittämään manuaalisesti täydennystilauksia ja näin työmäärä on vähentynyt jopa 30 prosenttia.
Relexin automaation käyttöönotto näyttää sujuneen hyvin. Tuskin automaation käyttöasteet kaikissa myymälöissä heti ovat korkealla tasolla. Puuilon johto varmaankin seuraa alkuvaiheessa tarkemmin automaation käyttöastetta myymälöissä ja kouluttaa lisää henkilöstöä tarvittaessa.
Relexin järjestelmästä on saatavilla raportteja järjestelmän käyttöasteesta ja siitä, kuinka suuri osa automaation tekemistä täydennysehdotuksista hyväksytään sellaisenaan ilman muutoksia. Näiden lukujen pohjalta johto hyvin saa tietoa, miten automaation käyttöotto etenee myymälätasolla.
Järjestelmän pilottivaiheessa mukaan tulleissa myymälöissä järjestelmän käyttöaste lienee jo korkealla tasolla, kun järjestelmää on käytetty jo pidemmän aikaa. Mutta osassa myymälöistä järjestelmä on ollut käytössä vähemmän aikaa. Miten paljon henkilöstöä on pystytty kouluttamaan ja ovatko käyttötaidot ja ohjausparametrien muokkaaminen kaikilla jo hallinnassa.
Puuilon johto haluaa varmasti varmistaa heti alussa automaation käyttöaste on korkea Puuilon omien tuotemerkkien kohdalla, jotta varmistetaan omien tuotemerkkien jatkuva hyvä saatavuus myymälöissä. Sesonkiluonteisten tuotteiden osalta menekin ennustaminen on usein vaikeaa, joten niitä ei ehkä ensimmäisten joukossa ole otettu täydennysautomaation piiriin.
Relexin asiakastarinan mukaan Puuilo on onnistunut jo saavuttamaan vertailukelpoisten tuotteiden (Like-for-like) varastotasoissa 4,5 %:a alhaisemman tason. Tämä on hyvä alku, mutta Puuilon johdon tavoitteissa on varmasti vielä suurempi hyöty.
Tuo tehostaminen on itse asiassa vielä matalalla tasolla, sillä Relexin referenssien mukaan on saavutettu lähes 30 %:a alhaisempia varastotasoja tarkempien kysyntäennusteiden ja paremman tilausten synkronoinnin ansiosta.
-
Relex esitteissä muistutetaan tehostumisen osalta huomioimaan kauppaketjujen välillä olevat merkittävät erot. Mitä enemmän tuotenimikkeitä yhtiö hallinnoi, sitä suurempi hyöty on saatavissa oikein suunnitellusta myymälän täydennystilausautomaatiosta. Eli käytännössä Puuilon 25 000-30 000 tuotenimikkeen kokoluokassa hyödyt ovat jo merkittäviä, mutta hyödyt voivat kasvaa entisestään vaikkapa Tokmannin lähes 50 000 tuotenimikkeen kokoluokassa. Automaation hyödyt kertaistuvat entisestään, kun hallittavana on satoja myymälöitä ja useita varastoja.
-
Sopivin esimerkki, jonka Relexin sivuilta löysin vertailukohdaksi on norjalainen halpakauppa Europris, joka saavutti Relexin täydennysautomaatioon siirtymisellä 7 %:a alhaisemman varastotason. Europrisilla on pelkästään Norjassa lähes 300 myymälää, joten sen kokoluokka on Puuiloa merkittävästi suurempi. (Case study: Europris | RELEX Solutions)
Muutenkin Relex automaatio näyttää olevan halpakauppojen suosiossa. Relexin nettisivujen asiakastarinoista löytyy monia halpakaupan yhtiöitä. Esimerkkejä:
- Rustan kaikki myymälät siirtyivät Relexin täydennysautomaatioon jo vuonna 2014. → Case study: Rusta | RELEX Solutions
- Motonet-ketjun omistava Broman Group on käyttänyt Relexin ennuste- ja täydennysominaisuuksia vuodesta 2019. → Broman Group Chooses RELEX to Automate its Replenishment Processes | RELEX Solutions
- Lokakuussa 2024 Relex tiedotti Tokmannin päätyneen myös valitsemaan Relexin täydennysautomaation. Tokmanni optimoi toimitusketjunsa RELEXin avulla | RELEX Solutions
Halpakaupoille on olennaista pitää tasapainossa tuotteiden saatavuus, varastotehokkuus ja toimintakustannukset, jolloin moni ketju näyttää päätyvän Relexin asiakkaaksi. Mielenkiintoista seurata, missä vaiheessa Tokmannin johto kertoo ensimmäisiä tietoja täydennysautomaation ensimmäisen vaiheen etenemisestä.