Relais - Sarjayhdistelijä ajoneuvojen jälkimarkkinoilla

Avataan ketju Relaisille. Pian saataneen indereksen IPO-analyysikin…

kuva

https://relais.fi/sijoittajat/

https://www.inderes.fi/fi/tervetuloa-tutustumaan-relais-groupin-kansainvaliseen-kasvutarinaan

Relais on ajoneuvojen sähkövaruste- ja varaosaliiketoimintaa Pohjoismaissa ja Baltiassa aktiivisesti kehittävä maahantuoja ja tekninen tukkuliike. Yhtiö toimii asiakkaidensa luotettuna kumppanina ajoneuvovalmistajista riippumattomalla jälkimarkkinalla Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Baltiassa. Relais luo lisäarvoa asiakkailleen tarjoamalla ajoneuvojen sähkövarusteet, varaosat ja asiantuntijapalvelut luotettavasti, tehokkaasti ja oikea-aikaisesti ajoneuvojen elinkaaren eri vaiheisiin.

Millaisia mietteitä tässä vaiheessa muilla?

3 tykkäystä

Vähän vaikuttaa siltä, että rahamiehet yrittävät rahastaa tämän aivan viimeisellä hetkellä. Noh, katsotaan uudestaa, kun tiedetään millaisella arvostuksella tätä yritetään.

Mielenkiintoinen siinä mielessä että pörssissä ei oo vastaavia :thinking:

1 tykkäys

Markkinat olisi vähän isommat Keski-Euroopassa, jonne ei taida olla asiaa näillä resursseilla ja toisaalta miksei esim. suomalaiset yritykset sieltä tilaisi, jos hintataso on siellä alhaisempi?
Se, että on verkkokaupassa toimiva hakukone ei voi olla ainoa kilpailuvaltti. Omistajaryhmää kun katsoo, ei taida hinnoittelu jäädä halvaksi.

2 tykkäystä

Vähän harmi että listautuja ei ollut jokin kiinnostavampi yhtiö. Autojen varaosat eivät ainakaan minussa suuria tunteita herätä. :sweat_smile:
Mutta katsotaan kunhan valuaatiot ja muut listautumistiedot tulevat.

Nokian Rinkulat taitaa riittää minullekin tältä sektorilta, toki tämän kautta saa hyödyllistä tietoa mm.ennusteista, miten autoliikenteen katsotaan kehittyvän tulevina vuosikymmeninä. Vähän samalla lailla epäilyttää nämä varaosamyyjät kuten käytettyjen autojen kauppiaat(Kamux). Kovia nimiä on kyllä mukana tuossa.

1 tykkäys

Tuleeko esittelytilaisuudesta vahvistukset ilmoittautumisesta?

2 tykkäystä

@Andy_709 ei tuu erillistä, Tervetuloa tilaisuuteen! :slight_smile:

1 tykkäys

En ole kurkannut tehtyjen yritysjärjestelyjen taustoja. Löytyykö sieltä lockinejä ja markkinoille myydään osakkeita listautumisen jälkeen. Joka tapauksessa into kasvaa nopeasti yrityskaupoilla on haastava omistaja-arvon näkökulmasta. Ostetaanko helposti iso kasa liikearvoa, jota kirjataan alas useiden vuosien ajan? Tai tehdään optimistisia laskelmia synergiaeduista…

Toimialana ei mikään seksikkäin, mutta jos se on tuottava, ei ole mulle väliä vaikka firma operoisi krematorioita. Kiinnostavinta on luonnolisesti antihinta. Maltetaanko jättää nousuvaraa, vai lypsetäänkö varovaiselta markkinalta maksimit pihalle?

1 tykkäys

100 miljoonaa tulisi markkina-arvoksi. Yritän tässä pohdiskella noilla avainlukutiedoilla paljon sitä velkaa nyt oikein on. 55 miljoonaa näyttäisi olevan lainaa ja annin jälkeen, mikäli lukemat pysyneet samana, noin 35 miljoonaa. Yritysarvoksi saadaan siis 135 miljoonaa euroa

FAS-kirjanpidossa on huomioitu nämä uuden kirjanpitokäytännön mukaiset kiinteistöjen ym. leasingvastuut, jotka nostavat jonkin verran tuota velkapottia?

Viime vuoden tuloksesta laskettuna, jossa ei mukana FASin mukaiset poistot, P/E asettuisi jonnekin 17 tienoille.

e. jos pikaisesti laskettuna meni edes sinne päin nuo lukemat niin ei tämä ihan hirveästi kyllä kiinnosta tähän hintaan. Velkaakin taitaa jäädä ihan kohtuullinen potti

Edit: Rapsa luettu. Hyvin oli analyytikko penkonut taustat… fiilis on, että pikavoitot tästä tullee, mutta olisiko eväitä pidempään salkkuun… ei välttämättä. Täytyy miettiä.

