Raute sijoituskohteena

Avaan ketjun Raute:lle , olen ministi ostanut sitä. Tulos tuli tänään ja on tilausten osalta aika huonon näköinen, joskin ilmeisesti historiallisesti kohtuullinen.

Täällä voidaan Rauteen edesottamuksista keskustella.

-ilmeisesti omalla alallaan kunkku. osake laskenut huipuista, mutta laskuvaraakin voi olla.

3 tykkäystä

No niin Raute tiedottaa, että on saanut suunnittelu sopimuksen koivuvaneri tehtaasta Venäjälle.
Oletettavaa Rauteen mukaan on että parin kk sisään saataisiin näin myös tilaus laitteistosta.

@Antti_Viljakainen osaat varmaan heittää hatusta onko tämä nyt sellainen isompi tilaus mahdollisesti.

1 tykkäys

Varmasti on kyseessä iso kauppa Rautelle. Tarkemmat kommentit löytyvät tämän aamun aamukatsauksesta.

2 tykkäystä

Aattelin, kun eilen ei hievahtanutkaan osake. Oletin tämän olevan kuitenkin sitä mitä toi ottiin. Neuvottelu vaiheessa on ilmeisesti muitakin?

No nyt se tilaus tuli ka ennätyksellisen suuri. Toivottavasti kannatti hankki toinen siivu.

Rauten tuloskunto heikkeni odotetusti rajusti Q3:lla, mutta kannattavuus jäi silti hieman ennusteitamme heikommaksi (osasyy ennustealitukseen lienee normalisoitua korkeammat R&D-panostukset). Positiivista kuitenkin oli, että yhtiö kommentoi odottavansa vuoden parasta jaksoa loppuvuodelle, joten Q4:n ennusteissa voi olla lievää nousupainetta. Venäjän suuri kauppa kirjautui jo Q3:lle, mutta muuten pohjatilaukset olivat pehmeät. Etenkin palvelukauppa sakkasi pahasti, mutta käytännössä tämä johtui investointien kaltaiset modernisaatioiden alhaisesta kysynnästä. Markkinoilla epävarmuus kasvaa, mikä ei sinällään yllätä lainkaan. 109 MEUR:oon noussut tilauskanta antaa kohtalaista selkänojaa seuraavalle vuodelle, mutta ensi vuosi ei ole läheskään täyteen myyty. Tilauksia on haalittava enenevissä määrin myös kovimman kilpailuedun ulkopuolelta, mikä lisää riskejä.

image

2 tykkäystä

Möin aikaisemmin puolet 24,80 pois, mutta vetäisin toisen satsin pois myynnistä, kun odotan, että ehkä päästäisiin ylemmäksi.

Rauten toimari Tapani Kiiski tulee ROASTiin keskiviikkona. Kerään etukäteen yleisökysymyksiä (saa esittää myös LIVEn aikana).

Taitaa olla pörssin syklisin tai ainakin yksi syklisimmistä firmoista, mitä löytyy.

1 tykkäys

Just möin lout, jotta sain kamuxia sillä

1 tykkäys

Rauten laaja tuli ulos keskiviikkona. Ei suurempia muutoksia isossa kuvassa. Kilpailuetu on vahva ja kestävä, mutta lähivuosien haastavammassa markkinassa tuloskasvu näyttää tiukalta. Kertoimet ovat myös venyneet keskipitkän aikavälin tasojensa yli.

Lyhyemmällä perspektiivillä Q4:lle ei osunut tiedotuskynnyksen (Rautella raja lienee jossain 10 MEUR:n tasolla) ylittäneitä kauppoja. Siten tilausvirran osalta Q4-raportti on tuskin ilotulitusta. Liikevaihtoa ja tulosta loppuvuoteen osuneen hyvin. Palaan asiaan pre-kommentissa helmikuun puolella tarkemmin.

2 tykkäystä

Rauten Q4-tulos jäi reippaasti ennusteistamme Q4:llä. Projekteissa haasteita on todennäköisesti jatkunut ja pöytää on jouduttu putsaamaan kunnolla, jotta kuluvan vuoden lähtökohta on jokseenkin puhdas. Myös 17 MEUR:n tilausvirta on vaisu. Osinkoehdotus oli odotustemme mukaisesti 1,45 euroa.

Raute ohjeisti kuluvalle vuodelle vakaata liikevaihtoa ja tuloksen heikentymistä. Kannattavuutta rokottavat kehittyvien markkinoiden tuotekehitys-, myynti- ja markkinointipanostukset, mikä ei ollut sinällään yllättävää, mutta tulosvaikutus on odotuksiamme suurempi. Myös kuluvan vuoden ennusteissa on selkeitä laskupaineita.

2 tykkäystä

Rauten liikevaihto putosi melkein 40 % vertailukaudesta.

