Rakennusteollisuus - keskellä kriisiä

Rakennusteollisuudessa kuohuu. Tehdääs sille oma ketju, johon yleinen keskustelu saadaan keskitettyä eikä sitä tarvitse ripotella yhtiöketjuihin ja kahvihuoneelle.

Tehdääs alkajaisiksi pieni kysely: Rakennusmarkkina muuttuu siten, että ketjun nimen voi vaihtaa positiivisemmaksi…

  • Vuonna 2023
  • Vuonna 2024
  • Vuonna 2025
  • Myöhemmin
0 äänestäjää
16 tykkäystä

Aika ankealta näyttää esim itä - Suomessa, tuntuu, että suunnittelijoillakin saisi olla enemmän töitä.
Asunnoissa taisi olla luvissa - 58%? Julki puolella varmaan tehdään kouluja jne?

10 tykkäystä

Vuosi vuodelta niitäkin tarvitaan vähemmän kun ikäluokta pienenee.

8 tykkäystä

Kristallipallo olisi taas tarpeen. Kauanko tämä korpivaellus kestää. Kasvukeskuksissa on rakennusteollisuuden mukaan pula asunnoista jo vuonna 2024. Tämä viittaisi siihen, ettei kauaa. Muuttuvakorkoiset lainat eivät välttämättä jarruta loputtomiin rakentamista. Kiinteäkorkoisilla vakuuden uusiminen uuden kohteen myötä nostaa koron kattoon. Vaihtuvakorkoisilla itse asunnon vaihto ei nosta korkomenoja, ainoastaan kalliimpi luukku tekee sen. Rakennusliikkeiden huonoon taloustilanteeseen on syynä hintojen korotukset rakennustarvikkeissa ja jo sovitut toimitusehdot. Näistä kun selvitään ja vielä kun ostajat tottuvat korkoympäristöön, niin tilanne voi helpottua yllättävän nopeasti.

17 tykkäystä

Ei kai tuossa nyt sen kummempaa kristallipalloa tarvita. Antaa vain puukon pudota ja kärsivällisesti odottelee, että josko se pohja jossain vaiheessa alkaisi sieltä löytyä. Sen sijaan että säikkyisi sektorin konkurssiaaltoa ja näkyviä yrityskriisejä niin pitää ajatella, että taas yksi kilpailija on poissa pelistä ja lisää halpaa työvoimaa vapautuu markkinoille.

Suomi on täynnä väärässä paikassa sijaitsevia asuntoja, joten kyllä se asuntotuotanto väkisinkin jossain vaiheessa taas elpyy. Kunhan pääsee mukaan tulevaan nousuliikkeeseen järkevällä hinnalla ja se sijoituskohde ei joudu tekemään antia pohjakursseihin, niin eiköhän tuossa vielä varsin hyvin sijoittajalle käy.

34 tykkäystä

onkohan näin, että YIT ja muut eivät laske asuntojen myyntihintoja vaan antavat muita etuja (2vuoden asumiskulujen maksu) sen vuoksi, että eivät houdu alaskirjaamaan vasrastoa ja pahentamaan kassakriisiä?
oi niitä aikoja kun YIT Reino Hanhisen johdolla kurssi moninkertaistui 2002 =>.

7 tykkäystä

Nyt taitaa oikeasti olla rakennusalalla hankalat ajat.
Minulle firmassa kerrottiin, että helmikuun aloitukset lykkääntyy kesän tienoille. Eräällä isommalla pääurakoitsijalla ällistyttävän huonot uutiset tulevalle vuodelle. Meidän firma on aliurakoitsija.

