Remedy - Suomen AAA-pelien ylpeys (Osa 2)

Tulkitset tuota palvelua ehkä liian tarkkaan, ei noita arvosteluja annetaan ns. reaaliajassa. Esim. jotain v-tuttanut 6 kuukautta, oma projekti valmis ja lähtee pois. Näin ollen kommentti tulee palveluun pitkällä viiveellä.

Suosittelen katsomaan muitakin pelifirmoja. Esim. Mahtavasti toimivaa Supercelliäkin kritisoidaan siellä välillä ihan kovalla kädellä. Kuten sanoin ylempänä, kritiikkiä ja nurinaa löytyy ihan mistä tahansa yrityksestä. Jollei muuta niin haukutaan kuinka huono sää Suomessa on, kuinka kallista asua, palkat matalat yms.

Toinen asia on että jos ihminen on saanut sen kuuluisan v-käyrän tappiin, niin se nurina ei lopu vaikka palkka tuplattaisiin ja henkilöstä tehtäisiin toimitusjohtaja. Näissä tapauksissa nurina loppuu kun henkilö tajuaa lähteä uuteen paikkaan.

3 tykkäystä

Täytyy muistaa, että yli puolet remedyläisiä teki jotain ihan muuta kuin Wakea. Tuskin sitä voi täysin tyytyväinen olla jos toisen osaston lippulaiva syö kaikki resurssit ja itse pyörittee ikuisia pocceja omassa intohimoprojektissa.

On tuo neljäkin projektia iso määrä Remedyn kokoiselle pelitalolle. Varmaan jonkin verran helpottaa se, että yksi projekti siirtyi takaisin piirustuspöydälle. Siltkin kipuilua resurssien kanssa on odotettavissa tulevaisuudessakin.

6 tykkäystä

Hyvä pointti, tuossa itsellä pohjatiedot oli vajaat. Kuvittelin että kun peli on tuotannossa niin se vie valtaosan resursseista mitä Remedyllä on käytössä.

Sitä on tosiaan vaikeaa sanoa että kuinka paljon Glassdoorille voi antaa painoarvoa. Niiden yritysten kohdalla joissa itse olen ollut töissä ainakin olen huomannut (tietäen kommenttien taustat) ettei arvosteluiden pointit aina ihan tuulesta temmattuja ole. Ehkä jonkun verran näkee sitä että uusilla työntekijöillä on “honeymoon” käynnissä ja maalataan ruusuista kuvaa kun taas pitkään olleilla työntekijöillä taas saattaa välillä mennä enemmän kyynisyyden puolelle kommentit.

1 tykkäys

Alan Wake 2 menee huomenna toista kertaa alennukseen PS5:lla.

Alennus lienee sama kuin joulualennuksissa eli -20%. Uuden Seelannin PS Storessa alennus jo näkyy, muttei vielä EU/US.

Reilu kuukausi sitten US PS5-myyntisijoitukset hyppäsivät n. 50 tasosta n. 80-90 tasolle heiluen siellä varsin stabiilisti reuilun kuukauden tähän päivään asti. Maaliskuu jää kuitenkin todennäköisesti heikoimmaksi myyntikuukaudeksi tähän asti. Seuraavat viikot tulevat olemaan mielenkiintoisia, kun nähden miten alennus pelaajiin puree, jos puree eli miten myyntisijoitukset muuttuvat, jos muuttuvat. Luonnollisesti myös tärkeä nähdä myöhemmin keväällä/kesällä parantaako DLC myyntisijoituksia ja jos parantaa, kuinka tilapäiseksi ilmiö jää.

Henkilökohtaisesti jopa hieman ihmettelen, että peli on ollut niin vähän alennuksessa - eikö olisi järkevää myydä alennuksella nyt kopioita, jotta peruspelin install-base olisi mahdollisimman iso tulevalle DLC-myynnille? Mutta mene ja tiedä.

Alan Wake 2 on ollut julkaisusta tähän päivään 11.84% ajasta alennuksessa PS Storessa. Verrokkeihin nähden Playstationilla mielestäni ihan kohtalainen suoritus, mutta riippuu toki perspektiivistä arvottaako kopioita vai keskihintaa. Lopulta pelimyynti on kuitenkin tietynlaista nollasummapeliä alennusten ja kopiomyynnin välillä. Yleensä alennuksilla kyllä saadaan peliliikevaihtoon parannusta, vaikka alennuksilla menee, mutta samalla pelin pidempää myyntihäntää leikataan ja jokainen alennus edellisen jälkeen on lähtökohtaisesti edellistä tehottomampi johtaen syvempiin alennuksiin.