RAUTE OYJ - PUOLIVUOSIKATSAUS 1.1.-30.6.2020

  • Konsernin liikevaihto 48,2 Me (78,3 Me) laski 38,5 % vertailukaudesta. Uusien tilausten määrä oli 38 Me (58 Me).
  • Liiketulos -4,0 Me (4,9 Me) laski 182 % vertailukaudesta. Tulos ennen veroja oli -3,6 Me (5,1 Me).
  • Osakekohtainen tulos oli -0,73 euroa (0,94 e) ja laimennusvaikutuksella oikaistuna -0,73 euroa (0,94 e).
  • Toisen vuosineljänneksen liikevaihto oli 24,4 Me ja liiketulos -1,0 Me. Uusien tilausten määrä oli toisella vuosineljänneksellä 13 Me. Tilauskanta katsauskauden lopussa oli 80 Me (72 Me).
  • Rauten vuoden 2020 liikevaihdon arvioidaan laskevan vuodesta 2019 ja liiketuloksen arvioidaan heikkenevän selvästi vuodesta 2019.

ROASTissa kysyin, voisiko tasetta vivuttaa enemmän ja muistaakseni Tapani totesi, että “teknisesti voisi, mutta olin firmassa töissä jo 2008 aikana”. Nyt voi todeta, että tämä varovaisuus on ollut paikallaan.

5 tykkäystä

Tällä liikevaihtotasolla karkeasti 25 MEUR/Q yhtiö on luonnollisesti vaikeuksissa, sillä hyvien vuosien jäljiltä ja terveitä pitkän näkymiä heijastellen kulurakenne on korkeammalla. Reipas ennustealitus tuli myös liikevaihdon kautta. Hopeareunus numeroissa on se, että tilaukset jäivät ennusteista liikevaihtoa vähemmän ja siten H2:lle onkin tilauskantaa odotuksiamme enemmän. Kauppaa pitäisi kuitenkin vielä loppuvuoteenkin saada, joten liikevaihto nousisi jokseenkin siedettävälle tasolle.

Haastatellaan tänään Tapania videolle. Jos jollakulla on jotain erityistä kysyttävää yhtiöltä, niin voin ottaa mukaan listalle!

2 tykkäystä

Satuin twitterissä tähän toimitusjohtajaan ”törmäämään” ja jotenkin tuntuu että käyttää toimitusjohtajaksi paljon aikaa puoluepoliittiseen politikointiin.

Siltähän voisi kysyä onko haaveissa täyspäiväinen politikointi?

2 tykkäystä

Huomannut saman, eräs syy siihen, miksi en Rautea harkitse sijoituskohteeksi, vaikka alkaisi olemaan mielenkiintoisissa hinnoissa. Myöskään poseeraminen kaadetun hirven kanssa ja kuvan jakaminen Twitterissä ei herättänyt luottamusta, ei ole enää nykyaikaa.

2 tykkäystä

Osarissa oli maininta käynnistetystä ‘merkittävästä järjestelmäinvestoinnista’

Käynnistimme myös Q2:n aikana merkittävän järjestelmäinvestoinnin, jolla parannamme niin omaa toimintaamme kuin teknisiä mahdollisuuksiamme palvella asiakkaitamme.

Tuosta voisi kysyä haluaako TJ avata tarkemin mistä on kyse?

4 tykkäystä

Liittyisikö järj.investointi tähän?

Kyssärinä kiinnostaisi kuulla Kiinan tilanteesta, onko sen osalta tapahtumassa kehitystä seuraavan 6kk:n aikana. Minusta se on aika ratkaiseva markkina Rautelle, näinkin niche-markkinasegementistä kun kyse. Jos Kiinaan ei päästä, näkisin tulevaisuuden aikana heikkona.

4 tykkäystä

Tuo Hiotun hankinta oli mainittu osarissa erikseen. Voi toki liittyäkin jotenkin tuohon, mutta sanamuodosta tulisi enemän mieleen joku toiminnanohjausjärjestelmän päivitys tms.

1 tykkäys

Vahvasti poliittisia ovat olleet myös muunmuassa sellaiset palkitut yritysjohtajat kuin Björn Wahlroos ja Pekka Lundmark. Mikäli toimari on verkostoutunut maan johdon kanssa niin on se mielestäni lähtökohtaisesti positiivinen asia sijoittajan näkökulmasta.

1 tykkäys

Raute on saanut lasketella aika rauhassa, eikä edes viime päivien uutiset tunnu kurssia heilauttavan. Nostetaas tänne mm. Variksen Juhan eilinen twiitti:

Tänään oli Arvopaperissa juttua mm. konepajojen tilauskannoista ja siellä Raute kehityksen suhteen ykkösenä:

Alkuvuoden osalta luvut kyllä varsin karuja, mutta ehkäpä suunta olisi ylöspäin? Pieni (n.4%) positio tuli otettua omaan salkkuun. Raute oli pitkään noin 7,5€ paperi, joten voi olla suunta edelleenkin alaspäin. Olihan tuo Rauten 7,5€ => 30€ aika vauhdikas. Yhtiö kuitenkin velaton ja yleensä näissä taloudellisissa shokeissa saadaan tehtyä jonkinlainen kulukuuri ja kasvavan tilauskannan myötä on sitten jälleen mahdollisuus tehdä kelpo tulosta…sitä odotellessa.

Lisätään tänne kuitenkin vielä taulukko myös konepajojen tilauskertymistä, ettei tule liian ruusuista kuvaa…eli pohjalta on toki aina parempi ponnistaa :slight_smile:

2 tykkäystä