Ruokasektorin teknologinen disruptio ja sijoitusmahdollisuudet

Maanmittausinsinöörinä todettava että trimble on alan suurin peluri leican(toinen seuraamisen arvoinen yhtiö) kanssa. Trimble valmistaa maanmittausvälineistöä sekä softaa mittausdatan käsittelyyn. Valtaosa suomessa nähtävistä takymetreista (ne kameran näköiset laitteet) on trimblen valmistamia ja erityisesti kunnat suosivat kyseistä yritystä. Lähes kaikissa infrahankkeissa vaaditaan maanmittaajaa useammassakin vaiheessa ja maanmittaaja tarvitsee trimblea. sori offtopic

6 tykkäystä

Ei kun ihan topic, kun Trimble llä on kerran hyvää maatalous osaamista.

Tuossa minun seurantaa, kalera salkussa. Muuta taitaa olla lähinnä led myyjiä, osramilla varmaan vähän kaikenlaista.

1 tykkäys

Hypätään mukaan keskusteluun ja foorumille ylipäätänsä Trimblen myötä, kun aika hyvä näkemys on kyseiseen puljuun tarttunut vuosien varrella. Itse nään Trimblen yhtenä pelurina suuremmassa ympäristön mittaamisen, mallintamisen, rakentamisen digitalisaation, paikkatiedon… markkinassa. Tämä on sikäli mielenkiintoinen ala, että linkittyy aika pitkälti useimpiin megatrendeihin tavalla tai toisella, mutta on silti mielestäni hieman “bubbling under”. Tähän samaan porukkaan kuuluu mielestäni pörssiyhtiöistä esim. Hexagon AB, Vaisala, Topcon, Autodesk, FARO…

Voisi olla paikallaan eriyttää keskustelu näistä erilliseen topikkiin, jos kiinnostuneita keskustelijoita riittää?

Agrikulttuuripuoli itsessään on melko pieni osa Trimbleä. Teknologia liittyy käytännössä traktorien ajourien GNSS-avusteiseen optimointiin ja jonkinasteiseen autonomiaan. Lisäksi kylkeen liittyy jonkilaista softaa maatilan datan hallintaan. Suurimmat markkinat löytyy käsittääkseni sieltä, missä peltoalat ovat suurimpia, eli esim. USA ja Itä-Euroopan viljelysmaat. Muita vahvoja tällä segmentillä on mainitun Ag Leaderin lisäksi esim. perinteisempi John Deere.

Yleisesti tietoa agripuolen uusista teknologioista voi lähteä hakemaan esim. termeillä “Smart Farming” ja “Precision Agriculture”. Onko jollain käsitystä miten vaikkapa Valtrankin omistava AGCO on mukana muutoksessa?

Itsellä omistuksessa vielä maatalouteen liittyen ADM joka hankkii ja jalostaa vilja- ja kasvisöljytuotteita, sekä tarjoaa palveluita agrituotteiden varastointiin ja kuljetukseen. Lisäksi LAND, joka omistaa ja vuokraa viljelysmaita USA:ssa. Itselle lähinnä REIT-omistuksien hajautusta ja tasaista osinkotuloa. Disruptiivisiksi näitä tosin en väittäisi.

Jossain vaiheessa seurasin Parrot-nimistä listattua firmaa, joka vuosi pari takaperin markkinoi kovasti erilaisia kameroita kantavia drooneja viljeyksien kasvun ja terveyden seurantaan. Näyttäisi että tuo ei oikein lähtenyt liikkeelle ja kiinalainen DJI vie tätäkin markkinaa. Onkohan tähän kasvien seurantaan, maasta tai ilmasta käsin, ilmaantunut uusia pelureita?

7 tykkäystä

LED iBond myy mm. valaistusratkaisuja vertical farming -puolelle. Pieni yhtiö ja ei varmaankaan ole monelle tuttu:

Ehkä osuu ketjun aiheeseen:

Ekobot AB

Ekobot AB is the company behind one of the world’s first fully autonomous field robots that can take care of mechanical weed control with exceptionally high precision. We at Ekobot help farmers and growers reduce costs of weeding crops while also doing it in a CO2 neutral and ecological way.

Yhtiö listautumassa First northiin ja anti käynnissä 2.3. asti. En vielä itse ehtinyt tutustua, postasin tänne ennen kuin unohdan koko jutun.

5 tykkäystä

Pisti silmään toisesta ketjusta. Googlailin muutaman sekunnin, en valitettavasti enempää ehdi nyt ainakaan perehtymään. Mutta näistä bioreaktorihommista on tässäkin ketjussa ollut puhe.

3 tykkäystä

On muuten ARK suurin omistaja tuossa Aqvabountyssä

3 tykkäystä

Itse olen laittanut pienen kiinnityksen kanadalaiseen Burcon nutrascience yritykseen. Uskoa tähän loi esimerkiksi yhteistyö Nestlen kanssa, sekä muut argumentit joihin voi tutustua alla olevansa Seeking Alphan analyysissa.

4 tykkäystä
1 tykkäys

Päivän Hesarissa oli juttu Aquabountystä. Mielenkiintoinen lafka ja voipi hyvin olla, että joksus hamassa tulevaisuudessa GMO on ihan normi kamaa. Tuntuu kuitenkin itsestäni, että ihan ei ole aika vielä kypsä. Olis muuten mageeta, jos pääsis pilkkimään tollasia jötiköitä!

