Raaka-aineet & luonnonvarat - Talouden primaarisektori

Nuo ennustukset kuulostavat ikäviltä ja ihmisillä on tapana sulkea korvansa ikäviltä asioilta.
Mark Millsin 45 min luento luonnonvaroista avaa hyvin millaisista mittakaavoista tässä ihmiskunnan projektissa on kyse ja miksi kaivos- ja energiasektori ovat väistämättä tulevaisuudessakin erittäin mielenkiintoisia sijoittajille:

Optimisti tietysti ajattelee että ihminen on innovatiivinen eläin ja kyllä joku keksii aina ratkaisun kaikkiin ongelmiin. Mutta entä jos resurssit eivät vain yksinkertaisesti riitä, koska niitä ei ole maapallolla tarpeeksi? Perustetaan kaivoksia kuuhun ja Marsiin? :thinking:

13 tykkäystä

Kyllä se trendi on tämänlainen:
“The upshot is another seven to 10 years of higher oil prices, coupled with incremental price increases for commodities useful for the energy transition, including copper, nickel, graphite and lithium.”

Hyvä artikkeli, samansuuntaisia on kaikki, mitä itse olen nähnyt. Tämän vuoksi olen mm. kyseenalaistanut, voidaanko esim. nuo kovat tavoitteet polttomoottoriautojen valmistuskielloista oikeasti pitää voimassa, kun tästä mennään muutamia vuosia eteenpäin ja toisaalta, mitkä on autojen hinnat jatkossa. Henkilöautot tosin nyt on vain yksi osa kokonaisuutta.

Väitän, että jossain vaiheessa ajaudutaan isoihin kulutusrajoituksiin, se on ainoa tapa balanssoida tätä jatkuvaa massiivista kulutuskehitystä kaikessa. Ihmisten on pakko liikkua julkisilla, ostaa vähemmän kulutushyödykkeitä, käyttää sähköä vähemmän jne. jne. Suuri (ellei suurin) ongelmahan on saada rajoitettua väestönmäärän kasvua maapallolla ja tarjota elämää parantavia olosuhteita alueilla, jossa ollaan todella heikon infran varassa.

14 tykkäystä

Niin, en tuota vielä kerennyt kuunnella mutta ottiko hän kantaa siihen, että vihreässä siirtymässä käytettäisiin useaa eri teknologiaa yhtä aikaa ja sen vaikutuksista tulevaisuuden pula-aikaan? Esimerkiksi nyt nättää siltä, että tuuli - ja aurinkovoiman sivussa ydinvoima elää uutta renesanssia ja kaikki ne käyttää vähän eri materiaaleja. Sama elektrolyysilaitteistoissa, käsittääkeni PEM ja alkaline laitteistot vie vähän eri metalleja. Energian kuljetuksessa tulevaisuudessakin voidaan käyttää pelkkien johtojen lisäksi putkistoja ja laivoja jne ja kuparia ehkä vähän säästyy tällä tavalla.

Itse olen myös tietoinen tuosta uhkakuvasta ja vähän nihkeetä se on. Toyotan sanoin polttomoottori ei ole uhka vaan ne päästöt. Eli jos on keinoja vähentää noita päästöjä niin ei liene järkevää kieltää polttomoottorit, sillä niiden valmistus ei ole materiaali intensiivistä ja ne sopivat todella moneen käyttökohteeseen. Tämä on siis vain yksi esimerkki poliittisesta päätöksestä, joka on masinoitu jonkun lobbariporukan toimesta ja loppuviimeksi saattaa olla jopa erittäin haitallinen päätös. Vähän sama ydinvoiman suhteen, nyt näyttäisi siltä että sitä tarvitaan rakentaa lisää Eurooppaan vaikka sitä vielä vuosi tahi kaksi sitten vastustettiin kiivaasti. Tässä siirtymässä vähän tarvittaisiin kokonaisharkintaa.

