Rocket Companies Inc. -Nykymarkkinan raketti?-

Rocket Companies Inc. (Tikkeri $RKT, lyhyemmin: RKT tai Rocket)

Pörssissä rytisee (SPX -5,94%), mutta yksi firma nousi tänään (+11%) markkinaa vastaan isolla vaihdolla. Kyseessä on tietysti nimensä mukaisesti Rocket Companies.

Alla on lyhyt ja yksinkertaistettu johdanto/esittely, mikä mahdollisesti tekee Rocket Companies:ta yhden tämän hyvin poikkeuksellisen ajanjakson tähdistä ja miten yritys voi hyötyä Trumpin kaoottisesta ns. Reset, deleverage ja refinance –projektista. Markkina aloitti hinnoittelemaan RKT:ta tariffien jälkeen uusiksi, vaihtovolyymi kasvoi isompien pelureiden siirryttyä ostolaidalle ja samalla kiinnostuin yhtiöstä reiluhkon avausposition verran. Alla selviää miksi.

Yleinen tylsä esittely

Rocket Companies on Detroitissa, Michiganissa päämajaansa pitävä holding-yhtiö, joka tunnetaan parhaiten lippulaivabrändistään Rocket Mortgage -asuntolainapalvelusta. Se on Yhdysvaltain suurin asuntolainojen myöntäjä, ja sen liiketoiminta keskittyy digitaaliseen lainanantoon, kiinteistöpalveluihin ja kuluttajarahoitukseen. Yhtiö listautui New Yorkin pörssiin elokuussa 2020 ja on sen jälkeen ollut merkittävä toimija finanssiteknologian (fintech) alalla. Rocket Companies hyödyntää teknologiaa tehdäkseen asuntolainaprosessista nopeamman ja asiakasystävällisemmän, mikä erottaa sen perinteisistä pankeista.

Sen liiketoimintaan kuuluvat mm:

• Rocket Mortgage: Verkossa toimiva asuntolainapalvelu
• Rocket Homes: Kiinteistöjen välityspalvelu
• Rocket Loans: Henkilökohtaiset lainat
• Muut palvelut, kuten Amrock (kiinteistöarvioinnit) ja Rocket Money
(henkilökohtaisen talouden hallintasovellus)

Oma spekulointi Rocket Companies:n tilanteesta:

Mielestäni yksi Trumpin kaoottisen ja moniulotteisen projektin ensimmäisistä päätavoitteista oli aluksi saada mm. kananmunien, sitten bensan ja sen jälkeen muiden äänestäjien/MAGA:laisten peruskulut alas, jotta republikaanit lopulta voittavat 2026 välivaalit ja Trump vahvistaisi omaa valtaansa nykyistäkin enemmän. Pörssiromahdus on yksi ensimmäisistä tavoitteista ns. Resetissä sekä bondien deleverage ja refinance -projektissa ja tämän riskialttiin kaaottisuutta huokuvan suunnitelman yksi tärkeimmistä osa-alueista on samalla pudottaa amerikkalaisten Mortgage rate alas (asuntolainat).

US:n 30 -year Fixed Mortgage (6,64%) on suosituin laina jenkeissä. Valkoiset viivat ovat omat vähimmäisarviot koron laskulle 3-18kk sisällä.

Painamalla pörssin alas ja talouden epävakaaseen tilaan, Trump käytännössä pakottaa Powellin (FED) pudottamaan nopeutetusti korkoja, eli huomattavasti ”suunniteltua” nopeammin, jolloin uusien asuntojen korot ja erityisesti nykyisten asuntolainojen uudelleenrahoitukset tulevat aiempaa nopeammin ajankohtaiseksi.