EGS:llä lähes 30% ajasta alennuksessa ja Xboxilla reilu 20% ajasta alennuksessa. Oletan, että tämä kertoo myös myyntimenestyksestä per alusta - kun peli myy, ei ole tarvetta pitää alennuksessa, mutta samalla toisella alustalla tuetaan heikkoja myyntejä alennuksin.

Myyntihintojen lähde: psprices.com
Myyntisijoitusdatan lähde: oma seuranta / US PS Store

Kurioisiteettina, aikaisempiin AC-peleihin nähden alemman myyntihinnan Assassin’s Creed: Mirage on ollut hämmästyttävän paljon alennuksessa ja huomenna alkaa jo seitsemäs alennuskierros suurenevin alennuksin. Vaikka puhe on ollut toisensuuntaista, voisi ehkä kuitenkin spekuloida, ettei Ubisoftilla välttämättä olla kuitenkaan täysin tyytyväisiä tähän AA½ -kokeiluun?

15 tykkäystä

Ubisoftilla on maine, että pelit saa suurin piirtein kuukauden päästä julkaisusta -40 % ja pelit ovat ylipäätään jatkuvasti isossa alennuksissa. Asia koskee heidän kaikenkokoisia julkaisuja. AW2 osalta laskelmia sekoittaa se, että pelin perushinta on Storessa selvästi AAA-verrokkeja paljon matalampi, 60e vs. 80e täällä pohjolassa. Sama hintataso on ymmärtääkseni suurimmassa osassa Eurooppaa.Eli todellisuudessa peli on 20 % alennuksella samanhintainen kuin kilpailijan 80e peli 40 % alennuksella.

Jenkeissä taitaa olla 60 vs 70 eli siellä laskelmat menevät hieman erilailla.

1 tykkäys

Ei sekoita myyntisijoitusten osalta, sillä PS myyntilistaukset ovat lienevät liikevaihto- eikä kopiomyyntipohjaista. En ymmärrä miksi puhut Euroopasta, kun kaikki esittämäni data on puhtaasti isoimmalta markkinalta eli Yhdysvalloista.

En myöskään ymmärrä tuota base-hinta argumenttia kun esittämässäni taulukossa pystyt myös helposti vertailemaan tuon alennuksenaikaista keskhintaa, missä voit huomioida eri pelien lähtöhinnat.

Jälkiviisaus on maailman helpoin laji, mutta nyt kun AW2:n laatu on tiedossa, tuntuu 10€ alempi lähtöhinta itsetuhoiselta. Sisällön laadun ja sen pituuden ~25t puolesta €70 lähtöhinta olisi mielestäni nykytiedoin ollut täysin perusteltavissa. Ihmiset ovat myös keskimäärin huonoja arvioimaan absoluuttista hintaa.

Vertailussani ainoa 80e EU:ssa maksava AAA ilmiö on yli $300M maksanut Spiderman 2.

Väitän että, jos Avatar on -30% ja Alan Wake 2 -20% niin henkilö, joka arvottaa molemmat peli tasa-arvoisina, valitsee isomman alennusprosentin perusteella Avatariin, vaikka alennettu absoluuttinen hinta on käytännössä identtinen (49€ vs 48€), koska saa enemmän “arvoa” ostolleen.

1 tykkäys

Tarkoitin laskelmien sekoittamisella siis ihan vaan sitä, että peli on tuon pienenkin alennuksen jälkeen samanhintainen kuin verrokin peli ison alennuksen jälkeen. Se on ihan totta, että tuollainen -30 % tai -40 % on paljon näyttävämpi Storessa kuin -20 %. En minäkään ole täysin vakuuttunut, että 60 euroa oli oikea valinta Wakelle. Normaalilla 70$/80€ hinnalla pelille voisi pistää näyttävämmät alennukset ja keskihinta olisi silti korkea. Helposti alempihintaista peliä pidetään vähemmän arvokkaana.

1 tykkäys

Nyt on tullut pelaitua Alan Wake 2:sta tässä puoleen väliin asti ja pakko sanoa että aivan loistopeli on kyllä kyseessä, ei häviä omasta mielestä yhtään millekään Megaluokan tuotoksellekaan.
Ja itsellä kokemusta peleistä jo 30v ajalta, pelannut lähestulkoon kaikki markkinoille tulleet pelit läpi.Aivan käsittämättömän upea suoritus Remedyltä, grafiikat hivelee silmiä ja äänimaailmakin aivan mahtavaa. Tälläisiä pelejä pitäisi saada lisää markkinoille.

