Raaka-aineet & luonnonvarat - Talouden primaarisektori

Tässä ketjussa voimme keskustella fossiilisista ja fissiilisistä polttoaineista, metalleista ja metsästä, kalastuksesta ja maataloudesta, sekä kaikesta muusta alkutuotannosta ja niihin liittyvistä aiheista

19 tykkäystä

Siirrän muutamia viestejä:

3 tykkäystä

En tiedä sopisko vaikka rähän ketjuun, mutta mielestäni Tankerdatan Calvinilta ihan hyvää twiittailua:


Edit. Laitetaan nyt tänne kun kyseinen twiitti näköjään sai keskustelua monelle inderesiläiselle tutusta Orocosta:


9 tykkäystä

Tulevaisuuden ennustaminen on kovin hankalaa :smiley: GS taas ennustaa että vuosikausien raaka-ainekärsimyksen jälkeen olisi alkamassa vihdoinkin uusi supersykli.

image

image

image

image

image

Olisi muuten varsin kurjaa raaka-ainesijoittajille jos 2013-2014 alkaneen kuivan jakson jälkeen nykyinen hintapiikki kestäisi vain vuoden ja seuraavatkin 10 vuotta olisivat pelkkää kärsimystä. Itse-asiassa se kuulostaisi minulta kovin kummalliselta, koska inflaatiokorjattuna olemme vieläkin kovin kaukana huipuista ja raaka-aineisiin tehdyt investoinnit ovat viime vuosina olleet hyvinkin maltilliset.

6 tykkäystä

Tuo viimeinen lause minkä laitoit oli mielestäni tärkein. Ihmiskunnan pitää tulevaisuudessa siirtya pois fossiilisista polttoaineista, mutta sijoittajan tehtävänä taas on tehdä rahaa :smiley:

Öljyn käytöstä uusiutuviin siirtyminen on monumentaalinen projekti, joka tulee viemään vuosikymmeniä. Pelkästään sähköautojen tarvitsemien tuotantoketjujen rakentamiseen menee kymmenisen vuotta, joten ei se öljyn kulutus hetkeen tule loppumaan, vaikka kuinka länsimaissa sitä haluaisimme. Tällä hetkellä on vaikea olla olematta öljybulli, kun kaikki merkit viittaavat hintojen merkittävään nousuun vuoden sisällä.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-05-30/this-time-is-different-outside-opec-oil-growth-stalls

7 tykkäystä

Siirrän tänne @Musta_leijona

Tuo vastaus oli siis nimim. @kelkka sinulle.

3 tykkäystä

Vielä lisää öljystä. Amerikassa on meneillään todella kummallinen tilanne, kun öljy-yhtiöitä päätyy konkurssiin vaikka öljyn hinta on jo varsin siedettävällä tasolla. Liuskeöljyn tuotanto nimittäin laskee todella nopeasti, jos siihen ei tehdä jatkuvia ylläpitoinvestointeja ja yhden vuoden tauko investoinneissa voi tarkoittaa että yhtiösi tuotanto laskee 50%. Moni pienempi toimija ei siksi kestä edes yhden vuoden disruptiota öljyn hinnassa ja Yhdysvalloissa onkin monella öljy-yhtiöllä edessä taseen siivousta, eikä tuotantoa voida siksi ihan heti kasvattaa.

4 tykkäystä

Itsekin olen katsellut Exxonia sillä silmällä sen jälkeen kun eräs kaverini mainitsi pari kuukautta sitten, että osti sitä viime syksynä neljälläkympillä. Mainitsi paljolti samoja syitä joista sinäkin olet puhunut: öljyä tarvitaan vielä yllättävän pitkään, ja jos tuotantoon ei investoida epämuodikkuuden vuoksi, tulee tukemaan hintaa. Osakkeenomistajan näkökulmasta on järkevää, että Exxon pumppaa sitä öljyä kunnes joskus aika kaukana tulevaisuudessa ala alkaa todella kuihtua.