Viestittelin Matthew Klippensteinin kanssa hänen pitämästään esitelmästä yhdessä vetyaiheisessa online-konferenssissa. Fiksu jätkä. Hänen teesinsä oli se, että jos liikaa rajoitetaan ihmisten toimintaa vihreän siirtymän varjolla niin saadaan aikaiseksi maksimaalinen vastustus. Toisaalta jos ihmisten elämäntapa pysyy suhteellisen samana niin ihmiset ovat jopa hyvinkin myötämielisiä muutokselle. Ja tätä siirtymäaikaa nyt tosiaan uhkaa nuo investointien puutteet fossiilisien suhteen, ehkä liian ideologinen politiikka ja ylipäätään inflaatio. Tuo liiallinen ideologinen politiikka= ei ole teknologia riippumatonta, vaan politiikalla ohjataan tällä hetkellä liikaa tiettyjen teknologioiden suuntaan, oli se toimiva ratkaisu tai ei.

Kyllähän tämä siirtymä sijoittajalle tarjoaa isoja mahdollisuuksia, jos vaan näkemystä löytyy :face_with_monocle:

9 tykkäystä
4 tykkäystä

Törmäsin tällaiseen:

9 tykkäystä

Ketjun nosto ja kysymys. Raaka-aineet ovat vähän hajautusmielessä kiinnostelleet Vernerin mainitsemista syistä. Olisiko tältä sektorilta suositella hyvää rahastoa tai ETF:ää?

5 tykkäystä

Tällainen tuli vastaan liittyen raaka-aine yhtiöistä ja etenkin muistan nähneeni jossain ketjua sijoituksista Etelä-Amerikan kaivostyhtiöihin:
Sigma Lithium Corp (NASDAQ: SGML): Bogus Feasibility Studies & Production Delays Will Leave Investors Praying for a Buyout – Grizzly Research LLC (grizzlyreports.com)
Toivottavasti kenelläkään ei ole suuria rahoja tuossa kiinni, voi ottaa osumaa tuollaisen raportin jälkeen (ja huom. en ota nyt kantaa onko tuo kuinka oikea arvio - oleellista on ostaako moni nuo väitteet).

Lyhyesti siis tutkimusyhtiö väittää Sigma Lithium Corp arvostuksen olevan vähintää +50% yli todellisen arvon ja Teslaan liittyvien spekulaatioiden olevan vain spekulaatiota ja yritystä pumpata arvoa ylös.

5 tykkäystä

Kirjoittelin tuonne Lithium Americas:n ketjuun juuri tästä. Nostan siitä tähänkin tuohon shorttirapsaan liittyvät kappaleet. Lithium Americas:n ketjussa on lisäksi muutama kappale Sigmaan liittyvistä myyntihuhuista, jotka ehkä laukaisivat tämän shorttiraportin.

Tänään puolestaan julkaistiin short report, joka lyttää koko Sigman huijaukseksi. Sigman kurssi notkahti tästä, mutta näyttä jo palautuvan. Puolen tunnin lukemisella suurehko osa raportista on puuta heinää, ja raportti on sisäisestikin ristiriitainen. Muutama ihan validi pointti siinä kuitenkin on, jotka mielestäni nimenomaan selittävät Sigman omien laskelmien ja markkinan näkemän yritysarvon eroja. Suurimpana näistä lienee tuo suunnitellun ramp up:in nopeus. Sigmalla on vähän omia työntekijöitä eikä aikaisempaa kokemusta kaivostoiminnasta, vaikka tietysti yksittäisillä johtajilla sitä on. Siitä huolimatta Sigma mainostaa polkaisevansa pystyyn maailman mittakaavassa merkittävän spodumeenituotannon ymmärtääkseni nopeammin kuin kukaan tähän asti. Melko varmasti voi sanoa, että tässä tulee ongelmia, jotka eivät näy Sigman omissa materiaaleissa. Teslan ramp up-ongelmat ovat ehkä jonkinlainen vertailukohta, ja kotimaan kaivostoiminnasta tulee surullisenkuuluisa Talvivaara mieleen. Tämä lienee tiedostettu Sigmallakin, ja uskon että tämä on yksi syy siihen, miksi firma on myynnissä. Osaava ostaja pystyy ehkä paremmin ajamaan tuotannon ylös ja selvittämään eteen varmasti tulevat ongelmat. Lisäksi ostaja voi saada synergiaetuja, jos osaa rakentaa tuotannon yhteyteen myös varsinaisen akkukäyttöön tulevan litiumin valmistuksessa tarvittavan kemikaalitehtaan. Tämä vaatii täysin omanlaistaan osaamista, joka tämän hetken Sigmalta puuttuu. Toisaalta Sigma pystyy mainostamaan olevansa maailman vihrein litiumkaivosyhtiö, kun se pelaa vain kovan kiviaineksen kanssa, ja jättää kemikaalien kanssa lutraamisen muille.