Mutta itseä hieman ihmetyttää kuitenkin aika vaisuksi jääneet myyntilukemat, mikä sen oikein aiheuttaa? Johtuuko se osittain Epic Gamesista vai mistä ihmeestä se oikein voisi olla kiinni.Ei näin hyvä peli voi millään huonostikaan myydä, ei sitten millään. Ainoa asia mikä itsellä voisi tulla mieleen itse pelistä mikä voi oikeastaan negatiivisesti vaikuttaa myyntiin niin on se että pelissä ehkä hieman liikaa korostetaan Suomalaisuutta, viljellään sellaista Suomi huumoria mikä tietysti putoaa meihin mutta kukaan muu Suomen ulkopuolella ei sellaista ymmärrä ollenkaan, ja voivat pitää peliä hieman outona siitä johtuen. Mutta eiköhän peli kuitenkin lopulta pääse ihan mukaviin myyntilukemiin kuitenkin.

Hyvää Pässiäistä Foorumille!

38 tykkäystä

Minusta arvosteluissa ja ulkisten keskustelupalstoilla on suhtauduttu näihin Suomihommeleihin pääosin positiivisesti. Varsinkin Ahdin hahmo on saanut kiitosta. “Remedy weirdness” on useamman kerran positiivisena terminä mainittu. Vähän ikäänkuin Remedyn pelien tavaramerkki.

Lähes kaikki negat mitä on tullut vastaan on yksinomaan Suomalaisilla keskustelupalstoilla tyyliin “kyllä hävettää tämä liiallinen suomituuttaus, mitähän meistä oikein ajatellaan”

Tässä kysely Redditissä onko tykätty vai ei:
https://www.reddit.com/r/AlanWake/comments/189dd3y/how_did_you_feel_about_the_finnishness_of_the_game/

27 tykkäystä

Suomalaisuutta korostaa lähinnä Ahti ja Peter Franzenin hahmot Koskelan veljekset, Franzen on tutuimpia suomalaisia kasvoja kuitenkin ulkomailla. Suomalaisuus lisäksi hyppää aika syvällä pelissä esiin niin tuskin ostopäätökseen vaikuttaa, lähinnä pelaajien arvioihin ja nehän ovat positiivisia.

Ja onhan nämä mahtavia:

Isompi haaste on pelaajien älynystyröiden yliarviointi, Cult Stasheja avatakseen saattaa joutua ottamaan esiin kynän ja paperia ja laskemaan ensimmäisen asteen yhtälöitä. Onneksi voi googlata jos ei tahdo mutta immersio voi särkyä.

17 tykkäystä
4 tykkäystä

Itse en jaksanut noista miettiä yhtäkään.
Eihän AW2 ole mikään ihmeellinen peli ja tuli laitettua vaikeustaso helpolle jotta voi katsoa tarinan läpi. Combat oli niin hirveää että ihan mediumillakin tuli vain turpaan koko ajan. Ihan OK tuo lopulta sitten oli kun pystyi keskittymään tarinaan.

Ihan yllättävän hyvin näyttää purevan tuo Alan Wake 2 -20% alennusmyynti PS storessa. Deluxe edition ei ole kovin montaa sijaa perusversion takana kun katsoo PS5 pelien myyntiä ps storessa. Auttaa keskihinnan pitämisessä suht korkeana.

19 tykkäystä

PS Storessa tosiaan nyt ollut alkuvuodesta useammatkin kampanjat päällä ja tämä on joulu-alennusten jälkeen ensimmäinen, missä Alan Wake 2 on alessa. Kenties tällä saatu vähän ostohalukkuuteen patoutumista kun ei ihan joka ale-myyntiin lähdetä. Nämä jatkuvat (ei Alan Wakea sisältävät) ale-kampanjat myös selittävät vaihtelua myyntisijoituksissa kun ale-tuotteet menevät ohi.

Iloisesti tuo käyrä on vastaavalla tavalla jyrkästi nousujohteinen myös muilla alueilla kuin jenkkilän PS Storessa.

5 tykkäystä

Verrokkivertailu voi tuoda lisäperspektiiviä, kun miettii onko päivän myyntisijoitus hyvä vai huono saavutus, joten alla pieni snapshotti tältä päivältä Yhdysvaltojen PS5-myyntisijoituksiin 2023 ja 1/2024 julkaistuista nimekkäistä yksinpeleistä (+AWR ja Control). Jos oleellisia yksinpelejä unohtui, saa vinkata.