Siinäkin komppaan, että on kaksi aivan eri asiaa, millainen toivoisin maailman olevan, ja millainen se todellisuudessa on. Pidän ilmastonmuutosta ihmiskunnan suurimpana uhkana, ja toivoisin että sitä torjuttaisiin aggressiivisemmin. Mutta vaikka en pitäisikään Exxonin bisneksestä, jos se on selvästi aliarvostettu, olen kiinnostunut. (Toisaalta kyllä minullakin rajoja on, en sijoittaisi tupakkayhtiöön varmaan oikein millään hinnalla.) syy miksi en ole vielä ostanut on suurin heikkouteni sijoittajana, eli minun on psykologisesti vaikeaa ostaa firmaa joka on noussut tuntuvasti lähimenneisyydessä.

Kiinnostaisi vielä kuulla yhteenvetoasi Exxonin näkymistä seuraavien 20-30 vuoden tähtäimellä. Onko nykyosinko kestävällä pohjalla?

6 tykkäystä

Pankkeihin (mm. GS) ja öljyyn liittyen, tiedätkö mistä syystä pankkisektorin kurssi tuntuu olevan liimattu energiasektorin menoon - liekö heillä rahat kiinni näissä vai minkälainen kuvio lienee taustalla (ellei sattumaa)?

3 tykkäystä

Toi lainaamisen hankaloittaminen pelaa suoraan roistovaltioiden pussiin. Iran, Saudit ja Putin nauravat partaansa.

Lisäksi investointien estäminen rahahanat sulkemalla on omiaan lisäämään hintapaineita. En pitäisi mahdottomana, että näemme uuden öljykriisin ja nämä rosvot laittavat koko maailman taas polvilleen. Yhdysvaltojen tuotannon räjähdysmäinen kasvu on ollut omiaa pitämään maailmantaloutta pystyssä. Nyt Biden ja muut hyvesignaloivat hyödylliset ideootit estävät kotimaassaan kaasuputkihankkeita, samalla kun näyttävät Putinin rosvoputkelle vihreää valoa.

@Musta_leijona Siis paras tapahan saada nuo rosvovaltiot kuriin on juuri kuihduttamalla öljyn ja kaasun kysyntä. EU:kin tietääkseni pyrkii juuri riippumattomuuteen Venäjän kaasusta tukemalla uusiutuvia. Öljystä ja kaasusta eroon pääsy voi olla yllättävän nopeaa, mikäli tieteelliseen tutkimukseen tankataan tarpeeksi varoja. Populistien hallitsemissa valtioissa on vain tupattu tukehduttamaan tieteeseen tukeutuva päätöksenteko ja tieteen rahoitusta leikataan jatkuvasti. Menee taas off-topiciksi, joten ei tästä sen enempää.

4 tykkäystä

Roistovaltioiden kanssa saa aina tasapainotella. Putin on arvaamaton ja ymmärtää, että kansa pitäisi pitää leivänsyrjässä kiinni edes jossain määrin, jotta pahimmilta levottomuuksilta vältyttäisiin. Politiikka voi muuttua arvamattomaksi mikäli vihainen hurtta ahdistetaan liiaksi nurkkaan

Voin sanoa, että raaka-ainesektori ei kiinnosta vähääkään. Riittävän halpana nämä voivat mennäkin, mutta sijoittajan kannalta aivan liikaa negatiivisia faktoreita. Liikaa investointeja, liian syklinen, altis poliittisille suhmuroinnille, ei hinnoitteluvoimaa etc

4 tykkäystä

Joo tää konkurssiaalto on tullut hieman itselleni yllätyksenä. Toisaalta tääkin on lyhyellä tähtäimellä härkämäinen asia. Nyt on assettia tarjolla pilkkahinnalla niille, jotka pysyvät elossa.

Lisäksi monet ovat jo ilmoittaneet, että investointejen kanssa ollaan valikoivia, kun koronan tuomaa velkavuorta puretaan. Kun kysyntä oletettavasti jatkaa vielä tässä hyvää kasvuaa, niin tuotanto ei pääse samalla vauhdilla mukaan, mikä tuo taas hintaan painetta.