Toinen short reportin relevantti kohta liittyy kustannuksiin. Sigman itse esittämät kustannukset (sekä pääoma- että käyttökustannukset) näyttävät erittäin pieniltä verrattuna mihin tahansa. On todennäköistä, että nämä nousevat, kun selvitellään ramp up-ongelmia ja päästään oikeasti kokeilemaan tuotantoa. Toistaalta short report laskee tuotot Goldman Sachs:in aivan älyttömään hintaennusteeseen perustuen. Oman tutustumiseni perusteella Sigman itse käyttämät hinnat (jotka on kyllä yhtiön raporteissa varsin epämääräisesti esitetty), voivat olla ihan perusteltuja. Analyytikot ovat tällä hetkellä erittäin erimielisiä litiumin hintakehityksestä, mutta itse pidän todennäköisenä, että litium-pula jatkuu 2030-luvulle, eikä kustannuskäyrälle ole siksi paluuta. Todennäköisesti Sigmalla on LG:n kanssa joku kiinteähintainen sopimus litium-konsentraatin myyntihinnasta, mutta tämän yksityiskohtia ei ole julkistettu.

Pääosa short reportista on joko liioittelua tai aivan puuta heinää, ja näin tuntuu markkinakin kurssireaktion perusteella päätelleen. Esimerkiksi mainitut sisäpiirin myynnit selittyvät suurelta osin sillä, että CEO-parille tuli avioero, ja Sigman operatiivisesta toiminnasta ulos jäänyt co-CEO Calvyn Gardner myi osakkeitaan. Väitteet lapsityövoimasta ja alipalkkauksesta ovat naurettavia, kun lukee rapsan perusteet näille. LinkedIn:stä on katsottu kokonaan väärää firmaa, kun väitetään ettei Sigmalla olisi siellä työntekijöitä. Jos myyntihuhuissa on totuuspohjaa, saattoi sen sijaan shorttarille tulla kiire positionsa kanssa?

Edit: kommentoitakoon tähänkin, että todennäköisesti Tesla ei ole Sigmasta kiinnostunut. Fakta kuitenkin on, että Sigma on myynnissä, ja on olemassa ihan uskottavia väitteitä siitä, että muutamakin kiinalaisyritys olisi aika lähellä tarjouksen jättämistä.

8 tykkäystä

En osaa ottaa tuohon muuten kantaa, mutta tää oli hauska. Viittaavat rapsassa siihen, että Sigmalla ei ole LinkedInissä työntekijöitä.

Muuten hyvä, mutta ovat katsoneet väärää firmaa.

10 tykkäystä

Jos oletetaan, että raaka-aineiden ja erityisesti vihreään siirtymään liittyvien sellaisten supersykli on alkamassa, kannattaa kuparissa olla mukana. Goldman Sachs:in Global Head of Commodities, Jeff Currie:

“On copper, the forward outlook is extraordinarily postive. We’ll be at the lowest observable inventories that have ever been recorded at 125,000 tonnes. We have peak supply occuring in 2024…Near term we put (the copper price) at $10,500 and longer term our price target is $15,000 a tonne.”

Kuparin hintakehitys:

Teck Resources Ltd on kanadalainen luonnonvarayritys, jonka pääasiallinen business on ollut hiilikaivostoiminta sekä kuparikaivostoiminta. Ohella on kaivettu muitakin metalleja. Yhtiö on tehnyt exitin energiabisneksestä, ja aikoo erottaa kupariliiketoiminnan hiilikaivostoiminnasta. Jos oletetaan, että likaisten energia- ja hiilikaivostoiminnan takia yrityksen kupariliiketoiminta on ollut aliarvostettua, tekee tämä splitti yrityksestä mielenkiintoisen. On mahdollista, että splitin jälkeen kupariyhtiö Teck Metals saa nykyistä kokonaisuutta selvästi paremmat arvostuskertoimet, ja mahdollisesti hiiliyhtiö Elk Valley Resources (EVR) ei menetä kertoimissa vastaavasti, jolloin kokonaisuus jää sijoittajan kannalta plussalle. Splittiaikeet julkaistiin helmikuun lopulla, ja valmista pitäisi tulla Q2 aikana.

