Robit sijoituskohteena

Onko foorumilla Robitin omistajia ja/tai sellaiseksi aikovia? Lisäksi vielä olisi mielenkiintoista tietää mielipiteitä yhtiön tilasta tai tulevaisuuden suunnasta? Puljulla ei taida analyytikkoseurantaa olla, joten parrasvaloissa ei juuri paistatella. Itse avasin pienen position yhtiössä salkun “lottolapuksi”. Markkina-arvo suhteessa liikevaihtoon ei oikein mahdoton ole, mutta viimeiselle riville kyllä kohennusta kaivattaisiin…
Robitin tuotteet ilmeisesti ovat hyviä, eikä sen suhteen ongelmia olisi.

10 tykkäystä

Tutkailin tätä myös vastikään. Firmassa on tehty hyvän oloisia toimia kun tuotantoa on keskitetty ja henkilöstöä vähennetty Halcon hankinnan jälkeen. Toimari myös vaihdettu ja toivottavasti on kovasti näytönhaluja. Tase on kelpo kunnossa. Ennen tätä yritysostorumbaa tämä firmahan teki ihan kovaa tulosmarginaalia (7,2% 2016). 2018 puolestaan oltiin käyttökatetasolla miinuksilla. Firmalla vaikuttaa nykyään olevan myyntiorganisaatiota vähän joka puolella maailmaa. Ehkä vähän liikaakin kokoonsa nähden mikä painaa tulosta.

Ihan kauhean halvalta tämä ei vielä mielestäni vaikuta. Jos päästäisiin 5% nettotulosmarginaaliin, joka olisi jo todella kova parannus, päästäisiin suunnilleen pe 10 nykyisellä markkina-arvolla. Jäin itse vielä seurailemaan kehitystä. Pienen position voisi toki avata niin tulisi seurattua tarkemmin. Potentiaaliahan tässä keississä voi olla.

7 tykkäystä

Minusta Robit on pelipaperi. Ostivat ulkomaisia yrityksiä ja kävi kuten usein suomalaisille yritysostoissa. Kauppojen sulattelu kaataa melkein firman.

Kasvupotentiaalia tuloksessa kuitenkin on.

4 tykkäystä

Kauppojen sulattelu ei kyllä ole ollut lähelläkään kaataa firmaa. Robitilla on edelleen vahva tase viime vuosien alaskirjausten jälkeenkin ja nyt siellä ei ole paljoa liikearvoa enää.

Tuloksessa on kasvupotentiaalia hyvin, mutta kiintoisampi kysymys on kuinka paljon tästä potentiaalista on jo hinnoiteltu nykykurssiin. Oma näkemykseni tähän on, että nykykurssi hinnoittelee potentiaalia jo aika kovasti.

4 tykkäystä

Hieman Robitia löytyy salkusta. Sandvikilta tuli kohtuu hyvä Q2 tulos olosuhteet huomioon ottaen. Robitinkin tuotteille kysyntää pitäisi myös olla jos vain kauppoja on saatu tehtyä. Mitkä ovat tärkeimmät kilpailijat(suurimmat) Robitille Sandvikin lisäksi?

2 tykkäystä

Vitosen lappua parilla eurolla, oli pakko ostaa :hamburger:

2 tykkäystä

Haluaisitko perustella miksi tämä on mielestäsi vitosen lappu ja millä aikajänteellä? :slight_smile:

8 tykkäystä

Tutustuin osakkeeseen ja näyttäisi siltä että SEB on vuoden aikana dumbannut ison osan omistuksestaan markkinoille.

SEB omistus:
31.7.2019 - 14,77%
31.12.2019 - 6,68%
31.3.2020 - 6,52%
30.4.2020 - 6,31%
31.5.2020 - 5,90%
30.6.2020 - 4,52%

Tietääkö joku syytä? Tämä osaltaan varmasti myös pitänyt kurssia alhaalla.

Robit tekee vain kulutusosia porauskalustoon. Avainasemassa on saavatko näitä myytyä markkinoille, sillä kilpailu on kovaa. Robit missasi huippusyklin 2018-2019, kun myynti ei vetänyt ja kurssi luonnollisesti otti osumaa. Miehiä meni vaihtoon, mutta onko tuotteille edelleenkään tarpeeksi myyntiä, se lienee avainkysymys. Tässä firmassa pitäisi tuntea johto hyvin, jotta uskaltaisi sijoittaa.

1 tykkäys

Syytä en osaa Robitin tapauksessa sanoa. Mutta muutamassa yhtiössä kurssi on jäänyt mörnimään ymmärtääkseni siitä syystä kun rahastot ostivat maaliskuussa, noh sanotaanko laadukkaita yhtiötä. Tietysti sitten joutuvat myymään muita että balanssi säilyy ja tässä ei välttämättä kysellä hintaa.

