PYN Elite -rahasto

Tänään ilmestynyt uusi sijoittajakirje löytyy :point_down:

16 tykkäystä

Olen jo pari vuotta selaillut Inderesin foorumeita, mutta uskaltauduin nyt laittamaan ensimmäisen viestini.

Itseäni jäi mietityttämään PYN Eliten rahaston sisäinen verotus.
Rahastoesitteessä on mainittu ulkomailta saatujen tulojen verotuksesta seuraavasti (ks. kuva alla).


image

Maksaako PYN Elite siis osakkeistaan saamista osinko- ja myyntivoitoista verot Vietnamiin, paikallisen lainsäädännön mukaisesti, sanotaan esim. 30%? Ja sitten kun rahasto-osuuksia lunastetaan, niistä menee Suomen verotuskäytännön mukaisesti pääomatuloveroa.
Tällöinhän kyse olisi kaksinkertaisesta verotuksesta, mikäli Suomen pääomatuloverotuksessa ei ole mahdollista hakea hyvitystä tai vapautusta. Luin verottajan sivuilta kansainvälisen kaksinkertaisen verotuksen poistamisesta, mutta minulle ei ihan auennut, että miten tämä toimii PYN Eliten osalta.

Löytyisikö foorumilta joku asiaa jo kenties aiemmin pohtinyt/selvittänyt?

En omista PYN Eliteä, mutta kiinnostusta olisi merkitä lähiaikoina, kun Vietnamin indeksin P/E luvut huitelevat ~11x tasoilla vuoden 22 ennusteilla.

24 tykkäystä

Sovellettava rahastoihin kohdistuva lähdevero on usein 0 % juurikin kaksinkertaisen verotuksen takia. Tuota voi kysyä PYNiltä itseltään vaikka sähköpostilla. Vastailevat kyllä kysymyksiin ripeästi. :slight_smile:

1 tykkäys

@KPfoorum1 koitetaan tätä kautta? Saataisiin tieto samalla kaikille :slightly_smiling_face:

4 tykkäystä

PYN Eliten Maggie Yi tulee ensi viikolla inderesTV:n haastatteluun. :movie_camera: Hänen seuranta-alueellaan on erityisesti pankit. Pankkisektorilla PYNillä onkin merkittäviä sijoituksia.

Jos teillä herää aiheeseen liittyviä kysymyksiä, tuttuun tyyliin niitä voi ehdottaa täällä ketjussa tai lähettää viestiä meikäläiselle.

36 tykkäystä

Minua kiinnostaisi miten hyvin PYNin tulosennusteet ovat toteutuneet, sillä kuluvan/seuraavan vuoden PE-lukemia käytetään paljon PYNin dokumenteissa.

16 tykkäystä

Onko talouteen tullut peikkoja, vai onko indeksin viimeviikkojen sukeltaminen tavallista heiluntaa? Ollaan tiputtu indeksitasolla alemmaksi kun edellisessä dipissä, joka johtui “markkinamanipulaation puhdistusoperaatiosta”.

Kiinan ja Taiwanin tilanteen eskaloitumisen todennäköisyys ja vaikutus rahastoon.

Edit: @Glarin Vietnamin taloudesta totta kai…

3 tykkäystä

Puhutko vietnamin taloudesta vai maailman taloudesta?

Jos maailman, sen keskustelun paikka ei ole ehkä täällä.
Mutta: TLDR. FED rise rates, rates bad for stonks, FED burn money from QT, ECB plan higher rates, stonks dislike.

Tässä muutama äkkiseltään mieleen tullut kysymys: Mikä ajaa pankkien tuloskasvua? Mistä segmenteistä (korkokate, palkkiotuotot, varainhoito) tulos muodostuu? Mitä riskejä toimialalla on? Millaista pankkisääntely on Vietnamissa?

4 tykkäystä

Osaa näitä ainakin sivuuttiin PYNin sijoittaja-illassa, vaikkakin toki aika suppeasti:

Otos ei ole kovin pitkältä ajalta ja nämä taitaa olla VN-indeksin virallisia ennuste (ei siis PYN Eliten henk.koht.), mutta laitan nyt kuitenkin.

Taukukko löytyy PYN Eliten sivuilta Petan Blogista (18.05.22 julkaisu).

9 tykkäystä

Hei, terveisiä PYN Elitestä, pahoittelen että vastaus viipyi. Vietnamin pörssiin sijoittavan suomalaisen osakerahaston verotus on Vietnamissa varsin yksinkertaista. Rahasto maksaa Vietnamiin myynneistä 0,10 % veron. Muita osinko- tai myyntivoittoveroja ei ole.

44 tykkäystä

Itseäni ihmetytti nyt keväällä tullut tieto, jossa kerrottiin Vietnamin pörssin osakemanipulaatioihin liittyvistä pidätyksistä/sanktioista. Jäi siis mietityttämään, että millaisesta osakemanipulaatiosta on kyse ja toisaalta miten sitä on harjoitettu. Mielestäni tätä ei juurikaan ollut avattu PYN Eliten tiedotteissa.

Olen iltalukemiseksi käynyt läpi PYN Eliten vanhoja julkaisuja ja satuin löytämään tällaisen maininnan 4/2016 sijoittajakirjeestä.


Tämän keväisessä keississä ei välttämättä kyse juuri samanlaisesta, mutta hyvä esimerkki todellisesta tapauksesta. Osittain siis tiedoksi, jos joku muu jäi pohtimaan tätä asiaa.

