Raisio - Puhdas(kultaa)kauraa on tie!

Alkasin jo huolestua että olenko keksinyt koko jutun, mutta hyvä että joku oikea asia oli muistijäljen taustalla.

Laitan tähän samaan toiveen Raisiolle, että toivottavasti proteiinipirtelöitä saisi joskus 0.33L (tai jopa 0.5L) paketissa. Siirtynyt nyt näitä käyttämään ja ovat vähän lasten koossa (t: melkein kaksmetrinen). Makuja olisi kiva saada myös lisää.

2 tykkäystä

Onpas ketju taas hiljentynyt, vaikka Raision yhtiökokous istuttiin tiistaina 9.4 Turun Messukeskuksessa. Koska jo raportoin kuluneen viikon kolmesta muusta, kohdalleni osuneesta yhtiökokouksessa, niin tasapuolisuuden nimissä ehdottomasti myös Raisio ansaitsee muutaman sanasen. Itse olin julkisten kulkuvälineiden varassa eli kun vasta Petteri Orpon haaveissa oleva Turun tunnin juna Helsingistä pysähtyi tilapäiselle pääteasemalle Kupittaalle, hankkiuduin vielä kävellen Kauppatorille, josta paikallisbussilla Artukaisiin. No, sujuvaa se matkanteko kaikissa muodoissaan toki oli, järkytyksekseni jouduin havaitsemaan, että ovat Turussa edellä siinä, että paikallisliikenteessä pystyy maksamaan lähimaksulla toisin kuin pääkaupungissa. Erittäin kätevää joka tapauksessa.

Itse kokouspaikan aulassa oli mukava pöhinä päällä, tunnelma oli hiukan kuin ruokamessuilla, vain viinit puuttuivat. Maistiaisia Raision tuotteista tarjottiin vähän joka makuun. Meemiketjussa jo provosoituna muutaman sanan tarjoiluista kirjoitinkin, ehkä en tässä ala itseäni toistamaan vaan jaan tämän uudelleen, sarkasmivaroitus :slight_smile: : " Ehdin myös vierailemaan Turussa Raision yhtiökokouksessa tiistaina, erotuksena NoHoon osinko 0,14 e maksettiin kertasuorituksena. Tarjoilu koostui kolmesta osiosta: 1. ennen kokousta maistiaisina mm. Härkistä, suklaista vanukasta ja marjaista jugurttia, 2. Kokouksen jälkeen kahvitarjoilu lisukkeina mm. munakasrullaa Härkis-sienitäytteellä, Härkis texmex-piirakkaa, kauraista Rocky Roadia ja Benecol appelsiini-tyrnikakkua ja 3. Kotiinviemisiksi mokkapaloja, proteiinipirtelöitä ja kaurajuomaa. Muuta erityistä kokouksessa ei muistaakseni tapahtunut :slight_smile:" . Tähän muuten täytyy vielä lisätä, että elämäni ensimmäistä kertaa maistoin Härkistä, näin ne ennakkoluulot voitetaan!

Kokoussaliin oli mukana astua @Pekka_Kuusniemi valvovien silmien alla, olihan hän asemoinut itsensä kokoussalin oviaukon tuntumaan, riskeeraten sen, että osakkailla olisi kysyttävää jo ennen varsinaista kokousta🙂. Pekka muuten taitaa olla yli kaksimetrinen mies, se ei välttämättä Inderesin haastatteluissa välity. Kyllähän joukkueen kapteenilla kokoa pitää olla🙂.

Kokousväkeä oli paikalla runsaat sata, tämä on kyllä ihan hatusta tempaistu arvio. Kaiken kaikkiaan meitä omistajia on noin 40 000: Osakkeenomistajat ja omistusrakenne | Raisio - Sijoittajat Zijoittaja Tomi Lahti oli myös paikalla, ymmärtää hänkin hyvien tarjoilujen päälle :slight_smile: . Hänen twiittejään kokouksesta voi lukea asianomaisesta paikasta: https://twitter.com/zijoittaja . Sieltä löytyy muun muassa kuvia runsaista tarjoiluista. Itsekin olen näitä mainioita twiittejä käyttänyt muistinvirkistyksenä selostuksessani.

