Reka Industrial - Tolkuton kassa ja kumia maailmalle

Neo Industrial Oyj on suomalainen sijoitusyhtiö, joka investoi eri teollisuuden yrityksiin.

Inderes yhtiösivut:
https://www.inderes.fi/fi/yhtiot/neo-industrial
Analyytikko: @Petri_Gostowski

Laaja raportti 05/2020

Neo Industrial sijoituskohteena

Portfolioomme kuuluvat kumi- sekä kaapelitoimiala. Kaapelitoimiala on yhteiskunnan toiminnan kannalta tärkeä toimiala, joka kasvaa ja kehittyy sekä tarjoaa kiinnostavia mahdollisuuksia yhtiöille, erityisesti Pohjoismaissa. Kumitoimiala on taas tärkeä tukijalka teollisuudelle, sillä teollisuudessa hyödynnetään kumin erityisiä ominaisuuksia laadukkaiden sekä kestävien tuotteiden aikaansaamiseksi.

“Sijoitus Neo Industrialiin mahdollistaa osallistumisen listaamattomien teollisten yritysten kasvuun.”

Perheyhtiönä olemme sitoutuneet pitäjänteisesti kehittämään omistamiemme yhtiöiden suorituskykyä ja kestävää kehitystä ja näin kasvattamaan omistaja-arvoa.

Olemme monialayhtiö, joka uudistaa yhteiskunnan tukijalkana toimivaa teollisuutta.

Lähde:
https://www.neoindustrial.fi/miksi-sijoittaa-meihin

5 tykkäystä

2020 H1 katsaus: https://www.neoindustrial.fi/sites/default/files/attachments/NEO1V_Puolivuosikatsaus_H12020.pdf

Neo Industrial Oyj osti kesäkuussa 2020 Reka Kumin koko osakekannan Neo Industrialin suurimmalta
osakkeenomistajalta… Reka Kumi yhdistettiin konserniin 30.6.2020… Yrityskaupan myötä yhtiölle muodostui uusi toimiala, kumiteollisuus, kaapeliteollisuuden rinnalle. Tämä on askel
sijoitusyhtiöstä teolliseksi monialakonserniksi.

Vihreää kaapelia :seedling:

Reka Kaapeli matkalla maailman vihreimmäksi kaapelin tuottajaksi

2 tykkäystä

Hyvä avaus @kettunen. Toivottavasti saadaan keskustelua yhtiön ympärille täällä. Tuttuun tapaan saa esittää kysymyksiä minulle päin, jos niitä herää :slight_smile:

2 tykkäystä

Kiitos @Petri_Gostowski, sama olisi toiveena, että saisi Neon osalta keskustelua aikaan. Hieman yllätyin, kun ketjua ei löytynyt, vaikka onkin Inderesin seurannassa.

Omalta osalta tuli lähdettyä Neon matkaan hieman turhan kevyellä tutustumisella käännettä ennustavan H1 -raportin sekä toimintaa tukevan yritysjärjestelyn pohjalta. Vähitellen tutustunut tarkemmin toimintaan ja pidemmällä juoksulla tähän on kyllä luottoakin nimenomaan sijoitusstrategian mukaisena käänneyhtiönä.

Miten näet Reka Kumin lisäyksen portfolioon vaikuttavan jatkossa? Laajassa raportissahan on mainittu “…yhtiö profiloituu tällä hetkellä käänneyhtiöksi. Pitkällä aikavälillä yhtiö arviomme mukaan pyrkii kuitenkin profiloitumaan kasvuyhtiöksi, mutta kasvuyhtiöprofiilia heikentää kaapelitoimialan kysynnän vaihtelu. Kasvuyhtiöprofiili vaatisikin sijoitusportfolion laajentamista…”

Ja Neon H1 -raportista: “Jos Reka Kumi olisi hankittu 1.1.2020 olisi konsernin liikevaihto ollut 65,9 miljoonaa euroa, käyttökate 4,5 miljoonaa euroa ja liiketulos 1,6 miljoonaa euroa.”

Kumi-liiketoiminta on ilmeisen paljon kannattavampaa ja jopa suurempi toimiala kuin kaapelit. Tämän järjestelyn kanssa liiketuloksen voisi olettaa nousevan selvästi positiivisen puolelle tämän vuoden osalta, jos H2 jatkaa samalla tasolla?
Onko mahdollisesti muita järjestelyitä vielä tulossa, jolla portfoliota oltaisiin laajentamassa?

Lisäksi tasepuolella otettiin askel parempaan päin H1 raportissa:
“Konserni järjesteli Keuruulla sijaitsevan, konsernin ulkopuolisessa omistuksessa olleen, kiinteistön omistusta. Neo Industrial Oyj osti kyseisen kiinteistön 1,0 miljoonan euron kauppahinnalla käyttäen aikaisemmassa vuokrasopimuksessa ollutta osto-optiota ja myi sen edelleen Reka Eläkekassalle kiinteistölle määritettyyn käypään arvoon, 2,2 miljoonaa euroa. Reka Eläkekassan kanssa tehtiin 10 vuoden vuokrasopimus. Kiinteistön käyvän arvon määrittelivät ulkopuoliset arvioitsijat. Järjestelyssä syntyneellä rahoituksella Neo Industrial Oyj maksoi pois lyhytaikaisen lainansa 1,2 miljoonaa. Järjestelyllä ei ollut merkittävää tulosvaikutusta.”