Poikkeuksellisen nopea korkojen lasku tulisi lisäämään huomattavasti uudelleenrahoituksia sekä piristäisi selvästi jälleenrahoitusmarkkinoita, jolloin erityisesti uuteen kokoluokkaan juuri kasvanut Rocket tulisi suurella todennäköisyydellä olemaan yksi suurimmista pärjääjistä. Pankkien kärsiessä ennätysnopeasta korkojen laskusta (seuraava ohjauskoron lasku jopa toukokuussa 2025 ja loppuvuonna odotettua useampi lasku?), RKT menisi päinvastaiseen suuntaan ja suurella todennäköisyydellä hyötyisi tilanteesta usealla eri tavalla tehokkaan liiketoimintamallinsa ansiosta. Voisi sanoa, että kyseessä on eräänlainen Trumpin hallinnon organisoima asuntolainaajille suunnattu positiivinen ns. ”Bessent Mortgage put” (Scott Bessent, valtionvarainministeri), samoin kuin Bond markkinoille näyttää olevan oma puttinsa.

Rocketin liiketoiminta rakentuu kahden pääalueen varaan:

1. Asuntolainojen myöntäminen (origination)

  • Rocket myöntää uusia asuntolainoja ja uudelleenrahoituksia.
  • Tulot muodostuvat mm.:
    • Lainojen järjestelypalkkioista
    • Lainojen jälleenmyyntikatteesta (gain-on-sale lainoja myydään sijoittajille tai esim Fannie/Freddie:lle)
    • Pisteistä ja lainahyvityksistä
    • Uudelleenrahoituksen volyymista (mitä enemmän uudelleenrahoituksia, sen enemmän volyymia)

2. Lainojen hallinnointi (servicing)

  • Myönnettyjen lainojen jälkeen Rocket usein säilyttää hallinnointioikeuden
  • Tämän myötä Rocket kerää kuukausittaiset lainalyhennykset ja hoitavat laskutukset
  • Tulot ovat näin ollen jatkuvia ja selkeästi vähemmän syklisiä.

Miten Rocket hyötyy, jos asuntolainojen korot putoavat paljon konsensuksen odotuksia nopeammin, esimerkiksi 7 → 5%:

1. Asiakkaat ryntäävät uudelleenrahoittamaan lainojaan

  • Asiakkaat, joilla on korkeakorkoinen laina, haluavat nopeasti edullisemman lainan
  • Jos Rocket hallinnoi jo alkuperäistä lainaa, kaikki tarvittavat asiakastiedot löytyvät jo järjestelmästä

2. Rocket käyttää aktiivista asiakassäilytysjärjestelmää

  • Rocketilla on oma “Client Retention Score” -järjestelmä
  • Rocket seuraa korkojen liikkeitä ja ottavat yhteyttä asiakkaaseen ennen kilpailijoita
  • Esimerkki: asiakas saattaa saada valmiiksi esitäytetyn uudelleenrahoitustarjouksen heti kun korko laskee
  • Rocketin liiketoimintamalli nojaa vahvasti teknologiaan, mikä antaa sille kustannusetuja verrattuna perinteisiin lainanantajiin
  • Kuluttajien siirtyminen yhä enemmän verkkoasiointiin on tehostanut toimintaa

3. RKT:n ansaintalogiikka, jossa Rocket ansaitsee kahteen kertaan

  • Rocket saa tuloja:
    • Uuden lainan myöntämisestä (uudelleenrahoitus)
    • Uuden lainan hallinnoinnista
  • Jos he myyvät uuden lainan edelleen, he saavat lisäksi katetta kyseisestä myynnistä (gain-on-sale).

Omien väitteidensä mukaan Rocket kertoo saavuttavansa jopa 75–80 %:n asiakassäilytysasteen uudelleenrahoitussykleissä ja nyt alkava/alkanut sykli tulee mielestäni tarjoamaan poikkeukselliset ja positiiviset olosuhteet laajalle uudelleenrahoittamisaallolle, jossa RKT tulee olemaan merkittävänä pelurina yksi todennäköisistä pärjääjistä.

Mistä/miten Rocket saa tuloa korkojen laskiessa:

Tulonlähde: Selitys tuloista:
Lainajärjestelypalkkiot Asiakkaan maksamia kuluja.
Jälleenmyyntikate (gain-on-sale) Lainan myynti sijoittajalle korkeammalla hinnalla.
Lainanhallintapalkkiot Jatkuva tulovirta (esim. 0,25–0,50 % lainasummasta vuosittain, voi olla korkeampikin).
Ristiinmyynti Lisäksi muut mahdolliset tulonlähteet, kuten vakuutukset, luottokortit, Rocket Money jne.
Volyymitehokkuus Halvempi asiakashankinta – asiakas on valmiiksi ekosysteemin piirissä

Esimerkki Covid-refinance buumista. Huom! nykytilanteessa korot voivat laskea huomattavasti enemmän:

· COVID-pandemian aikana korot laskivat nopeasti (esim 30y Fixed rate putosi n. 3,6%->2,65%).