Hallituksen puheenjohtaja Arto Tiitinen lausui kokouksen avaussanat, jonka jälkeen Pekka Kuusniemi antoi katsauksensa viime vuodesta. Valitettavasti en löytänyt mistään tallennetta toimitusjohtajan katsauksesta, tämähän on nykyään valtavirtaa pörssiyhtiöiden joukossa eli onkohan kyse vain minun osaamattomuudestani vai eikö Raisio tosiaan kokenut tarpeelliseksi tallentamista!?

Joka tapauksessa vuosi 2023 sujui jo paremmin kuin edellinen, jolloin esimerkiksi menetettiin Venäjän liikevaihto. Raisio täyttää tänä vuonna 85 eli varsin perinteikäs firma kyseessä ja on tuotteineen osa suomalaisten päivittäistä elämää, kuriositeettina mainittakoon, että Elovena on kuitenkin jo 99-vuotias nuori neitonen :slight_smile: . Työntekijöitä yllättävänkin vähän, noin 350 seitsemässä eri maassa ja tuotantolaitoksia viisi kappaletta. Kaksi eri liiketoiminta-aluetta, jotka sisältävät Benecolin ja kasvistanoliratkaisut, lisäarvoa tuovat kauratuotteet ja ainesosat sekä kasviproteiinit. Alankomaiden markkina-avausta tänä vuonna myös hehkutettiin, tuotteita on saatu myyntiin suurimpaan supermarket-ketjuun Albert Hejniin. Kuluttajien ostovoima Iso-Britanniassa on edelleen koetuksella, mitä tulee Benecol-tuotteisiin, mutta parempaa on jo luvassa. Vastuullisuustyötä mainostettiin myös ja ovathan Raision tuotteet ihan elintarviketeollisuuden huipputuotteita, mitä tulee terveellisyyteen. Toki proteiinipirtelöitä ei välttämättä voi suositella päivittäiseen käyttöön, jollei harrasta treenaamista(toim.huom.) Raisio on nettovelaton firma, jolla on tuhti kassa eli ylimääräisiä pääomanpalautuksia kelpaa osakkaille jakaa, kunhan pidetään paukkuja varastossa myös kasvuinvestointeihin. Vertailukelpoisen liikevoiton ennakoidaan olevan vuonna 2024 edellisen vuoden tasolla tai kasvavan hieman.

Toimitusjohtajan katsauksen jälkeen saatiin muutama osakkaiden kysymys koskien muun muassa tuotekehityskuluja ja Osinkopuolueen edustajalle olisi kelvannut isompikin pääomanpalautus.

Kuten aiemmin mainittu, hallituksen osinkoehdotus hyväksyttiin eli 0,11 e + pääomanpalautus 0,03 e, tilille ne tulevat kertasuorituksena jo 19.4.

Hallitukseen valittiin yksi uusi jäsen, Pekka Tennilä, tässä hänen CV: https://www.raisio.com/wp-content/uploads/2023/12/Hallitukseen-ehdotetun-uuden-jasenen-CV_YK-2024.pdf

Hallintoneuvostossa vaihtui muutama jäsen, mutta yhtiöjärjestyksen sallima maksimimäärä edelleen jatkaa eli 25 henkilöä. Tästä olisi mukava jotakin sanoa, mutta en ryhdy tukkanuottasille maataloustuottajien kanssa :slight_smile:

Kyseessähän oli tosiaan istuvan toimitusjohtajan jäähyväiskokous, viestikapula vaihtuu 15.6 ja uusi Orkla-taustainen toimari Pasi Flinkman aloittaa.

Tässä vielä pörssitiedote yhtiökokouksen päätöksistä: Uutishuone | Raisio

Paluumatkakin Turusta sujui yhtä juohevasti, Turun Tuomiokirkossa toki ehdin pistäytymään kuten aina kaupungissa vieraillessani. Mitä lienee 1300-1400-luvun ihminen ajatellut astuessaan sisään tähän hienoon luomukseen!?