11 tykkäystä

Kyllähän tilanne on vähintään mielenkiintoinen. Uutta ei vuokratasoon peilaten kannata erityisesti pääkaupunkiseudulla juuri ostaa nykykoroilla. Samanaikaisesti vuokrataso niin matala, että pysytäänkö edes pinnan yläpuolella

3 tykkäystä

Niinpä. Jos hintojen korotukset eivät pääse läpi koko ravintoketjun, löytyy jostain kohtaa kärsijä, ja toiminta vähenee. Minusta nykyään valmistuvat asunnot ovat yleisesti ottaen poskettoman kalliita, mutta hurja ajatus on, että jos kaikki olisivat saaneet siirrettyä kustannukset hintoihin, ne olisivat vielä kalliimpia.
Tällä hetkellä eletään “ennakkotarjouspyyntöjen maailmassa”. Hankkeita käynnistetään normaalia vähemmän ja vastaavasti suhteessa korostuneen paljon selvitetään hankkeiden kustannuksia päätöstenteon avuksi. Jossain vaiheessa, kun raaka-aineiden, rakennustuotteiden ja -materiaalien hinnat ovat laskeneet niin, että rakennusliikkeiden tarjoukset mahtuvat rakennuttajien budjettiin, hankkeita käynnistetään. Nyt sitten itse kullakin ravintoketjun eri vaiheissa on erilainen tilanne ja tilauskanta ja ne, joilla hommat uhkaa loppua, laskevat hintoja vaikka sitten katteista tinkimällä. Kuluu aikaa, ennen kuin raaka-aineiden ja materiaalien hinnat tulevat itsestään niin alas, että rakennuskustannukset täsmäävät nykyiseen korko- ja tuotto-odotusmaailmaan.

Kasvukeskuksissa on rakennusteollisuuden mukaan pula asunnoista jo vuonna 2024.

Kun keskustellaan asuntomääristä ja -tarpeista, niin kannattaa aina miettiä kenellä on mitkäkin intressit. Luonnollisesti rakennusteollisuus haluaa nähdä noin, mutta samalla täytyy kysyä, että mihin kysyntämääriin tuo näkemys perustuu? Totta kai, jos olettaa että kultavuosien asuntomyynnit tulevat toistumaan, niin saadaan tiettyjä lukuja. Samaan aikaan on esitetty laskelma, että nykyiseen kysyntään nähden esimerkiksi Espoossa on valmiina asuntoja 3 vuoden tarpeisiin.

2 tykkäystä

Tuossa hieno kooste nykytilanteesta, suosittelen katsomaan… Paljon uutta asiaa itselle miten hankala tilanne oikeasti on.

20 tykkäystä

Miltä näyttää tilanne mikäli asumistuki nimiseen mordorinsilmään puututaan? Alkaisiko se ahtaampi asuminen, ytimen ulkopuolella asuminen tai kimppakämpät maistumaan hiljalleen vai mitä tulisi tapahtumaan?

18 tykkäystä

Aikoinaan eräs rakennusfirman johtaja totesi eräässä tilaisuudessa, että hän ei kahteen sektoriin omia rahojaan sijoittaisi 1) rakennusteollisuus 2) sahateollisuus. Kuulemma rakennusteollisuus ajautuu ensimmäisenä taantumaan ja pääsee sieltä viimeisenä pois ja sahateollisuus elää muuten vain syklissä missä yhtä hyvää vuotta seuraa lukuisa joukko huonoja vuosia.

Tuo lausahdus jäi mieleen, sen verran vakuuttavasti kaveri sen esitti. Toki ihan en ole viisautta noudattanut kun Kreate salkussa suurin yhtiö.

9 tykkäystä

SRV ja Lehto ovat tuhonneet omistaja-arvon lähes täydellisesti, eikä YIT ole juuri pekkaa pahempi. Voi vain kuvitella, kuinka moni piensijoittaja on polttanut näissä näppinsä ja tarttunut putoavaan puukkoon vain siksi, että saa “halvalla”. Täytyy olla todella teräksiset hermot, että jaksaa katsoa vuosikausien sukellusta ja tankkailla matkalla lisää salkkuun, jos on siis uskonut käänteeseen. Tosin näin ei ole aina ollut, sillä aikanaan YIT oli Helsingin “tähtiyhtiö”.

Konkurssiaalto voi luoda edellytyksiä parhaiden yhtiöiden kasvulle. Vuosina 2024-2025 rakennusalan hyytyminen alkaa kuitenkin vasta kunnolla näkyä siinä, että uudiskohteita ei enää juuri valmistu. Tämä vuosi ja osin ensi vuosi rakennetaan vanhoja projekteja loppuun.