@Bob5000 Itse olen seurannut metsäalalla Trimblen ja erilaisten drone-keilaimien/hyperspektrikameroiden kehitystä ja jo nyt neulasten ravinnetasapainon, sairauksien ja ajourapainaumien määrittäminen ilmasta käsin on mahdollista. Vielä taitaa jonkin verran olla matkaa ja kehitystyötä edessä, että toiminta olisi taloudellisesti kannattavaa. Muistelisin myös lukeneeni, että hyperspektrikameroilla voidaan lähteä seulomaan alueita pelloilta, joihin lannoitus kohdistetaan. Droneilla saatu data yhdistetään traktorin tietokoneeseen ja lannoitus tapahtuu täten optimaalisesti.

Trimble forestryn tuotteita taitaa käyttää ainakin Stora ja sen alihankkijaketju sekä Metsä grouppi. Sovellus on näillä aika tärkeässä osassa ja ihan ok toimivuus, mutta ollut ainakin viime vuodet hyvin buginen. Jotain kasvukipuja nähtävästi.

2 tykkäystä

Oma alani on agripuolella. Sen osaan omien kokemuksieni pohjalta sanoa, että suhtautuminen GMO:n tuottajapuolella on edelleen erittäin kaksijakoinen. Väittäisin tosin, että suhtautuimnen on kehittynyt GMO-myönteisemmäksi maailmalla. Kaiken maailman C4-riisiprojektit ja geenimuunnellut lohet tod. näk. ovat tulevaisuudessa perushuttua.

Kunhan mutuilen.

1 tykkäys

Aquabounty keräsi 8.2.2021 annissa $127M pääoman. Tuolloin kurssi oli noin $9.60 ja merkintähinta oli $8.50. Nyt kurssi on “vain” $7.13 ja fiman markkina-arvo on $322M.

Norjan lohen kilohintaa voi seurata täällä https://salmonprice.nasdaqomxtrader.com/public/report;jsessionid=5FF21231119926A5769F6FDCE45256A1?0

7 tykkäystä

Itsekkin olen puuhaillut erilaisten keilainten ja kameroiden kanssa viime vuosina, osin myös metsä- ja maatalousalaan liittyen, joten mielenkiintoista kuulla ajatuksia siltä puolelta!

Kasvun hidasteena taitaa olla tällä hetkellä se, että esim. metsä- tai maahehtaaria kohden dronemittauksen tai muun toimenpiteen missä joku käy paikanpäällä, kulut ovat liian suuria saatuun hyötyyn nähden. Esim. Suomen metsien seuranta ja mittaus perustuu pitkälti lentokoneista tehtävään ison mittakaavan laserkeilaukseen (tällä puolella muuten Trimble Inc. on osin mukana, tosin esim. Hexagon AB vielä enemmän), sekä osin satelliittikuva-aineistojen tulkintaan. Näissä pystytään hyödyntämään automatisaatiota ja mallinnusta laajoille alueille kerrallaan.

Läheltä seuranneena erityisesti metsäalalla kyllä tehdään kokeiluja innokaasti alan organisaatioiden ja isojen yritysten toimesta, mutta maataloudessa uusien teknologioiden kokeilu jää yksittäisten innokkaiden viljelijöiden ja tutkijoiden vastuulle

Trimble Forestry muuten taitaa olla käytännössä syntynyt kokonaan yritysostojen kautta koostuen pääasiassa Suomesta ostetuista Fifth Elementistä (2015), Savcorista (2017) ja Silvadatasta (myös 2017).

Aiemmin mainitsin tästä Precision Agriculture ajatuksesta ja tuli sen jälkeen aika hyvä ja tiivis Nasdaqin artikkeli vastaan viime syksyltä: https://www.nasdaq.com/articles/what-is-precision-farming-and-who-are-the-players-to-watch-2020-10-07

Myös tuossa mainitaan mm. Trimble, John Deere ja AGCO vahvoina pelureina, mutta itselle tarttui uusiakin nimiä tutustuttavaksi, esim. Raven Industries.

1 tykkäys

Onko kukaan tutustunut tähän tarkemmin?

MeaTech 3D - $MITC

3D tulostettua pihviä.

MeaTech was founded in 2018 with the aim of developing proprietary three-dimensional printing technology, biotechnology processes and customizable manufacturing processes to food processing and food retail companies seeking to manufacture proteins without the need for animal slaughter. MeaTech is developing a novel, proprietary three-dimensional bioprinter to deposit layers of differentiated stem cells, scaffolding, and cell nutrients in a three-dimensional form of structured cultured meat, often called “clean meat” or “cultured meat.”

Israelilainen yritys, taustalla mm. Nano Dimensionin entinen CTO ja perustaja Sharon Fima.
Muillakin avainhenkilöillä taustaa Nano Dimensionista. Vaikuttaa jonkinlaiselta spin-offilta ainakin henkisellä tasolla. Yritykset myös sijaitsevat vain 500 m päässä toisistaan.



Yrityspresentaatio:

IPOtti itsensä Nasdaqiin 12.3.2021:

5 tykkäystä
4 tykkäystä

Itse olen ottanut salkkuuni Lontoon pörssistä löytyvää Agronomicsia (ANIC).

Niillä on mielenkiintoinen portfolio mm. Solar Foods, BlueNalu…:
https://agronomics.im/portfolio/

Yritykset ja tekniikka on toki alkuvaiheessa ja arvonmääritys osakkeelle hankalaa. Toistaiseksi kyyti ylöspäin on ollut huimaa.

1 tykkäys

Tässä yleistä kirjoittelua aiheesta ja näkymistä Food for Thought: The Protein Transformation | BCG

Saako udella minkä osakevälittäjän kautta tämän ostaminen Suomessa onnistuu? Tämähän on Lontoossa AIM-marketilla (Alternative Investment Market - Wikipedia) ja ainakaan Nordea ei näitä välitä.

1 tykkäys

niin kerropas mistä kautta :)!

Itse olen Degiron kautta ostanut, juurikin mainitsemastasi syystä.

1 tykkäys