3 tykkäystä

Hyvinhän sitä Venäjän kaasun kysyntää kuihdutetaan parastakin aikaa Nord Stream 2 putkella :D. Eurooppalaiset ovat kovia hyvesignaloimaa, koska kansalaiset syö sen mukisematta. Totuus on sitten erilainen, koska korruptoituneille eurooppalaisille, myös suomalaisilla kelpaa rosvovaltioiden rahat (Esko Aho, Lipponen ja Saksan entinen presidentti nyt esimerkkeinä).

Suomenkin sähköntuotanto on niin huonolla tolalla, että sitä hankitaan talvisin älyttömästi Venäjältä. Ja millä Venäjä sen sähkön tuottaa :slight_smile:? Mutta tämähän ei helsinkiläistä ympäristötietoista henkilöä hetkauta.

Osa tästä uusiutuvien hypestä on vain poliittikojen irtopisteiden keruuta, kun yrittävät vakuuttaa kansalaisiaan kovista toimistaan ilmastonmuutosta vastaan. Green Deal rahat sun muut menevät kuitenkin suuremmilta osin ihan jonnekin muualle kuin uusiutuvien kehittämiseen.

Lisäksi siinä ei Euroopan “vihertyminen” hirveästi auta, kun Kiina ja Intia kasvattaa öljyn ja muiden fossiilisten käyttöä hurjasti. Toki ne ovat niin kaukana, joten siltä tosi asialta voidaan sulkea silmät.

Itse nään öljyn tulevaisuuden keskilyhyellä tähtämellä hyvinkin härkämäisenä. Toki riskejä on, mutta luulen, että ne ovat ylimitoitettuja.Yleensä ottaen, kun jotain sektoria vihataan oikein kunnolla, se voi tuoda hyvän ostopaikan.

4 tykkäystä

Vaikuttaa sattumalta.

Öh tuota noin, minä en ole edes ollenkaan varma että Suomea on olemassa 20-30 vuoden tähtäimellä, saatikka sitten jotain pörssiyhtiötä :smiley: Jopa ‘vain’ 12kk eteenpäin ennustaminen on pirun hankalaa.

Nämä mainitsemasi asiat ovat samalla myös syitä sijoittaa raaka-ainesektorille. Isot investointitarpeet tekevät alalle tulosta vaikean ja nostavat onnistujien arvoa, koska uusien yhtiöiden perustaminen on hankalaa. Syklit ja poliittiset suhmuroinnit luovat vastustamattoman hyviä tilaisuuksia, kun osakkeet ovat täysin väärin hinnoiteltuja. Hinnoitteluvoiman puute tarkoittaa sitä että tuotteesi menee aina kaupaksi, eivätkä kilpailijat voi uhata ylivertaisen yhtiön asemaa.

Nyt kun @Seinakadun_Keisari herätti Inderesin foorumin kiinnostuksen kaivososakkeisiin ja erityisesti kupariin tuon OROCO -ketjun jälkeen, niin uusia ketjuja kaivosyhtiöistä on alkanut ilmestyä viikoittain. Alahan on pirun vaikea ja riskialtis, joten opiskeltavaa riittää. MiningStockEducationilta tulikin sopivasti laadukas tunnin mittainen video siitä, miten kaivosalan tutkimusyhtiöitä tulisi arvottaa. Kuten aiemmin tuli todettua niin tämä sektori on haastava ja riskiäkin on merkittävästi, mutta toki palkkio on sen mukainen:

8 tykkäystä

Todettakoon tähän että itsellä on erittäin suuri kynnys sijoittaa mihinkään muuhun kaivosfirmaan, joskin uraanipuoli hieman kutittelisi taas kerran.

Kaivosfirmoissa otat yritysriskin ja raaka-aineriskin samassa paketissa, toki sitten suotuisissa merkeissä saat hyödyt myös kertoimella.

4 tykkäystä

Jos ala kiinnostaa, niin kannattaa muistaa rojaltiyhtiöt yhtenä osallistumisvaihtoehtona.