· Rocket teki yli 320 miljardin dollarin lainavolyymin vuonna 2020. Alkuvuonna 2021 asuntolainojen korot kääntyivät lievään nousuun ja lähtivät voimakkaaseen nousuun 2022 alusta ohjauskorkojen noston seurauksena.

· Suurin osa lainavolyymista oli uudelleenrahoituksia ja Rocket säilytti asiakkaansa.

· Rocket listautui pörssiin juuri, kun markkina oli huipussaan elokuussa 2020. Vuodesta 2022 alkaen lainojen korot nousivat rajusti aina 2023 vuoteen asti (huippu 30 -Year Fixed 7,8% 10/2023).

Riskejäkin on, koska uudelleenrahoitus ja asuntokauppa ovat syklisiä:

  • Kun korot nousevat, Rocketin uudelleenrahoitusvolyymi romahtaa totaalisesti.

  • Korkea korkotaso: Jos korot pysyvät korkealla tai nousevat edelleen, asuntolainojen kysyntä voi heikentyä, mikä painaa Rocketin tuloja. Henkilökohtaisesti uskon korkojen tulevan odotettua nopeammin alas ja odotettua syvemmälle Trumpin toimien johdosta

  • Taantuma: Syvä talouden laskusuhdanne voi vähentää asunnonostoaikeita, vaikka korot laskisivatkin. Korkojen voimakas lasku toisi kuitenkin huomattavasti uudelleenrahoitustuloja

  • Markkinamieliala ja finanssisektorin romahdusriski (meneillään olevan?) ns. Credit Bubble deflationin aikana: Fintech-osakkeet, kuten ehkä myös RKT, ovat herkkiä yleiselle markkinatunnelmalle ja markkinaromahdus voi pitää osakkeen alhaalla pidempään

Riskejä hallitakseen Rocket on laajentanut ja monipuolistanut toimintaansa viime aikoina mm. yritysostoilla ja muilla toimilla:

  • Laajentanut lainojen hallinnointiin (vakaa tulovirta)

  • Lendesk (ostettu 2021) Digitaalinen käsittely, vahvistaa asemaa mm. Kanadassa

  • Truebill (ostettu 2021/2022) taloudenhallintasovellus kuluttajille, kokonaisvaltaisempi palvelu

  • Laajentuminen asuntokauppapuolelle, mm. laaja tietokanta (Redfinin osto 2025, 1,75 miljardia$) integroida asunnonhaku ja rahoitus saumattomasti

  • Mr. Cooper Group (Osto julkistettu 31.3.2025, kauppahinta 9,4 miljardia$) yhdistetty yhtiö kattaisi kaupan loppuvuoden hyväksymisen jälkeen 10 miljoonaa asiakasta ja 2,1 biljoonan$ edestä lainoja

  • RKT satsaa henkilökohtaisiin talouspalveluihin (Rocket Money, Rocket Auto)

  • Todennettu asiakaspysyvyys ja proaktiiviset työkalut tuottavat pidempää asiakasarvoa (CLTV) ja nykyiset hallinnoidut lainat tekevät asiakashankinnasta edullisempaa.

  • Tavoite olla kokonaisvaltainen fintech- ja kiinteistöalusta

  • Kaksinkertainen tulovirta (Uudelleenrahoitus + hallinta) yhdestä asiakkaasta tehostaa RKT:n toimintamallia.

Rocketin kurssi on vielä lähtötelineissä. Kasvava vaihtovolyymi viime päivinä.

