Rapala sijoituskohteena

Keskustellaan tässä ketjussa Rapalasta.

Tuoreen inderes-yhtiökommentin perusteella harkitsen kelkkaan mukaan hyppäämistä. Kulutustavarat ovat aika pienellä painoarvolla itsellä, niin tästä saisi varsin defensiivisen ja perinteikkään yhtiön nyt kohtuuhinnalla (historiallisesti katsoen).

Onko muita, jotka harkitsevat samaa?

Edit: Mielenkiintoista, että 4-tradersin mukaan näinkin tunnettua brändiä seuraa vain kaksi analyytikkoa.

4 tykkäystä

Oon vähän seurannu yhtiötä kalastusharrastuksen takia. Yhtiöllä on kova brandi mutta tosiaan heidän toimitusketju sakottaa heidän tulostaan. Yrittävät pienentää varastojaan ja tehä parempaa tulosta tällä hetkellä, sitä käännettäkin tulee tässä parhaillaan. Viimeisin tulos oli jo pieni todistus siitä käänteensä. Sanoisin että voisi olla aika hypätä kyytiin, vielä kun suuri massa ei oo reagoinut käänteeseen.

Lisäys: Kun yhtiöt omat verkkokaupat saadaan kunnolla käyntiin, niin kulut pienenee ja tukee tuloksen tekemistä. Nyt kun yhtiö on herännyt tähän digitalisaation se ajaa hyvin yhtiön arvoa sitten vuosien kuluttua.

2 tykkäystä

Lisäksi tuo Amazon EU -yhteistyö vaikutti todella mielenkiintoiselta…

1 tykkäys

MIten toi Amazon toimii? Yhtiöt voi myydä siellä tavaroitaan ja ne ottaa jotain välistä? Millaisista prosenteista me puhutaan? Jos kertaa vaikka jos myis jonkun tavaratalon kanssa, niin kumpi ottaa enemmän joku walmart vai amazon ?

1 tykkäys

Heikkilä-Vilen tuloskausi Q2 pähkinänkuoressa keskustelu sivuaa myös Rapala VMC:tä. Ollaan mahdollisesti näkemässä pitkään odotettua käännettä, ja matkaa potentiaaliselle huipulle on paljon.

1 tykkäys

Rapala on nykyisessä markkinatilanteessa siinäkin mielessä mielenkiintoinen, että se on todella defensiivinen yhtiö. Oon vajaan viikon pyöritellyt tätä keissiä, olis muutama kysymys jos @Sauli_Vilen tai @Olli2 osaatte ja viitsitte antaa omaa näkemystänne:

  • Miten todennäköisenä pidätte, että Rapala maksaa ensi keväänä hybridilainansa pois? Tuohan otettiin korollisten nettovelkojen ja käyttökatteen suhteeseen liittyneen kovenantin paukuttua, ja hybridin liikkeellelaskun jälkeisestä tilanteesta nykyhetkeen on tapahtunut jonkin verran parannusta tuon suhteen. Onko Rapala kertonut, mikä tämä kovenanttitaso on? Ei ainakaan omiin silmiin sattunut raporteissa, vaikka toki “korollisen nettovelan suhde EBITDA:an (rullaava 12 kuukautta) alle 3,8” on annettu yhtiön taloudellisissa tavoitteissa, ja sen kerrotaan olevan “linjassa konsernin rahoituspaketin taloudellisten kovenanttien kanssa.”

  • Miten alas varastotasot saadaan? Tätä on varmasti aika vaikea lähteä arvailemaan, mutta mikä teidän mielestänne olisi se mihin Rapalan tulisi pystyä, ja toisaalta se mihin uskotte sen pystyvän? Suunta on ainakin ollut ihan oikea.

6 tykkäystä

Hei
Todella hyviä pohdintoja. Meiltä on tulossa laaja päivitys Rapalaan, jossa näihin kysymymyksiin otetaan kantaa.