8 tykkäystä

Samoin sijoitustutkimus luettu. Aion osallistua IPOon, koska jo pitkään hyvin tehtyä ”perusliiketoimintaa” saa ostettua näin sopivalla arvostuksella. Osakeannin tarve (taseen vahvistaminen kasvun jatkamiseksi) on myös hyvä peruste listautumiselle. Arvostuskertoimiin ei ole leivottu sisään mielestäni juuri ollenkaan kasvuodotuksia. Luottamusta lisää myös Tesi ankkurisijoittajana ja hallituksen pj Stadigh.

4 tykkäystä

Artikkelissa puhutaan paljon ‘‘akvisitioilla’’ niin mitä tämä tarkoittaa?
En ummarra

1 tykkäys

Moi, akvisitioilla tarkoitetaan yritysostoja. Terv. Erkki Vesola

5 tykkäystä

Tässä flunssapotilaana ollessani menin lueskelemaan Erkin ansiokkaan tutkimuksen. Vaikka lähtökohtaisesti yritys ei oikeastaan minua kiinnostanutkaan, niin tutkimuksen myötä aloin jopa varovasti miettiä, että voisin harkita Relaisin antiin osallistumista. Alla vähän omaa pohdintaa:

Plussat:

  • Kovat omistajat (erityisesti yrityskauppaosaaminen)
  • Defensiivisyys ja vähäinen syklisyys
  • Konsolidoituva ala

Miinukset:

  • Ei selvää kilpailuetua/vallihautaa
  • Hieman jämähtänyt markkina
  • Isommat autoilutottumusten muutokset (erityisesti merkkikohtaiset all-inclusive -paketit ja vastaavat perinteisen korjaamotoiminnan ohittavat ratkaisut)

Tosin kun nopeasti vain luin tuon tutkimuksen, niin saattaa olla, että en ihan kunnolla ymmärtänyt muutamia asioita. Tutkimuksessa kirjoitettiin “Volkswagenin Direct Express -huolto alkuperäisvaraosineen, jota tarjotaan yli 5 vuoden ikäisille autoille on esimerkki
autokauppiaiden kasvaneesta tarjonnasta jälkimarkkinalla.” Käsittääkseni tällaiset ratkaisut ohittavat Relais Groupin ja vastaavien toimijoiden varaosapalvelut? Jos näin on, niin onko tällaisten palveluiden markkina kuinka kovassa kasvussa?

Toisin sanoen, kun auton huoltaminen monimutkaistuu ja ihmiset tumpeloituu, niin väheneekö edelleen sellainen korjaamotoiminta, jossa käytetään Relais Groupin valikoimaa? Vai miten Relais Group on positioitunut sellaiseen mahdolliseen muutokseen, että esimerkiksi automerkit tarjoavat näitä monivuotisia sopimuksia, joissa autot huolletaan alkuperäisosin autovalmistajan toimesta?

Tässä nyt tällaista suttuista pohdiskelua aamutuimaan. Onko muut jo ehtinyt perehtyä yhtiöön?

9 tykkäystä

Ei näytä tämä puulaaki kiinnostavan ketään. Hiljaista on täällä ja Kauppalehden foorumillakin aika pientä huutelua. “Ostin/myin juuri äsken” -ketjussa muutama sentään myönsi osallistuneensa antiin.

Katselin itse myös tuon webcastin antitilaisuudesta ja kyllä nyt taitaa jäädä anti merkkaamatta. Edellisten miinusten lisäksi tuli vielä seuraavat ajatukset:

  • Yritysostovetoisessa strategiassa riskinsä (vrt. Erkin Mekonomen-puheet)
  • Mahdolliset uudet ulkomaiset ja vahvasti digitaaliset kauppiaat, jotka kilpailevat hinnalla (vrt. puheet vertailulistan puolalaisyrityksestä)
  • Väkevin itsevarmuus puuttui antitilaisuuden puheista
  • Selkeän kilpailija-analyysin puuttuminen (vaikea arvioida kilpailijakenttää, kun kaikki myyvät ristiin toisilleen)

Onhan tuossa paljon positiivisiakin juttuja, kuten laaja-asiakaskunta, hyvä markkina-asema, sähköosiin erikoistuminen jne., mutta kun sijoitusvaihtoehtoina on aika paljon muitakin yrityksiä, niin vaikea on perustella rahojen laittamista Relaisiin. Etenkin kun markkina on kovin jämähtäneen oloinen ja selkeää kilpailuetua ei ole.

6 tykkäystä

Hiljasta näyttää täällä olevan, kiertueita tosin vielä tänään ja huomenna. Uskon kyllä että tämä ylimerkataan, vaikka onkin yllättävän suuri yhtiö First Northiin, joten haastetta ylimerkinnälle löytyy ehkä normaalia enemmän.

Mulla on kutina, että tätä saa vielä joulualennuksesta sopuhintaan.

1 tykkäys