Ah, taas meinasi tärkein unohtua: Myönnän itselleni täyden vastuuvapauden tekstissä mahdollisesti esiintyvistä väärinymmärryksistä ja -tulkinnoista :slight_smile:

35 tykkäystä

Terveysvero saattaisi hyvinkin sataa Raision kaltaisen toimijan eduksi, jos kulutusta ohjattaisiin tätä kautta väkisin terveellisempien tuotteiden pariin esimerkiksi suklaan sijaan kauravälipalat jne.

1 tykkäys

Jatkan vielä hieman tätä tajunnanvirtaani, tuskin kukaan pahastuu, vaikka tuleekin toinen viesti peräkkäin(kiitos @Badwithmoney , sopivasti laitoitkin viestin väliin :slight_smile: ). Kyllähän tuo Raision yhtiökokouksen runsas tarjoilu on melkoinen win-win-tilanne sekä yhtiölle itselleen että osakkaille. Tutustutetaan valikoitu, todennäköisesti varsin ostovoimainen kuluttajajoukko Raision tuotevalikoimaan ja toisaalta taas, mikä onkaan mukavampaa kuin osakkeenomistajan ostella hieman Premium-hinnoiteltuja, mutta erittäin terveellisiä ja maukkaita tuotteita vaikkapa yhtiöltä saaduilla osingoilla. Hyvänä osingonmaksajana Raisio on aina kunnostautunut, vaikka osinkoaristokraatin asema koki kolauksen vuonna 2018. Joka tapauksessa kassavirran ei ihan heti pitäisi loppua vaan kaikki voivat hyvillä mielin jatkaa Raision tuotteiden tukiostoja :slight_smile: https://www.kauppalehti.fi/porssi/osinkohistoria/RAIVV

Itsellä oli pitkästä aikaa nyt sunnuntaina kaupassa käydessä aikaa ja halua hieman tutustua Pasilan Triplan Prisman tuotesijoitteluun varsinkin, mitä tulee välipaloihin. Kyllähän kilpailu kovaa on, muun muassa Arlan ja Valion tuotteet kilpailevat kovasti välipalakategoriassa Raision kanssa. Joka tapauksessa hyllynäkyvyyttä Raision tuotteet olivat ainakin Prismassa saaneet eli sijoittelu oli usein ylimmällä tai toiseksi ylimmällä hyllyllä katseen tasalla, eipä tarvinnut pitkänkään miehen turhia kumarrella🙂

Itselleni nuo välipalat ovat loistaneet poissaolollaan ruokavaliosta, jollei oteta huomioon satunnaisesti nautittuja kauravälipalakeksejä, niitäkin muuten löytyy nykyään banaani-suklaa-maulla, joka kutkuttaa ainakin omia makuhermojani. Joka tapauksessa varsin runsaan, myös kaurapuuron sisältävän, ennen aamukahdeksaa nautitun aamiaisen jälkeen, myöhäinen lounas tulee usein syötyä vasta klo 15-16 maissa eli aivan liian pitkä ruokailuväli. Olen tämän kyllä tiedostanut, mutta on tuntunut kuitenkin sopivan itselleni. Vasta ihan viime aikoina olen alkanut huomaamaan, että siinä klo 14 maissa alkaa mieleen hiipimään tiettyä ärtyneisyyttä ja apaattisuutta, syy-yhteys siis tuntuu selvältä. Ikääntyminen näköjään teettää kaikenlaista :slight_smile:

Teinkin nyt päätöksen, että alan järjestelmällisesti käymään läpi ja syömään Elovena-välipalakategorian tuotteita, pyrkimyksenä löytää ne itselle parhaimmat maut ja parantaakseni suorituskykyäni iltapäivän kriittisinä tunteina. Täältähän niitä löytyy ja vesi tulee väkisinkin kielelle jo etukäteen :slight_smile: : Tuotteet . Proteiinivanukkaiden ja -pirtelöiden kanssa kyllä on pakko noudattaa tiettyä pidättyväisyyttä eikä niitä kovin montaa saa viikkoa kohden kulua. Unohtaa toki ei sovi Benecol-tuotteitakaan, jugurtteja löytyy joka makuun eli kyse ei ole ainoastaan levitteistä, jotka parhaiten ehkä tunnetaan: Kolesterolia alentavat tuotteet - Benecol

Tuolta tuotelistoilta löytyikin muuten tarkennuksena noihin yhtiökokoustarjoiluihin, että myös kauragranolaa oli maistiaisena ja kotiinviemisenä tarkalleen mokkapalanmakuista annospikapuuroa, ei siis mokkapaloja.