4 tykkäystä

Kävin kyydissä noin vuosi sitten pienellä mielenkiinnonherättäjäpanoksella. Pakko sanoa, että niin löysänpulskasti johdettu firma, ettei kestänyt seurata kyydissä. Mukaanlukien pääomistajaranskikset, joiden tavoite näyttää olevan omistuksensa pörssikurssin loiva laskettelu pitkällä aikajänteellä. Kuinka tällaisella brändillä voi tehdä tällaista lopputulemaa? Jos pääomistaja vaihtuisi johonkin, jonka olettaisin saavan säpäkkää asennetta ja vaatimuksia sisään firmaan, olisin heti mukana. Petyin kun säilyttivät samat naamat johtopalleilla (pienellä tuolileikillä) - strategian toteuttaminen olisi kannattanut tehdä tomuttamalla omat hyllyt ensin ja heittämällä uutta verta sisään.

Kaikesta tästä huolimatta minulla on pienenpieni usko, että ranskikset ovat havahtuneet ruususen unestaan ja jotain voisi lähivuosina tapahtuakin. Sopivalla hetkellä saatan toistaa aiemman erheeni, eli ostaa ;D Toivottavasti ja todennäköisesti vasta, kun näen (tulosperusteista osakepalkkiohäkkyrää selvempiä) seuraavia merkkejä siitä, että jotain todella on tapahtumassa.

2 tykkäystä

Tää on oikeastaan ainoa syy miksi en tätä vielä ostanut, eli vähän turhan suuri kysymysmerkki on, kuinka paljon yhtiöstä oikeasti löytyy tahtotilaa alkaa luoda omistaja-arvoa. On saatu viitteitä siitä, että ongelmakohtia tiedostetaan, oikeansuuntaisia toimenpiteitä tehdään jne., mutta jotenkin ei vieläkään välity, että oltaisiin kainaloita myöden sormet mullassa. Musta on ihan olennainen riski, että johto tyytyy tässä tapauksessa pieneenkin parannukseen aika helposti, vaikka potentiaalia olisi huomattavasti suurempaankin tasonnostoon.

On turhauttavaa, miten maailmanluokan tuotteet, ikoninen brändi ja markkinajohtajuus näytetään ottavan itsestäänselvyytenä. Jos oltaisiin eri toimialalla (esim. matkapuhelimet :slightly_smiling_face:), tuskinpa olisi saatu näin laiskaa toimintaa anteeksi näin pitkään. Samaan aikaan hyvä ja huono Rapalan kannalta on se, että koko toimiala taitaa olla vähän laiska ja tylsä, eikä elä jatkuvassa aggressiivisessa muutoksessa. Hyvä, sillä osaltaan sen takia Rapalan pää pysyy veden pinnan yläpuolella tällä nykymenollakin. Mutta toisaalta yhtiöllä ei ole pakottavaa tarvetta ulosmitata koko potentiaaliaan, mikä johtaa helposti tällaiseen krooniseen alisuoriutumiseen.

Sijoituskohteena pidän defensiivistä Rapalaa hyvänä tässä nykymarkkinassa, koska tällä hinnalla (3,56€) se ei ole missään nimessä kallis edes näin vaillinaisella suorittamisella, joskaan ei nauruhalpakaan. Mutta tähän suht neutraaliin hintaan saa kuitenkin sen pinnan alla kytevän potentiaalin mukaan. Jos joku päättää, tai tulee ja päättää, tehdä Rapalasta operatiivisesti edes muutaman napsun laadukkaamman yhtiön, näyttää nykyhinta nopeasti halvalta. Rapalan ei tarvitse todistella tuotteidensa toimivuutta eikä tehdä itseään tunnetuksi, sillä on kaikki perusainesosat jo kasassa. Sen kaiken ulosmittaamiseen kykenevä ote puuttuu.

Vaikka tää oli nyt vähän tällainen negatiivissävytteinen postaus, saatan silti ostaa Rapalaa lähiaikoina.