Omia mietteitä:

Vastasyklinen potentiaali nousee esiin oman arvioni mukaan etenkin nykyisen kaltaisessa markkinassa, mutta on hyvä huomata, että korkojen noustessa (myöhemmässä vaiheessa) osake voi myös laskea nopeasti. Tällä hetkellä en näe inflaatiota tai etenkään korkojen nostoa merkittävänä uhkana, vaan odotan FED ohjauskorkojen laskusyklin kiihtyvän selkeästi konsensusta nopeammin loppuvuoden aikana.

Yhteenvetona voisi sanoa, että Rocket hyötyy suurella todennäköisyydellä meneillään olevasta poikkeuksellisesta taloustilanteesta ja etenkin sitä seuraavasta nousukaudesta, jossa korot ovat oman oletukseni mukaan nykyistä selkeästi alhaisemmalla tasolla. Myöskään inflaation nousua en pidä uhkana, vaan ennemmin kulutuksen sakkaamista, jossa kalliimpaa tuotetta (kuten autoa) ei yksinkertaisesti hankita. Oman arvioni mukaan nykytilanne ja Trumpin “suunnitelman” eteneminen aiheuttaa yleisestä käsityksestä poiketen nopeasti ohimenevän inflaation, jolla en näe olevan RKT:n toimintaa vaikutusta, paitsi tietysti uusiin asuntokauppoihin liittyen. Lainat tullaan kuitenkin varmuudella uudelleenrahoittamaan heti, kun korot alkavat laskea. Uskoisn myös, että analyytikot ovat myös sopeutumisvaiheessa, eivätkä ole ehtineet sisäistää, mihin tämä poikkeuksellinen tilanne on etemässä, joten siksi luotan toistaiseksi omaan näkemykseeni myös tämän firman kohdalla.

Tällä hetkellä sijoittajilla on muutenkin poikkeuksellisen vähän turvasatamia riskisemmissä osakkeissa ja jos 6-18kk 2026 välivaaleihin mallentamani suunnitelma toteutuu samalla, kun markkinaolosuhteet muuttuvat muodonmuutoksen tehneelle yritykselle harvinaisen suotuisiksi, niin odotan Rocketin arvostuskertoimien sulavan nopeasti. Tilanne elää päivittäin ja tapaus on niin tuore, etten ole tarkkoja laskelmia yrityksestä tehnyt (ainakaan julkaisukelpoisia), joten numeroista tykkävät voivat tehdä omat arvionsa kasvunäkymistä ja mallentaa kasvun kulmakerrointa korkojen/bond yieldien pudotessa. Riskeistä huolimatta itse pidän näkymiä alustavasti harvinaisen suotuisina lyhyellä ja keskipitkällä aikavälillä (0-3v). Lyhyestä pörssitaipaleesta ja lukuisista strategisista yrityskaupoista johtuen firmalla on mahdollisuus yllättää markkina ja sijoittajat merkittävällä kasvulla, jos näkemykseni seuraavien 18kk tapahtumista osoittautuvat oikeaksi.

Talouslukuja yms linkkien takana .

Rocketin liiketoimintamalli hyvin yksinkertaistettuna (TL;DR):

  • Kun korot laskevat nopeasti, ihmiset hakevat lainojen uudelleenrahoitusta → Rocket tekee tulosta
  • Heidän asiakkaiden säilytysstrategiansa (retention strategy) takaa, että nykyiset asiakkaat pysyvät Rocketin asiakkaina myös uusitujen lainojen yhteydessä ja heidän ekosysteeminsä piirissä.
  • Tuplalaskutus (lainanmyöntö/hallinnointi ja “gain-on-sale”)

23 tykkäystä

Kiitos selkeästä avauksesta! Onko yhtiö avannut yhtään, millaiset lainanantokriteerit heillä on? Kun taloudessa rytisee ja työttömyys nousee, on riskinä että asiakkaat eivät enää selviydykään lainoistaan ja luottotappiot lähtevät nousuun.

2 tykkäystä

Käsittääkseni jenkeissä käytetään pitkälti yleisesti käytössä olevia ehtoja, eli käytössä on ns. credit score, jonka minimi taitaa olla 620 lainoille, ellei sitten ole mahdollista saada jotain valtion takausta tai muuta helpotusta, kuten veteraaneilla (VA, alin FICO 580) tai esim ensiasunnon ostajille (FHA, alin FICO 580) suunnattua takausta. Avaan hieman myöhemmin lisää näkemystäni mm. mahdollisiin luottotappioihin liittyen.