Tällaista tällä kertaa, teksti olisi ehkä sopinut paremmin “Nukuttajan jorinat”-ketjuun, mikäli sellainen siis olisi olemassa. En nyt kuitenkaan sellaista ole suunnitellut, joten vaikka tiukkaa fundamenttianalyysia tämä ei sisältänytkään, tuskin @Sijoittaja-alokas tätä kehtaa poistaa, olemme hänen kanssaan hyvissä väleissä :slight_smile:

13 tykkäystä

Mutta mitäs mieltä olit Härkiksestä, kun sitä nyt ensikertaa maistoit?

1 tykkäys

Kerrotko jos löydät sellaisen jota ei ole makeutettu sokerilla? Toivoisin Raisiolta myös muroja/myslejä joihin ei olisi lisätty sokeria. Tuollainen sokeriton muro löytyy mutta ei valitettavasti Raisiolta.

1 tykkäys

Vaatii ehdottomasti vielä lisämakustelua @EiOoHyffee , kun on lihan makuun tottunut. Mutta paljon tosiaan on myös kiinni Härkiksen tarjoilumuodosta ja varmaan härkäpapupyörykät seuraavana kokeilulistalla. Terveys- , vastuullisuus- ja ympäristösyistä on ihan pakko muokata ruokavaliotaan enemmän kasvispainotteiseksi vielä tässä iässäkin. Työsarkaa kuitenkin itselläni vielä riittää🙂 Mutta varmaan 8+ antaisin arvosanaksi esim. Raision yhtiökokouksessa tarjotulle Härkis-Tex-Mex-piirakalle eli kyllä ihan syötävää on🙂.

@enska , kyllä tuo sokeripitoisuus noissa välipalatuotteissa itseänikin häiritsee, tutkimukseni ovat vasta niin alussa, että jää nähtäväksi, löydänkö jonkun vähäsokerisen tai sokerittoman vaihtoehdon. Sokeria vaan pitäisi verottaa entistäkin kovemmin, jotta ohjataan kuluttajat ja yhtiöt panostamaan noihin terveellisempiin vaihtoehtoihin. Tässä on nähtävästi Raisiollakin vielä tekemistä. Lihavuus lisääntyy kehittyneissä maissa ja rasva sekä sokeri ovat ykkösvihollisia, biologisista syistä ihminen etsii kaloripitoisia ruokia, joten mahdollisesti tarvittaisiin yhteiskunnan vahvempaa vero-ohjausta, jotta ne terveelliset vaihtoehdot valikoituisivat ihmisten ruokapöytiin. No, tämä meni jo hiukan paasauksen puolelle, muistetaan kuitenkin, että nautitaan ruuasta hyvällä ruokahalulla🙂

2 tykkäystä

Voisikohan Raisio olla hyötyjä makeisveron nousussa. Makeisten kallistuttuessa kuluttaja ostaa mielummin vanukkaan tai Elovena keksin…

4 tykkäystä

Elovenalle mainetta ja kunniaa: Elovena voitti Vuoden brändi 2024 – palkinnon | Kauppalehti

21 tykkäystä

Talouselämä-lehdessä(maksumuurin takana) oli mielenkiintoinen juttu Raisiosta ja elintarviketeollisuudesta yleensäkin, haastateltavana Raision kohta väistyvä tj. @Pekka_Kuusniemi , eräänlaiseksi testamentiksikin jutun voi tulkita hänen kuusi ja puoli vuotta kestäneestä kaudestaan: Osa raivostui, kun Elovena-tytön kansallispuku vaihdettiin – Nyt ikoninen brändi tunnetaan myös maailmalla | Talouselämä

