Osakesijoittaminen

Ruokasektorin teknologinen disruptio ja sijoitusmahdollisuudet

Lihatonta lihaa, kalatonta kalaa, kanatonta kanaa? Onko biotekninen ruokavallankumous se keino, jolla pelastamme maapallon ja ruokimme nälkäiset? Vai tehdäänkö tulevaisuudessa ruoka vertikaalisella viljelyllä ja kalakasvattamoilla? Kuka myy koneet ja tietotekniikan? Millä ruokasektorin yhtiöillä sijoittaja tekee paljon rahaa?

Täällä voi keskustella kaikesta ruokasektoriin ja sen tulevaisuuteen, sekä teknologiseen kehitykseen liittyvistä aiheista ja yhtiöistä.

19 tykkäystä

Onko kukaan tutustunut Maatalouden disyruptioon?

Saataisiinko ketju aikaiseksi? Olen odotellut maatalouden robotiikkaa, vertical farmingia ja solumaataloutta. Hesarissa oli tästä solumaataloudesta juttua.

Ostin itse pari pikku erää jossain ketjussa mainitusta vertical farming yhtiöstä Kalera Asa, mutta kaipaisin ehkä laajempaa ketjua Energia-ketjun tyyliin.

Oletteko löytäneet sijoituskohteita. Minun venture tyyppiset pikku sijoitukset tähän tulevaisuuden alaan olisivat mahdollisia ja mieluisia. Pikku summilla ja isoa tuottoa hakien.

Saa laittaa priva viestiä kin, voin koittaa jossain vaiheessa itsekin ketjua avata, mutta onko muita kiinnostuneita joilla kohteita mielessä.

Joitain led valojärjestelmien toimittajia bongasin ennen joululoma.

14 tykkäystä

@viljo pohdin aamulla samaa artikkelia lukiessa.
Yhtiöt taitavat olla vielä niin alkuvaiheessa, että sijoittaminen on kovin riskipitoista.

Yle Areenasta löytyy pörssipäivän jakso, jossa haastatellaan osakesäästäjien pj:ta. Hän oli sijoittanut johonkin jenkkipörssissä listattuun kiinalaiseen uudfn ruokateknologian firmasn, mutta sijoitus ei ollut kovin onnistunut. Kannattaa kuunnella jakso :slight_smile:

3 tykkäystä

Ruokatalouteen ja erityisesti ruuan tuotantoon sijoittaessa tulee mieleen muutamia haasteita joiden vuoksi kyseinen sektori ei innosta:

  1. Ruoka on halpaa ja tuotantokapasiteettia runsaasti, joten tuotteesta ei voida pyytää kovin korkeaa hintaa
  2. Valtiot tukevat ruuan tuotantoa paljon, mutta startupit harvoin saavat näitä tukia.
  3. Regulaatio alalla on hyvin tiukkaa

Kiinnostava poikkeus tähän on kalastus, koska kun kalat loppuvat merestä niin ainoaksi vaihtoehdoksi jää joku startup-kalankasvattamo ja arvokalat ovat muutenkin hyvissä hinnoissa. Ymmärtääkseni lähes jokainen tätä kalan kasvattamista kaupallistamaan lähtenyt yhtiö on tähän mennessä enemmän tai vähemmän epäonnistunut sijoittajan näkökulmasta.

13 tykkäystä

@viljo ja @Pohjolan_Eka, tämä ei ehkä liity disrputioon, mutta koronakevään myötä kasvihuoneet myytiin hetkessä loppuun kun ihmiset innostuivat viljelemään omat (luomu)kasviksensa ja haluttuja malleja sai uudestaan vasta syksyllä. Uskoisin että puutarhatrendi jatkuu myös tulevaisuudessa ja mahdollisimman helpoilla kotikasvihuonesysteemeillä, valoilla, kastelujärjestelmillä jne. riittää markkinaa. Kyseessä ei ehkä ole samanlainen tuottoisa “megatrendi” jota Viljo hakee, mutta itse pidän tätä alaa myös sympaattisena ja ekologisena, ruoantuotannon hajauttaminen ja lähelle tuominen on kestävää. Jos keksisin hyvän sijoituskohteen tähän alaan liittyen, olisin kiinnostunut sekä sisällön että tuoton näkökulmasta.