Tämä ilmeisesti helpottaa mahdollisia tulevia järjestelyitä ja keventää lyhyen ajan rahoitukseen tarvittavaa pääomaa?

Konsernin ristiinomistukset Reka Oy:n kanssa ovat hieman hämmentävä yhdistelmä. Neo Industrial on osa Reka -konsernia, mutta omistaa kuitenkin Reka Kaapeli ja Reka Kumi yhtiöt. Onko tälle jotain olennaista syytä tai onko tällä käytännön elämään jotain vaikutusta?

3 tykkäystä

Tässä vastauksia lukuisiin esittämiin kysymyksiisi:

Miten näet Reka Kumin lisäyksen portfolioon vaikuttavan jatkossa? - Kumin suhteellisen hyvään tulosperformanssiin (ja vapaaseen rahavirtaan) peilaten näen sen keskeisessä roolissa yhtiön tuntuvaan velkakuormaan liittyvän haasteen ratkomisessa. Kaapeliliiketoiminnan haaste on viime vuosina ollut, että heikosta tuloskehityksestä johtuen rahoitusasemaa on jouduttu paikkaamaan lisäämällä velkaa. Toki tähän velkakokonaisuuteen vaikuttaa myös liikkeeseen laskettu Green bond, jonka varojen käytön osalta ollaan suhteellisen alkuvaiheessa. Historiallisesti Kumi on tehnyt reilun 1 MEUR:n vapaata rahavirtaa vuodessa laskelmieni mukaan. Siten tälle tasolle yltäminen myös jatkossa mahdollistaisi konsernin velkatason laskemisen, mikä taas mielestäni laskisi riskiprofiilia.

Onko mahdollisesti muita järjestelyitä vielä tulossa, jolla portfoliota oltaisiin laajentamassa?

  • Vaikea kysymys, mutta jos peilaa siihen yhtiön tavoitteeseen 1-2 uudesta itsenäisestä toimialasta, niin mahdollisesti 1 voisi olla vielä tulossa jollain aikavälillä. Arvioisin kuitenkin, että lyhyellä tähtäimellä fokus on operatiivisessa kehityksessä. Toisaalta jo tämä Reka Kumi-järjestely tuli allekirjoittaneelle lievänä yllätyksenä, joten tässä kohtaa lienee parempi sanoa, että kaikki on mahdollista :smiley:

Tämän järjestelyn kanssa liiketuloksen voisi olettaa nousevan selvästi positiivisen puolelle tämän vuoden osalta, jos H2 jatkaa samalla tasolla?

  • Viimeisimmät ennusteet näet H1-raportin jälkeisestä päivityksestä. Summa summarum: arvioin Kumin liiketoiminnan kärsivän lyhyellä tähtäimelllä olennaisesti asiakkaiden eli etenkin raskaiden ajoneuvojen valmistajien kysynnän laskusta (korona aiheutti tilauskirjojen sakkauksen) ja siten Kumin loppuvuoden tuloskontribuutio on ennusteissani pieni. Pitkää aikaväliä kommentoinkin osin jo 1. vastauksessani.

Tämä ilmeisesti helpottaa mahdollisia tulevia järjestelyitä ja keventää lyhyen ajan rahoitukseen tarvittavaa pääomaa?
-Nämä käytettiin tosiaan lyhytaikaisen lainan maksuun, joten vastaus kysymyksen jälkimmäiseen osaan on kyllä. Varmasti myös velkatason lasku helpottaisi mahdollisia muita järjestelyjä, mutta kuten edellä mainitsin en ensisijaisesti odota niitä lyhyellä tähtäimellä.

Onko tälle jotain olennaista syytä tai onko tällä käytännön elämään jotain vaikutusta?

  • Tämä näkemykseni peilaa historiallisia tekijöitä ja sitä, että pääomistajat ovat halunneet säilyttää merkittävän omistuksen (ja äänivallan) yhtiössä. Käytännön elämään tämä vaikuttaa ensisijaisesti sitä kautta että kokonaisuuden hahmottaminen voi olla alkuun hieman haastavampaa.