4 tykkäystä

Mielestäni yksi osoitus johdolta konkreettisien parannusten eteen on se alkava Amazon-yhteistyö. Odotan mielenkiinnolla, tuleeko sillä olemaan vaikutusta Rapalan toteutuneisiin lukuihin (nyt esim Amazon.de 39€ ylittävät tilaukset suomeen ilmaiseksi, vaikkakin suomi on vain piskuinen EU-maa.)

Toivon myös, ettei se indonesian tehtaan optimointi jää pelkästään suunnitteluasteelle.

Odotan tulevaa laajaa raporttia sangen suurella innolla.

1 tykkäys

Kasslin ulos? Hallituksen puheenjohtaja vaihtui. Ajatuksia tästä, ja Louis Audemard d’Alançonista?

Hyvä poiminta Iiks, teen tästä aamarikommentin :slight_smile:

1 tykkäys

Ei mutta jotain pientä, alustavaa, vapaamuotoista tuumaa meille tännekin, ettei aamariin asti tarvitse odotella :slight_smile: Sellaista pientä sisäänheittoa/bonusta näille keskustelupalstoille :wink:

1 tykkäys

Sanotaan näin, että uudistukset on hyväksi. :slight_smile:

4 tykkäystä

Uusi yhtiöraportti on nyt näköjään julkaistu. Kiitoksia, oli oikein hyvä infopaketti. :slightly_smiling_face:

6 tykkäystä

Toi oli sopivasti laaja raportti, eli se on avoin kaikille luettavana. :slight_smile:

5 tykkäystä

Tuleeko Rapalalta Q3 Liiketoimintakatsausta? Ainakaan ihan heti en päivämäärää sille löytänyt.

@otoo84 Rapala raportoi mun mielestä 2 kertaa vuodessa, eli taitaa seuraavan kerran tulla tulos vasta keväällä tilinpäätöstiedotteena.

@Olli2 oli päivitellyt Rapalan näkymiä ja olisi siihen liittyen kysymys.

Laskitte liikevaihto ennusteita 1% ja liikevoitto ennusteita 6% vuosille 2019-2020 johtuen globaalin talouskasvudatan heikkenemisestä.

Kysymys kuuluukin nähdäänkö talouden heikkeneminen nimenomaan kuluttajatuotteissa jo tänä tai ensi vuonna. Esimerkiksi Rapalalla on lupaavaa kasvua USA:ssa ja maa onkin raportoinut hyviä työllisyyslukuja ja maallikko voisi kuvitella ettei ainakaan ostovoima ole heti heikkenemässä vaikka toki korotkin ovat nousseet.

Toinen kysymys on, että onko mahdollisuuksia saada 2018 tulosjulkistuksen yhteydessä johtoa kameran eteen tai vielä parempi jos koko tilaisuus videoitaisiin. Tämä tietysti riippuu yhtiön tahdosta mutta yhtiölle voisi ehdottaa vaihtoehtoa tuoda sijoittajaviestintä 2010 luvulle.

1 tykkäys

Moi. Urheilukalastuksen markkinat seurailee suunnilleen BKT:n kasvua ja on hyvin defensiivinen. BKT:n kasvuennusteita on globaalisti reivattu alaspäin viime aikoina erityisesti ensi vuoden osalta niin tästä johtuen otin Rapalan myyntiennusteita alas 2019-2020 noin 1%:lla. Ennustamme edelleen liikevaihdon kasvua, sillä Rapalan omat toimet ovat pääajurina kasvulle esim. tuotanto-ongelmien ratkominen Batamilla (menetettyä myyntiä aiemmin) sekä uudet orgaaniset kasvuaihiot uusissa markkinanicheissä (T&K-toiminta aiempaa systemaattisempaa).
Pohjois-Amerikka todennäköisesti performoi hyvin tulosraportissa, sillä viime vuonna tärkeiden asiakkaiden konkurssit johtivat myyntisaamisten alaskirjauksiin ja niiden varastoja likvidointiin markkkinalle.
Katsotaan saadaanko tulosinfoa meille webcastiin, nykyinen Rapalan oma audiocast on tosiaan vähän vanhanaikainen :slight_smile:

3 tykkäystä