Joskus katselin itsekin SEB:n myyntejä ja omistajalistausta niin olikohan ne hallintarekisteröityjä :thinking:

1 tykkäys

SEB:n kautta osakkeita myy Athanase Industrial Partner. Liputti kesäkuussa kun meni alle 5%.

4 tykkäystä

Hei,

Eileen tuli lisättyä Robittia ja siitä kirjoittelinkin hieman näkemyksiä osta ja myy ketjuun, mutta tässä viestissä vähän lisää näkemyksiä Robitista.

Robitin tuotteet ovat alan kärkeä ja tästä viimeisimpänä näyttönä Robitin chileläinen jakelija Full Safety järjestämän poraustestin tulokset,

“Viime helmikuussa Robitin chileläinen jakelija Full Safety järjesti poraustestin El Tenientessä. Neljän eri valmistajan – Robit ja kolme muuta maailmanlaajuisesti tunnettua tuotemerkkiä – välisen testin toteutti Astaldi, El Tenienten pääurakoitsija. Testi suoritettiin Sandvik DD321 -jumbolla ja HLX5-pora- laitteella. Testiolosuhteet vakioitiin kunkin valmistajan tuotteiden osalta. Kyseessä oli yksinkertainen kulutus-
testi, jossa mitataan, kuinka pitkälle kukin työkalu poraa teroittamatta tai vaihtamatta. Valittuja työkaluja käytettiin useita kappaleita ja tulokset laskettiin kunkin työkalutyypin keskiarvona. Voin ilokseni kertoa Astaldin julkistamat tulokset: Robitin kruunut porasivat keskimäärin 315 metriä ja tangot ja holkit keskimäärin 1 724 metriä. El Tenienten kallioperässä tämä on erinomainen tulos. Astaldi vahvisti, että Robitin kulutus- osat suoriutuivat testistä selvästi kilpailijoitaan paremmin.”

Lähde:

Jep, ennen 2016 - 2017 tehtyjä yritysostoja Robit teki tasaisesti voittoa ja jakoi osinkoa kymmeniä vuosia. Ongelmat alkoi kun entinen toimitusjohtaja ja vanha hallitus siunasi yritysostot selvästi ylihintaisina ja näistä syntyneet alaskirjaukset ja uudelleenjärjestelyt on painanut tulosta aina viime syksyyn asti.

Minusta Next Games on kirjaimellisesti pelipaperi ja en näkisi Robittia edes kovinkaan syklisenä firmana, koska heidän tuotteet ovat välttämätöntä kulutustavaraa.

Kaivosteollisuus tunnetaan syklisenä, mutta se on enemmänkin tuloksen suhteen eikä niinkään tuotannon suhteen. Harvemmin sitä kaivosta suljetaan malmin hintojen takia (jos ei sitten yhtiö ajaudu taloudellisiin vaikeuksiin), vaan tuotanto jatkuu edelleen ja suuria teriä käyttävä kaivosteollisuus tarvii jatkuvasti kulutusosia.

https://www.robitgroup.com/kayttokohteet/

Sandvikin mukaan markkina alkoi elpymään lähelle normaalia Q2 loppua kohti.

“Covid-19 update:Production was impacted only to a minor extent during the quar- ter, and both supply and distribution proceeded as planned. Mine closures in the first half of the quarter had a negative impact on both equipment and aftermarket, but showed signs of recovery in the second half.”

Lähde:
https://www.home.sandvik/globalassets/4.-investors/reports-presentations/interim-reports/2020/interim-report-2020-q2.pdf

Itse pistän paremmaksi ja näkisin tämän yli 10€ lappuna lähivuosina, JOS kasvu ja kannattavuus menee putkeen. Nyt näyttää siltä, että kasvu on Robitilla hyvillä raiteilla, mutta kannattavuuden suhteen on vielä paljon haasteita.

Oma pääoma (31.3.2020) per osake: 2,26 EUR
Liikevaihto per osake (2019): 4,10 EUR
Tase per osake (2019): 5,09 EUR

Tappiot ovat lähinnä tulleet poistoista ja arvonalentumisista, jonka ansiosta tase on keventynyt, mutta yhtiöllä on vielä haasteena melkoinen velkataakka.