Suurin osa varmaan tietääkin niiden idean, mutta lyhyesti nämä siis rahoittavat kaivoyhtiöitä ja saavat vastineeksi kiinteän siivun yhtiön tuotoista → hajautettu riski, mutta luonnollisesti potentiaaliset tuotot pienemmät.

Rojaltiyhtiöt ovat perinteisesti keskittyneet lähinnä kultaa ja hopeaan, mutta jotain uusia ja pienempiä firmoja on, joilla pääpaino muualla.

Jos kiinnostaa tutustua, niin esim. allaolevat saattavat olla mielenkiintoisia. Suurin piirtein markkina-arvon mukaan lajiteltuna (ja ulkomuistista):

  • Franco Nevada; jalometallit, öljy ja kaasu
  • Wheaton Precious Metals; kulta ja hopea suurin piirtein 50/50
  • Sandstorm; pääasiassa kulta
  • Maverix Metals; pääasiassa kulta
  • EMX Royalties; myös akkumetalleja ja kuparia. Keskisuuri, mutta portfoliossa vain muutama toiminnassa oleva kaivos → arvossa tulevaisuuden tuotto-odotuksia. Painoa pohjoismaihin.
  • Altius minerals; pääpaino muualla kuin arvometalleissa
  • Vox Royalties; pieni kasvuyhtiö
  • Nova Royalties; fokuksessa kupari ja nikkeli. Vain kehitys- ja eksploraatiovaiheessa olevia projekteja → ei kassavirtaa.

(omistan näistä joitain, mutta en kaikkia; ei ostosuositus)

7 tykkäystä

Onko Gazpromiin sekaantuneita palstalla? Minulla n. 1% siivu salkusta, mutta hävettävän huonolla seurannalla. Osinkoa lähinnä nosteltu joitakin vuosia sieltä, kurssi seilannut edes-takas. Nyt julkistettiin Q1/2021 ja presentaatiossa ihan mielenkiintoisia kalvoja.

https://www.gazprom.com/f/posts/57/982072/gazprom-ifrs-3mnth2021-presentation.pdf

5 tykkäystä

Cambridge Housen Copper Summitissa eilen oli hyvää settiä, erityisesti Rick Rulen jutut mm. maariskistä.

2 tykkäystä

Joo toki yhtiöiden tulevien tulosnäkymien tarkka ennustaminen on enemmän tai vähemmän hankalaa, mutta kyllähän monet tahot ostavat kokonaisia firmoja hyvin pitkäaikaiseen omistukseen vailla ajatuksia ”ikinä” myydä, jolloin heidän tulee tehdä skenaarioita vuosikymmentenkin aikajänteellä. Pyrin ainakin jossain määrin tähän asenteeseen sijoittamisessa. Exxonin osakehan on kuitenkin pohjimmiltaan arvopaperi, joka oikeuttaa yhteen neljäsmiljardisosaan yhtiön kaikista tulevaisuudessa omistajille tulouttamista rahoista. Ikään kuin bondi jossa luultavasti yli 50 vuoden maturiteetti, ja ”korkoa” pitäisi yrittää itse arvioida.

Yleispiirteiltään vaikuttaa kyllä mielenkiintoiselta keissiltä: hyljeksitty ala joka monen mielestä kuolee pystyyn lähivuosina (ei kuole todella pitkään aikaan), monet instituutiot eivät edes saa sijoittaa Exxoniin, masentava kurssikehitys jo pitkään mikä lisää hyljeksintää entisestään ja painaa siten arvostuskertoimia. Ja ai niin, tarjoaa hyvää inflaatiosuojaa. Mutta pitää perehtyä tarkemmin lukuihin.

2 tykkäystä

En ole, mutta jos Venäjän raaka-aineyhtiöt, niiden johtajat ja heidän päätöksenteko kiinnostavat niin vahva lukusuositus tälle. Paljon juttua mm. Gaspromista.

https://otava.fi/kirjat/putinin-sisapiiri-2/

5 tykkäystä