Teck Metals:lla tulee olemaan ihan mielenkiintoinen kuparin pipeline:

Teck tuottaa kuparia kustannuskäyrän vasemmalla puoliskolla, mikä on positiivista myös siinä tapauksessa, että kuparin hintakehitys ei yllä härkämäisimpiin ennusteisiin. Ei ole siis ensimmäisenä sulkemassa kaivoksia. Tällä hetkellä tulevan Teck Metals-yhtiön osuus arvostetaan EV/EBITDA (23E) kertoimella 4,6x, kun isot verrokkiyhtiöt (ml. Freeport-MacMoRan ja Southern Copper) keskimäärin kertoimella 7,5x. Jako toteutetaan siten, että hiililiiketoiminnasta palautuu uudelle Teck Metals-yhtiölle minimissään CAD$7 miljardia, mahdollisesti enemmän, seuraavan n. kymmenen vuoden aikana.

Jaon jälkeen Teck Metals näyttää mielenkiintoiselta, ja EVR mahdollisesti auringonlaskun yritykseltä. Jos uskoo, että splitin jälkeen osien arvo on nykyistä kokonaisuutta suurempi, voi nyt olla hyvä hetki lähteä mukaan. Toinen vaihtoehto on hypätä splitin jälkeen Teck Metals:n kelkkaan, jolloin ei tarvitse sotkeutua hiileen alun perinkään. Kolmas vaihtoehto on toki, ettei usko kuparin tulevaisuuteen, yritykseen, tai pidä makrokuvaa riittävän positiivisena, ja jättää tällä erää väliin.

15 tykkäystä


Pikavilkaisulla aika iso osa liikevaihdosta on kuitenkin tullut hiilestä.

8 tykkäystä

Näin on. Iso osa tuon Metals-yhtiön liikevaihdosta tulee hiilestä vielä seuraavan ainakin seitsemän vuoden ajan, kun valtaosa hiiliyhtiön rahavirroista ohjataan kuparintuotannon kehittämiseen. Teck Metals noussee lähivuosina vasta kuparintuottajien TOP 10:een tonneissa mitattuna, mutta kasvaa kilpailijoita nopeammin.

Omasta mielestäni se pointti tässä on, että tästä saadaan kuparintuotannon kasvuyhtiö jolla on rahoitus kunnossa, ja joka ehkä voisi saada kuparikasvuyhtiön kertoimet vaikka iso osa rahavirrasta tulee hiilestä vielä useita vuosia. Tai sitten markkina näkee tämän läpi eivätkä kertoimet ihan heti muutu, mutta Tech Metals on silti nopeasti kasvava megatrendiin liittyvä yritys, jolla on hyvä tulorahoitus ja loistavat assetit. Lisäksi tuo hiilifirma tulee olemaan hillitön rahantekokone, mutta sen kannalta valitettavasti rahoista suuri osaa menee yhtiöstä vain läpi, kunnes yhtiöt ovat lopullisesti eronneet. Kuparifirman kannalta kuvio näyttää joka tapauksessa mielenkiintoiselta.

5 tykkäystä

image

27 tykkäystä

Kysyntä laskemassa vai haetaanko vain lisätuloja vastauksena US-politiikalle? Tällähän voi olla inflaatiota nostava vaikutus, jos kysyntä laskemassa.

7 tykkäystä

Todennäköisesti ihan vain “fuck you” Bidenille. Aluksihan jenkkien piti alkaa täyttää SPR:ää $80/bbl, sitten $72/bbl… ja sitten pyöriteltiin sormia, vaikka käytiin kuudessakympissä.

10 tykkäystä

Joku näki Teck:ssä piilevää arvoa jo nyt. Teck Resources ilmoitti hylänneensä Glencoren ostotarjouksen, ja näkee osakkeenomistajien kannalta parempana vaihtoehtona suunnitellun splitin kanssa etenemisen. Teck Resources pre-marketissa uutisen jälkeen +11 %.