Lainajärjestelyistä tiedotettiin viime kuussa ja tilanne sen suhteen näyttäisi olevan hallinnassa,
https://www.robitgroup.com/investor/tiedotteet/porssitiedotteet/?investor=tiedotteet/tiedote&id=2049335&lan=fi

Q1 tilauskanta kasvoi ja näkymät olivat myös positiiviset, jotka nostattivat kurssin melkeen 3€ ennen Maaliskuun romahdusta,
https://www.robitgroup.com/?investor=tiedotteet/tiedote&id=2021018&lan=fi

”Tuotteidemme suorituskyky on samalla tasolla kuin markkinan suurimmilla toimijoilla. Sanomme asiakkaille suoraan, että toimitamme samanlaatuista tuotetta viisi prosenttia kilpailijoita halvemmalla. Viestimme on hyvin yksinkertainen, ja yleensä yksinkertaiset viestit toimivat”, kertoo toukokuussa toimitusjohtajana aloittanut Tommi Lehtonen.

”Aika moni työntekijämme on ollut yhtiöissä, joissa on työskennelty 30 prosentin markkinaosuuksien kanssa, joten kymmenen prosenttia tuntuu aika ujolta, mutta ensimmäinen maali on asetettava johonkin. Markkina ei rajoita kasvuamme. Meillä on riittävästi tuotantokapasiteettia, hyvät tuotteet ja maailman laajin valikoima tällä sektorilla.”

“Alan yhtiön on pystyttävä tarjoamaan tuhansia erilaisia poranosia, sillä tuotteet valikoidaan esimerkiksi reikäkoon ja kivilaadun mukaan. Tämä on iso kynnys uusille kilpailijoille. Robit pystyy myös suhteellisen pienenä yhtiönä helposti räätälöimään osia asiakkaille.”

“Yhtiö on palkannut Lempäälään paljon ulkomaisia osaajia, joita se on löytänyt talenttiohjelmansa avulla. Yhtiöltä sataa kiitosta Tampereen alueelle, missä teknillinen yliopistokoulutus ja joukko lähialojen yrityksiä antavat hienot puitteet Robitille.”

Lähde (valitettavasti maksumuurin takana):


Itsellä on vahva näkemys siitä, että Kim Gran ei ole lähtenyt mukaan Robitin hallituksen ihan vain harrastuksen kannalta.
https://www.robitgroup.com/wp-content/uploads/2020/01/ANSIOLUETTELO_kimGran_fi.pdf

Robitilla on myös selkeä omistaja-yrittäjä, joka on valmis häviämään miljoonia jos epäonnistuu. Raha kun on motiivina, niin se pitää kyllä mielen virkeänä.

Kuten aikaisemmin osta ja myy ketjussa mainitsin,

Omistaja 25. Yli-opas Timo Kristian 40 000 kpl +11 502 kpl lisäys omistukseen +40,36%

Timo on Konepaja Stamac Oy hallituksen puheenjohtaja ja Stamac tekee alihankintana kulutusosia Robitille.

Myös Erkki Sinkko oli lisäillyt Robittia.

https://www.robitgroup.com/investor/osakkeenomistajat/28

13 tykkäystä

Millä kertoimilla ja tuloksella näet että tähän päästään? P/B 4 on aikamoisen kova kulutusosia valmistavalle firmalle, jonka kilpailuedut ovat vähän niin ja näin.

Olisikin tilanne niin hyvä, että käyttökate-tasolla olisi hyvä tulos. Tilanne on kuitenkin tämä:
EBITDA 2017: 1,6M€
EBITDA 2018: -4,8M€
EBITDA 2019: 1,6M€
EBITDA 2020Q1: 1,0M€.

1 tykkäys

”Aika moni työntekijämme on ollut yhtiöissä, joissa on työskennelty 30 prosentin markkinaosuuksien kanssa, joten kymmenen prosenttia tuntuu aika ujolta, mutta ensimmäinen maali on asetettava johonkin. Markkina ei rajoita kasvuamme. Meillä on riittävästi tuotantokapasiteettia, hyvät tuotteet ja maailman laajin valikoima tällä sektorilla.”

(Yläpuolella linkattu kauppalehden artikkeli Robitista)

Tämä kommentti mielestäni kuvaa osuvasti Robitin nykyisen johdon itselleen asettamia epävirallisia tavoitteita ja asennetta palauttaa Robit vanhoille juurilleen. Itsellä on näkemys siitä, että Robitilla on tilaa kasvaa ja ottaa tilaa markkinoilta. Panostamalla myyntiin on mielestäni täysin oikea ratkaisu nykyisessä tilanteessa kun on kapasiteettia kasvattaa tuotantoa ja tuotteet on todettu hyviksi. (Taisit tätä myyntiin panostamista aikaisemmin kritisoida ja ihmettelen suuresti, että miksi?)

Odotan Robitilta vahvaa kasvua seuraavat vuodet ja olen valmis hyväksymään sen, että arvosijoitajan tunnusluvut eivät vielä seuraavan parin vuoden aikana tule läpi. Minkälaista arvostuskerrointa olet itse valmis antamaan kriittisiä kulutusosia valmistavalle yritykselle jos pääsevät edes lähelle tätä 30% markkinaosuutta ja alkavat jakamaan kestävällä pohjalla olevaa osinkoa tulevaisuudessa?

