Remedy - Suomen AAA-pelien ylpeys (Osa 2)

Et sä kyllä tässä niin helpolla pääse, että katot yksittäisen vuoden tavoitteet ja heität siitä EV/EBITDA-kertoimen :smiley:

Remedy on ainakin toistaiseksi puhdas projektiyhtiö ilman merkittävää jatkuvan kassavirran komponenttia, joten yksittäisen vuoden hyvä tai huono tulos ei ole varsinaisesti linkitetty tuleviin vuosiin. Vaikka yhtiö pääsisi yksittäisenä vuotena hyviin tuloslaskelman lukuihin, niin se ei merkitse mitään ellei myös tulevina vuosina saada hyviä lukuja. Eli siis esimerkiksi nuo vuoden 27 hyvät luvut eivät ole merkityksellisiä, mikäli vuodelle 28 ei ole putkessa vastaavanlaisia tai mieluiten parempia lukuja.

Tämän vuoksi sun kannattaisi varmaan arvioida firmaa osien summana, jossa osat ovat yksittäisiä projekteja ja kaikki ennustetut tulevat kassavirrat näiden ulkopuolelta lyödä erilliselle korkeammalle diskonttokorolle.

Ylipäätänsä tuloslaskelman laatu on matala Remedyn arvostuksen arvioinnissa, koska siellä on sekaisin kovan rahan rojalteja ja löysän rahan kehitysmaksuja, joita ei voida arvottaa samalla aggregaattituloskertoimella. Kehitysmaksut eivät ole sijoittajan tuottoa (paitsi pienen katteen osalta), vaan julkaisijan peliprojektiin sitomaa pääomaa, joten niitä on turha hurrata.

Raskaasti käyttöpääomaa sidottuna = vähän kehitysmaksuja = paljon projektiriskiä = iso tuotto-odotus
Kevyesti käyttöpääomaa sidottuna = paljon kehitysmaksuja = vähän projektiriskiä = pieni tuotto-odotus

kuva

Periaatteessa voisit korvata kehitysmaksut kokonaan ja saavuttaa saman lopputuloksen perustamalla jokaiselle pelille oman tytäryhtiönsä ja tekemällä näillä yhtiöillä suunnattuja osakeanteja julkaisijan suuntaan. Sijoittajat ovat kuitenkin jostain syystä yllättävän kiinnostuneita näistä tutuista tuloslaskelman luvuista ja yksittäisten kvartaalien saavutuksista, vaikka ne koostuisivat lähes puhtaasti kehitysmaksuista, joten nykyinen yritysjärjestely on varmaankin kurssin kannalta optimaalisin. Ainakin oma kokemus on, että pienyhtiöissä sijoittajat eivät ymmärrä arvonluontia jota ei konsolidoida ja saada näkymään välittömästi tuloslaskelmaan :cowboy_hat_face:

Kun Remedy tekee tämän siirtymävaiheen alihankinnasta itsejulkaisuun ja joutuu laittamaan enemmän omaa kassaa projekteihin käyttöpääomaksi, niin paperilla näytettävät kehitysmaksut loppuvat kuin seinään eikä rahaa jää isoihin osinkoihin. Kun siinä kohti niitä tulevia isompia rojalteja ei vielä julkaisusta ole ehtinyt kertymään, niin rankaisevatkohan sijoittajat yhtiötä siitä, että tuloslaskelman luvut heikkenevät väliaikaisesti? Saatan kuulostaa nyt ylimieliseltä, mutta olen vahvasti skeptinen siitä, että suomalaiset sijoittajat intuitiivisesti ymmärtävät sijoituksensa tuotto-odotuksen paranevan, kun Remedy tekee täysin oikeita liikkeitä, joiden seurauksena liikevaihto, EBIT ja EPS hetkellisesti ja väliaikaisesti laskevat.

14 tykkäystä