Alla tekoälyn antama vastaus, mikä on keskiarvo yleisimmin käytössä olevalle FICO -pisteytykselle:

Average FICO Score in the U.S. : 717

· Below 620: You’re usually limited to government-backed loans (FHA, VA).

· 620–679: Considered “fair credit” — limited options but still workable.

· 680–739: “Good credit” — much better rates and broader choices.

· 740+: “Very good/excellent” — best rates and terms.

Quick Comparison Table:

Feature VA Loan FHA Loan Jumbo Loan
Down Payment 0% 3.5% (min) 10–20% (typical)
Credit Score 580+ (often) 580+ (3.5% down) 680+
Mortgage Insurance No PMI Yes (MIP required) No, but stricter terms
Loan Limit No official limit Set by area Above conforming limit
Government Backed? Yes (VA) Yes (FHA) No (private lenders)
3 tykkäystä

Avaan vielä lisää laajempaa näkemystäni, koska se liittyy myös Rocket:iin. Kyseessä on eräänlainen 6-18kk swingtreidi, jolla otan kantaa ensimmäisessä viestissä mainittuihin asioihin ja pidempään suunnitelmaan, joka mielestäni poikkeaa jossain määrin konsensuksesta.

Olen seurannut Rocket:ia muutaman kuukauden, mutta tutustunut siihen tarkemmin vasta viime viikolla ja avasin position, kun markkinaolosuhteet muuttuivat tarpeeksi, joten paljon on vielä tutkittavaa. Kannattaa huomioida, että kaikissa osakesijoituksissa riskit ovat tällä hetkellä poikkeuksellisen korkealla ja ajoittaminen mahdollisuuksien mukaan tärkeää. Trumpin neuvottelemia ”huikeita” tariffidiilejä alkanee tulla lukuisia ensi viikon aikana. Muutenkin tässä kaoottisessa tilanteessa joutuu olemaan varpaillaan näiden radikaalien käänteiden osalta ja oma suunnitelma on non-stop päivityksen alla, sillä tilanne tulee mielestäni vaihtelemaan nopeasti, vaikka isompi kuva (6-18kk) on toistaiseksi (ja valitettavasti) edennyt suunnitelman mukaan. Vaikka väliin mahtuu luultavasti nousuja, niin näkisin Trumpin suunnitelman olevan vasta alkutekijöissään.

Olettaisin, että Trump ymmärtänee hyvin, että hänen suosio “kansanmiehen” silmissä ei perustu siihen romahtaako pörssi (vaikka sillä on vaikutusta mm. 401k eläketileihin ja eläkeikää lähestyvät ovat mahdollisesti kusessa), vaan ennemmin siihen, paljonko kulutustuotteet maksavat ja kuinka paljon niiden hintaa pystytään painamaan alas välivaaleihin 2026 mennessä. Uskon myös Trumpin kuvittelevan, että hän pystyy kääntämään pörssin halutessaan nousuun, kun on sen aika ja viimeistään sitten, kun reset on valmis ja tämän vuoden erääntyvät bondit on saatu uudelleenrahoitettua sekä (ohjaus-, bond yield, mortgage-) korot painettua riittävän alas.

Peruskansalaiselle eli Trumpin (välivaaleissa republikaanien) potentiaaliselle äänestäjälle suurin merkitys lienee sillä, paljonko peruseläminen maksaa, onko töitä tarjolla ja mikä on oman asunnon arvo sekä etenekin, mikä on nykyisen asuntolainan korko ja selviytyykö koron maksamisesta. Tariffipäätös oli siitä merkittävä, että se mielestäni käytännössä sinetöi sen, että korkojen nostoja ei ole tulossa. Lisäksi arvioin, että Trump aikoo tarvittaessa painostaa Powellia laskemaan korkoja, jopa pohjaan asti (eli nollaan), alkaen viimeistään tämän vuoden lopulta. Näillä tapahtumilla on todennäköisesti vaikutusta myös asuntolainojen korkoihin, joissa en näe nousupainetta.