Toisaalta yleisesti tiedoksi kaikille jotka pohtii sijoittamista kehittyville markkinoille esimerkiksi (passiivisten) ETF:n tai (passiivisten) rahastojen kautta. Tällaiset keissit saattavat oikeasti päätyä rahastoon, perustuen juuri noihin tekstissäkin viitattuihin indeksisääntöihin eli rahastojen sisällön muodostumiseen painotusten perusteella. Ja lopputuloksenhan kaikki tietävät. Onneksi ETF:ssä ja rahastoissa on aina mukavasti hajautusta eli rajaa kokonaistuotto-odotuksen kannalta yhtiökohtaiset riskit pieneksi. Näin ollen merkitys ei ole suuri, vaikka tällainen johonkin ETF:n sattuisi pääsemäänkin mukaan. Minusta kuitenkin mielenkiintoista tietää/tiedostaa.

Aktiivirahastoihin tällaisia ei toivottavasti koskaan oteta tai korkeintaan silloin kun “halvalla” saa ja irtaudutaan kymmenen kertaa kalliimmalla :wink:

Jos tämä kuuluu paremmin tai lisäksi johonkin toiseen ketjuun, saa tarvittaessa siirtää.

21 tykkäystä

Mielestäni tätä ei juurikaan ollut avattu PYN Eliten tiedotteissa.

PYN Eliten sijoittajaillassa siitä ainakin mainittiin ja Deryng puhui jonkinlaisesta provosoinnista. Löytyy videolta kohdasta 53:00 alkaen.

Asiaan palattiin vielä Q&A osiossa (kohdassa 1:50:00), jossa kerrottiin Wall Street Bets-tyyppisestä ilmiöstä.

11 tykkäystä

PYN Eliten Maggie Yi oli Antin haastattelussa. :sunglasses:

-Aiheet-

00:00 Aloitus
00:33 Maggie Yi ja PYN Eliten muu salkunhoitotiimi
02:30 Vietnamin pankkisektorin kasvuajurit
05:32 Pankkien luotonantopolitiikka ja luottotappiot
06:53 Pankkien regulaatio
07:32 PYN Eliten kriteerit pankkisijoituksille
09:20 Pankkien kasvunäkymät ja globaalin kasvun vaikutus niihin
11:49 Vietnamin taloustilanne
13:43 Vietnamin pörssin eettinen puhdistusliike
17:40 Markkinatilanne ja PYN Eliten liikkeet

19 tykkäystä

Lukusuositus, jos rahaston historia ja Petrin ajatukset kiinnostavat aiemmilta vuosilta. Ehjä tarina saatu rakennettua mm. vanhoja sijoittajakirjeitä hyödyntäen.

Tuodaan esille toki onnistumisia, mutta myöskääm epäonnistumisia ei peitellä. Petri on kyllä näköjään ikuinen optimisti, ainakin Aasian markkinoiden suhteen.

PYNElite_20_kirja-1.pdf (991,0 Kt)

Kirjanen löytyy myös googlesta hakemalla

15 tykkäystä

Hurjaa menoa :muscle: tuntuu, että nyt olisi otollinen hetki lisätä ja kylvää siemenet tulevien vuosien Petrin sanoin tuottolegeihin. Vielä parin pinnan miinuspäiväkin saatiin sopivasti indeksitasolla kuun vaihteeseen. On vaan jo 25% painossa, ja ylimääräistä rahaakaan ei nyt ole, mutta mutta…

Ja jos Vietnamin pöhinän seuraaminen kiinnostaa, niin olen löytänyt muutaman hyvän sivuston:

https://vietnamnews.vn/
https://en.vietstock.vn/

29 tykkäystä

Sijoitustieto.fi:ssä oli tällainen Juuso Mykkäsen (Fourton Oy) tekemä vähän pidempi juttu Vietnamista ja Indonesiasta. Juttu on aika pitkä, mutta helposti ymmärrettävää ja asiapitoista tekstiä. :+1:

Historiallisesti katsottuna molempien maiden osakemarkkinat ovat pidemmällä tähtäimellä tuottaneet kiitettävästi, mutta tietyissä ajanjaksoissa alamäet ovat olleet myös kiitettävän hankalia. Pitänee myös mainita, että maiden tuotot ovat tulleet ilman paikallisten keskuspankkien taseiden kasvatusta ja likviditeetin järjetöntä pumppausta G7-maiden keskuspankkien tyyliin. Indonesian ja Vietnamin tuotot on siis tehty ”luomuna” eli rakenteellisen kasvun kautta.

13 tykkäystä

Uusin rahastokatsaus on julkaistu tänään. PYNin sivujen lisäksi löytyy :point_down:

18 tykkäystä

Onko jollain saatavilla Vietnamin bkt-ennusteet osavuositasolla? Tuntuu, että loppuvuoden ennusteissa ei ole otettu huomioon heikkoa q3-2021 vertailukohtaa (n. -6%), mutta toisaalta en uskoisi että analyytikot tekisivät näin helpon virheen.

Kun q1 ja q2 oli kasvu n. 7% positiivisiin vertailukausiin, niin eikö q3-2022 kasvu verrattuna q32021 tule olemaan luokkaa 14%? Ja jos q4 jälleen 7% tasolla niin koko vuosi olisi noin 1,5%-yksikköä korkeampi kuin koko vuoden ennusteet tällä hetkellä.

1 tykkäys