Itse en anna näille EBITDA luvuille paljoakaan painoarvoa menneiltä vuosilta, sillä siinä painaa paljon
vanha hallituksen siunaamat selvästi ylihintaisina tehdyt yritysostokset vuosina 2016 - 2017 ja vanha epäonnistunut strategia.

Jos nyt kuitenkin haluat näitä EBITDA lukuja tarkastella, niin suosittelen et katsot vähän kauemmaksi yrityksen historiaan, ajalta ennen näitä virheitä,

EBITDA 2014: 3,82M€
EBITDA 2015: 3,45M€
EBITDA 2016: 6,77M€
EBITDA 2017: 1,6M€
EBITDA 2018: -4,8M€
EBITDA 2019: 1,6M€
EBITDA 2020Q1: 1,0M€.

Ja eikös se eräs tunnettu sijoituslegenda ollut tätä mieltä koko EBITDA:sta? :wink:

4 tykkäystä

Kiitos asiallisesta tiedosta ja kommentoinnista. Mielenkiintoinen tilanne firmalla.
Pahoittelen nipottamista, mutta tässä on pieni pilkkuvirhe. > 40 0000? 40 000

3 tykkäystä

Heh, joo tässä on tapahtunut pieni pilkkuvirhe ja hyvä esimerkki siitä, että miksi kannattaa kaikki kyseenalaistaa mitä lukee. Onneksi suurimmat omistajat sivulta voi tarkistaa tilanteen. :slight_smile:

Ja vaikka itsellä on melko positiivinen näkemys yrityksestä, niin kannattaa muistaa et Robit on edelleen melko velkainen yritys ja uuden strategian näytöt kannattavuudesta uupuvat. H1 tuloksilta odotan selkeää kasvua, mutta uskon kannattavuuden jäävän vielä heikoksi. Tämä olisi mielestäni jo hyvä tulos kun ottaa huomioon globaalin maailmantilanteen ja minkälaisen muutoksen Robit on käynyt läpi viimevuosina.

5 tykkäystä

Tämä oli hyvä poiminta! Voisi viitata siihen, että tällä hetkellä yhtiö yrittää ottaa markkinaosuutta hinnan kustannuksella, mikä luonnollisesti painaa marginaaleja, joita tässä on tarkasteltu.

Tuossahan kerrotaan, että tavoitellaan 10% markkinaosuutta. Tämä vastaisi siis 220M€ liikevaihtoa eli liikevaihdon 2,5-kertaistamista. Tässä on aika paljon hommaa ennen kuin ruvetaan sen isompia markkinaosuuksia miettimään. (Markkina-alueiden koot otettu 2019 vuosikertomuksesta.)

2016 tehtiin 7,2% nettomarginaalia (tämä oli siis ennen yritysostoja eli ei täysin vertailukelpoinen firma kyseessä). Jos liikevaihto kasvaa hieman niin kuin nyt on kasvanut ja olisi parin vuoden päästä 100M€ ja päästäisiin 4% nettomarginaaliin voisi osake tästä nousta 3€ paikkeille hyvinkin, jolloin P/E olisi 15 luokkaa. Potentiaalia on siis kyllä jonkin verran. 4% nettomarginaali voi toki olla konservatiivinen, mutta mielestäni tämän hetken tulosnäytöt eivät kannusta olettamaan suurempaa marginaalia vielä parin vuoden päähän.

Toin nämä EBITDA luvut siis esiin koska kirjoitit, että huono tulos johtuu lähinnä poistoista ja arvonalentumisista. Kyllä tässä on ollut muustakin kyse.

6 tykkäystä

Haistelin vähän ilmaa, en liimaa, ennen Q2. Otteita sivuilta:

Tämä uutinen vain englanniksi? Korean tehtaalla tehty ennätyksiä 2/2020 - 4/2020 välillä.

17.6 lehdestä:

”Työntekijämme ympäri maailmaa ovat pysyneet terveinä ja tehtaat toimivat aikatauluissaan. Onneksemme myös monet asiakkaamme kautta maailman ovat voineet jatkaa toimintaansa ja liiketoimintamme on pysynyt hyvällä tasolla.”

6 tykkäystä

Heinäkuun vaihto tähän mennessä reilu puoli miljoonaa osaketta. Enskalla oli kesäkuun lopussa vajaa miljoona lappua jäljellä. Onko kukaan seurannut tarkemin, paljonko on myynyt kuun vaihteen jälkeen?

4 tykkäystä

Kuukaudessa -863 155 euroa eli n. 420k, puuttuu varmaan ainakin osa tämän päivän myynneistä.

2 tykkäystä