Näkisin myös, että (Trumpin mielestä) työttömyys ei tule olemaan ongelma, sillä halpatyövoimaa on kärrätty tehokkaasti rajan yli ja vaikka suuret teknologiafirmat irtisanovat väkeä, niin pienemmät jenkkifirmat mahdollisesti saattavat Trumpin politiikan tuella pystyä edelleen palkkaamaan ja täyttämään, ainakin Trumpin mielessä, isompien jättämää aukkoa. Hallinolla on myös mahdollisuudet tukea uusien asuntojen ostajia sekä omistusasujia eri tavoilla, jotta asuntoja ei missään tapauksessa menetettäisi: esimerkiksi käsirahan ja Dedt-to-Income suhteen keventäminen, väliaikaiset maksuvapautukset (jopa 12 kk), suunnitellut verohelpotukset, tilapäinen ulosottojen keskeytys, MBS-markkinan tukeminen sekä lukuisat muut keinot ja joustot. Esimerkiksi koronakriisin aikana käytettiin CARES Act -lakia, jolla valtion takaamat lainat sai maksuvapaaksi jopa 12 kuukaudeksi. Vuoden 2009 finanssikriisin jälkimainingeissa käytettiin HARP (Home Affordable Refinance Program) –ohjelmaa, joka auttoi miljoonia asunnonostajia. Näkisin, että Trumpin yksi päätavoitteista on pitää asunnonostajat (eli äänestäjät) kaikin keinoin tyytyväisinä, joten en näe luottotappioita tai laajaa maksukyvyttömyysaaltoa toistaiseksi todennäköisenä, vaikka uhkakuvat ovat todellakin koholla.

Oletan myös, että Trumpin näkökulmasta korkojen nopea, odotettua voimakkaampi lasku, olisi selkeästi tehokkain tapa edesauttaa Trumpin äänestäjien tilannetta. Tällä hetkellä korkojen laskua ei kuitenkaan vielä haluta (Trumpin mielestä), sillä se kortti kannattaa pitää piilossa siihen asti, kunnes sitä todella tarvitaan. Välivaaleihin ei ole paljoa aikaa, joten näkisin, että Trumpin hektisesti etenevää suunnitelmaa oli pakko nopeuttaa ja pörssiromahduksen saaminen vauhtiin oli kokonaisuuden kannalta yksi tärkeimmistä toimenpiteistä, koska aikaa ei ole hukattavaksi (Trumpin mielestä). Trump on myös julkisesti sanonut haluavansa painaa asuntolainankorot kuuden ja mahdollisesti jopa viiden prosentin alle välivaaleihin mennessä.

Rocket:ia on shortattu voimakkaasti ja siinä on luultavasti osasyy voimakkaalle nousulle tariffi-ilmoituksen jälkeen, kun markkinatilanne muuttui myös omissa papereissani RKT:lle suotuisampaan suuntaan. Mielestäni markkina alkoi hinnoittelemaan voimakkaasti laskevia korkoja ja vaikka viime viikon Powellin puhe pysäytti Mortgage rate:n laskun, niin hieman pidempi näkemys on, että Powell joutuu pudottamaan korkoja viimeistään loppuvuoden aikana.

Loppuun sitten ISO disclaimer. Suunnitelma perustuu mm. siihen mitä Trump, Lutnick ja Bessent ovat sanoneet useissa eri haastatteluissa, lukuisiin lähteisiin ja miten tilanteet ovat toistaiseksi edenneet. Sijoitusteesin rakentaminen Trumpin päänsisäisten liikkeiden varaan ei ole millään tavalla järkevää, joten seuraan samaan aikaan makrodataa, kuten mm. työttömyys-, CPI-, PCE –lukuja ja asuntolainakorkoja sekä Bond yieldejä ja tietysti kokonaisuutta. Strategia perustuu muutenkin laajaan, ei-konsensushenkiseen makronäkemykseen ja siinä yhdistyy politiikka, keskuspankin toimet, kuluttajakäytös ja asuntomarkkinan dynamiikka sekä tietysti yleismarkkinan liikkeet ja short-positioiden määrät.