Yritänpä referoida muutaman pääpointin muistiinpanojeni pohjalta, kirjastossa itse kävin lehden lukemassa. Hieman yksinpuheluksi tosin ketju uhkaa muuttua :slight_smile: , Q1-tulosjulkistus on kuitenkin vasta 7.5 eli mikäpä tässä höpistessä, silloin vasta päästään numeroita murskaamaan. Jutun otsikossa mainittu Elovena-tytön ulkoasun muuttuminen tosiaan kirvoitti runsaasti palautetta, Kuusniemi vastasi niistä jokaiseen.

 • Raision uusin, vuonna 2021 valmistunut tehdas pukkaa 8000 tölkkiä Elovena-tuotteita tunnissa, toiminta vaatii vain 20 työntekijää

 • Elovena-tuotemerkin myynti kasvoi Suomessa viime vuonna 20% , jota voi pitää kovana suorituksena tässä talousympäristössä

 • kuten aiemmin mainittu, uusin aluevaltaus on Belgiassa ja Hollannissa, siellä Raision tuotteita myydään Albert Heijn-ketjussa

 • muut markkina-alueet ovat Baltian maat, Puola, Ruotsi ja Ukraina

 • raha ratkaisee yhä useamman kuluttajan ostopäätöksen, premium-elintarvikkeille kuitenkin kysyntää, joten yhtiö pystyy viemään kohonneita kustannuksia hintoihin

 • kauran hankintahinta tällä hetkellä 230 e/tonni, Ukrainan sodan alkuvaiheessa 435 e ja ennen sotaa 170 e, myös saatavuusongelmia ollut, onhan Venäjän ja Ukrainan osuus maailman viljakaupasta noin kolmannes

 • inflaatio näkyy kuitenkin edelleen palkkakustannuksissa ja monessa muussa kuluerässä

 • Elintarviketeollisuus Suomessa on ikävästi alkutuottajien ja vähittäiskaupan välissä, turhaa vastakkainasettelua, pitäisi ajatella ruokaketjua kokonaisuutena. Raisio ostaa pörssiyhtiönä markkinahinnalla, ei voi maksaa omille tuottajilleen korkeampia hintoja

 • Elintarviketeollisuus ei ole Suomessa konsolidoitunut käytännössä lainkaan, kansainvälisessä kilpailussa pärjääminen vaatii isompia hartioita. Yksi syy, miksei tätä tapahdu, on alkutuottajien vahva omistusote yhtiöissä

 • Ukrainan sota vei viidenneksen liikevaihdosta eli 52 miljoonaa

 • Benecol vaikeuksissa Britannniassa koronasta alkaen, kohderyhmä jäi kotiin, edustaa kuitenkin neljännestä konsernin liikevaihdosta. Tämän jälkeen korkean inflaation aikana, kilpailijat ostivat hyllytilaa kaupoista, nyt on kuitenkin voitettu takaisin.

 • Euroopan maihin on perustettu terveydehuollon ammattilaisten yksiköitä, jotka lääke-edustajan tapaan pyrkivät vakuuttamaan lääkäreitä ja hoitajia Benecolin käytön terveyseduista. Suurin tuki kasvulle tulee eurooppalaisesta väestörakenteesta ja sitä kautta kasvavista terveysongelmista, 50%.lla eurooppalaisista aikuisista kolesteroliarvot on yli suositusten

 • Kauramaidon ja gluteenittoman kauran(Nokian kauramylly) kysyntä kasvanut nopeasti

 • Strateginen yhteistyö italialaisen Dr.Schärin kanssa ollut pettymys, ei ole edennyt, mutta hanketta ei ole haudattukaan

