PYN Elite -rahasto

Uusimmassa sijoittajakirjeessä (s. 4-5) Deryng sivusi Vietnamin Venäjä-suhteita, kun häneltä kysyttiin, miten Vietnam suhtautuu Venäjän hyökkäykseen.

En ala kopioimaan koko vastausta, mutta tiivistetysti Deryngin mukaan Vietnam tasapainoilee ulkopolitiikassaan Venäjän, Kiinan ja USA:n kanssa pyrkimällä pitämään suhteet yllä kaikkiin suuntiin. “Vietnam yrittää pitää kielen keskellä suuta ja lausua asiasta niin vähän kuin vain on mahdollista.”

Olettaisin, että mikäli YK:n äänestyksestä päätettäisiin aiheuttaa taloudellisia seuraamuksia, niitä pitäisi kohdistaa myös muihin Venäjän kanssa samaan rintamaan asettuneisiin maihin, mukaan lukien Kiinaan, joka on EU:lle erittäin kauppakumppani, kuten EU myös Kiinalle. Yksittäiset yritykset tekevät sitten omat päätöksensä. Selvennykseksi: viimeinen kappale viestissä omaa ajatteluani.

8 tykkäystä

Jonkinasteinen pettymys tuo, vaikka ei voi ollakaan täysin varma, mikä on Vietnamin motiivi tässä. Ja juuri eilen PYN sijoitusillassa käsiteltiin kysymystä “voisiko Kiina hyökätä Vietnamiin” kiinalaisen ja vietnamilaisen edustajan voimin sivuten Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

6 tykkäystä

On kuitenkin yksi vissi ero. Tuolla Venäjää tukeneiden maiden listalla on vain yksi maa, jonka kanssa EU on solminut laaja-alaisen yhteistyö- ja kauppasopimuksen. Se on Vietnam. Sopimuksessa on myös sitovaa tavaraa demokratia-, ihmisoikeus- jne. asioista.

Jos ennen sopimuksen tekoa olisi ollut tiedossa, että Vietnam pönkittää poliittisesti Venäjän sotaretkeä Ukrainaan, niin tuskin se olisi syntynyt. Vietnam ei tasapainoillut YK:n Venäjä-Ukraina-äänestyksessä, vaan asettui suoraan Putinin tukijoukkoihin.

Samalla Vietnamin riskipitoisuus sijoituskohteena nousi monta astetta. Vietnamin äänestyskäyttäytyminen on noteerattu myös USA:ssa.

Kiinan kanssa ei vastaavaa yhteistyö- ja kauppasopimusta ole, eikä edes yritetty. Tosin Kiina sitä on ehdotellut, mutta EU:n puolella kiinnostus vähäinen. Investointisuojasta on olemassa luonnossopimus, mutta se ei ole läpäissyt EU:n päätöksentekoa. Eikä Kiinan nykymenolla läpäise myöhemminkään.

14 tykkäystä

Tarkoitit varmaan tätä sopimusta jota minäkin muistelin?

3 tykkäystä

Kyllä tuo on se EU:n ja Vietnamin sopimus. Koskee siis Suomeakin.

Tässä taas mainitsemastani EU:n ja Kiinan luonnoksena olevasta investointisuojasopimuksesta. Kiinan tuki Venäjälle on pistänyt sen lopullisesti (?) arkkuun.

3 tykkäystä

Huomasin ettei tätä ollut vielä täällä, niin tulin linkkaamaan sen tänne. Olen nyt kuunnellut Petrin puhetta noin kolme varttia ja täytyy sanoa, että hän puhuu tosi selkeästi eikä puhu mitään turhaa - arvostan. :+1:

-Ohjelma-

Aloitus
Markkinakatsaus, Petri Deryng
Salkkukatsaus, Maggie Yi ja Lan Nguyen
Yleisökysymykset
Tilaisuus päättyy

16 tykkäystä

Vietnam ei ole enää neutraali vaan valinnut puolensa ja se on Venäjä.