4 tykkäystä

@Pohjolan_Eka eihän tuo maataloudes disruption tarvitse olla ruuan kasvatusta, vaan voisi olla esim autonomisia traktoreita (tai niiden softa) jne. Kalera on salaatin yms. Kasvattaja ja se on maataloutta, mutta kaikki muu kiinnostaa.

Siksi ajattelin että yleisketju. Yleensä on erittäin riskisiä ihan alun firmat.

4 tykkäystä

Joo, mielummin ostaisin sellaista yhtiöitä joka myisi koneet tai softan tähän maatalouden disruptioon. Yleisketju voisi olla mielenkiintoinen, jos näitä yhtiöitä on pörssissä.

6 tykkäystä

No sitäpä minä juuri, koitin joskus etsiä, niin en kyllä löytänyt kuin pääomasijoittajien hallussa olevia.

3 tykkäystä

Artikkelia en ole lukenut, mutta hiljattain Ylen Mitä maksaa -ohjelmassa käsiteltiin ruoantuotannon tulevaisuutta ja toisessa jaksossa ruokavientibisnestä.

Tuossa ensimmäisessä jaksossa oli joitain kiinnostavia tulevaisuuden skenaarioita. Kiinnostus heräsi, vaikka sektori on aika vaikea, kuten @Pohjolan_Eka tuossa totesi. Kuitenkin itseäni kiinnostaa tuo yhtälö, että nälkäisiä suita on koko ajan enemmän ja nykyiset tuotantomenetelmät eivät pysty vastaamaan tulevaisuuden tarpeisiin. Ruoantuotantoa voidaan tehostaa vielä reippaasti teknologian avulla ja tuolta kentältä voisi hyvinkin löytyä potentiaalisia sijoituskeissejä, joten oma ketju tälle aiheelle kiinnostaisi kyllä!

5 tykkäystä

Sinne voisi laitella sitten jos jotain löytyy, uskoisin, että tulevina vuosina kyllä maataloutta tehostetaan ja myös kestävämmällä tavalla, kuin tähän saakka. Tehostettuhan on tähänkin saakka (tehomaatalous), mikä on taannut isot ruuan tuotanto määrät.

Tähän varmasti nivoutuu kasvissyönti trendit ja merien kalatilanne jne.

2 tykkäystä

Ehdottomasi ketjua vain pystyyn. voi olla melkoisen kevyellä aloituksella. EIköhän sinne saada ajan kanssa mielenkiinoisa tavaraa ja eri näkemyksiä. Mikäli löyyy sitten suoria firmoja niin kejtua omille firmoille vaan pystyyn!

Oma näkemys on, että tuollainen vertical farming kasvaa ja on tulevaisuuden hommia. Bisneksesä ei varmasti voida puhua vielä vuosiin, mutta on mielestäni avainasemassa mitä tulee kestävään kehitykseen ja maaalouteen. Maatalouden muutokset ovat varmasti vielä vaikeampia viedä läpi, mitä energianmurros, mutta kaikki on mahdollista, jos/kun on poliittista tahtoa. Tämä kun on myös ydinasioita mitä tulee ilmastonmuutokseen.

@Pohjolan_Eka Samaa mieltä. Joku firma, joka toimittaa näille softaa/laitteistoa olisi tosi mielenkiintoinen.

7 tykkäystä

@jaska1 @Pohjolan_Eka Trimble Inc. on ainakin yksi tällainen firma.

https://investor.trimble.com/static-files/81e80b9b-b4e5-4e2e-91cd-fb161aebdfe3

3 tykkäystä

Tuossa vielä hesarin juttu (maksumuuri?)