Toivottavasti näistä oli apua :slight_smile:

2 tykkäystä

Kiitos @Petri_Gostowski kattavista vastauksista, nämä selkeytti omia ajatuksia - ja toivottavasti antoi myös muille Neon seuraajille keskusteluun lisää eväitä :wink:

1 tykkäys

Sisäpiiri ostaa vain yhdestä syystä :wink:

https://www.kauppalehti.fi/porssitiedotteet/neo-industrial-oyj-ilmoitus-johtohenkilon-liiketoimista/9ff608ee-e708-4240-b223-cd6f68f7a152

1 tykkäys

Rentton ostot jatkuvat, 2000 lappua lisää:

Tämän aamun uutinen klo 9.30

Neo Industrial Oyj:n osakkuusyritys Nestor Cables Oy on solminut sopimuksen kaapelin levitys- ja keräyslaitteiden toimittamisesta Puolustusvoimille.Sopimuskokonaisuus käsittää kaksikymmentä kappaletta kaapelin levitys- ja keräyslaitteita vuosina 2020–2023. Tämän lisäksi sopimukseen sisältyy optio 180 laitteesta. Sopimuksen kokonaisarvo on sopimuskaudelle 5,4 miljoonaa euroa.

Tiedote pdf muodossa täältä

2 tykkäystä

Eikös tämä ole melkoisen iso tilaus Neolle? Puolustusvoimat vielä.

Laajasta raportista: “Neo Industrialin omistusosuus Nestor Cablesista on lähes 23 %”
Eli kaikki ei sada suoraan Neon laariin. Lisäksi kaupan kokonaisarvo sisältää option, mikäli tuon oikein tulkitsin. Ensimmäinen 20kpl tilaus olisi siis 540k€. Positiivista joka tapauksessa ja PV on vakuuttava asiakasreferenssi :+1:

@Petri_Gostowski saadaan varmaan parempi kommentti kaupan suuruusluokasta ja vaikutuksesta jatkossa Nestorille ja Neolle.

Edit:
Muutenkin Nestor Cables on hyvin sivuosassa Neon toiminnassa ja luvuissa. Laajan rapsan arvonmääritys -osiosta löytyy tähän perusteita.
Jos Nestorilla homma lähtee lentoon ja tulosta saadaan aikaan, niin tulee läpi Neon lukuihin melko nopeasti.

Tässäpä tämä kommentti: Neo Industrialin osakkuusyhtiölle kohtuullisen kokoluokan sopimus | Inderes: Osakeanalyysit, mallisalkku, osakevertailu & aamukatsaus

1 tykkäys

Näyttäisi Neon ja Rekan suunta olevan ylöspäin

Nimikin on vaihtumassa käänteen merkiksi:
“Yhtiö on valmistellut nimen vaihtamista Reka Industrialiksi. Ylimääräinen yhtiökokous kutsutaan marraskuulle koolle käsittelemään nimen vaihdosta”

Mikäs kurssia nostaa? Onko tullut jotain tietoon?

Pari Kauppalehden uutista tältä aamulta, maksumuurin takana

Vähävaihtoinen lappu, jos tulee vähänkään kiinnostusta, niin myyntilaita on äkkiä tyhjä.

Q3:n jälkeen myin pois ja piti palata tähän myöhemmin, kun kurssi laskee :see_no_evil:

1 tykkäys

Päivitin otsikkoon yhtiön nimen oikeaksi

1 tykkäys

Tuodaan Petrin kommentit tänne keskusteluunkin mukaan

Käänne etenee, mutta kurssissa näkymää frontattu aika paljon.

2 tykkäystä

Tuulivoimaloiden lähivuosista:

3 tykkäystä

Kiitos @Due_Diligence! Omalla työlistalla keväälle on ollut kaivaa joku yhteenveto, että paljon noita investointeja on tulossa lähivuosina. Aikaisemmin kun tuota pikaisesti etsin niin ei löytynyt, mutta tuo näyttääkin olevan erittäin tuore. Helpotit työtäni - saat palkinnoksi virtuaalituopin :smiley: :beers:

2 tykkäystä

@Petri_Gostowski Mikähän mahtaa olla yhtiöllä tiedottamisrajan ylittävä tilauksen arvo nykyään? Ajatellen tuulivoimatilauksia:

”Tuulivoima on meille keihäänkärki, sillä noin kolmannes yhden kaapelitehtaan tuotannosta menee tuulivoiman tarpeisiin. Tuulivoima on se meidän juttu, sillä sen kysyntä todella nostaa päätään”, Poutanen kertoo.

Yksittäisen tuulivoimaprojektin kaapelitoimituksen arvo lasketaan miljoonissa euroissa, joten siitä voi arvioida tuulen Rekalle tarjoamaa potentiaalia.

”Kaapelia tarvitaan muutenkin lisää, kun yhteiskunta sähköistyy. Ja jos vetyä aletaan hyödyntää autojen käyttövoimana, niin sekin valmistetaan sähköllä”, Poutanen antaa esimerkin.

Poutanen muistuttaa digitalisaatiosta, joka vaatii taustalleen datakeskusten kaapeleita. Datakeskuksia rakennetaan lisää ja hajautettu energiantuotanto kasvattaa sekin kaapelikysyntää. Lähde: Kauppalehti

Toimitusjohtaja ostoksilla eilen:

https://news.alertir.com/neoindustrial/fi/lehdistotiedotteet/reka-industrial-oyj%3A-ilmoitus-johtohenkilon-liiketoimista-1892651