Näen muutenkin seuraavan 18kk olevan poikkeuksellisen volatiilia aikaa ja myyn sekä ostan positioita nopeiden päätösten seurauksena ja kotiutan voittoja, käytän stoplosseja ja treidaan positioiden ympärillä. Muutan myös nopeasti mieltä varsinkin, jos data ja tilanteet muuttuvat voimakkaasti ja suunnitelma ei yksinkertaisesti toimi. Pidän Rocket Companies:ia toistaiseksi hyvänä n. 18 kk kestävänä sijoituksena, jos yllä kirjoittamani teesit toteutuvat edes osaksi. Sen pidemmälle kestävästä sijoituksesta en osaa muodostaa näillä tiedoilla mielipidettä.

13 tykkäystä

Pari asiaa mitkä ovat päivittäisessä seurannassa liittyen mm. Rocket:iin ja yleisesti jenkkien asuntomarkkinoihin; mm. US Bond yiedit, mortgage rate, homebuilders -sektori sekä shorttaajien liikkeet. Trump:n briljantti ja varmaan viimeisen päälle loppuunhiottu suunnitelma ei ole lähtenyt parhaalla mahdollisella tavalla liikkeelle ja bond yieldit (mm. US10y) pomppasivat erittäin voimakkaasti eilen ja tänään viime viikon reilusta dipistä. Nousu kymppivuotisessa on ollut parissa päivässä voimakas 3,86%->4,291% ja kyseinen turvasatama on ollut vähemmän turvallinen. Käsitykseni mukaan bondien kahden päivän liike on historian suurimpia, eli kyseessä on erittäin poikkeuksellinen markkina. Bond yieldeillä on yhteys mm. Mortgage rateen (ja MBS:sään), koska kilpailua esintyy samasta vapaana olevasta likviditeetistä ja molemmat liikkuvat käsi kädessä. Huhun mukaan Kiina ja muutkin maat dumppaisivat US bondeja, mutta mitään varmuutta tuosta ei ole. Trumpin toimet eivät varmasti herätä hirveästi luottamusta ulkomaisissa sijoittajissa.

Ohessa pari asuntolainoihin kytköksissä olevaa Tweettia ja linkki Mortgage news daily –sivustolle, josta näkee asuntolainojen korkoliikkeet päivittäin. Viime päivien rajut markkinaliikkeet eivät ole olleet positiivisia asuntomarkkinoilla toimiville firmoille ja yleiselle luottamukselle, eli ennen kuin vastatuulet osoittavat käännettä, niin alan firmat ovat etenkin lyhytaikaisille shorttaajille helppoja maaleja ja myyntipaine on (RKT:n) vahvan nousun jälkeen vaihtoon nähden raskasta.

Maaliskuun asuntokaupan tilastoja:

30y Fixed rate on noussut pari päivää, mm. bondimarkkinan mylleryksessä:

Oma Homebuilders -seurantalista:

Homebuilders

3 tykkäystä

International Monetary Fund (IMF) laski jenkkien talouskasvuennustetta 2,7->1,8%, samalla, kun taantumaennuste on noussut 40% paikkeille. Kuluttajien luottamus on myös romahtanut joka puolella maailmaa mm. tariffien hidastaessa taloutta.

Lisäksi Trumpin julkinen painostus Powellia kohtaan korkojen laskun puolesta vihjaa, mitä Trump on valmis tekemään, että korot saadaan väkisin alas. Korkojen lasku laskisi suurella todennäköisyydellä myös asuntolainojenkorkoja ja lisäisi uudelleenlainoituksia.

Yleismarkkina on tänään nousussa ja samoin ovat myös homebuildersit ja korkojen laskusta hyötyvät asuntolainapalveluita tarjoavat firmat, kuten Rocket Companies. Laskevista koroista hyötyy yleensä myös asuntolainamarkkina, joka on taas vahvasti sidoksissa valtion velkakirjamarkkinaan (bond –markkinaan).