Tässä vielä vanha Solar Foodsin presentaatio (2019)

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&ved=2ahUKEwjj19zH6v_tAhVttIsKHbKZCAsQFjAAegQIAhAC&url=https%3A%2F%2Fcdn2.hubspot.net%2Fhubfs%2F4422035%2FSolar-Foods-presentation-03-2019.pdf&usg=AOvVaw0i0e3xz6Pcryr1q4BARDiQ

6 tykkäystä

Tälläinen kasvattamofirma on kuitenkin Suomessa. Valitettavasti ei pörssissä, pääomia saa näköjään muualtakin.

2 tykkäystä

Trimblessä näyttäisi tulevan paljon muutakin kuin maatalous. Aika iso firma, paljon tutustuttavaa olisi :slight_smile: kiitti vinkistä.
Kas Trimble on hankkinut aikanaan Teklan pörssistä, se oli minun ensimmäinen pörssistä pois ostettu omistus.

Mielenkiintoinen yhtiö!

@Airbook seuraatko Trimbleä? osteleeko ne itselleen osaamista usein? näytti hienosti kehittyneen aikaisemmin.

Maatalous osuus näytti olevan uudenpi juttu, ei montaa vuotta. Siinä voisi olla hyvät kasvu mahdollisuudet ja varmaan muskelia löytyy edistää hommaa heillä.

1 tykkäys

@Pohjolan_Eka Ulkomaalaiset osakkeet ketjussa ollaan viime aikoina kirjoiteltu MustGrowsta joka sopii tähän trendiin - kehittävät luonnonmukaisia säilöntä- ja torjunta-aineita maatalouteen.

4 tykkäystä

En ole Trimbleen tutustunut sijoituskohteena, mutta tuotteiden käyttäjänä kyllä. Käsittääkseni Trimble on kaikkeen mittaukseen ja suunnitteluun keskittynyt yhtiö. Maataloudessa on ollut käytössä Trimblen paikannus-ja automaatiojärjestelmiä jo kai pari vuosikymmentä,eli sikäli ala ei ole heille uusi.
Muutoin Trimbleä saattaa löytää vaikka siitä lähi tietyömaan kaivurista tai suunnittelijan tietokoneelta.
Yksi Trimblen kilpailija maataloudessa on Ag Leader, joka kannattanee katsastaa myös jos alaan perehtyy.

4 tykkäystä

@jaska1 @Pohjolan_Eka @viljo

En tiedä menenkö liian konkreettisten yritysten tasolle vai haettiinko laajempaa skaalautuvuutta mutta törmäsin aiemmin työni puolesta pariin vertical farm-yritykseen ja ne säväyttivät, vaikken alasta muuten mitään tajua.

3 tykkäystä

Vertikaalifarmit ovat hieno idea, mutta eivät pysty kilpailemaan oikein hinnalla vs. Vanhan Liiton maatilat. Kaipa näillekin on oma markkinarakonsa jossa ollaan valmiita maksamaan tuoreudesta normaalin satokauden ulkopuolella ja ehkä paikoissa joissa maa on kallista ja ns. kortilla (tulee mieleen vaikkapa Japani) kustannukset voivat olla lähempänä kaupallisesti kannattavaa toimintaa.

Tuo Evergreen Farm sivuillaan kertoo hienosti kuinka paljon enemmän per neliömetri saavat kasvatettua tavaraa, mutta mainosmateriaali ei missään hehkuta sitä tärkeintä tietoa, eli paljonko on tällä tavalla tuotetun tavaran kasvatuskustannus…?

Teknologia vaikuttaa kiinnostavalta mutta ns. show me the money. Vielä traktorit jauhavat pelloilla ja kasvihuoneissa käy vilske mutta vertikaalifarmeja ei vielä hirveästi näy… joka antaa aihetta epäilylle kannattavuudesta.

6 tykkäystä

Tässä aikajanalla yritysostot, omistaa näköjään myös Hiltin. En ole tutustunut yhtiöön sen tarkemmin vaikka jotkut brandit ovat tuttuja entuudestaan, itselle myös uutta että ovat noin isosti mukana agri puolella.

3 tykkäystä