 • Kasviproteiinimarkkina ollut myös pettymys, Verso foodin ja sen Härkis-brändin osto ei siis ole tähän mennessä tuottanut hedelmää. Kuolemanlaaksossa ollaan, mutta laakson pohja on jo nähty. Aiemmin tätä meni työpaikkaravintoloihin paljon, mutta ne ovat nyt ahtaalla, koska etätyö lisääntynyt. Tappio kuitenkin pienentynyt, mutta niin myös liikevaihto. Hintojen nousu vähentänyt kiinnostusta ja sen myötä kauppojen halukkuus antaa hyllytilaa vähentynyt. Kuitenkin, kun kasvu aikanaan lähtee liikkeelle, se voi olla hyvinkin nopeaa, siksi halutaan pysyä mukana. Nykyinen lihansyönnin määrä on kuitenkin kestämättömällä tasolla

 • Henkilökunta on erittäin tyytyväistä ja sitoutunutta yhtiöön. Kuusniemen kaudesta yli puolet oli poikkeusaikaa, hän jatkaa vielä elokuuhun saakka yhtiön neuvonantajana.

33 tykkäystä

Ei haittaa, hyvä että joku höpisee. Mulla ei ole muuta sanottavaa kuin että toistan pyyntöni että Elovena kauraproteiinipirtelöihin lisää makuja, kokoja ja nyt kun niitä on tässä säännöllisesti hörppinyt, niin myös vaikka 6/12/24 -päkkejä myyntiin.

9 tykkäystä

Paulin etkokommentit, kun Raisio julkistaa Q1:nsä tiistaina. :slight_smile:

Raisio julkistaa Q1-tilinpäätöstiedotteensa tiistaina 7.5. noin klo 8.30. Odotamme kasvun jääneen hieman negatiiviseksi vielä Q1:llä, mutta ennustamme kasvulukujen piristyvän myöhempinä kvartaaleina. Arvioimme Q1-tuloksen pysyvän vakaana vertailukauden tasolla.

11 tykkäystä

Raision kassavirta yli kaksinkertaistui – Liikevaihto niiasi hieman

Ruokatalo Raision näkymät pysyivät ennallaan.

10 tykkäystä

Laitetaan vielä yhtiön oma tiedote Q1-tuloksesta: Raisio Oyj:n osavuosikatsaus tammikuu-maaliskuu 2024 | Kauppalehti

TAMMI-MAALISKUU 2024, JATKUVAT TOIMINNOT

 • Konsernin liikevaihto oli 55,5 (56,5) miljoonaa euroa, laskua 1,7 %.
 • Vertailukelpoinen käyttökate oli 6,8 (6,7) miljoonaa euroa, mikä on 12,3 (11,9) % liikevaihdosta.
 • Käyttökate oli 6,1* (6,5*) miljoonaa euroa, mikä on 11,0 (11,5) % liikevaihdosta.
 • Vertailukelpoinen liiketulos oli 4,2 (4,2) miljoonaa euroa, mikä on 7,6 (7,5) % liikevaihdosta.
 • Liiketulos oli 3,6* (4,0*) miljoonaa euroa, mikä on 6,4 (7,1) % liikevaihdosta.
 • Konsernin jatkuvien liiketoimintojen rahavirta rahoituserien ja verojen jälkeen oli 8,5 (3,3) miljoonaa euroa.
 • Vertailukelpoinen sijoitetun pääoman tuotto (ROIC) oli 7,4 (6,4) prosenttia ja sijoitetun pääoman tuotto (ROIC) oli 6,3 (6,0) prosenttia.
 • Vertailukelpoinen osakekohtainen tulos oli 0,03 (0,02) euroa/osake.
 • Osakekohtainen tulos oli 0,02 (0,02) euroa/osake.

Ainakin vahvaa kassavirtaa tarjoiltiin, ei mielestäni pöllömpi tulos muutenkaan, hiukan taidettiin ennusteista jäädä paikoitellen.

“Kassavirta koheni todella merkittävästi, ollen 8,5 (3,3) miljoonaa euroa. Myös vertailukelpoinen sijoitetun pääoman tuotto (ROIC) kehittyi edelleen positiivisesti, ollen 7,4 prosenttia (6,4). Kriisiaikojen hieman hellitettyä olemme pystyneet paremmin optimoimaan käyttöpääomiamme ja sille on osoitettu selkeät tavoitteet ajassa eteenpäin.”