02.04.2024: US PS Store, Best Selling Games, PS5

# Game Discount Release date Sales milestone
26 Spider-Man 2 0% 10/2023 10M
30 Baldur’s Gate 3 0% 9/2023 10M
32 Hogwart’s Legacy -50% 2/2023 22M
33 Star Wars: Jedi Survivor -55% 4/2023 ???
46 Assassin’s Creed: Mirage -40% 10/2023 ???
50 Alan Wake 2 -20% 10/2023 1.3M
60 Avatar: Frontiers of Pandora (Deluxe & Gold -Editions) -40% 12/2023 ???
70 Like a Dragon: Infinite Wealth -25% 1/2024 1M
73 Resident Evil 4 0% 3/2023 7M
83 Lies of P -25% 9/2023 1M
85 Dead Space -60% 1/2023 ???
146 Prince of Persia: The Lost Crown 0% 1/2024 ???
176 Armored Core: VI 0% 8/2023 2.8M
218 Lords of the Fallen 0% 10/2023 1.2M
263 Alan Wake Remastered 0% 2021 ???
405 Control: UE (incl. in PS+ Extra) 0% 2019-2020 4M

Hyvä kuitenkin muistaa, että listatuista peleistä Alan Wake 2 on toistaiseksi ollut vähiten alennuksessa, poislukien Spiderman, Baldur’s Gate, ja Armored Core. Siten ostopainetta kertynyt AW2:lle vrt. esim käytännössä enemmän tai vähemmän jatkuvasti alennuksessa olleelle AC: Mirage.

Joka tapauksessa tuolta 90. sijoiilta pudotus 50. sijoille on mielestäni ihan ok saavutus ja on aavistuksen parempi suoritus n. 150-160pv julkaisun jälkeen, kuin mitä Lies of P:llä oli samana ajankohtana aavistuksen isommassa -25% alennuksessa.

Euroopassa myyntisijoitukset ovat edelleen jkv paremmat kuin USA (esim. AW2 UK PS5 39. myyntisija), kuten oli myös julkaisun jälkeiset ensikuukaudet PS Storen “most downloaded” -kuukausitilastoissa. Euroopan markkina kuitenkin heterogeenisempi ja fragmentoituneempi niin informatiivisinta lienee seurata markkinaa eli Yhdysvaltoja.

17 tykkäystä

Night Springs DLC:n julkaisu kesäkuun puolessa välissä? (spekulaatio)

Huhujen mukaan Sonylla tulossa toukokuussa ‘Playstation Showcase’, jossa esittelevät uusia pelejä ja trailereita.

Muistaakseni ainakin AWR ja toinen ellei molemmat Controlin DLC announcementeista tehtiin Sonyn Showcasessa/State of Playssä tai vastaavissa. Playstation Showcase olisi loogisin paikka DLC announce trailerille, koska suurin osa AW2 pelimyynnistä lienee Playstationilla.

Controlin Foundation DLC trailerista oli 10vrk pelin julkaisuun, AWE DLC:n trailerista 19vrk. Viime vuonna Sonyllä oli showcase oli 23.5.23, tätä edeltävänä vuonna State of Play 2.6.22.

Joka tapauksessa heti jos/kun Showcasen päivämäärä varmistuu, voinee Showcasen päivämäärään lisätä sen 10-20vrk Night Springsin DLC:n julkaisupäiväksi. Edellä olevilla tiedoilla alustava spekulaatio lienee kesäkuun ensimmäisen puolikkaan aikana.

16 tykkäystä

https://twitter.com/SamLakeRMD/status/1775775424666358238

Järvi on viimepäivinä pyörinyt Japanissa ja tottakai juuri käymässä Kojiman studiolla :slightly_smiling_face:

11 tykkäystä

Alan Wake 2 nyt myös Xboxin kevätalennuksessa kahden viikon ajan -20% alennuksessa.

Mielelläni näkisin nykyisten konsolialennusten jälkeen kesäkuuta ja ensimmäisen DLC:n launchia kohti vähintään yhden kierroksen lisää 20-25% alennuksia, jotta saadaan mahdollisimman iso install-base DLC:lle.

8 tykkäystä

Tähän saatiin varmistus miksi Järvi on Japanissa lomailemassa. Hän näyttelee Kojiman uudessa pelissä :star_struck:

22 tykkäystä

Korjataan sen verran, että ei todennäköisesti mocapia tee tai ääntään peliin lainaa. Todennäköisesti kyseessä on uusi skannaus Veteran Porterille Death Stranding 2 -peliä varten. Laken kasvot olivat hahmolla jo ensimmäisessä Death Strandingissa, mutta hänen ääntään ei pelissä kuulla.

9 tykkäystä