Saa nähdä, joudutaanko myymättömiä uudiskohteita kohta myymään oikeasti polkuhintaan.

18 tykkäystä

Vaikea kuvitella sijoitusmuotoa jossa ei väliin tulisi vähän laihempia vuosia. Asuntosijoittajat eivät ole tällaista kokeneet 30vuoteen ni aiheuttaa vähän tutinaa.

5 tykkäystä

Voihan toki olla, että jossain vaiheessa vuokriin saadaan selkeä tasokorotus tai korot tulevat taas monttuun. Siihen asti tämä muistuttaa enemmän hyväntekeväisyystoiminnalta, jossa tarjotaan omakustanteisesti asunto sitä tarvitsevalle

Hankala nähdä hirveää ruuhkaa uudistuotannossa

5 tykkäystä

Meilläkin päin tapahtuu.

7 tykkäystä

Vuokrat eivät ole ongelma. Jos vuokratasot suhteuttaa ihmisten maksukykyyn yms. niin ne ovat järkevällä tasolla. Ongelmana on ne tuhannet viime vuosien aikana aivan liian kalliilla tehdyt asunnot, jotka eivät sovi tähän yhtälöön. Rakentamisessa on se perustavanlaatuinen puute, että se on käänteissään hidas. Nyt jos linjataan, että Suomessa tarvitaan lisää yksiöitä, niin sitten kun niitä yksiöitä on muutaman vuoden päästä rakennettu joka niemeen ja notkoon, niin ei niitä sitten tarvitakaan enää niin paljoa. Sama pätee hintatasoon. Se, että jonain vuonna kaikki menee kaupaksi mihin hintaan vaan, ei tarkoita että se tilanne jatkuisi. Miettikää, toissa vuonna tehtiin 47 000 asuntoa. Suomessa. Viimekin vuonna 38 000. Ja niissä on kalliit hintalaput.

Hankala nähdä hirveää ruuhkaa uudistuotannossa

Joo, ei ainakaan ihan lähikuukausina ole odotettavissa.

8 tykkäystä

Aikamoinen epäsuhta vuokrissa pääkaupunkiseudulla. Helsingissäkin saa huomattavan edullisesti vuokrattua pikkukämppiä vanhemmista taloista ja ns. huonommilta asuinalueilta. Uudistuotannon hinnat vain niin huikeita, että vuokratasoon tarvittaisiin todella huomattavat korotukset, jotta vuokraustoimintaa voisi kutsua liiketoiminnaksi

Kaipa markkinatilanne tasoittuu ajan kanssa

7 tykkäystä

Komppaan Ekaa tässä. Juuri silloin kun tuntuu, että alalla ei ole mitään toivoa on aika sijoittaa siihen. Ei silloin kun toivo on jo näkyvissä ja rakentaminen taas alkaa. Tai voi siihen silloinkin sijoittaa, mutta parhaat tuotot jää saamatta. Alalla tilanne on surkea, mutta ei rakentaminen Suomesta lopu, nyt otetaan reilusti happea ja sitten taas mennään.

13 tykkäystä

Paljon konkursseja jo tässä kohtaa ja ollaan mielestäni vielä ihan kriisin alussa. Kun katselee etuovea niin paljon myymättömiä asuntoja näillä keskisuurilla toimijoilla ja monilla näyttää olevan isot velkalastit. Uusiakin valmistuu vielä hyvän aikaa. Yit:kin niin velkainen, että vähän kaikki mahdollista. On siellä toki vahvempiakin joukossa kuten Skanska ja sellaiset varmaan osteleekin haaskalta sitten kaiken hyvän pois.

Jossain kohtaa tullee painetta, että Suomessakin valtio tulisi hätiin. Tuleeko se sitten olemaan suoraa tukea yhtiöille, tai jotain muuta? Valtionkin talous on kyllä niin tiukilla, että veikkaisin ennemmin jotain verotukia. Esim. Varainsiirtovero saatetaan poistaa. Oma veikkaus, että tuossa vaiheessa kun valtio aloittaa tuet ja korotkin laskee kerkeää vielä hyvin mukaan näihin osakkeisiin.

17 tykkäystä