Quantafuel - muovinkierrätystä Norjasta

Linkki Sparebankin rapsaan:
https://aksjehandel.sparebank1.no/server/secure/report/file/1182

Prosessi-inssi haku päällä:

https://65458.webcruiter.no/Main/Recruit/Public/4286724597?culture_id=nb&link_source_id=0

3 tykkäystä

Siimä tämän hetken targethintoja

7 tykkäystä

QFUEL on osa tätä BASF:n ChemCycling projektia.

3 tykkäystä

Pankkien targetit: Sparebank1: 200nok, Artic Securities: 125nok, Pareto 100nok ja Danske Bank 131nok.

Eli pankit hinnoittelee että riskit Quantafuelin osalta olisi hiukan hälvenneet. Toki anteja on luvassa ja sitä kautta vanhoille omistajille takapakkia. Mielenkiinnolla jään seuraamaan projekteja.

1 tykkäys

Syy ostolle?

Poiminta 15.9 julkaistusta tiedotteesta:

"We are therefore happy to announce that we over the last 48 hours have reached this target, and now plan for a gradual increase of capacity, first on one reactor, and then over the next couple of weeks on several reactors simultaneously. "

6 tykkäystä

QFUEL - Presentation - ABGSC - 240920.pdf (2,8 Mt)

Joku tuoreempi presentaatio 24.9.2020

4 tykkäystä

Kieltämättä tästä tulee aika hyvät fiilikset monessakin mielessä. Skiven tehdas on ilmeisesti saatu onnistuneesti pyörimään mikä on iso askel ettei tästä tule ihan “hyvä idea, mutta ei sen enempää” fiilistä. Kuuntelin tosta videosta että parissa kuukaudessa sen pitäisi pyöriä täydellä teholla? Jos mitään mutkia ei tule matkaan niin voiko tossa olettaa että presentaatiossa suunnitellut tonnimäärät ja uudet laitokset saataisin todennäköisesti toteutettua? Kovaa olisi kyllä kasvu tossa 2022-2023.

Edit. Osaako Jaska sanoa millaisia ne suurimmat mahdolliset mutkat on matkassa ton laajenemisen kanssa?

1 tykkäys

En ole ammattilainen, joten omat ajatukset ovat vain arvauksia. Mutta yleisesti skaalauksessa isompaan on aina omat kiemuransa. Säädöt/optimoinnin varmasti haastavammat löytää, mutta toki pohja on parempi kun Skivessä on homma kerran harjoiteltu.

Osaako @Jekku tähän liittyen kommentoida?

1 tykkäys

Mikäli Skiven tehdas saadaan toimimaan tuolla tuolla 20 000 t/a määrillä niin siitä skaalautuminen
suuremman kokoluokan laitokseksi ei ilmeisesti pitäisi olla ongelma. Olen ymmärtänyt, että pyrolyysi toimii suuremmilla kapasiteeteilla jopa paremmin.

Katsoin tuon presentaation läpi ja vaikka siinä puhutaan “maailman suurimmasta” muovijätteiden kierrätyslaitoksesta niin kokonaiskuvaa kun katsoo niin kapasiteettia pitäisi toki kasvattaa vielä jonkin verran kun katsoo pelkästään Suomessa syntyviä muovijätemääriä (tämä voi toki olla vain hyvä juttu jos tekniikka osoittautuu toimivaksi ja lopputuote menee kaupaksi).

“Suomen muovijätemäärän ennustetaan olevan vuonna 2020 250 000 t–380 000 t. Vuoteen 2030 mennessä määrän odotetaan kasvavan 6 –18 %. Jos otamme luvuista keskiarvot, vuoden 2020 muovijätemäärä olisi 315 000 t ja 2030 371 000 t.”
Lähde: https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/161993/TEM_2019_64.pdf?sequence=4&isAllowed=y (sivu 33.)

Otetaan vertailuun vielä Saksa mukaan niin päästäänkin jo vielä suurempiin lukemiin:
“Germany produced around 6.2 million tons of plastic waste in 2017, according to the environmental ministry.”
Lähde: https://www.handelsblatt.com/english/politics/the-plastic-trail-how-germanys-recycling-ends-up-in-malaysian-dumps-/24037020.html?ticket=ST-962875-mm7tGRBVlMutTnvfjv7Q-ap6

Tuo on positiivista, että muovijätteistä on määrä tehdä uusia muovituotteita eikä sitä ole määrä käyttää polttoainevalmistukseen.

Ymmärsinköhän nyt oikein, että muovijätteiden gate fee tehtaaseen on noin 80 USD/tonni?

4 tykkäystä

Norsk patent kan gjøre plast til drivstoff - Tu.no Artikkeli on vahna(2016) ja norjaksi, mutta kääntäjällä saa tästäkin selvän.

Edit: @Jekku näin minäkin tuon ymmärsin.

1 tykkäys

Hieman kirjoittelua englanniksi seeking alphassa. Suurin osa norjaksi, joten mukavaa vaihtelua:
Quantafuel, The Global Leader In Plastic Recycling, Backed By BASF And Vitol Has Potential To Multiply Your Investment

5 tykkäystä

Oiskohan siitä seurannut toi loppunousu.

Kuuntele Pörssipäivä Yle Areenassa: Sijoittajavieraana Tuire Mickelsson | Pörssipäivä | Yle Areena – podcastit

Quantafuel mainittu!

5 tykkäystä

Ja QFUEL löpinä alkaa n. 25min kohdalta

1 tykkäys

En tiedä onko tosta ollut täällä ja mennyt itseltä ohi, mutta tosta kuunnelmasta vasta laskin pisteet yhteen, että toi 250M kesäkuussa sijoittanut Kristiansenhan on tosiaan Lego miljardööri ja siinä voi puhua jo asiantuntijuudesta muovia kohtaan.

1 tykkäys

Mietiskelin tuossa kun pörssipäivän haastateltava sanoi tuon Quantafuelin lopputuotteen olevan dieseliä. Neste on lähtenyt tähän samaan hommaan mukaan ja jätemuoveista on tarkoitus jalostaa nimenomaan dieseliä liikennekäyttöön. Quantafuelin tuotetta on kuitenkin käsittääkseni tarkoitus käyttää uusien muovituotteiden tekemiseen. Onko tässä Quantafuelin prosessissa jokin oleellinen ero Nesteen prosessiin?

E: Voisiko periaattessa tuota samaa Quantafuelin prosessin dieseliä käyttää sekä liikennepolttoaineena että muovituotteiden raaka-aineena vai onko siinä jokin ero?

Gate fee 80 USD/t vaikuttaa äkkiseltään aika kovalta. Periaatteessa jätteenkäsittelijöillä tavoitteena, että siitä pääsisi vähintään 0-hinnalla eroon. Toki muovijätteet kuuluvat tuottajavastuun alaisuuteen niin sitä en tiedä millaisia käsittelymaksuja heiltä peritään esim. Fortumin muovijalostomolla tällä hetkellä.

Nesteellä on muuten hyvin videoita tarjolla youtubekanavallaan

Volyymit kasvoi melko lailla kun jenkit avas ja suunta ylöspäin:

Tähän nyt tämän viikon tutustunut ja iso kiitos tänne ketjuun jaetuista materiaaleista ja keskustelusta. Erityiskiitos @jaska1 ketjun avauksesta!

P.S. Vielä on avaus tekemättä

Edit: tasot tosiaan jäi kuvasta, mutta ideana oli havainnollistaa/tuoda esiin, että ehkä tälle on jenkeissäkin heräilty.

1 tykkäys