13 tykkäystä

Ja @Pauli_Lohi ehtikin jo antaa pikakommenttinsa: Raisio Q1-aamutulos: Pääluvut odotusten mukaiset, laajentuminen aiheutti lisäkuluja - Inderes

9 tykkäystä

@Pauli_Lohi oli käynyt haastattelemassa toimitusjohtaja Pekka Kuusniemeä, jää itselleni huomiseksi kuunteleminen, kun huomasin vasta: Raisio Q1’24: Investointeja Alankomaiden ja Belgian markkina-avauksiin - Inderes

00:00 Aloitus
00:16 Q1:n pääkohdat
02:15 Suomalaisen kuluttajan ostovoima
03:18 Liiketoiminnan laajentuminen
04:25 Benecolin myynnissä tasaantumista Iso-Britanniassa
06:35 Terveellisten ainesosien kysyntä parantunut asteittain
08:09 Toimitusjohtajan vaihdos ja strateginen kehitys

5 tykkäystä

Tässä on uusi yhtiöraportti Paulilta. :slight_smile: :gem:

Q1 oli pitkälti odotustemme mukainen. Liikevaihto kääntyy kasvuun tulevina kvartaaleina, mutta vuoden 2024 oikaistu liiketulos pysynee edellisvuoden tasolla, sillä yhtiön kansainväliset kasvupyrkimykset vaativat myynnillisiä ja markkinoinnillisia panostuksia.

image


EDIT:

Tässä on vielä kommentit:

6 tykkäystä

Aina aika-ajoin väläytellään, kuinka Ukrainan vilja on EU:sa hintahäirikkönä ja romuttaa viljan hintaa. Onko Ukrainan viljantuonnin hintapiikeillä vaikutusta Raisioon? Käsittääkseni Ukrainan viljantuontia vauhditetaan EU maihin jo, vaikka maa ei ole liiton jäsen (tai vauhditus on tavoite).

Raisio kuitenkin jatkojalostaa kauraa, ei myy bulkkina. Voisi siis elätellä toivoa, että Raisio saisi jopa edullisista viljanhinnoista hyötyä ostamalla viljaa halvalla ja jalostamalla kalliimmaksi tuotteeksi. Toisaalta Raision käyttämästä viljasta X% (osaako joku sanoa montako prosenttia?) on kotimaista ja voisi kuvitella, että Suomeen hinnanmuutokset näkyy hitaammin jos ollenkaan.

Viljan kotimaisuus on myös riskienhallintaa. Jalostaja osti taannoin yhden erän herneitä muistaakseni Puolasta ja hernekeitoista alkoi löytyä kuoriaisia, joita ei Suomen herneissä ollut.

Raision ostama viljaraaka-aine on suomalaista ainakin pääosin ellei jopa kokonaan. Erityisesti kotimaisen kauran hinnalla ja laadulla on vaikutusta katetasoon. Ukrainan ja EU-hintojen vaikutukset välittyvät myös Suomen markkinoille, joten niitä ei voi jättää täysin huomiotta. Merkittävä osa viljasta käytetään rehuksi, jolloin viljojen hinnat usein korreloivat keskenään ja esimerkiksi vehnän hinnan nousu tyypillisesti nostaa myös kauran hintatasoa. Tällä hetkellä hinnat ovat käsittääkseni melko vakaat ja laskeneet vuoden 2022 hintapiikistä. Kesän 2024 sato voi jälleen vaikuttaa hintoihin suuntaan tai toiseen. Kauran viljelypinta-aloissa on pientä kasvua sekä Suomen että Euroopan tasolla vuodelle 2024, mutta sääolot tulevat myös osaltaan vaikuttamaan sadon toteumaan.

5 tykkäystä

Lainaan tämän tuosta aiemmin jakamastani vajaan kuukauden vanhasta Talouselämä-lehden haastattelusta, jossa @Pekka_Kuusniemi antaa lukuja. Mutta joo, kyllähän hinta luonnollisesti elää satojen mukana.

3 tykkäystä