4 tykkäystä

KL:stä
Saudi-Arabian johtama Opec+ yhteenliittymä ilmoitti viikonloppuna yllättäen öljyntuotannon leikkauksesta.

Järjestön toimet herättävät huolta inflaatioriskien lisääntymisestä. Samalla odotukset siitä, että Yhdysvaltain keskuspankki Fed nostaa jälleen korkoja seuraavassa kokouksessaan, vahvistuivat jälleen. Korko-odotukset ehtivät hieman laimentua pankkisektorin myllerryksen ja tuoreiden inflaatiotietojen valossa.

Öljy-yllätyksen tuomat inflaatiohuolet jäivät kuitenkin heikon ostopäällikköindeksin varjoon.

Nyt markkinoilla uumoillaan raakaöljyn hinnan voivan kohota 100 dollarin tynnyrinhintaan jo kesään mennessä tämän päivän noin 80–85 dollarin noteerauksista öljyn laadusta riippuen.

”Tämän vaikutus siirtyy inflaatioon globaalisti ja se tarkoittaa, että inflaatio mahdollisesti pysyy korkealla pitempään. Silloin myös korkojen, sen jälkeen kun ne saavuttavat huippunsa, on pysyttävä korkeammilla tasoilla pitempään”, sanoi BlueBay Asset Managementin sijoitusjohtaja Mark Downing Bloombergille.

15 tykkäystä

Laitetaan tämä tännekkin, koska tännehän tämä kuuluu. Kiinalaiset ovat sopineet pohjahinnan lithiumille. Kyllähän se sille näyttää, että seuraavat länkkäreiden energiaratkaisut tulisi olla OPEC- ja Kiina-riippumattomia.

4 tykkäystä

Newcastle lasketteli kun thermal otti hittiä lng:n vanavedessä ja aika monessa paikassa huudeltiin että 200$ olisi uusi katto mutta siinähän tuo taas keikkuu →

Öljy tosiaan pomppasi Opec leikkauksista ja saapa nähdä mihin kolmen kuukauden aikana päätyy🤷🏼‍♂️. Inflaatiopaineet nyt ei ainakaan näillä laske. Omaseuraamani taantuma indikaattorit kupari, crackspread ja jopa pienessä määrin BDRY ei ole juurikaan antanut osviittaa varmaan taantumaan, mutta nyt cräckit hieman notkahti johtuen öljyn noususta, mikä sinällään toki hyvä asia demand puolen takia, mutta jos sen yhdistää siihen että olettaisi Opecin leikanneen taantumahuolien ja huonomman kesä-syyskauden kysynnän takia niin kyllähän tuo voi olla omillakin mittareillani taantumalla flirttailua.

Kiinan kysyntä on imo aika vaikea indikaattori selvitellä. Jotain juttuja ollut heikosta öljyn kulutuksesta mitä ilmeisesti seurattu tuontiluvuilla, mutta vastaavasti syksyllä nuo hamstrasivat venäjältä vaikka olivat "ilman"kulutusta lockdowneissa ja olettaisin että se mystinen Kiinan spr varasto voi olla myös mittava vaikkei sieltä mitään faktaa kuulu.

Edit. Njah otetaanpa takaisin. Olen ollut vähän kiireinen muissa hommissa ja nähnyt vaan otsikoita miten Kiinan kysyntä öljyn kanssa olisi pientä, mutta näköjään onkin korkealla tasolla. Taitas ylittää Saudien tuotannon. Unohtakaa siis koko viimeinen kappale, mutta en viitsi poistaakkaan kun kirjoitin jo.

@Verneri_Pulkkinen auta miestä kun olen niin kiireinen. Sulla tais olla jossain minkä olen sekunnissa plärännyt silmien läpi että Kiinalla kysyntä öljylle laskenut vai muistanko ihan väärin ja horisen omiani.

15 tykkäystä

Et muista väärin! Nostin tämän Pörssien suunta -ketjussa.

Korot eivät uutiseen reagoineet, kuin laskevasti joten en tiedä pitäisikö tulkita niin, että markkina katsoo OPECin leikkausten kertovan enemmän kysynnän heikkoudesta, tai huolesta siihen? :smiley:

14 tykkäystä