Se on iso muutos tuohon. 7.4

16 tykkäystä

Olipa hyvä videointi ja helposti navigoitava ja seurattava esitys kiinnostavasta tilaisuudesta. Kiitokset Inderesille tästä. Lopussa myös erittäin hyviä kysymyksiä ja vastauksia. Kannattaa ehdottomasti katsoa läpi. Muistutuksena itsellenkin voisi todeta, että Vietnam on keskusjohtoinen, mutta markkinatalousystävällinen maa. Ulkomaisten sijoittajien osuus on rajoitusten takia pieni, mikä voi olla yksi syy naapurimaita alhaisemmalle pörssiarvostukselle. Kehittymätön pörssi on mahdollistanut väärinkäytöksiä ja olisiko ollut niin, että pörssisijoituksia on vain 4%:lla väestöstä on, joista puolet ovat “uhkapelaajia”. Poliittista ja governance riskiä siis löytyy, mutta vastapainona talous on hyvässä vedossa ja perusskenaariossakin PYNin tuotto-odotus on parempi kuin muualla maailmassa. Petri on sopivan optimistinen ja sai keskusjohdonkin kuulostamaan “lempeältä”. Kiinnostava huomio torstain YK äänestykstä, jossa Vietnam äänesti siis venäjän puolesta, löytyi täältä: “Vietnamese state media made no mention of Vietnam’s vote in coverage of the resolution.” Onko kenelläkään tietoa miten vapaa tiedonvälitys Vietnamissa on?

5 tykkäystä

In its 2018 World Press Freedom Index, Reporters Without Borders ranked Vietnam as 175 out of 180 countries. Similarly, Freedom House’s 2017 Freedom on the Net report classifies Vietnam as “not free” in relation to the Internet, with significant obstacles to access, limits on content and violations of user rights.”

8 tykkäystä

Torstain sijoittajailtaa kuunnellessa huomasi selkeästi, kuinka Petri vältteli ja vaivaantui Kiinasta puhumisesta ja yritti sivuuttaa keskustelut liittyen Kiinan ja Vietmanin suhteisiin.

Kun tuli kysymys “miten näet Vietnamin poliittisen riskin” niin ensimmäinen reaktio oli naurauhdus ja kommentteina tuli mahdollinen maailman kahtiajako, Vietnamin koulutus yms. ja esim. EU:n vapaakauppasopimus.

Tämän jälkeen Petri oli kysymykseen vastannut ja otti Kiinan vasta esille, kun joku yleisöstä kysyi tästä. Mielestäni on erittäin negatiivinen signaali, että Kiina-suhde ja -riski sivuutettiin täysin, vaikka Kiina Yhdysvaltojen kanssa ylivoimaisesti merkittävin vientimaa.

Kun Petri kommentoi lopulta Kiinan suhteesta, niin vastaus vei nopeasti keskustelun siihen, kuinka aseellinen selkkaus on erittäin epätodennäköinen. Kuitenkaan mahdollisista kauppasota-asioista Petri ei maininnut sanallakaan. Lisäksi kysyessä Maggielta ja Lanilta, niin hän kysyi “what kind of political risk – if there could be a war or anything” - Selkeästi kysymyksen asettelu johdatteli vastausta keskittymään pelkästään sotilaalliseen uhkaan, ei niinkään kauppasotaa liittyviin asioihin.

11 tykkäystä

Mm. edellisessä sijoittajakirjeessä Kiina-riski nostetaan esille. Itse en kokenut, että Petri olisi asiaa eritoten vältellyt nyt tai aikaisemmin. Mitä olisit halunnut kuulla? Totta kai Kiina on iso kauppakumppani ja riskejä sitä kautta on olemassa. Jos haluaa välttää Kiinaan liittyvän riskin, ei varmaan kannata sijoittaa Vietnamiin.

Viimeisestä sijoittajakirjeestä:

“Vietnamin geopoliittisen aseman takia rajanaapuri Kiina on ilman muuta Vietnamin selkein uhkaaja. Voi
tuntua jopa koomiselta, mutta olen kuullut, että varoissaan olevat vietnamilaiset ovat Venäjän
aggression jälkeen ryhtyneet hankkimaan kaksoiskansalaisuuksia muun muassa Maltalta ja
Montenegrosta, koska Venäjän esimerkki lisää riskiä, että Kiinassa saattaisi nykyisen presidentin Xi:n jälkeen nousta valtaan aggressiivisempi ja Vietnamiin vihamielisesti suhtautuva johto. Vietnamin ja
Kiinan välillä on ollut jo pitkään poliittisia jännitteitä Vietnamin Itämerellä (Etelä-Kiinan meri)
sijaitsevien kivikoiden hallinnasta.”

Edit: pidennetty lainattua tekstiä.

8 tykkäystä

Poliittisesta riskistä puhuttaessa on hyvä huomata, että PYN Elite -rahasto voi sijoittaa minne haluaa. Eli jos Vietnamissa alkaa tilanne näyttää vaaralliselta voi rahasto tarvittaessa realisoida varansa ja sijoittaa ne jonnekin muualle.

