Hyvä pohdinta suurempaa kritiikkiä en strategisiin valintoihin ehkä keksi, mutta liikevaihdon jääminen yhtiön ohjeistuksesta/tavoitteista kertoo ehkä enemmän yhtiön liiasta optimismista markkinakehityksen osalta. Olen tosin itsekin sortunut tähän optimismiin Osta-suositusten putkella samalla kun yhtiön kasvuvauhti hidastui selvästi (ainakin vuonna 2022 siis, nyt on meidän ennusteilla muistaakseni pari vuotta jo halailtu liikevaihtohaarukan alalaitoja).
Qt:n liiketoiminnan tukijalka oli aiemmin nimenomaan kehittäjätyökalut, joista liikevaihtoa saadaan kehittäjälisensseistä ja myöhemmin asiakkaan lopputuotteiden myyntimääriin sidotuista jakelulisensseistä. Ekosysteemin luominen ja monituoteyhtiöksi siirtyminen aloitettiin selvemmin vasta vuonna 2021 (froglogic-kauppa) jolloin tuoteportfolio laajeni myös laadunvarmistukseen.
Ehkä jälkikäteen voi miettiä tehtiinkö siirtymä monituoteyhtiöksi liian myöhään. Toisaalta: Aiemmin yhtiöllä oli työn alla liiketoimintamallin muutos jatkuvaluonteiseksi ja tätä ennen/ohella oli työn alla globaalin myyntiverkoston rakentaminen, joten voi olla ettei tuohon olisi ollut paukkuja. Ihan kaikkea ei voi ottaa pöydälle samaan aikaan, muuten tärkeimmät asiat voivat jäädä liian vähälle huomiolle ja toteutus jäädä puolitiehen. Ajattelen varmaan ennemmin niin, että nyt kun muutos monituoteyhtiöksi on jo varsin hyvällä mallilla, niin tässä seuraavan 5-10v aikana vasta nähdään saadaanko vahvaa kasvua ylläpidettyä tässä kokoluokassa ja tuoteperheen/‘ekosysteemin’ laajentamista jatkettua pidemmän ajan yli.
Sinänsä viime vuodet ovat osoittaneet että Qt:n liikevaihdon kasvu on jossain määrin syklistä, eikä yhtiö pysty tätä perusdynamiikkaa välttämään. Tuotekehitysinvestointien laajuus kuitenkin näyttää hieman heiluvan riippuen tuotteiden loppukysynnästä. Ja toisaalta Qt on liiketoimintamallillaan sitonut tulojaan lopputuotteiden myyntivolyymeihin (jakelulisenssit), mikä taas on sidoksissa globaaliin talouteen, jonka kehitys on myös yhtiön vaikutuspiirin ulkopuolella. Veikkaan että tällä tavalla on saatu nipistettyä enemmän liikevaihtoa per asiakas, mutta toki tuo sitten vastapainona volatiliteettia liikevaihtoon.
Qt:n omissa käsissä on ainakin näitä vipuja:
- Laajempi tuoteperhe: vaikka asiakas irtisanoisi tuotekehitysporukkaa ja tarvitsisi lisenssit pienemmälle koodarijoukolle, niin koodarikohtaista lisenssilaskutusta voidaan kasvattaa jos myydään käyttöön laajemmat työkalut (laadunvarmistus). Nykytuoteperheessä on edelleen lisämyytävää, mutta lisää tuotteita onvarmaan vielä tulossa yrityskaupoilla.
- Nykyasiakkaiden sisällä laajentuminen: Qt:n asiakkaat ovat globaaleja suuryrityksiä, joten Qt:n tuote voi ensin olla käytössä yhdessä tuotteessa yhdessä liiketoimintayksikössä. Ensin voidaan laajentua muihin tuotteisiin saman yksikön sisällä. Sitten voidaan päälle vielä laajentua muihin tuotteisiin muissa liiketoimintayksiköissä.
- Kokonaan uudet asiakkaat: Asiakkaita hankitaan edelleen lisää, ja näitä on alettu etsiä myös Qt:n aiemman ydinasiakaskunnan (Qt-ekosysteemi, erit. sulautetut järjestelmät) ulkopuolelta laadunvarmistustyökaluja myymällä.
- Samalla yhtiön globaali myyntiverkosto ja asiakaskunta on nyt äärimmäisen arvokas, jos Qt:n asiakkaat olisivat lähinnä Suomessa/Euroopassa niin lunta olisi tullut tupaan aika lailla enemmän.
Näistä vivuista huolimatta kasvun olennainen kiihtyminen olisi mielestäni aika vaikea rasti nykymarkkinassa. Pitäisin kovana suorituksena ja pidemmän ajan arvonluonnin kannalta todella arvokkaana jos yhtiö pysyisi esimerkiksi seuraavat ~10v >15 %:n liikevaihdon vuosikasvun tahdissa samalla kun tulosmarginaali jatkaa yläviistoon. Edellisessä raportissa (31.10.24) oli oletus, että tässä tahdissa pysytään n. 5v ja sitten pudotaan alaspäin.