IMF varoittelee myös korkeammasta tariffeista johtuvasta inflaatiosta, hitaammasta kasvusta ja stagflaatiosta. Nykytilanteessa on mahdollista, että ”housing market” toimii eräänlaisena hedgenä mm. inflaatiota/taantumaa vastaan ja koska samaan aikaan monen sijoitusportfolio sekä eläkesäästötili on romahtanut Trumpin hallinnon aikana, asunto voi näyttäytyä houkuttelevammalta ja vakaammalta sijoitukselta, kuin rankasta volatiliteetista kärsivät muut sijoitukset.

Oma betsi RKT:hen perustuu osin tilanteeseen, jossa asunnon omistamista pidetään vakaana turvasatamana, eikä jenkkitalous vaivu pahaan taantumaan ja RKT hyötyy, kun uudelleenlainoitukset ja uusien asuntolainojen määrä kasvaa nopeasti laskevien korkojen seurauksena (6-18 kk). Näkisin, että Trump ei tule lopulta toimillaan aiheuttamaan laajamittaista asunnonomistajien luottotappioiden aaltoa, vaikka talous samalla heikkenisi oleellisesti. Korkojen laskiessa yhä useamman on myös mahdollista hakea asuntolainaa, vaikka epävarmassa tilanteessa merkittävien hankintojen tekemistä harkitaankin tarkasti.

Mahdollinen konsensusodotuksia nopeampi korkojen leikkaus voisi myös buustata asuntojen ostoja ja samalla lisätä uudelleenlainoituksia ja nopea asuntolainakorkojen lasku olisi positiivinen skenaario mm. Rocket Companiesille. Uusien asuntojen rakentaminen voi myös hidastua ja aiheuttaa markkinoille niukkuutta, jos esimerkiksi rakennusmateriaalien hinnat nousevat ja tuolloin omistusasunnot säilyttäisivät paremmin arvonsa ja niiden myyminen mahdollisesti helpottuisi. Lisäksi korkeammat materiaalikustannukset voivat nostaa uusien asuntojen hintoja, mikä tukenee omistusasuntojen arvoa.

Lisäksi mahdollinen inflaatio on lähes puhtaasti tarjontapuolen aiheuttamaa (eli tariffien) ja se voi tuoda käteisostajia apajille. Kyseessä on lähinnä ”tyypillinen tarjontashokki”, ennemmin kuin vika systeemissä, kuten finanssikriisin aikoihin. Sivuhuomioina ainakin itse seuraan erityisen tiiviisti, josko edullisia asuntoja ilmestyy myyntiin. Tällä hetkellä sijoitukset kultaan, Bitcoiniin ja omistusasuntoon ovat olleet turvasatamia parhaasta päästä, mutta tilanne varmasti elää seuraavien kuukausien aikana huomattavasti.

Markkinan liikkuessa voimakkaasti näen järkevänä skaalata positiot sisään isoimmista dipeistä ja ylilyönneistä ja niin kauan, kuin yleisteesissä ei tapahdu merkittäviä muutoksia pidän RKT:tä kiinnostavana kohteena. Uudelleenlainoituksia tarjoavat sijoitukset vaativat toisaalta laajamittaista talouden seuraamista, makrojen yhdistelyä ja yksittäiset uutiset sekä muutokset sentimentissä heittelevät kursseja voimalla ylös alas ja yritystä shortataan heti, jos siihen on vähänkään aihetta.

Toistaiseksi olen sitä mieltä, että ihmisten tarve sijoittaa reaalivarallisuuteen ei muutu, korot tulevat laskemaan (ennemmin kuin nousevat 6-18kk), joskin merkittävä työttömyysaalto ja/tai ostovoiman totaalinen mureneminen lisäisi tietysti sijoituksen riskisyyttä. Oma näkemys on toistaiseksi, että tilanne ei tule päätymään vakavaan taantumaan ja ulosmittausaallon varalta hallinnolla on valmiina lukuisia toimivia tukimuotoja finanssikriisin ajoilta. Luottamus Trumpin hallinnon päätösten tekoon ei toki ole mitenkään erityisen vankalla pohjalla.

Homebuilders +RKT
Housing market 220425

7 tykkäystä