Vietnam on markkinana epävarmempi kuin monet muut ja jopa totaalisen nollauksen vaara on olemassa (vaikka todennäköisyys tällä hetkellä on pieni). Siksipä koko varallisuuttaan ei kannata tähän laittaa. Toki tällaisilla markkinoilla voi tehdä paljon rahaa mutta riskit on hyvä tiedostaa etukäteen.

2 tykkäystä

Ei kyse varsinaisesti siitä mitä olisin halunnut kuulla, vaan lähinnä se, että itselle oli negatiivinen asiat, että tämä asia olisi jätetty pimentoon jos sitä ei olisi varta vasten kaivettu Petriltä. Jo pelkästään se, että tämä sinun kirjoittamasi (ja lainaamasi) info olisi tuotu esille olisi ollut mielestäni positiivinen signaali. Ei tätä olisi tarvinnut pitkästi käsitellä, mutta täysi asian ohittaminen oli mielestäni erikoista.

Jos haluaa välttää Kiinaan liittyvän riskin, ei varmaan kannata sijoittaa Vietnamiin.

Tämän ymmärtänee kaikki, jotka sijoittamista harrastavat.

20 tykkäystä

Mitä nuo pelleilevät? Eihän tuossa ole järjen hiventä lähteä Venäjän kelkkaan… Tähän asti maan johto vaikuttanut viisaalta.

Nyt kaivattaisi @KPfoorum1 Petrin kommenttia tähän epäselvään tilanteeseen ennen kuin muutkin lunastavat osuutensa; miksi Vietnamin johto näkee järkeväksi hännystellä Venäjää? Onko odotettavissa isompia taloudellisia seurauksia lännen osalta tämän seurauksena?

17 tykkäystä

Surullinen juttu Pyn Elite -sijoituksen kannalta. Onko kukaan nähnyt lähdettä, jossa Vietnam virallisesti vahvistaa asian? Pengoin pari artikkelia aiheesta, ja niissä sanottiin, että tietolähde on Venäjä.

Jep. Tuo uutinen on kuitenkin tullut moskovasta. Olisi kiva saada vahvistus vielä Vietnamin suunnasta, ennen kuin laittaa lunastuksen menemään. Kai se todennäköisesti paikkansa pitää, mutta propagandaa ja asioiden esittämistä sopivan näköisenä on näinä päivinä paljon liikkeellä.

Edit: Vietnamnews on asian uutisoinut, joten ehkä se vahvistaa, että on virallista

6 tykkäystä

Vietnam tuki Venäjää taannoisessa YK-äänestyksessä, en nyt muista mistä siinä oli kyse. Anyway katsoin että ei lupaa hyvää ja lähetin lunastusilmoituksen seuraavana päivänä.

Tämä sotaharjottelu on jatkumoa. Vaikea ymmärtää miksi hyppäävät selvän häviäjän kyytiin. Joku takaisinmaksu Vietnamin sodan aikaisesta tuesta?

4 tykkäystä

Kyse oli Venäjän sulkemisesta YK:n ihmisoikeusneuvostosta Ukrainaan hyökkäyksen takia. Iso enemmistö tuki sulkemista, mutta oli tyhjää äänestäneitä. Ja sitten jokunen Venäjän sotatoimien tukija, joista nousi esiin Vietnam. Maa kun oli näistä tukijoista ainoa, jolla EU:n kanssa laaja kauppa- ja yhteistyösopimus mm. demokratia- ja ihmisoikeusasioineen.

Kun katsoo Vietnamin kauppatilastoja, niin asiaa täytyy ihmetellä entistä enemmän. Pl. Kiina suurimpia ja tärkeimpiä vientimaita Vietnamille ovat monesti läntiset demokratiat.

Alla tilastoa tilanteesta. Ja kannattaa tietää, että jos EU laskettaisiin tähän blokiksi (jota se on kauppapoliittisessa mielessä), niin unionimme olisi tuossa USA:n ja Kiinan rinnalla. Ja Britannia nostaa lisää Euroopan osuutta.

Ei kyllä järki riitä selittämään Vietnamin asemoitumista suoraan Kremlin syliin…

13 tykkäystä

Onko teillä tiedossa instrumentteja, jolla voisi shortata Vietnamin indeksiä ja suojata Pyn sijoitusta siksi aikaa, kun saa rahat ulos? Tässä on melkein puolitoista kuukautta väliä, jos nyt jättää lunastuksen.

Lähetin Petrille sähköpostia, jossa pyysin kommentteja näihin.

14 tykkäystä

Pyniltä/Petriltä olisi kyllä kiva saada vähän kommenttia tähän Vietnamin sekoiluun.

Voikohan rahasto tehdä kuinka nopeita liikkeitä/suojauksia omistustensa suhteen?

14 tykkäystä