Sijoitusfoorumi

PYN Elite -rahasto

pyn-elite
#1

“Rahaston toimialana on koko maailma, mutta rahasto pyrkii keskittämään kaikki sijoitukset aina enintään kolmeen maahan kerrallaan. Rahasto on koko toimintansa ajan sijoittanut Kaakkois-Aasiaan. Rahaston sijoituskohteet ovat osakkeita, osakewarrantteja, valuuttatermiinisopimuksia, korkoa tuottavia arvopapereita ja rahamarkkinavälineitä. Rahaston perusvaluutta on euro. PYN Elite on korkeariskinen osakerahasto. Rahaston sijoituspäätöksissä korostuvat kohteen osakekurssin/markkinan merkittävä nousuvara ja siihen liittyvä odotusriski”

Onko täällä porukalla mielipidettä ko. rahastosta? Harvoin pidän aktiivisesti hoidettuja rahastoja hyvänä sijoituskohteena, mutta tätä olen harkinnut. Tällä pääsis kiinni Aasian kehittyviin maihin, joihin hajauttaminen on muuten melko vaikeeta. Tällä hetkellä sijoitusten pääpaino on Vietnamissa. Riskiähän tässä rahastossa on, mutta historiallisesti tuottanut hyvin.

Salkunhoitajalla Petri Deryngillä taitaa itsellään olla lähemmäs 20 miljoonan arvosta rahastoa (tästä ei tarkkaa tietoa taida olla, mutta parin vuoden takasten artikkelien perusteella omistukset oli n. 16 miljoonaa euroa).

Kiinteä hallinnointipalkkio on 1% ja tähän päälle vielä tuottosidonnainen 13%:n palkkio, jota menee vain jos rahaston arvo ylittää kaikkien aikojen korkeimman noteerauksensa. Melko korkeat kulut, mutta vielä siedettävät. Muihin aktiivisiin rahastoihin verrattuna jopa melko edulliset ottaen huomioon tämän rahaston laadun ja historiallisen tuoton.

Minimimerkintä tähän rahastoon on 10 000 euroa. Oikeestaan ainut syy miksi en ole vielä rahojani tähän sijoittanut, koska ei pysty ajallisesti hajauttamaan merkittävästi ostoja tähän.

#2

Itsellä suht samat tiedot PYN Elitestä ja Deryngistä. Lisättäköön että teki isot tuotot sijoituksillaan Thaimaalaisiin yhtiöihin, ja kun siellä talous ja yhtiöiden arvostukset kehittyivät niin siirtyi Vietnamiin jossa taloudellinen ja kehityksellinen tilanne on nyt samanlainen kun mitä Thaimaassa aikanaan. Tiedän kavereita jotka eivät yleensä juuri aktiivisesti hallinnoituihin (ja korkeakuluisiin) rahastoihin päin yleensä vilkuile, mutta ovat tässä kyydissä, ja uskon että tässä kannattaakin olla. Itselle tuo minimimerkintä on toistaiseksi liian suuri, joten ei ole siksi tarvinnut puntaroida.

1 Like
#3

Minulla on ollut rahastoa vuodesta 2016 lähtien, jolloin täräytin ajallisesti keskittäen kerrasta all in, kun sattui rahasto-osuuden kehityksessä pieni notkelma kohdalle.

Rahaston kulut on kieltämättä kohtuullisen korkean oloiset, mutta niiden vastineeksi on historian kirjojen perusteella löytynyt katetta vähintäänkin kiitettävästi. Rahasto on kulujen jälkeenkin lyönyt indeksit isolla marginaalilla.

Riskiä voi ajatella monella tavalla.
Vietnamin kohdalla ajattelin itse, että olisi kohtuuton riski olla ottamatta isosti osaa todella halvasti hinnoiteltuun markkinaan, jonka kasvutahti on maailman ehdotonta kärkeä.
Markkinatalouden rattaat ovat alkaneet pyöriä maassa oikein kunnolla ja hallituksen toimet tukevat tätä kehitystä. Arvopaperimarkkinaa on avattu ja tullaan avaamaan lisää ulkomaalaiselle omistukselle.
Kun markkinalle tulee vyörymään miljarditolkulla ulkomaalaista pääomaa, on markkinan arvostustasojen nousu jokseenkin varmaa.

Kannattaa käydä sieltä Pynin sivuilta lukemassa niitä sijoittajakirjeitä muutaman vuoden ajalta niin alkaa hahmottaa markkinaa ja sen ”asentoa” suhteessa esim Suomeen. Vietnamin markkinan kehittymis- ja kasvupotentiaali on aivan massiivinen. Yritykset takovat sellaisia kasvulukuja vuosittain tauluun, että täällä kotisuomessa niitä ei synny kymmenessäkään vuodessa.
Elite on tuplannut arvonsa keskimäärin reilun neljän vuoden välein, eikä itselläni ole aikomustakaan alkaa irrottautua tästä ennen kuin rahasto-osuuden arvoa mitataan neljänumeroisin euroluvuin. Eli aikaisintaan sitten kun Vietnamissa tapahtuu ”Thaimaat”. Olen täysin vakuuttunut, että Thaimaat tapahtuu.

Onnea ja menestystä.
Osuuden arvo onkin mukavasti halventunut viime aikoina.

2 Likes
#4

Pika-Sissin kirjoitus oli aivan kuin minä olisin kirjoittanut - jopa ostovuotta myöten!
Ei lisättävää, voin siis vaieta :slightly_smiling_face:

1 Like
#5

Vuodesta 2003 ollut mukana, ja tyytyväinen olen. Ainut mikä kaduttaa, on etten peesannut Petriä finanssikriisin syövereissä, kun kaikki putosi, ja Petri kertoi ottavansa 2Me lainaa, ja pistävänsä kiinni PYNiin. Ei mennyt kauaa, ja se 2M oli moninkertaistunut.